Lönar sig din utbildning?

SACO har tagit fram ett verktyg som ger svar på frågan. Man kan gå in och kolla på ett antal olika yrken. Det visar sig att läkare har tjänat in sin utbildning vid 31 års ålder, de tjänar mest på sin utbildning. Sen kommer ekonomer och jurister bl.a.
 
För lärare och bibliotekarier och sjukgymnaster exempelvis,  så lönar sig inte utbildningen alls. Livslönen hade blivit högre om de avstått från högre utbildning och stannat vid en gymnasieutbildning.
http://www.dn.se/ekonomi/nytt-verktyg-visar-om-din-utbildning-lonar-sig/

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Ja det är trist att det är så. Det borde självklart löna sig att studera. Utbildningen är en av de viktigaste faktorerna för tillväxt tycker jag och då blir det konstigt om det inte ger nåt resultat.

Postat av: Lennart Carlstedt

Varför blir jag inte förvånad?

Svar: För att din fru är bibliotekarie kanske?
Inga Magnusson

2013-10-18 @ 22:38:55
Postat av: Gubben

Skönt att SACO stöttar sina medlemmar genom att påtala att utbildning inta lönar sig. Lönar det sig att betala bidrag till den SECO anställde (fackavgift).

Självklart lönar det sig med en utbildning! Vem säger att en lärare stannaer som lärare? Tänk vilken pedagogisk utbildning de har för att tex. jobba på SECO där det verkligen behövs utbildat folk!!

Svar: Jag tror att SACO försöker säga som det är o ta fram fakta om medlemmarnas löner. Det är att stötta, inte att försöka mörka något.
Utbildning kan löna sig på annat sätt, mer jobb att välja på kanske, karriärmöjligheter precis som du påpekar. Men faktum är ändå att ganska många måste fortsätta vara lärare om Sverige ska fungera. De kan också behöva få en rimlig livslön, åtminstone lika hög som den som endast går gymnasiet. Sen vet jag inte vad SECO är som du skriver om.
Inga Magnusson

2013-10-19 @ 06:54:07
URL: http://mhats.blogg.se
Postat av: Lennart Carlstedt

Nej - jag är (pensionerad) bibliotekarie. Hon har jobbat som psuykolog. Lika lång utbildning som läkare men knappast lika hög lön...Många kvinnor i jobbet vilket tyvärr förklarar saken...

Svar: Ursäkta, jag blandade ihop saker och ting! Ja, tyvärr har könsrollerna betydelse när det gäller yrkens status och lön.
Inga Magnusson

2013-10-19 @ 23:37:04
Postat av: Kraka

Det lönar sig inte att bli sjuksköterska heller om man utgår från tid av lönebortfall och studielån. Men det förutsätter ju att man verkligen får ett arbete utan yrkesutbildning.
Jag hade ett arbete som sjukvårdsbiträde och utbildade mig till mentalskötare och sedan till sjuksköterska och på det har jag tre vidareutbildningar plus en del andra yrkesrelaterade högskolekurser. Jag har med andra ord en längre utbildning än de flesta läkare.
Jag kan aldrig tjäna in mina utbildningar. Men det kan jag leva med.
Vad jag däremot har svårt att smälta är pensionssystemet. Det nuvarande räknar livsinkomsten och när jag började hade jag 2020 kronor i månaden före skatt. Jag hade en väldig massa år med så där riktigt låg lön och den kan jag aldrig tjäna ikapp eftersom det också ligger ett tak för vad som ger pensionspoäng.
Det här innebär att jag, om jag går i pension vid 65 år får 8300 kronor före skatt och om jag stannar till 70 år (vilket inte ens är säkert att jag får) får jag 11 300 kronor före skatt. Mellan tummen och pekfingret kommer jag att få ut ca 6000 respektive 8000 kronor att leva på i månaden efter ett helt livs slit i vården. Det är sjukt!
(Nej, jag har inte räknat fel ifall någon tror det. Jag har haft ett antal ganska animerade (jag har stått för det animerade = arga) samtal med pensionsmyndigheten om det här...)

2013-10-22 @ 10:15:55
URL: http://kraka.moah.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback