GÖR PRÄSTER AV VIDBRÄNDA LÄRARE!

 På kaffet efter begravningen var vi många; nästan hundra personer. Jag råkade komma i samspråk med en trevlig dam. Vi diskuterade problemet med att få tag på präster till församlingarna. Här i Sillerud har vi haft svårt att få någon mer stadigvarande kyrkoherde. De stannar något år men drar sedan vidare, ändå försöker vi fjäska o vara snälla (tror jag).  Vi har en äldre pensionerad kvinnlig präst som alltid ställer upp och får ta vid när våra präster flyr fältet. Jag vet inte hur många gånger hon har varit avtackad vid det här laget, (presentsamlingen torde vara imponerande!) men tvingats komma tillbaka för att det helt enkelt inte har funnits någon.

Vid begravningskaffet kom vi i alla fall på lösningen; omskola vidbrända lärare till präster. De som är totalt utbrända är kanske i för dåligt skick för att att greja jobbet, men de som är lite lagom vidbrända kanske kunde erbjudas omskolning. Undervisningsbiten kan vi ju redan och predika etik o moral har vi en himla träning på. Vi kan vara ganska salvelsefulla därvidlag kan jag säga.  Och som präster räcker det ju med att stå där o mässa en timme i veckan ( inte 27!!).  Och att vara präst är väl lite som vilket jobb som helst. De flesta av oss tror ju så det räcker till husbehov i alla fall. 

Något års distansstudier borde väl räcka, kombinerat med praktik!?

Kommentarer
Postat av: Annaa M

Min inblick i det prästerliga säger mig att det inte är nåt alls för den som redan tagit ut sig i ett annat jobb. Lång utbildning, halvtaskig lön, det har ju bevars blivit ett kvinnoyrke, kanslitjänst, församlingstjänst, barntimmar, pensionärstimmar, konfirmandundervisning, hembesök inför förrättningar, förrättningar. Den där timman på söndag är så att säga bara grädde på moset. Jobbar man dessutom i en populär kyrka får man räkna med att köra vigslar på löpande band på övertid. Dessutom ett antal stockkonservativa kollegor som anser att man inte har något på jobbet att göra alls, hänvisande till högsta överordnad i sina övertygelser.

2006-09-03 @ 00:25:53
Postat av: Inga M

Du har säkert rätt. Suck! Det känns ibland som att lärarjobbet har 27 timmar undervisningstid "som grädde på moset".

Min syn på prästjobbet är säkert lika fördomsfull som de flestas syn på lärarjobbet är.

Postat av: Per Westberg

Många präster har en bakgrund som lärare. Det är ju en väldigt lämplig utbildning och erfarenhet. Men vare sig prästjobbet eller lärargärningen är någon sinekur. Också präster drabbas av utmattningsdepression. Kanske är det så att det ibland kan bli alltför ensamt i professionen.

2006-09-03 @ 13:02:09
URL: http://kyrkoordnaren.blogspot.com
Postat av: Inga M

Prästjobbet är måhända ett ensamt jobb. Kanske vore bättre att två präster delade på två församlingar och man jobbade ihop, gjorde det man var bäst på? Nej folk vill ha sin egen präst förstås.

Säga vad man vill om lärarjobbet, men ensamt är det inte. Det kryllar runt mig hela dagarna av människor, stora o små!! Kanske därför den stora tysta skogen är så skön på kvällen.

2006-09-03 @ 14:24:12
Postat av: gunsan

Inga M ... rätt man på rätt plats... vare sig det är kvinna eller man ... så kommr den rätte att dyka opp. Sedan kanske lite reklam saknas... till en vacker bygd och gött fölk... eller är de som lite här och lite där... sitter och tittar bakom gardinen och "vet allt om alla" mer än personen i fråga själv???
Jag vet inte men lät det elakt? Eller ser de som ska "fixa" prästen att NI ordnar det ändå... Det är ju en kvinnlig präst som "räddar er hela tiden" Ja det ska bli intressant och se fortsättning... utbrändhet och olika yrken... det finns idag i alla TYVÄRR...
Du vet Inga om alla hade en skog och 1 á 2 hundar då skulle många slippa plågas av bara stressen...tror jag :)
EN-AVSTRESSANDE-SKÖN-SKOGS-MED-ELLER-UTAN-PRÄST-VALFRITT-KRAM :)

2006-09-03 @ 23:48:13
URL: http://gobbe.blogg.se
Postat av: Inga M

Fast jag vet inte om det är tillåtet för en församling att göra reklam för sig inför prästrekrytering. Ibland får jag för mig att präster kommer liksom från ovan, anställda / deporterade av någon central kyrkomyndighet.

2006-09-04 @ 22:52:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback