Nazistpartier på frammarsch!

Det går fort framåt för högerextremistiska partier hos oss och i Tyskland. Vi tror att det är unga män med kedjor, rakade skallar och tatueringar. Så länge den fördomen består är vi hjälplösa offer för spridningen av deras ideologi. Nej det är män o kvinnor, unga och gamla och de ser numera väldigt prydliga ut.

Jag läser i "Frankfurter Rundschau"21 sept 06 hur man
i Tyskland förtvivlat kämpar mot den växande nazismen. Den nya nazismen har sin grogrund framför allt i arbetslöshetens nordöstra Tyskland. I samhällen som Postlow, Neuenkirchen, Blesewitz har nazistpartiet NPD runt 30 procent av väljarna på sin sida.   Och det är inte arga, unga, skinnskallar  det handlar om här utan om de äldre som blivit kvar när de unga flyttat till jobb i andra delar av landet.  Det är alltså bland äldre, vanliga,  besvikna medborgare som nazisterna i Tyskland har stora anhängargrupper.  Och det är också här som partiet sätter in sina rekryteringsinsatser med socialt hjälparbete. Så gör man också  bland de unga. 

Nazisterna  tar plats i alltfler delstatsparlament: Exempelvis i Mecklenburg-Vorpommern med 7,3 %, i Sachsen med 9,2 %.  Det låter inte som stora siffror, men det är den snabba ökningen man är bekymrad över och att partiet får vågmästarroll.  Man undersöker och diskuterar i högsta rättsliga instans i Tyskland om det är möjligt att förbjuda partier med nazistiska sympatier, men man når ingen enighet i frågan. Några anser att det är rättsligt möjligt men andra inte.

Kanske är det dags att man på allvar undersöker vad människor är besvikna på hos de "vanliga" partierna; ligger det politikerförakt i botten? Har de styrande misslyckats med att förmedla tron på de goda avsikterna?  Har man nonchalerat missnöje bland "vanligt folk" i frågor som berör deras vardag och livskvalitet?  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback