Instängd i tåget ....

... blev dotter i Hallsberg (av alla ställen!) idag. Hon åkte alltså nattåg från Umeå och vaknade i Hallsberg för att byta till Karlstadtåget. En konduktör gick genom tåget och annonserade att man skulle stå i Hallsberg en halvtimme så det var ingen brådska att gå av. När dotter försökte gå av så var dörren stängd, och nästa dörr och nästa dörr. Ingen ansvarig tågpersonal gick att få tag på och tåget hon befann sig i rullade iväg mot Göteborg!
 
När hon fick tag på någon konduktör  och berättade vad som hänt, så beklagade han så mycket, ordnade så hon fick mat och fika som kompensation, fick gå av i Skövde och hoppa på ett tåg som gick mot Hallsberg och så byta till  Karlstadtåget! Tur att det går många tåg från Hallsberg. En och en halv timme försenad anlände hon till Karlstad där jag hämtade.
 
Lite har vi fnissat åt detta under dagen, för vi har en liknande historia i vår släkt. Min mamma åkte ofta tåg och var säker på var de stod när de skulle avgå från Hallsberg. Hon klev alltså, för så där 30 år sedan, på det hon trodde var Karlstadtåget för att möta vår son Mattias (då ganska liten) som vi skickat med buss från Sillerud till Karlstad. Det skulle finnas god tidsmariginal för arrangemanget. Mamma skulle hinna till Karlstad i god tid och Mattias hade tidigare gått av vid rätt busshållplats vid stationen. Det var bara det att modren hoppade på Göteborgståget istället för Karlstadtåget. Hon fick förstås panik och såg framför sig hur den lille Mattias skulle kliva av bussen och bli lessen när ingen mötte honom, allt före mobiltelefonernas tid.
 
Men tågpersonalen ordnade med allt; konduktören ringde till stationen i Karlstad som skickade ut personal att möta Mattias vid bussen, tog med honom på första bästa tåg till Hallsberg, han fick sitta i konduktörskupén och fick godis och behövde inte betala biljett. ;-)  Mammas tåg stoppades extra i Töreboda (alltså hela tåget strax före Skövde!) och fick hoppa på Hallsbergståget för att åka tillbaka. Till Hallsberg anlände modren och Mattias i stort sett samtidigt till allas lättnad.  En riktig solskenshistoria tycker jag så här i efterhand. Och Mattias var jättenöjd med att få behålla biljettpengarna! Han var aldrig bekymrad.
 
Det ligger tydligen  i släkten att vart trettionde år ta en extra tur till Töreboda / Skövde utan ärende ;-)
 
Dotter har idag i alla fall varit hos oss och nere på Liane hos Rolands mamma. Stannar till på måndag.

Kommentarer
Postat av: TT

Såna solskenshistorier finns inte idag när ungar skickas av tågen hur som helst, skönt att det gick bra bägge gångerna!

Svar: Nej antagligen inte! Busshistorien var förfärlig, med barnen som fick gå 4 kilometer!
Inga Magnusson

2013-10-12 @ 23:42:09
Postat av: Lena

skönt att det gick så bra

2013-10-13 @ 00:39:38
Postat av: Znogge

Skönt att det löste sig så pass smidigt! När SJ är inblandat vet man tyvärr aldrig hur det ska gå :-(

Postat av: Marie

Det var inte dåligt vilken uppställning din moder fick vid sin resa, det är trevlig när man hör både engagemang och ansvar, ibland undrar man vad allt sådant tagit vägen...

Jag minns en gång när jag själv flög till New York (ca 26 år sedan) hur en äldre herre reste sig upp från sin sittplats när vi var någonstans mitt ute i ingenstans och satte på sig sin rock, hatt och tog sin käpp. Jag minns hur jag då kontaktade en flygvärdinna och talade om att en äldre herre planerade att gå av planet. Hon talade då med mannen och han satte sig lugnt ner igen. Efter ytterligare ett par timmar återupprepade sig hela händelsen och jag fick då veta att den äldre mannen hade stigit på planet i Norge (där vi mellanlandat) och att han hade kommit på fel plan. Han skulle egentligen till Bergen (ca 1 timmas flygning) men hamnade i New York i stället. Jag bedömde att han var någonstans i 75-årsåldern och inte alls var någon van globetrotter. Det hela slutade i alla fall med att flygplatspersonalen tog hand om den stackars mannen när vi väl kom fram och skulle se till att han så småningom kom dit där han hörde hemma. :-)

Svar: Vilken historia. Gå av planet i luften är nog inget att rekommendera! Lika lite som att kliva av ett tåg. Att hamna i New York istället för Bergen är ju rätt mycket "ur kurs". Tur att dotter inte ändade upp så långt bort. Nu tog hon det hela lugnt, hon trivs på tåg, både natt och dag.
Inga Magnusson

2013-10-13 @ 09:35:27
URL: http://www.mariee.se
Postat av: Suss

En helt underbar historia! Det behövs nästan ingen mer kommentar. Jag log med hela ansiktet rakt igenom inlägget! Jag ser ju dessutom personerna framför mig, precis som de såg ut.

Svar: Jamen visst är det märkligt! Vilka slumpar!
Inga Magnusson

2013-10-13 @ 14:58:35
URL: http://leontina.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback