Första långpromenaden med täcke!
Idag blev det första långpromenaden med täcke på för Oskar, det rekommenderas för hundar med njursvikt så att de inte blir kalla över ryggen. Först var han skräckslagen och vågade inte ta ett steg. Men det släppte snart och han travade på bra. Han var pigg på vägen. Det här täcket klämmer ingenstans och sitter i o för sig bra, men är kanske lite stort i omkretsen för tax. Får se om jag kan justera lite här och där. Han är ju så tunn numera. Idag fick vi inte i honom en hel´dagsranson med mat. Vi trugade men det hjälpte inte med varmt blötfoder och både Hej och Jazz bredvid. Men han har ätit nästan så mycket som han borde.
5:2 i två veckor nu
Tja nåt sorts rapport borde det bli kanske efter två veckor med 5:2. Det är alltså en diet som går ut på att man äter som vanligt i fem dagar och så halvsvälter i två dagar med max 500 kalorier. Jag behövde bli av med så där 3-4 kilo, kilon som hade parkerat sig som sidfläsk på låren och en kagge på magen, kläderna stramade.
Det här med vikthållning är lite ovant för mig. Större delen av mitt liv har jag inte behövt tänka på vad jag väger, bara mumsat och ätit utan att gå upp. Sedan några år tillbaka har jag fått se upp, det är väl åldern antar jag. Jag gjorde det genom att kolla varje morgon och så hålla igen lite på ätandet någon dag om det var lite för mycket, allt enligt filosofin att det är lättare att stämma i bäcken än i ån, lättare att justera något enstaka kilo än att vänta tills det har blivit tio.
Sen gick vågen sönder och det blev ingen inköpt på ett halvår. Då gick jag plötsligt upp 4 kilo! Det var alltså de där förargliga kilona som jag ville bli av med nu med hjälp av 5:2.
Och det har fungerat. Ganska exakt 4 kilo har jag tappat på två veckor. Det är lite mer än förväntat men då åt jag rätt lite även en tredje dag i veckan. Jag fortsätter nog någon vecka till för säkerhets skull så det finns marginal. Sen kanske 6:1 blir lagom för att hålla vikten. Den här metoden passar nog mig ganska bra. Jag vill ju gärna kunna frossa i god mat och slisk, men att avstå en - två dagar i veckan går bra. Att laga särskild mat bara två dagar istället för varje dag går också bra, det blir inte så besvärligt. Den särskilda matlagningen är inte så tidskrävande för min del; koka några potatisar + lite broccoli / brysselkål och så lägga dit en liten skinkflisa / någon pytteliten bit kokkött + sallad och tomater till.
Svältdagarna är jag inte så värst hungrig, lite kaffe och en riskaka (30 kalorier!) står jag mig på i flera timmar under dagen, så själva maten kan jag spara till sen eftermiddag / kväll när jag blir hungrig. Och utan socker-svackor så blir jag konstant pigg svältdagarna.
Kräsen Oskar.
Han har ju njurbekymmer och därav dålig aptit. I morse åt han inget och såg trött och hängig ut. Men piggnade till under dagen, var med Roland i bilen på jobb. Jag åkte till veterinär i Åmål (drygt 4 mil enkel väg!) efter jobbet idag för att få tag på blötfoder av Royal Canin Renal. Köpte med mig ett antal burkar hem. Det dög. Oskar har mumsat i sig en burk sedan dess, i omgångar. Aptitbefrämjande är också att låta Hej stå bredvid när Oskar äter. Det triggar ätandet - konkurrens! Ibland äter han om man värmer lite på torrfoder eller blötfoder, eller häller varmt vatten på torrfoder.
Suck!
Vi vränger ut och in på oss själva för att han ska äta, vi som aldrig brukar fjäska med hundarnas mat. Men den lille parveln är ju sjuk, kronisk njursvikt. Vi håller på och försöker inrätta hans liv så att han ska kunna leva med det. Veterinären lovade inget men sa också att ibland kan en hund leva med ganska lite njurfunktion kvar. Och vi hoppas att det ska vara så för just Oskar.
Betygskriterierna ...
... är förstås uttryckta på nästan obegriplig svenska. Men annars är dagens betygssystem inte så tokigt egentligen. Det är i alla fall det bästa jag har sett under mina lärarår. De första betygen sattes utifrån lärarens iakttagelser, lite godtyckligt kanske. Sedan kom de relativa betygen med ett visst antal elever på varje nivå. Det blev konstigt. Det gick inte att få femmor om de redan var slut - typ. De betyg vi har nu utgår från att några steg i skalan innebär att man kan allt som ska uttrycks som mål för den nivån och så finns steg under om man kan mindre, för att uttrycka det enkelt ( o kanske obegripligt) Fullständig rättvisa går inte att få förstås i betygssammanhang även om kriterier och nationella prov ska vara vägledning. Men som sagt, inte så tokigt ändå, det vi har nu, sett över tid.
"Heja - Skolverkets kursplaner på enklare svenska" har jag inte sett men läser om i en ledare idag. Det var inte så dumt att få reda på. Den ska jag nog införskaffa.
Invänta sin själ.
Det finns en berättelse som jag gillar. Den handlar om en indian som någon gång på 1800-talet åkte tåg för första gången i sitt liv. Han hade aldrig någonsin färdats så snabbt. Framme vid målet satte han sig alldeles stilla med benen i kors. Han satt så länge alldeles tyst. Till slut frågade man honom vad han höll på med.
- Jo jag väntar in min själ, den måste ha blivit långt efter när jag färdades så fort.
Den här storyn behöver inte alls vara sann men ändå tänkvärd.
Idag tisdag har jag känt mig som den där indianen. Det är som om mina lediga dagar är de där stunderna när jag får chansen att vänta in min själ, att hinna ifatt, kliva ur ekorrhjulet. De är himla bra, som idag fast jag sitter väl inte helt still, men tempot är lågt o valfritt och jag hinner göra färdigt. Men sen är det roligt med jobbdagarna också. Skulle inte vilja vara utan dem.
Battlefield 4,
... son Mattias senaste datorspel, har idag släppts till tidningar o branschfolk. Betygen är mycket bra och grafiken får översvallande beröm. Roligt eftersom Mattias är en av de huvudansvariga för den.
På torsdag 31 oktober är spelet tillgängligt för allmänheten.
Även om Mattias nu jobbar med Halo på Microsoft i Seattle så har ändå BF4 varit hans "baby" under de senaste två åren på Dice i Stockholm, med åtskilliga övertimmar, ja i stort sett dygnet-om-jobb de senaste månaderna.
Vi gratulerar till framgången!
Ledig tisdag!
Tja ha... så blev då den här dagen helt ledig och oplanerad! Tanken från början var att mala älgfärs, vilket utgör ett dagsprojekt, men jag vågade inte eftersom det varnades för storm, orkan och strömavbrott. Man vill inte stå där med en massa upptinat kött och så finns ingen ström till köttkvarnen. Det projektet får nu anstå till nästa lediga dag; torsdag.
Men det lär inte bli något bekymmer att få dagen att gå. Mat ska lagas, tvätt strykas, lite jobb i alla fall, hundar ska promeneras, undanplockningsbehovet i huset är som vanligt oändligt. Fast det känns ändå avstressat att schemat inte är helt fyllt från början.
Blåsta på stormen ....
... blev vi nog. Det har inte varit någon vind alls egentligen. Vi ser bilder från Västkusten där man uppmätt över 50 sekundmeter i extrema byar! Det låter häftigt. Drygt 80.000 hushåll är utan ström, inte så kul. Träd har blåst ner och en färja (Peter Pan, måste vara jättegammal!) har slitit sig och dammat in i kajen. Stackars de människor som fastnat i båtar ute i ovädret för att båtarna inte fått gå i in i hamn i det hårda vädret. Båtarna kastar ankar antar jag och slängs hit och dit av våldsamma vågor medan man väntar. Passagerarna får bara slängas som vantar i båtens inre, tills det lugnar ner sig. Vilken mardröm!
Oskar pjåskar!
Oskar är en pjåskig hussehund! Roland åkte på möte vid 6-tiden. Då stod han här och kollade när billjuset försvann.
kl 18.32. Från den här positionen kan Oskar bevaka både ytterdörren och källaruppgången. Husse kommer hem genom någon av dem, det vet han.
Kl 18.47
Kl 19.12
Kl 19.23
Kl 19.40. Ett billjus på Liane, förhoppningarna tändes. Men nej!
Kl 20. 17
Kl 20.55 Gick till och med ut frivilligt i regnet för att spana när en bil åkte förbi. Nej, inte husse nu heller.
Kl Han satt där ute i minst fem minuter innan han gav upp, han som hatar regn.
Kl 21.27
Det skulle dröja ytterligare en god stund innan husse till slut dök upp. Men då stod glädjen högt i tak. Försökte fota det men det var alldeles för hastiga rörelser, inget fastnade.
Nästa gång vill Roland ha bilder på hur jag ligger på mage bredvid Oskar och väntar. ;-)
Storm o orkan ...
... kallad Simone har vi förberett oss på, plockat in lösflygande föremål och så. Men inte en vindpust ännu så länge. På västkusten är det just nu orkan i byarna och så där 25.000 hushåll i södra Sverige har strömlöst. Antingen blir det inget här eller också kommer det i natt. Vi får se. Kanske bäst att ladda datorbatterierna ifall.....!
Oskars hundtäcke!
Ann-Charlotte på Häst o hundshoppen i Årjäng hade massor av olika hundtäcken, Det här verkar bra, vi provade ut det i eftermiddag. Oskar är inte så entusiastisk, men vi räknar med att ha det på honom när vi promenerar eller efter jakt när han behöver hållas varm över njurarna.
Idag så släppte vi Oskar i skogen. Han fick inte upp nåt rådjur men sökte i alla fall i terräng ett par timmar. Och han var pigg efteråt. Det ser bra ut. Och framför allt så äter han bra av njurfodret, Royal Canin Renal.
Invigning av torget i Årjäng
Fredag den 25 oktober 2013 invigdes Årjängs nya torg, Claras torg, av kommunalrådet Katarina Johannesson. Kommunen bjöd på tårta och kaffe, och underhållning; eldslukare, trollkonstnär, jonglör, musik osv. Många kom för att fira med, minst 300 bitar tårta gick åt. Gubben var utkommenderad att skära upp den. Allt i samarbete med Kulturnatten, ett stort evenemang i Årjäng. Barnen gillade verkligen lekplatsen med lärande lek. Jag tror att det kommer att bli väldigt fint, mellan Biblioteket och butikerna och så Broms kafé så småningom. Det är inte riktigt färdigt ännu så allt är inte på plats, men det som syns är fint. Jag tycker det nya torget blir finare än det gamla, det som mest var ett rundkör, en parkering, en öppen plats framför Årjängstrollet (det står nu vid det andra torget, det vid hotellet. Undrar vad det heter nu?)
Bisonbloggen har skrivit lite filosofiskt om torget på temat agorafobi (torgskräck), läsvärt:
Tyst o ensam!
Det finns en blogg med kloka ord som vi läser ibland. Vi kände inte till förrän igår fredag. Visst var Jan en människa som hade en plats i våra liv också, uppskattad för att han var precis den han var. Vi hade goda tankeutbyten med honom.
Om torget blir det väl nåt litet skrivet här senare under dagen också med utgångspunkt i Bisonbloggen och bilder från den välbesökta invigningen.
Ja, något om Oskars första lilla jakttur på länge och kanske promenad med nya täcket.
Lite kvällsmat ...
.. tog vi ikväll med till goda vänner som stod i packningsbestyr. Det blev en enkel Jansson och så prinskorv, glatt humör och en trevlig kväll. Vi har hunnit avhandla allt från Slap-stick till de egna framtida begravningarna. Så är livet runt 60 - 70, man tänker framåt. ;-) Nu hoppas vi att det dröjer ett tag med begravningarna och att vi ses snart igen. Resten av kvällen ägnade vi åt att lyssna på gamla Fogerty-låtar. Alltid lika bra. Ingen tv alls, blir det inte så ofta, men på söndag är det Solsidan! ´Det ska vi inte missa den här veckan.
Katastrofala skivomslag ...
... är en grymt rolig sida. Den har funnits i många år nu och uppdateras ständigt. Jag hamnar alltid i skrattkramper när jag läst några sidor.
Den ultimata sidan enligt min uppfattning är den med frälsningsarmén en bit ner. Helt otrolig! Det är värt att scrolla ner en bit för att se den.
Alla bloggar på listan ...
... har jag tagit mig före att kolla igenom, bloggar som finns på min länklista till höger här. Oftast läser jag bloggar via listan över kommentarer, alltså kommunicerar med dem som kommenterar här hos mig. Men nu tänkte jag vara nostalgisk o kolla igenom allt, till och med bloggar som skrivits av bloggkontakter som har avlidit, exempelvis Annaa:s och Rut O:s. Och det känns helt rätt att de bloggarna finns kvar att läsa. Sen har några slutat blogga av andra skäl än döden; exempelvis Gunvor och Anne. Det är ju en saknad förstås.
Men en nostalgitripp är det att läsa runt bland gamla bekanta.
Idag ska jag försöka få tag på något värmande hundtäcke till Oskar. Kanske A-C har på shoppen i Årjäng?
Uppdaterat Ann- Charlotte har såna hundtäcken. Hon kom hit med en stor kasse förut på väg till Karlstad för någon häststart med sin far Gunnar. Nu ska vi kolla storlekar.
Långpromenad med lille Oskar ...
... gjorde jag idag! Och han var pigg och alert hela vägen, ¨så där tre kilometer. Kvällens matvägran botade vi med att låta de andra hundarna, Jazz och Hej, stå någon meter ifrån! ;-) Det triggade aptiten, han åt sin portion njurfoder snabbt. Han har i alla fall sammantaget ätit en dryg dagsportion av maten.
Det blir nog en liten jakttur under helgen om det fortsätter så här positivt. Oskar kollade hela tiden av luftströmmen från sydväst.
Konstutställning på Travmuseet i Årjäng
Bilder som jag gillade var bl.a. gjorda av Line Soumalainen, Utängen, den här aktuella kallas" Falk". Jag låter den medvetet förbli suddig eftersom jag inte vill att den ska kunna användas via nätet.
En favvo i pappersporslinslera (speciellt !) av Nilla Axelsson, kallad "Liv"
"Karnevalnatt i Venedig" av Lisa fock - Nilsson. Bra !
Tillbaka igen till Line Suomalainen, nu är det "Uggla" och "Värmlandsfåret". Det syns inte här för jag vill inte göra bilderna så bra att de går att använda nu när jag lägger dem på nätet, men de är väldigt bra och väcker ha-begär. Jag får förhandla med min plånbok och lite torftiga lön och samvete. Men jag kommer nog att gå hit och kolla på dem igen så länge de hänger uppe i alla fall. Akvarell är svårt, men detta är imponerande.
Från 9 kg till 10,5 kg ....
... har lille taxen Oskar ökat sedan i tisdags! Jippi! Nu vågar jag börja motionera honom mer o kanske blir det en lite jakttur under helgen. Han har ätit rätt så ordentligt de senaste dagarna.
(Ironiskt att vi strävar åt olika håll jag o Oskar, när det gäller vikten! :-), jag vill neråt och han ska helst opp några kilon)
5:2
Jag har kört 5:2 den här veckan som gått. Det har blivit en tre- fyra kilon för mycket, kilon som jag vill bli av med. Kul att testa 5:2! Den metoden innebär att man äter som vanligt fem av veckans dagar och svälter två dagar. Jag körde alltså svältdagar, dvs max 500 kalorier, måndag och onsdag. Det är jobbdagar och då hinner jag inte känna så mycket av hungern. 500 kalorier motsvarar en torftig, kalorifattig måltid och man kan dela upp den på flera tillfällen under dagen. Jag har enligt vågen gått ner 2,5 kilo, men så är det naturligtvis inte. Jag har ju varit sockerfri tre dagar och då rusar vatten ur kroppen. Kanske har jag tappat ett kilo fläsk, vilket man kan förvänta sig som veckoresultat på 5:2. Fortsättning följer om 5:2 och så om lille Oskar förstås!
Thons doktorshatt igen då!
Olav Thon, numera över nittio år gammal norsk affärsman, har blivit utsedd till hedersdoktor vid Karlstads universitet (KAU) för att han bidragit till hela regionens utveckling och därmed universitets genom att bygga stora köpcentra vid gränsen, enligt rektor Åsa Bergenheim. Han har vid några tillfällen också haft välbesökta öppna föreläsningar, diskussioner och seminarier på universitet. Det är rektor som har utsett honom, inte fakulteten. Han ska promoveras (heter det väl?) imorgon fredag.
Sen blev det protester mot att just han utsetts, främst för att han uttalat stödjer Fremskrittspartiet i Norge. Det är norska motsvarigheten till SD ungefär. Numera är FRP ett av Norges största partier, f.n. i regeringsställning. Ett antal personer, däribland några professorer samt biskopen i Karlstad stift kommer att bojkotta morgondagens ceremoni med promoveringen av bl.a. Thon med anledning av att man anser att universitet därmed förknippas med främlingsfientlighet och rasism, något som strider mot universitets grundläggande värderingar.
Det hela har underblåst ivrigt av media som nu försöker överträffa varandra i indignation över utnämningen. Professor emeritus Cöster hör också till kritikerna tillsammans med en del kollegor.
Jag har läst Fremskrittspartiets partiprogram för att leta efter rasism och främlingsfientlighet och jag hittar inget. Däremot uttalar man starkt stöd för människors lika värde. Men man vill begränsa flyktinginvandringen till endast kvotflyktingar via FN och man vill att de som kommer till Norge ska integreras i samhället med arbete och språkkunskaper. Det som står skrivet där handlar om politik och inte om rasism. Jag undrar hur många av kritikerna som har läst detta? Sen kan partiet ha en skum bakgrund, om detta vet jag intet. Men om partiets historia ska vara utslagsgivande så blir det pinsamt för fler politiska partier. Säkert röstar eventuella norska rasister på FPR, men som sagt, i partiprogrammet står inget om rasism och främlingsfientlighet.
Rektor Åsa försvarar utnämningen av Thon med att man inte har rätt att efterfråga anställdas eller hedersdoktorers politiska hemvist och man kan inte låta den fälla avgörande i utnämningar. En persons politiska åsikter hör inte hemma i de sammanhangen. Rimligen har hon en poäng där.
Sen ifrågasätts också om Thon har gjort sig förtjänt av utnämningen, han anses "bara" vara en affärsman. Men rektor menar att universitet är en del av sin region och Thons insatser i regionen har i hög grad indirekt och direkt gynnat universitet. Universitetet har också haft ett visst samarbete med Thon . Hon drar paralleller med utnämningen av I. Kamprad till hedersdoktor vid Lunds universitet och vid Växjö universitet (högskola?) . De utnämningarna har inte ifrågasatts vare sig ur förtjänstfullhetssynpunkt eller utifrån politisk bakgrund.
Vad ska man då ta med i beräkningen när man värderar den här mediastormen?
1. 56 % av Sveriges journalister röstar på MP eller V, medan endast 14 % av svenska folket gör det. Det är alltså inte säkert att medias upprördhet är svenska folkets. Den här mediala indignationen har tydliga politiska förtecken, inte moraliska. Det handlar väldigt lite om "heder" men mycket om partipolitik.
2. Åsa B är en kvinnlig rektor i en värld som länge dominerats av manliga hierarkier. Undersökningar för några år sedan visade på att just den akademiska världen var kvinnodiskriminerande. Män satt i ledande positioner och gjorde sig till mentorer för andra män. Många studerande var kvinnor men få kunde göra akademisk karriär. Det kanske inte är en slump att kvinnliga universitetsrektorer, (och kvinnliga politiker) tycks vara mest utsatta och företrädesvis utsatta av män.
3. Universitetsvärlden är en gryta av intriger och maktkamp! Den som får chansen att klämma till sin fiende gör det snabbt och resolut. Man klättrar friskt och gärna på andras bekostnad. Detta är min alldeles personliga åsikt utan vetenskapligt stöd. Det handlar bara om den empiri som består i mycket studerande på universitet och högskolor.
Sammantaget så kan det finnas anledning att kritiskt värdera den här typen av kollektiv moralpanik underblåst av media. Zarembas artikel i DN är ett praktexempel på att man ska vara skeptisk. Han utelämnar saklig motivering till sitt ställningstagande. Han ger inte ett enda exempel på var det står att FPR är rasistiskt / främlingsfientligt och inte heller ett enda exempel på att Thon har uttalat sig rasistiskt / främlingsfientligt. Zaremba kör med samma urvalsförfalskning som i artikelserien om skogen i Sverige. Han orerar vitt och brett runt det som kan stödja hans egen tes, men utelämnar medvetet allt som eventuellt talar emot. Han refererar inte till vad någon säger som stödjer utnämningen mer än Åsa B. Han utelämnar också det faktum att det ingenstans går att få faktastöd för vare sig Thons eller FPRs påstådda rasism / främlingsfientlighet. Det är enligt honom o andra kritiker nåt slags abstrakt "förknippande". Samtidigt så slås det an känslosträngar på var och varannan rad. Z har återigen lyft sitt finger upp i luften och kollat in den mediala populismens vindriktning. Vilket pris i mediavärlden är han ute efter den här gången?
Jag har inga synpunkter på huruvida det var rätt eller fel att utse Olav Thon till hedersdoktor vid Karlstads universitet, men jag blir upprörd över den här typen av mediadrev, drev som tjänar vissa syften och som saknar faktaunderlag. Och jag upprörs också över att ingen vågar ha en avvikande åsikt. Alla är livrädda för att stämplas med beteckningen "rasist" eller "främlingsfientlig" och då dör all normal debatt ut. Och ingen tycks inse att man därmed lämnar fältet fritt för de krafter som verkligen är rasistiska och främlingsfientliga.
Snabbt nu från det ena till det andra:
Några som kommer att vara med på morgondagens ceremoni med utnämning av doktorer och hedersdoktorer är i alla fall Lisbeth och Bengt-Åke i Fölsbyn. Deras son får motta doktorshatten. Och det är inte det minsta ifrågasatt. Himla kul! Grattis!
Födelsedagsfirande barnbarn i Umeå!
Bilderna är från Moses födelsedag för några dagar sedan (bilden nedan). Vi kan ju tyvärr inte träffas den dagen men vi hade telefonkontakt ett par gånger, sjöng och hurrade. Isak spelar piano, barnens far är mycket musikintresserad, spelar och sjunger i band, barnens farfar är pianostämmare och farmor är musiklärare, så det finns kanske lite med i generna från det hållet. Härifrån är det ju magert med sånt. ;-)
På bilden under tänder Moses eld i kaminen. Att tända och elda i kamin och spis är en konst som båda gossarna behärskar eftersom de en längre tid bott i hus med såna finesser.
Bill-barnbarnet i Stockholm fick åka med på sladden i det här inlägget. Han har fått en mössa av farbror o faster innan de drog till Seattle. Den var fin!
Olav Thons doktorshatt ...
... kommer jag att skriva om lite senare idag. Hade inte tänkt göra det, men efter Zarembas långa kritiska artikel så kan jag inte låta bli. Allt är inte så svart eller vitt som det kan tyckas. Det finns en del att komplettera mediabilden med. För den är ju som vanligt i de här sammanhangen helt entydig, utan nyanser och det retar åtminstone mig.
Lille Oskar-plutt!
Matintresset verkar hålla i sig. Nu är det igen intressant vad vi har för oss o köket och i kylskåpet. Tack o lo,v så verkar njurfodret, Royal Canin Renal, vara smakligt så han äter det. Torrfodret har han ätit tre gånger i dag tror jag. Det verkar allt mer hoppfullt, fast han är rätt trött på något sätt.
Funderade på att ta en promenad med honom men väntar nog till helgen. Han får ändå en hel del motion när vi släpper ut honom på linan ibland, den som går här från ytterdörren till tvärs över parkeringen.
Lille Hej, dunkerstövarvalpen, var på social träning idag i Årjäng. Han ser ju bara mig och Roland i princip, det är lite ödsligt här ute i skogen och han har varit en aning avvaktande mot nya människor. Så vi tog honom med till Årjäng idag och jag travade opp och ner på Storgatan med honom. Först var han väldigt skeptisk och skygg för allt från människor till bilar och löv. Och framför allt lejonen vid Folkets Hus ;-) Men det gick allt bättre. Det behövs nog några träningstillfällen till så han kan uppträda trevligt på exempelvis en hundutställning. Och till våren blir det dressyrkurs förstås. Bra för umgänge både med andra hundar och nya människor.
Och tack till Gertie som räddade mig ur en pinsam situation i Årjäng, hade glömt de små svarta påsarna förstås.
Lite mindre administration i alla fall!
"Lärarna ska få mer tid till undervisning (UbU5)
Lärarnas administrativa arbete ska minska och bli enklare. Det innebär bland annat att kravet på skriftliga individuella utvecklingsplaner avskaffas i årskurs 6–9 i grundskolan, årskurs 6 i sameskolan och årskurs 7–10 i specialskolan. Detsamma gäller i årskurs 6–9 i grundsärskolan i de fall betyg sätts. Skriftliga individuella utvecklingsplaner i årskurs 1–5 i grundskolan, grundsärskolan och sameskolan samt i årskurs 1–6 i specialskolan ska göras en gång per läsår, i stället för varje termin. Skriftliga individuella utvecklingsplaner ska även göras en gång per läsår för elever i årskurs 6–9 i grundsärskolan i de fall betyg inte sätts. Samma sak ska gälla för elever i årskurs 7–10 i specialskolan som läser enligt grundsärskolans kursplaner.
Den information som lämnats i de individuella utvecklingsplanerna ska istället förmedlas muntligt vid utvecklingssamtal.
Ändringarna börjar gälla den 19 november 2013. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.
- Riksdagens beslut:
- Kammaren biföll utskottets förslag till beslut.
- Utskottets förslag till beslut:
- Bifall till propositionen. Avslag på motionerna."
- Detta beslutades av riksdagen igår den 23 oktober och ska alltså börja gälla nu från 19 november 2013. Ett steg i rätt riktning åtminstone. Men det finns ett berg kvar av administration att lyfta bort och det behövs en skärpning när det gäller de administrativa systemen ute i skolorna. Allt ska läggas in i datorsystem av lärare själva men samtidigt så visar undersökningar att man inte kan lita på de systemen så lärare måste parallellt ha allt på papper också för att säkra info. Dubbelt arbete och massor av förvaring.
- Datorsystemen är krångliga, racklar i funktion och skolorna sparar in på datorkunnig personal. Det är väldigt tidsödande att göra dubbelarbetet och väldigt stressande eftersom man från dag till annan inte vet vad som fungerar. Nu menar jag inte specifikt min skola utan skolor i Sverige.
Tack ...
... för alla hållna tummar och krya-önskningar till lille Oskar. Jag har berättat för honom om all support på bloggen och facebook. ;-) Han hälsar och tackar också förstås. Hela dagen idag, onsdag, har han verkat piggare och ätit sammanlagt normalt fast i mindre portioner. Vi pjoskar förstås med honom hela tiden också så han är väldigt omhuldad just nu. Jag pratade till o med med honom i telefon idag när Roland ringde och berättade att han ätit bra mitt på dagen. Och han viftade på svansen enligt Roland, kände igen min röst. Just nu känns det hoppfullt. Men jag vågar inte ta ut nåt i förskott.
Imorgon blir det inlägg om min första vecka med 5:2 och bilder från barnbarnsfödelsedagen.
Oskar äter det nya fodret!
Vi nästan stod bredvid honom o bad till högre makter i morse, att han skulle äta det som bjöds av njurvänligt foder. Och han åt! Inte bara åt utan med god aptit, både burkmaten o torrfodret! Dessutom verkade han lite pigg.
Under dagen har han varit med Roland förstås och ätit igen och han äter upp verje gång. Vi vågar inte ge så stora portioner så här i början, bättre med lite i taget så det inte blir bakslag.
Det ser förhoppningsfullt ut idag i alla fall, men vi tar en dag i taget.
Solstadens smådjursklinik i Karlstad
Det var på Solstadens smådjursklinik i Karlstad som vi fick Oskar undersökt.
Veterinären var mycket förtroendeingivande och noggrann. Det konstaterades att hans matvägran, viktnedgång, starka törst och trötthet beror på njurarna. De fungerar dåligt. Det kan bero på att de varit lite svaga från början och nu med åldern blivit allt sämre, eller på att han fått någon påverkan på dem genom skada, yttre eller inre. Hon berättade vad vi kunde göra för att försöka hjälpa Oskar, men samtidigt ingav hon oss inga falska förhoppningar. Det är osäkert om han kan bli bättre och helt bra blir han troligtvis inte. Personalen i övrigt var också väldigt hjälpsam och trevlig trots att man ibland hade det jäktigt med många besökare. Det var kvällsöppet till klockan åtta. Här ses hur Oskar blir undersökt och det tas blodprov. Nu blir det alltså specialfoder, som vi hoppas kunna övertyga honom om att äta, och så en medicin mot hans matleda (kväljningar) och ytterligare en som jag tror skulle lösa dilemmat med för mycket fosfor i kroppen. De närmaste dagarna kommer att utvisa om Oskar börjar äta igen och vänder viktkurvan uppåt. Det är bekymmersamt.
På väg hem ...
... är vi efter en lång dag i Karlstad, med väntan på olika undersökningar av Oskar-taxen. Inget speciellt syntes på ultraljudet, varken svullet eller skrumpet. Man skulle behöva göra en biopsi för att få hundra koll på njurfunktionen och det rekommenderade inte veterinären. Men tveklöst så är det njurarna som inte fungerar bra. Vi ska prova nu med medicin mot hans illamående och så försöka få honom att acceptera ett specialfoder som avlastar njurarna och som driver ut fosforöverskottet r kroppen.
Men det är ett försök och ingen kan lova nåt. Det verkar vara kroniskt i alla fall, inget akut. Vi har åtminstone lite hopp kvar.
Våndas gör vi....
Lille Oskar- taxen är på djursjukhuset. Njurarna var inte bra enligt blodprov. Nu ska man göra ultraljud på dem o analysera ett urinprov. Om det viisar att njurarna är små och skrumpna så finns inte mycket hopp. Om de är stora o svullna så kanske man kan behandla med antibiotika. Vi hoppas så mycket på ett positivt besked, åtminstone ett besked som ger lite hopp. Vi är alltså kvar i Karlstad o väntar.
Grattis barnbarn Moses!
Moses fyller år idag. Vi ringde i morse och sjöng o hurrade, de bor ju i Umeå så vi kan tyvärr inte träffas. Vi ska ringa igen i kväll o få en rapport hur dagen varit. nu är vi på väg till Karlstad med lille Oskar.
Oskar lite piggare idag.
Jag har varit vaken en del av natten och funderat på om vi skulle ha någon liten tax kvar idag, Oskar var så hängig igår. Han är inte jättepigg nu heller, men åt lite i morse. Sen tog vi en kilometerlång promenad och han sprang hela tiden före mig i kopplet, scannade av luftrummet efter goda rådjursdofter precis som vanligt. Men här hemma ser han håglös och nedstämd ut, kutar lite med ryggen. Jag testade med urinstickor igen nu eftersom det var minst fyra timmar sedan han kissade. Fortfarande ingen markering för glukos och bakterier, men maxutslag för protein. Njurproblem eller nåt mer allmänt? Fast jag vet ju inte om såna teststickor funkar på djur. Nu åker vi till Karlstad i alla fall o får honom undersökt ordentligt.
Mer nytt om Maria.
Tandanalys visar att hon är äldre än 4 år, snarare mellan 5 och 6. Husrannsakan i hemmet avslöjar ett antal illegala vapen, droger av olika slag, olika identitetshandlingar. Maria tycks ha använts som "dansbjörn", dvs fått dansa för att tigga pengar. Dna -test visar att det inte finns någon släktskap mellan flickan och det par som man hittade henne hos. Man har fått in tusentals tips från hela världen. Åtta av dem är mer intressanta, varav ett från Sverige. De människorna testas nu för att se eventuellt släktskap. Det verkar finnas välorganiserad barnhandel där små barn kidnappas för att användas till stölder, tiggerier och eventuellt sexuella tjänster. De minns inget av sitt eget ursprung eftersom man tar dem när de är så små. Det här paret hade alltså 14 barn registrerade på sig som föräldrar och de befinner sig på tre olika platser i Grekland. Paret är nu häktat och riskerar 10 - 20 års fängelse.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2470062/Blonde-Angel-Maria-Gypsy-couple-court-abduction-charges.html
Ordentligt bekymrad ...
... för Oskar-taxen är jag i kväll. Igår åt han i alla fall lite och vi var i skogen även om han inte gjorde så långa utflykter som han brukar. Idag har han inte ätit nåt, verkar riktigt hängig. Himla skönt att vi har en veterinärtid i Karlstad imorgon.
Till djursjukhuset i Karlstad ...
... åker vi med Oskar-taxen imorgon. Nu vill vi få honom röntgad och undersökt. Han verkar inte alls må bra, äter inte ordentligt och är sig inte lik i skogen heller.
Mänsklig grymhet förvånar
Det finns uppgifter om att det romska par, som uppgav sig vara föräldrar till en blond liten 4-åring, är registrerade som föräldrar till 14 barn på tre olika platser i Grekland! (För oss låter det underligt att man kan utan omfattande samhällelig kontroll kan bli registrerad som förälder!) På frågan varför svarar, enligt en tidningsartikel, deras advokat att de velat få så mycket statliga bidrag som möjligt. Polisen misstänker trafficking. Barn kan kidnappas för att stjäla och tigga på ett organiserat sätt. Ytterligare 10 barn i det aktuella bostadslägret kan vara i samma situation. Avslöjandena ger hopp åt föräldrar som förlorat små barn på oförklarligt sätt.
http://neoskosmos.com/news/en/search-for-parents-of-4-year-old-blonde-girl
Man undrar om det finns någon gräns för mänsklig grymhet.
Trevlig kväll ...
... med allvar och skratt har vi haft. Och dessutom fantastiskt god mat; rådjursstek med svampsås och rödkål och potatis / älgkalvlever med sås och äppel+lök - blandning. Det var bara att välja. Till det ett gott rödvin och till dessert en äppelkaka.
Eldstaden var vacker och värmande, till den tog vi en välkomstchampagne ute och värmde oss runt elden. Eldmönstret kunde man se också genom fönstret när vi gått in. Bosse har gjort en bra botten till den här. Vi kanske också borde ha det, vi har ju en sån här eldstad. Fast vi har inte monterat upp den än.
Vi var åtta pers. Bosse med fru L, värdparet, vi två och så Hagen och Cordelia. Som sagt en kväll med mycket delad glädje men också delad sorg. Precis som livet är.
Billfamiljen har kommit fram till Stockholm och resan gick bra. Lille Bill var inte så livlig och krävande den här gången. Kanske delvis beroende på att vi försökte köra slut på honom med springlekar på morgonen när vi
passade honom medan föräldrarna städade huset. I en viss ålder är det fantastiskt roligt att springa mellan två väggar och bara vråla! ;-) Himla kul när man väl kommer in i rutinen. Kanske kommer man som vuxen och åldring tillbaka till den åldern igen. Ha ha.... !
Älgköttet är i frysen. Men inte malköttet, det tar jag imorgon. Och det med gott samvete, man kan ändå inte frysa allt på en gång. Bättre att dela på två omgångar och det fryser in snabbt.
Imorgon ska jag jobba igen. Ser fram emot att träffa barnen och kollegorna.
Helt sjukt!
Om det nu inte finns rim och reson alldeles frivilligt i den här sektorn så måste väl ändå staten gå in och lagstifta!
Storbankerna laddar för helt fantastiska utdelningar och de svenska är i särklass i Europa
Eller också är det som Cervenka tror, det går inte att lagstifta men man kan tillämpa 12 bokstäver "Så gör man inte" och veta hut istället:
"Men kanske stavas den bästa lösningen KISS. Keep It Simple Stupid. Irlands förre premiärminister John Bruton har argumenterat för att mycket av regelmanin skulle kunna avskaffas om företag började ställa sig en väldigt enkel och ärlig fråga: är det som vi nu håller på att göra rätt? Mot våra kunder, våra aktieägare och mot allmänheten? Blir svaret nej krävs inget kontrollsamtal till advokatbyrån för att avstå. Det är trots allt få föräldrar som halar fram ett legalt dokument i hundrakilosklassen för att upplysa treåringen om varför man inte tar någon annans godis. Det räcker med tolv bokstäver: Så gör man inte."
Jagade rådjur ...
... gjorde vi på förmiddagen efter att Bill-familjen lämnat oss för hemfärd till Stockholm. Eller rättare sagt så travade jag runt i skogen med Oskar ett par timmar. Han är inte lik sig alls, verkar ha tappat både luktsinnet och jaktlusten. Klarar inte att reda ut ens ganska färska rådjursspår och går mycket nära mig, han brukar söka ut i stora lovar som en stövare och strunta i var jag är. Ändå har han ätit ett par dagar nu så han är inte på svältgränsen. Det får bli mer undersökning och röntgen på djursjukhus i Karlstad kommande vecka. Något är fel med honom, så här uppför han sig aldrig annars.
Lite snöflingor slängde omkring oss och det var rätt kallt med lite vind.
Vid tretiden får vi älgköttet och i kväll ska vi en tur till goda vänner och få lite mat. Sen imorgon börjar jobbet igen, höstlovet är slut.
Respekt för utbildning o undervisning!
Ett exempel på andra sätt att se på utbildning och undervisning finns tydligen i Japan. Jag menar inte att det är mer rätt än vårt, men det är annorlunda. Det är kanske bra att ibland ifrågasätta hur vi gör här genom att studera hur andra länder byggt upp sin skola och hur man tänker om barns lärande. Det är ju inte givet att vi har helt 100 % rätt.
Harjakt har lille Bill tränat på idag lördag!
Man måste lära sig om hundpejlar, nya och gamla. (Fast jag tror att han väntade på att få se Alfons eller Teletubbies på skärmen)
Äta, elda och grilla är viktiga ingredienser i harjakt! Det övade vi på också.
Ibland får man gå i den riktning man hör hunden o kolla.
Bra kläder är ett måste. Man ska gärna synas fast just den här mössan ville lille Bill bara träna på att ha en liten stund. Och jag tror han har förstått att jaktledarskapet inte är nåt att stå efter.
Gamal pejl kan man behöva ta fram ibland. Den är roligare med att den blinkar och piper.
Pappa Markus var hos Maj idag ett par timmar och stekte köttbullar medan vi var på jakt. Hon testade och tyckte om.
Imorgon söndag ....
... sjunger Maria Ek o vänner i Silbodals kyrka kl 17.00. Det kommer att bli väldigt fint tror jag.
Älgjakten ...
... på Harnäs vvo tror jag är över nu för den här veckan i alla fall. Jag vet inte exakt men det blev ungefär 11 vuxna djur och 9 kalvar att fördela på så där 80 deltagare. Köttet lär vi få på söndag.
Nils begravning ...
... var vi med på idag. Det var en fin högtid med mycket sång och musik av en sort som Nils skulle ha gillat. Vackra blommor. Ett fint minne av Nils. Det var många deltagare med tanke på Nils aktningsvärda ålder, nästan 95 år gammal. Då finns inte så många kvar av de jämnåriga vännerna. De är redan borta eller, om de lever, orkar inte gå på begravning. Tack Petra som hittade min handske ( tror jag det var!).
På eftermiddagen åkte Bill med föräldrar och farfar till slakthuset för att kolla på älgarna. På kvällen åt vi lite mat här tillsammans med goda vänner och släktingar. Vi såg också på en film som Roland gjorde med Nils uppe i Ölmeheden för några år sedan.
I morgon ska Bill och farfar jaga hare tidigt på morgonen så att föräldrarna får sova, är tanken. Vi får se hur det går. ;-)
Äsch, man ska inte övertolka Bills reaktion!
Jag tror han blir harjägare! ;-)
Lönar sig din utbildning?
SACO har tagit fram ett verktyg som ger svar på frågan. Man kan gå in och kolla på ett antal olika yrken. Det visar sig att läkare har tjänat in sin utbildning vid 31 års ålder, de tjänar mest på sin utbildning. Sen kommer ekonomer och jurister bl.a.
För lärare och bibliotekarier och sjukgymnaster exempelvis, så lönar sig inte utbildningen alls. Livslönen hade blivit högre om de avstått från högre utbildning och stannat vid en gymnasieutbildning.
Oskar äter ...
...åtminstone ibland och en del. Fast vi får fjäska. Igår tog han nådigast lite köttfärs på förmiddagen. Sen alla råa kycklingresterna på eftermiddagen och det blev en hel del. Jag har inte ringt veterinär än, hoppas att det går över nu-
Lille Bill älskar att härja med boll och klubba ...
... fast han bara är drygt ett år! Och vi funderar på hur detta kan ärvas i rakt nedstigande led från hans far, som var precis likadan. Det var bara bollar som gällde under hela barndomen. Även detta att vara noga med mat och att inte gilla av- och påklädning verkar ha följt med i någon liten gen. Klubban är från hans pappas barndom, men vi måste nog kapa den lite imorgon, den är vuxenstor.
Älgjakten fortsätter imorgon fredag
Man har skjutit sammanlagt 6 kalvar nu tror jag och 11 vuxna, men jag kan ha fel, vet inte exakt. Imorgon blir det kalvjakt i alla fall. Ninni har jagat fantastiskt idag, höll kvar ko och tjur i åtskilliga timmar. De var inte skjutbara så Roland försökte få henne att lämna men det gick inte. I kväll kom Mikael och lyckades få henne med hem. Med en bulle påstod Julia ;-)
För Roland är det inte aktuellt med jakt imorgon. Vi följer Rolands farbror Nils till den sista vilan, en dag av sorg och eftertanke. Lille Bill och Carin blir kvar här hemma, det är svårt att ha en livlig kille på drygt ett år i kyrkan, men Markus går med. Och många andra tror jag.
Roland ser ..
... ko o tjur på 50 meter, ingen kalv syns än.....
uppdaterat kvart över 12:
Nej ingen kalv var med, Roland kunde smyga nära de två älgarna men de var alltså inte skjutbara idag.
Roland släpper Ninni...
... nu vid Pärekul. Hundförarna får jaga endast kalv idag. Folkdrevet jagar nu Eskedalen, de får skjuta ett vuxet djur och sedan endast kalv. Idag är första rejäla regndagen på årets älgjakt. Trist för de jagande, men kanske inte helt fel för själva jakten.
Jag ska lägga in i pannan, sortera in allt i frysskåpet, frosta av boxen, förbereda mat till ikväll och torka golvet så lille Bill kan vistas där utan att bli full med hundhår.
Otäckt präktig ...
... har jag varit idag, husmorspräktig. Gjort älgfärsfräs och fryst in en omgång, frostat av frysskåpet (hann inte med boxen eftersom det tog flera timmar innan frysskåpet var fruset igen), gjort matexperiment med kokt torskrygg och pepparrot (godtagbart resultat om än inte strålande som Riches torskrygg) och gubben åt snällt när han kom hem ur skogen, gjorde riskgrynskaka att ha med ikväll, kokade jordgubbssylt, handlade igen.
Lite sällskapliga ...
.. har vi hunnit med att vara i alla fall. Igår hade vi jaktgäster här på soppa och idag var vi i nya huset och bjöd gästerna där på risgrynskaka med nykokt hallonsylt och grädde. Imorgon kommer som sagt lille Bill med sin mamma och pappa. Vi väntar så. De stannar till söndag. Söndag kväll har vi samkväm med goda vänner dit vi är bjudna om jag fattat rätt.
Bryngelsbydrevet ...
.. var folkdrev men inget skjutet. Det var bara tillåtet kalv. Och inget mer för hundar hellerså vitt vi vet
Ej skjutbart ...
.... tyvärr. Det var ko o en lite tjur och man fick endast skjuta kalv. Tjuren kom när Roland lockade, han har det på film, ska bli roligt att se.
Upptag på älg ...
... har Ninni, som Roland har med sig idag. De är alltså i Västra Boda vid tvåtiden
Kalvjakt på Västra Boda ..
... blir det nu. Av 12 fällda djur så är bara två kalvar, det blir fel proportion i avskjutningen. Den bör visst vara hälften av varje ungefär säger de som begriper detta.
Uppdaterat: Slut på Valtjärn - Alpdrevet ...
... ännu ingen rapport om att något är skjutet. Roland hade inte sett nåt eller hört nåt skott. Jag tar itu med att avfrosta frysar, fast kanske helt i onödan. Det verkar bli magert med kött om detta håller i sig.
Uppdaterat kl 11. tre tjurar och en ko fälldes i det här drevet. Var är kalvarna?
Med det som fällts tidigare så är det alltså 12 älgar skjutna hittills på Harnäs vvo i årets älgjakt. Licensen är väl på det dubbla någonting, jag vet inte exakt.
Alperna och Valtjärnsdrevet ...
...blir det idag onsdag på Harnäs vvo. Tydligen ingen hundjakt alls för Roland sitter på ett sid-pass mellan Kavelbron och Nolare Murstenstjärn. Det här är ett stort och långt drev om man gör allt på en gång. Det går åt mycket folk, både drevfolk och skyttar. Det brukar göras just onsdagen i älgjaktsveckan om jag minns rätt från de år jag var med.
Ansvarslös ekonomi ...
... anklagar vi gärna USA för att föra just nu i dribblandet med hur man ska hantera lånetaket. Men vår regering äventyrar den ekonomiska stabiliteten i Sverige på ett sätt som är lika riskabelt. Man struntar i att ställa krav på bankerna om amorteringskrav på lån.
Det finns två dilemman i den svenska ekonomin just nu. Ett av dem är att bankerna äger en orimligt stor del av de pengar som finns i landet (för att uttrycka det enkelt!). Det betyder att det som händer med bankerna påverkar stat och individ oerhört mycket och oerhört snabbt.
Det andra (som delvis hänger ihop med det första förstås) är att hushållen i Sverige har en internationellt sett väldigt hög skuldsättning beroende bl.a. på att bankerna har slutat kräva amorteringar. Det lånas hela tiden nya pengar, mest till bostäder, men inga pengar betalas tillbaka, alltså växer den kollektiva skulden med oerhörda summor varje dag.
Att bankerna inte kräver amorteringar har flera skäl. Ett är att man konkurrerar om kunderna och den bank som avstår från att kräva amorteringar får en fördel. Därför kommer ingen bank att frivilligt begära amorteringar av sina kunder. Kunden blir också nöjd och kan köpa en dyrare bostad om han / hon bara ska betala räntor. Lånen i banken blir bara större och större och banken får in mer och mer pengar från kundernas ränteinbetalningar. Man tjänar massor av pengar på lånen.
Kortsiktigt så tycks det fungera utmärkt, men det är ungefär som att kissa i byxorna: Varmt och skönt först men sen blir det kallt och otrevligt. Staten låter bankerna spela hasard med vår nationella ekonomi utan att använda det lagstiftningsinstrument som man förfogar över och besluta att bankerna ska lägga in amorteringskrav i lånen.
Nu avstod man från lagstiftning och säger till bankerna att de bör "diskutera" amortering med sina kunder!!!! Herregud så löjligt! Banken vill egentligen inte att kunderna ska amortera för de tjänar mindre då, kunden vill inte heller amortera. Alltså ett politiskt beslut som enbart är ett spel för gallerierna, uppenbarligen mot bättre vetande.
Mattias är nu i Seattle
Bilden är förstås här hemifrån. Men igår gjorde han introduktionsdag på Microsoft i Seattle. Man anställer 100 - 300 personer per vecka och har uppstart med de nya gemensamt på måndagar. Det är ett så stort företag att man inte kan förtrösta sig på att "kommunen" ska fixa allt. Företaget ordnar bostad den första tiden. M och R bor i en trea i Sea Kirkland tror jag det heter. De har fått hjälp att ordna hyrbil, bankkonton och andra praktiska detaljer. M har sammanlagt haft 7 olika coacher som har fixat med flytten, alla med olika specialiseringar; någon har ordnat med flyttfirma, någon med det juridiska, någon med ekonomi, någon med bostad osv.
Just nu är det morgon i Seattle och han är på väg till den riktigt första arbetsdagen som jag antar är på Halo-studion. Där kommer han antagligen att träffa gamla goda vänner som har väntat på hans ankomst, bl.a. Fidde (Fredrik). Microsofts Halospel har funnits i olika versioner i 11 år o sålt sammanlagt 46 miljoner ex., dragit in 21 miljarder omräknat i svenska pengar till Microsoft.
Vi ska försöka samordna tider för Skyping så småningom. Vår tidiga kväll är alltså hans morgon. Hoppas det går bra nu.
Första kvällen var de med Tommy och Ritsuko, Mattias svärföräldrar som bor där, ute på en bra sushirestaurang för att fira deras 42-åriga bröllopsdag.
PI:s Tuttifruttimössa ...
.... har hängt med i många år nu på älgjakten, när det är vackert väder; Tuttifruttiväder.
Det blev skjutet en ko för Trixi idag, hon har jagat jättebra, Morgan sköt den. Johan H sköt en kalv som hans hund tog över efter Ninni. Kanske tre älgar sammanlagt skjutna, varav en på folkdrev. Vi har tydligen inte mycket älg i området. Och det stämmer med att vi har sett väldigt lite under den här sommaren och hösten. Fem skjutna igår och tre idag alltså sammanlagt om jag har fått rätt uppgifter.
Älgjakt runt vårt hus ...
... är det just nu. Hundgänget jagar här. Inget skott än. En hund skäller ståndskall strax norr om huset i alla fall, vet inte vem den är, men kvarvarande älghund i hundgården sympatiskäller. Vet inte om det är Trixi eller Ninni, ser inte skillnad på dem. Det var Trixi som var kvar hemma, Ninni jagar.
Uppdaterat halv 10. Det är Ninni som har ståndskall på älg norr om huset. Johans hund, som var här och hälsade på, skrämde iväg älgarna och nu är det ett nytt försök med Ninni uppe vid Litorpet. Spännande antar jag. Jag åker till Åmål nu.
"Tuttifruttiväder" blir det idag ...
.... på älgjakten enligt PI. Bild kommer senare.
Läxor
"Undervisningsmetodik måste få större plats i lärarutbildningen. Den har nästan sopats ut ur utbildningen de senaste 25 åren. Utbildningen har blivit alldeles för teoretisk och akademisk och har för liten koppling till klassrumsundervisningen."
Klokt sagt av Björklund apropå att läxor enligt forskning ibland används fel av skolan. Läxor ska inte användas till genomgångar och nyinlärning, den delen ska läraren göra på skolan. Föräldrar ska inte tvingas in i rollen som lärare. Men att förbjuda läxor med hänvisning till att de ibland fungerar fel, blir galet. Det jag ser av läxor så används de på ett klokt sätt, som ett komplement till skolans undervisning och att göra färdigt sånt som eleven förstår, men inte hunnit med.
Läxor bör vara exempelvis träning i läsflyt / läsförståelse, repetition av kända moment, plugg av glosor, möjlighet till reflektion om ett avsnitt tillsammans med en vuxen. Att läxor används för att göra färdigt sånt som inte hunnits med på skolan behöver inte heller vara fel om eleven vet hur uppgifterna ska lösas. För några kan det vara skönt att jobba ikapp i lugn och ro hemma.
Sen är det naturligtvis bra om skolan har läxhjälp som en möjlighet på skoltid. Jag tror att vi har det med som ett alternativ på "Elevens val" på vår skola. Kyrkan har också läxhjälp i församlingshemmet. Bra om eleven kan välja det som passar bäst, eller en kombination.
Ett alternativ kan ju vara att förlänga skoldagen och lägga in läxjobbet där istället, vi har rätt korta skoldagar i Sverige. (Pratade just med en tysk familj som har en 10-åring vars skoldag alltid börjar halv 8 och slutar kl 15.15 två dagar i veckan och kl 13.00 tre dagar i veckan. )Men det tror jag inte så många vill, vare sig föräldrar, elever eller lärare. Ett annat alternativ är ju att ta bort den delen av skolarbetet helt och därmed ha en långsammare inlärningsgång genom skolsystemet och exempelvis lägga på ytterligare ett läsår för att kompensera det som förlorats i hemarbete. För visst förlorar man normalt sett lärande utan läxor. Men det låter som en klumpig och dyrbar lösning med fler skolår.
Som klasslärare har jag erbjudit elever och deras föräldrar läxfrihet mot att eleven fick jobba i egen fart, lite långsammare än de flesta i klassen. Det var just då inga problem för mig att individualisera undervisningen så att elever hade olika takt i lärandet. Men ingen nappade på det.
Läxförbud tror jag inte på, det vore ett utslag av politisk klåfingrighet. Det är bättre att läraren får avgöra, när / om det behövs läxor. Huvudsaken är eleverna når målen. Och som Björklund säger, viktigt att lärare får utbildning i att använda läxor på bästa sätt. När det gäller lärarutbildningen så är ju problemen med den gigantiska av andra skäl; tomma platser och få som väljer lärarutbildning som förstahandsval. Så just utbildning i läx-konst tycks lite futtig i sammanhanget.
Agenda
Höstlov den här veckan. Idag åkte dotter tillbaka till Umeå med nattåget. Imorgon söker jag veterinär för att få råd om Oskar-taxen. Onsdag bör frysar frostas av för att kunna ta emot älgkött i slutet på veckan. På torsdag kommer Bill-familjen hit med Markus och Carin. De stannar till söndag. På fredag följer vi Rolands farbror Nils till sista vilan.
Inga bakterier ...
... i urinen enligt teststicka på taxen Oskar. Inte heller glukos. Men väl rejält utslag på protein. Återstår då att tänka skröpliga njurar med blodspår i urinen tro? Skulle kanske rimma med hans omåttliga drickande. Dåligt fungerande njurar gör att man måste dricka för att kompensera för njurarnas bristande förmåga att "återanvända" kroppens vätska väl? Eller har jag missuppfattat nåt? Kanske har hundar inte samma referensvärden som människor när det gäller protein i urin? Jag är ju inte sjukvårdskunnig men idag har han matvägrat igen. Måste nog ringa veterinär i alla fall. Trodde det var över nu, men tydligen inte. Det hjälpte nog inte med tandstensborttagning. Ändå jagade han frejdigt igår och verkade rätt pigg om inte helt som vanligt.
Bild från dagens älgjakt
Det är gubben som jagar, inte jag. Ninni är det gissar jag. Gissar också att man fällt fyra älgar på Harnäs vvo, tre för hundar och en på folkdrev. Men säker är jag inte.
Älgkalv för Ninni ...
...sköt Roland idag. Bilder o mer info senare idag. Nu skjutsar jag dotter till nattåget till Umeå. Hon var hos Maj några timmar mitt på dagen och är där och tar adjö nu.
Älgjakt med hund ...
... på Harnäs vvo, fortsätter Roland nu med Ninni-hunden, alltså den yngre av de två. Det blir jakt i området bakom slakthuset. Ännu okänt hur mycket som är fällt på folkdrev.
Två tjurar skjutna ...
.. för ledhundarna på Gyltenäs och nu är klockan 12.30 måndag.
Älgjakt 2013 ...
... startar Roland nu på morgonen nere i Gyltenäs med Martins älghund Trixi och några skyttar. Han ska gå med Trixi i band eftersom Daniel har tjurar där. Förra årets älgjakt lär de ha jagat upp någon drivare i ett träd, vilket låter kul när man berättar om det ett år i efterhand men så lagom lustigt just då för den som drabbades.
"Teknisk funktionalitet" ...
... och "bedömningskriterier för yrkesämnet specialpedagogik" har Skolverkets professionsutvecklingsenhet(!) saknat förut, därför har man inte kunnat utfärda min lärarlegitimation som speciallärare / specialpedagog. Detta meddelas mig nu. (Suck! Jag är inte ett dugg intresserad av varför min lärarleg kommer just nu och om jag nu skulle ha varit det så hade jag inte blivit klokare av ovanstående förklaring. Menar de att man haft en krånglande dator???) . Nu har man i alla fall börjat klura på vad min legitimation ska innehålla.
Jag har alltså fått två meddelanden från Skolverket
För det första: Eftersom jag har en förskollärarexamen och en grundskollärarexamen så meddelas att jag hädanefter kommer att i princip vara två personer i deras handläggning och varje person har ett eget ärendenummer.
Och man meddelar bestämt att man nu inte vill ha in fler handlingar från mig. (Ha ha.... kan jag fatta! Efter anmodan att komma in med kompletteringar utan att ange vilka, så skickade jag ju in allting ytterligare en gång, så det finns en rejäl pappershög redan!)
Detta har bestämts i Stockholm från
SKOLVERKET / Swedish
National Agency for Education
Professionsutvecklingsenheten / Unit for Professional
development
Adress / Postal address Fleminggatan 14, 106 20
Stockholm
För det andra: "Ansökan kommer att bedömas utifrån de uppgifter som du har lämnat i
ansökningsformuläret och de dokument som du har bifogat din ansökan." ( Det känns återigen tryggt att Skolverket inte hittat på egna handlingar att bedöma min legitimation utifrån ;-) )
Och detta har bestämts i Kiruna
(som på norrländskt vis har en lägre svansföring i sin beteckning! Man är alltså kort och gott, på ren skär svenska: )
SKOLVERKET
Box 758
981 27 KIRUNA
Hälsningar
Skolverket
Äter och dricker ...
... gör Oskar fortfarande. Men han är inte lik sig riktigt och på teststicka får jag ordentliga utslag på protein. Vet inte om hundars och människors referensvärden är samma. Måste ringa veterinär imorgon, hoppas han inte ägnar sig åt älgjakt, som de flesta andra den här veckan. Gubben ska iväg förstås imorgon bitti, med lånad älghund. Milton har ställt upp igen, fast nu var han inte hemma när Roland hämtade hans hund.
Rådjursjakt idag men inget nedlagt.
Dotter var med och lyckades ta kort på mig när jag spanar efter Oskar. Vackert var det i skogen i alla fall. Oskar fortsatte jakten, jagade ner emot vägen och jag räddade livet på honom två gånger genom att ropa STANNA, koppla honom, leda honom i koppel över landsvägen, släppa honom igen på drevlöpan. Jag fick ju springa ordentligt för att genskjuta honom och varmt var det, svetten flöt. Jag har gått flera timmar i terräng och är helt slut. Nu har paltkoman satt in också efter lite lunch. Lite tupplur blir det nog. Gubben lyckades tappa bilnycklarna och gode vännen D hittade dem.
Dotter har varit hos Maj stor del av dagen efter morgon-jakten.
En liten Tyra ...
... har det blivit i Bäcken. Nej inte i Bäcken förstås, men en dotter till Sofia och Andreas, igår eller i natt. Uppgifterna skiftar lite. Grattis!
Äter igen gör lille Oskar!
Redan idag har han ätit både köttfärs och nyinköpt hundfoder; lamm och ris som är skonsamt mot dåligt mage! Han äter och dricker och verkar pigg. Jag gick en lång promenad med honom i morse och redan då verkade det vara ok. Hoppas att det bara var tänderna. Nu har jag köpte tuggben som ska hålla tandköttet friskt och tabletter som ska stabilisera magens bakterieflora om det är något problem med den. I morgon ska han jaga rådjur har vi tänkt oss.
Instängd i tåget ....
... blev dotter i Hallsberg (av alla ställen!) idag. Hon åkte alltså nattåg från Umeå och vaknade i Hallsberg för att byta till Karlstadtåget. En konduktör gick genom tåget och annonserade att man skulle stå i Hallsberg en halvtimme så det var ingen brådska att gå av. När dotter försökte gå av så var dörren stängd, och nästa dörr och nästa dörr. Ingen ansvarig tågpersonal gick att få tag på och tåget hon befann sig i rullade iväg mot Göteborg!
När hon fick tag på någon konduktör och berättade vad som hänt, så beklagade han så mycket, ordnade så hon fick mat och fika som kompensation, fick gå av i Skövde och hoppa på ett tåg som gick mot Hallsberg och så byta till Karlstadtåget! Tur att det går många tåg från Hallsberg. En och en halv timme försenad anlände hon till Karlstad där jag hämtade.
Lite har vi fnissat åt detta under dagen, för vi har en liknande historia i vår släkt. Min mamma åkte ofta tåg och var säker på var de stod när de skulle avgå från Hallsberg. Hon klev alltså, för så där 30 år sedan, på det hon trodde var Karlstadtåget för att möta vår son Mattias (då ganska liten) som vi skickat med buss från Sillerud till Karlstad. Det skulle finnas god tidsmariginal för arrangemanget. Mamma skulle hinna till Karlstad i god tid och Mattias hade tidigare gått av vid rätt busshållplats vid stationen. Det var bara det att modren hoppade på Göteborgståget istället för Karlstadtåget. Hon fick förstås panik och såg framför sig hur den lille Mattias skulle kliva av bussen och bli lessen när ingen mötte honom, allt före mobiltelefonernas tid.
Men tågpersonalen ordnade med allt; konduktören ringde till stationen i Karlstad som skickade ut personal att möta Mattias vid bussen, tog med honom på första bästa tåg till Hallsberg, han fick sitta i konduktörskupén och fick godis och behövde inte betala biljett. ;-) Mammas tåg stoppades extra i Töreboda (alltså hela tåget strax före Skövde!) och fick hoppa på Hallsbergståget för att åka tillbaka. Till Hallsberg anlände modren och Mattias i stort sett samtidigt till allas lättnad. En riktig solskenshistoria tycker jag så här i efterhand. Och Mattias var jättenöjd med att få behålla biljettpengarna! Han var aldrig bekymrad.
Det ligger tydligen i släkten att vart trettionde år ta en extra tur till Töreboda / Skövde utan ärende ;-)
Dotter har idag i alla fall varit hos oss och nere på Liane hos Rolands mamma. Stannar till på måndag.
Hämtar dotter i Karlstad ...
... vid tåget gör jag snart.
Matvägrar ligger en o gör här!
Teorin var att Oskar hade ont av tandsten och därför inte ville äta på flera dagar. Alltså var vi hos duktige Garmiani i Årjäng och tog bort den med ultraljud. Sövd förstås blev hund då. Nu får vi se om han börjar äta igen när det tandonda gått över. Dricker gör han i alla fall.
Nils Kylén, Rolands farbror
"Den ende jag talat med som år 2012 fortfarande är i livet och har egna minnen från premiären 1936, är Nils Kylén, 94, i Sillerud. Hans bror Tyko var en av de åtta armstarka unga män som sommaren 1936 med hjälp bara av en fyra, fem nordsvenska arbetshästar förvandlade myren öster om Marknadsplatsen till en travbana. Ätten Kylén har alltsedan premiäråret framgångsrikt tävlat med sina hästar på hemmabanan och gör så fortfarande".
Så skriver Kroken, vår gamle rektor om Årjängs travbanas premiär. Rolands far Tyko, var alltså en av de män som med egna händer och hästar byggde travbanan. Jag minns ännu hur man firade travbanans jubileum, kanske 1996 eller 1986, med inbjudan av alla de högdjur bland travpotentater som möjligen kunde uppbringas i sammanhanget, men inte med den ende då levande person som verkligen varit med och byggt banan. Märkligt var det och lite bittert. Ett misstag som det sedan länge är för sent att justera.
"Gör inte skolan till en valfråga"!
Det ber professor Gunnel Colnerud och vill inte ha fler ogenomtänkta reformer, reformer som bara bygger på lösa teorier, reformer som inte fungerar i praktiken.
Bra gick landningen ...
... i Seattle, bra med katterna också. De har ju två katter Hannah och Mimmi som följde med. De var med från USA när färden gick åt det hållet. Den gången fick en av dem panik i tullen. Man får inte ha katterna i bur i den passagen utan måste bära dem. Men det gick också bra till slut. Enda fadäsen den här gången var att ett transportbälte gick sönder så de stora väskorna blev kvar i Frankfurt tillsammans med 109 andra. De beräknas ankomma till Seattle imorgon. Skönt att resan är över och allt gick bra. I morgon arbetsdag - den sista före vårt höstlov - som är ett älgjaktslov. Jakten drar igång på måndag, men vi får gäster som kommer på lördag.
"Där landar min farbror Mattias kl 8 ikväll!"
"I Seattle landar han då och min fjompiga farmor har kollat hela dagen om det är några flygplan som har ramlat ner!"
Ledig dag - lagar mat ....
.... både för idag för att spara. Matlagning fungerar lite som terapi för tunga tankar. Man är sysselsatt enligt ett speciellt schema, men behöver inte nytänka. Gjorde färskosten men hade ingen libbsticka. Ok ändå, men bättre med den kryddan.
Färskost...
.
..... krämig utan smak, salt, peppar, rosepeppar, röd lök, scharlottenlök, libbsticka torkad, vitlök hackad, lägg i ingredienserna i lager och ringla olivolja mellan varven, ha i en glasburk.
Någon gång ska jag testa att göra den, skriver här så jag har receptet på säkert ställe.
Servitut och nyttjanderätter ska tas bort ....
... med automatik om de är äldre än 50 år enligt en ny lag som började gälla vid halvårsskiftet i år. Det gäller alltså rätten att ha exempelvis väg och ledningar över annans mark. Den som vill behålla sin rättighet måste anmäla det. Hoppas det gäller enbart rättigheter som inte utnyttjats, för vägar och ledningar bygger man väl ändå på längre sikt än 50 år.
Lille Bill sover
Liten plutt sover i sängen bland täcken och kuddar.
När man vaknar vid 5- 6-tiden varje morgon så kan det bli en tupplur på väg till dagis. (Behövde kanske föräldrarna också egentligen)
Bra skrivet om rasism!
"Antirasismen är en storartad tradition. Men den svenska antirasismen håller på att förvandlas till en kyrka, med påvar och inkvisitorer ständigt på språng för att lysa i bann och sätta åsikter på index."
"Vi själva bör se upp. Det (strukturella) undvikandet av obehag och ledsamheter som snuddar vid minoriteter och migration förfelar inte bara sitt syfte. I stället för att mörklägga driver man ju läsare i famnen på extremistmedier."
Klokt skrivet i DN-ledare! Man får vara tacksam för alla som vågar ta bladet från munnen i dessa tider av likriktning i media.
Farbror Mattias ....
... har sagt adjö till lille Bill inför flytten till USA. Planet lättar tidigt i morgon bitti, mellanlandning i Frankfurt och så vidare mot Seattle, framme i morgon kväll svensk tid. Hoppas på att få ett sms då.
Avsked ...
... av nära och kära på olika sätt är livet fullt av just nu känns det som, inte bara avsked för alltid, någon lämnar oss för en längre tid genom att flytta till USA. Tidigt imorgon bitti bär det iväg med son Mattias o fru till Seattle. Hoppas vi hinner prata lite med dem i kväll, innan de lägger sig.
Från Erik Andersson på Facebook kom en fin diktstrof:
Vandringen: "Men en gång skall jag vandra den sista - över vintergatans stjärnebro - Och gå genom rymder vida - på min väg till evigheten" av Irene Hallström. Erik Andersson är son till skollärare Andersson, bor i Sunne, Han har besökt oss och vi har pratat om Sillerud förr i tiden kollat på gamla pilgrimsleder.
Vardag och sorg...
... blir det - i blandning. Nils på Liane, Rolands farbror, gick bort igår morse. Han lämnade efter sig många glada minnen och en skatt av berättelser - klar i huvudet in i det sista - beredd att dela med sig av det han kom ihåg från ett långt liv - av människor och händelser. Ett liv så annorlunda vårt - erfarenheter så annorlunda våra. 95 år skulle han ha blivit nu i november. Vi saknar honom så.
Han föddes här på Liane och bodde här hela sitt liv, (utom de sista två månaderna) i samma hus som Roland växte upp i, närmsta granne till Lihaget, där vi bott sedan 1977.
En länk från Nils 90 -årsfirande. Många uppvaktade, många blommor och besök blev det.
En länk från ett par veckor sedan när Mattias var hos Nils och sa farväl inför flytten till Seattle
Lille Bills dop i somras arrangerades här på Liane så att just Nils och Rolands mamma kunde vara med.
Sorg ...
... gör på nåt sätt så att livet stannar upp. Det gör så ont när de lämnar oss, de som alltid funnits nära, med sin omtanke och sin vänlighet. Vi pratar med varandra och barnen, om och om igen, är ledsna, ser på bilder, minns, försöker förstå, tar farväl - lite i taget.
Versace Versense mot älgflugorna!
Jag klev in på en parfymbutik och bad att få kolla på den parfym som luktade mest citron. Det skulle ju skrämma älgflugor. Försäljerskan stegade omedelbart fram till den här. Jag luktade på den och köpte. Damen i butiken såg lite konfunderad ut när jag förklarade att jag var på jakt efter en parfym som kunde jaga bort älgflugor men såg genast gladare ut när jag förklarade att om det funkade så måste det vara det ultimata försäljningsargumentet. Massor skulle säljas av den här parfymen om den skyddar mot älgflugor
.
Nu har jag sprutat på mig av den här igår och idag vid skogsvistelse och faktiskt inte haft några älgflugor på mig, bara enstaka, och de har inte försökt attackera ansiktet. Det kanske funkar, eller också var det en slump. Jag ska prova några gånger till. Om det inte fungerar så får jag köpa riktiga citroner, lägga citronindränkt papper i en perforerad plastpåse och hänga om halsen. Flugorna är värst i ansiktet när de försöker krypa in överallt och i håret. På jackan kan jag ha dem utan större problem.
Bästa haren!
Tror att detta var den bästa hare jag ätit. Härskjuten och därlagad, hos goda vänner! Med svampsås, rödkål, bärsylt, kokt potatis, gott rödvin till.
Förrätten här.
Desserten, var romlagda russin och flamberad frukt och glass. Sen espresso!
Det går minsann ingen nöd på oss.
Bara tre älgflugor idag!
Berättar om knepet imorgon!
Lederhosen! Det fick gubben i tidig födelsedagspresent!!!!
Vi hade en rolig kväll i goda vänners lag! Helt fantastisk present och fantastisk mat, lagad av en kock! Det var Schweinebraten otroligt välsmakande med Klösser av något slag och sallad. Vi tog med en dessert, tårta från Stationskafét i Svensbyn. Rätt suveränt!. Jag ringde kl 12.00 och undrade om det gick att få en glutenfri tårta till kl 17.00 och det gick bra!
En överraskande och ovanlig present ....
... fick gubben igår kväll. Nästa steg blir nog att han lär sig joddla! Bilder och förklaring lägger jag ut i kväll. ;-)
Bra föreläsning Martin Widmark o B. Westlund ...
... var vi på i Karlstad idag, jag och två kollegor från min skola. Vi har redan kommit igång med det arbete som man förbereder för i hela Sverige våren 2014, när det gäller barns läsning och läsförståelse. Barn i Sverige läser alltså mycket mindre än förut på sin fritid och på så sätt blir svårare att lära dem läsa rent tekniskt. Skola o hem måste anstränga sig mer för att kompensera för den minskade fritidsläsningen. På den punkten har vi kommit långt på vår skola genom tidiga insatser på olika sätt och intensivlästräning under kortare perioder. Men läsförståelsen har också tagit stryk av barns minskade läsande och det ska vi förbättra nu genom att jobba med att ge barn strategier för läsförståelse, en slags studieteknik.
Intressant är det. På hemsidan "En läsande klass" kommer Martin Widmarksgruppens arbetet med att förbättra barns läsning att dra igång under 2014. Ännu så länge finns inte så mycket där men på den här sidan till höger en beskrivning av hur man kan ge barn en strategi för att förstå den text de läser. Och bilder som man är fri att använda i sammanhanget. Det kommer att komma mycket gratis materiel här framöver, förlagen ställer upp för att bidra till läsandet. Skolverket gör en stor satsning på detta med ganska mycket pengar också från regeringen. Martin Widmark uppmanade oss alla att se till att de pengarna hamnar där de hör hemma; i att utveckla verksamheten, så de inte försvinner in i något annat.
Om man googlar på Barbro Westlund och Skolverket så finns en PDF-fil med Powerpoint från den föreläsning som hon hade för oss i Karlstad. Den heter "Frågor under ytan". Jag klarar inte att länka till den.
Jag kommer att skriva mer om det på bloggen.
Martin Widmark ...
... på studiedag i Karlstad blir det i morgon. M W är barnboksförfattare och entusiast när det gäller att jobba för barns läsande. Han är en av två föreläsare på universitet och temat är läsförståelse. Vi lägger fokus där nu en period på vår skola eftersom de nationella proven i landet visar att läsförståelsen i genomsnitt har blivit sämre, speciellt hos pojkar. Det ska bli intressant och jag ser fram emot att tillbringa dagen i Lagerlöfsalen.
Nej, inte god!
Hur man kan lägga ner så mycket omsorg, kryddor och godsaker i en gryta och ändå bara åstadkomma något helt smaklöst, fattar jag inte. För intetsägande blev den. Kanske åt grönsakerna upp smaken, men de var inte heller särskilt smakrika. Vet inte vad som blev fel, men en skuffelse var den. Kyckling kanske ska tillagas i lergryta, punkt slut?
Strandskyddet ...
... skulle göras mer flexibelt för några år sedan och man antog en ny lag. Tanken var att det skulle bli svårare att bygga strandnära i hårt exploaterade områden runt storstäder exempelvis och lättare i glesbygdsområden. Resultatet har blivit precis tvärtom. Det blev stopp för att bygga glest nära små bäckar, åar, tjärn och småsjöar, medan det fortsatte att byggas mer än någonsin där bygg-trycket redan var högt. Tätbebyggelse i de s.k. LIS-områdena var ingen höjdare. De som ville bygga i glesbygden ville inte bygga tätt. Och ibland blev följderna helt absurda. En familj som anlade dammar för kräftodling för att kunna försörja sig i en bygd med få arbetstillfällen, fick plötsligt strandskydd vid dem och fick inte bygga något närmare än 150 meter. Nu föreslås att man ska kunna ta bort strandskyddet vid små sjöar och vattendrag. Och det är ju egentligen det enda rimliga. Dilemmat är ju bara att i Värmland har vi massor av sjöar men knappt några som är mindre än ett hektar, vilket man förslår ska bli gränsen.
Ledig tisdag
Köpte en stor färsk kyckling och tänkte testa om det blir lika gott att göra i järngryta som i lergryta. Alltså delade jag kycklingen i fyra bitar, brynte dem, lade i grytan med buljongen och kryddorna, en hackad vitlök, en purjo, en röd och en gul paprika, soja. Grönsakerna fick ligga överst så de skulle liksom ångkoka. Och de blev ilagda lite senare. Sen fick det puttra en halvtimma. Det hela ska få gotta till sig till imorgon då vi ska äta.
Jag hann att hysta undan den gula duken också, den som legat på nu i flera månader bara för att jag varit lat. Det får bli grönt nu ett tag och senare linneduken med gula löv på.
Kryddorna i grytan. Det borde ha varit champinjoner också, glömde det.
Den här skivan fick gå medan jag lagade mat, det är så mysigt att lyssna på musik. Gubben var på nåt möte förstås så jag behövde inte titta på tv .
Några rosor fanns kvar än att titta på och njuta av. Mammas gamla gryta är det jag lagar mat i. Tänker ofta på henne då, hon trivdes också vid spisen och var på bra humör där. Hon var för övrigt ofta på bra humör och nöjd med livet fast det förstås var motigt ibland, för henne som för alla andra. En del människor har liksom en glädjemotor inom sig, en som bara tickar på, hela tiden.
Ledig tisdag skrev jag, fast det var inte riktigt sant. Det tog en och en halv timme att skriva en lapp om studieteknik för elever med läsbekymmer. Själva skrivandet är inte så tidsödande, men sen kommer ju alla ändringarna. Får kolla med kollegorna imorgon om det är ok. De är kloka.
Jakt med Oskar ...
... taxen, blev det en god stund på förmiddagen, på rådjur. Men inget skjutet. Han var lite tagen efter första dagen med ett par timmar i full speed i terrängen, men har hämtat sig nu. Vi köpte lite köttfärs och filmjölk åt honom, det plus kokt ris brukar få honom pigg igen.
Hej gillar golvvärmen!
Suddig blev han men han gillar att sträcka ut sig på klinkergolvet i hallen när golvvärmen är på.
Första dagen rådjursjakt!
Oskar undrar var rådjuren håller till.