Nils Kylén, Rolands farbror

"Den ende jag talat med som år 2012 fortfarande är i livet och har egna minnen från premiären 1936, är Nils Kylén, 94, i Sillerud. Hans bror Tyko var en av de åtta armstarka unga män som sommaren 1936 med hjälp bara av en fyra, fem nordsvenska arbetshästar förvandlade myren öster om Marknadsplatsen till en travbana. Ätten Kylén har alltsedan premiäråret framgångsrikt tävlat med sina hästar på hemmabanan och gör så fortfarande".
 
Så skriver Kroken, vår gamle rektor om Årjängs travbanas premiär. Rolands far Tyko, var alltså en av de män som med egna händer och hästar byggde travbanan. Jag minns ännu hur man firade travbanans jubileum, kanske 1996 eller 1986, med inbjudan av alla de högdjur bland travpotentater som möjligen kunde uppbringas i sammanhanget, men inte med den ende då levande person som verkligen varit med och byggt banan. Märkligt var det och lite bittert. Ett misstag som det sedan länge är för sent att justera.
 
http://www.arjangstravet.se/?page_id=6486

Kommentarer
Postat av: Lena

Får först beklaga sorgen. Jag läste också det kroken skrivit då jag skulle ha fram lite info om travbanan, eftersom jag lagt en geocache där och
han skriver så bra. Jag läser alla hans krönikor
undrar om det var han som körde oss upp till travet när jag gick i högstadiet och vi hade fritt valt arbete i travstallarna. intressant var det i allafall att läsa om när banan byggdes och hur dom måste ha slitit.

Svar: De var verkligen entusiaster!
Inga Magnusson

2013-10-11 @ 23:35:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback