Rothsteins DN-artikel

Jag läser Bo Rothsteins artikel i DN om att valet egentligen är att betrakta som en triumf för socialdemokraterna. Hans tes är att moderaterna vann valet eftersom de tog över socialdemokraternas politik och därmed så är socialdemokraterna de som har vunnit ideologiskt genom att motståndaren gått över till deras ideologi. Så kontentan av det hela är att socialdemokraterna egentligen vann och moderaternas väljare är lurade !!

Herregud, i sportliga sammanhang brukar man tala om dåliga förlorare, men detta tar väl alla pris i alla fall !!!  

Var har karl´n hållit hus det senaste decenniet????

Har han helt missat socialdemokraternas jättekliv åt höger med exempelvis den stora utförsäljningen  (utdelningen ?) av lönsamma statliga bolag till privata intressen?

  Vi fick  därmed bl.a. nollkonkurrens på elmarknaden och energipriser som nu hotar både privatekonomier och företag.  Vilka är mest lurade? Och har han helt glömt de socialdemokratiska ministrarnas löften om guld o gröna skogar bara svenska folket  i aktieform köpte tillbaka  ett stort o välmående företag som det redan ägde  kollektivt i statlig form; Telia??

Om något parti har tillägnat sig de politiska motståndarnas ideologi och lurat de egna väljarna så är det väl socialdemokraterna.!  Man bekänner sig idag fullt ut till liberal marknadsekonomi på ett sätt som skulle få gamla partiideologer att gråta om de bara visste. Och säkert har en och annan socialdemokratisk väljare under de senaste åren av  högerrättning i leden lite yrvaket sett sig om i partiprogrammet, gnuggat sig i ögonen för att kolla om man verkligen sett rätt och till slut fällt en liten tår över förlorade ideal. 

Nej sanningen är den att socialdemokraterna efter åratals idogt ideologiskt arbete bland de egna  anhängarna äntligen fått dem att förstå att liberal marknadsekonomi är bra för landet. Och då har många socialdemokratiska väljarna  naturligtvis i logikens namn insett att de som är bäst på att leda landet på den vägen är de borgliga.

Sedan är väl Rothsteins artikel lörorik ur en annan aspekt: Det finns inget som säger att en artikel undertecknad med "vetenskaplig tyngd" garanterar att det som står där är "vetenskapligt neutralt" och enbart faktabaserat. Visst finns det mycket av tendens i detta alster! 

Kommentarer
Postat av: David Hedenberg

Jag hoppas det går bättre att läsa min blogg nu.

Rothstein har definitivt missat sossarnas högervridning. kulturrevolution.com uttrycker det såhär: "Reinfeldt har gjort sig av med barnsliga nyliberaler på samma sätt som socialdemokraterna gjorde sig av med barnsliga socialister".

Men i en mening har han rätt. Även om sossarna har övergivit den riktiga socialismen, så kvarstår att välfärdsstaten och folkhemmet är sossarnas projekt oerhört mycket mer än moderaternas. Och i den meningen har sossarna "vunnit".

Postat av: Inga M

Jag kan inte se den vinsten, det handlar om gradskillnad inte artskillnad i så fall och det luktar Phyrrusseger (eller hur det nu stavas?). Det jag ser är en enda blåröd (kanske lila då) fåra i mitten, en mainstream där alla samlas för att fiska väljare i grumliga vatten. Sossarna var först med att kliva ner i den fåran och nu har även de borgliga tagit steget ner i den.

Ja, jag skriver "ner i den" för jag kan väl tycka att den här likriktningen är ett steg neråt ur demokratisk synpunkt och den lämnar väldigt lite kvar att välja på för dem som ska gå till valurnorna. Det är mest struntsaker som skiljer partierna åt plus partiledarnas personliga utstrålning och mediakompetens.

2006-09-22 @ 23:52:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback