Lite mindre administration i alla fall!

"Lärarna ska få mer tid till undervisning (UbU5)

Lärarnas administrativa arbete ska minska och bli enklare. Det innebär bland annat att kravet på skriftliga individuella utvecklingsplaner avskaffas i årskurs 6–9 i grundskolan, årskurs 6 i sameskolan och årskurs 7–10 i specialskolan. Detsamma gäller i årskurs 6–9 i grundsärskolan i de fall betyg sätts. Skriftliga individuella utvecklingsplaner i årskurs 1–5 i grundskolan, grundsärskolan och sameskolan samt i årskurs 1–6 i specialskolan ska göras en gång per läsår, i stället för varje termin. Skriftliga individuella utvecklingsplaner ska även göras en gång per läsår för elever i årskurs 6–9 i grundsärskolan i de fall betyg inte sätts. Samma sak ska gälla för elever i årskurs 7–10 i specialskolan som läser enligt grundsärskolans kursplaner.

Den information som lämnats i de individuella utvecklingsplanerna ska istället förmedlas muntligt vid utvecklingssamtal.

Ändringarna börjar gälla den 19 november 2013. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

Riksdagens beslut:
Kammaren biföll utskottets förslag till beslut.
Utskottets förslag till beslut:
Bifall till propositionen. Avslag på motionerna."
Detta beslutades av riksdagen igår den 23 oktober och ska alltså börja gälla nu från 19 november 2013. Ett steg i rätt riktning åtminstone. Men det finns ett berg kvar av administration att lyfta bort och det behövs en skärpning när det gäller de administrativa systemen ute i skolorna. Allt ska läggas in i datorsystem av lärare själva men samtidigt så visar undersökningar att man inte kan lita på de systemen så lärare måste parallellt ha allt på papper också  för att säkra info. Dubbelt arbete och massor av förvaring.
Datorsystemen är krångliga, racklar i funktion och skolorna sparar in på datorkunnig personal.  Det är väldigt tidsödande att göra dubbelarbetet och väldigt stressande eftersom man från dag till annan inte vet vad som fungerar. Nu menar jag inte specifikt min skola utan skolor i Sverige.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Yes, yes, yes!!!! Det tackar vi för :-)

Postat av: Lennart Carlstedt

Man får vara glad åt det lilla...

2013-10-25 @ 00:03:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback