Trädgårdsnattviol

Trädgårdsnattviol
Förra året hade vi en diskussion på bloggen om det rätta namnet på den här växten. Nu blommar den igen och frodigare än någonsin. Jag kallar den trädgårdsnattviol. Doften på kvällarna är helt fantastisk. Jag går ut och bara sniffar. Lustigt att den nästan inte alls lämnar någon doft på dagen. Jag är jätteglad att ha den här i alla fall.  

Imorgon har jag bokat in modren för ett besök på Häljebols konstgård med de fina blommorna och växterna. Här huserar konstnärsparet Ellen Heller och Magnus Hedman (heter han verkligen så, det låter som en fotbollsspelare?)Hoppas modren orkar åka. Det är inte självklart längre, hon fyller 90 år i år och det mesta hänger på dagsformen.  Förr brukade vi varje år göra en rundtur över hela dagen men nu blir det bara till Häljebol med förmiddagsfika på Esters kafé efter E18.

Kommentarer
Postat av: Lena

Jag såg dem på min trädgårdsresa i skottland i maj. De är fantastiska. Hade ett samtal med "Botanicus" om vad det var för en växt.
Det engelska namnet var en nästan direktöversättning. Växten fanns i varenda trädgård förr. Husmödrarna använde den för att lindra "kvinnors besvär" berättade han. Om det brygdes te av den eller hur den användes, förtäljer icke historien.

2007-06-22 @ 14:48:14
Postat av: Inga M

Hej Lena! Låter fantastiskt roligt med trädgårdsresa till Skottland! Festligt att trädgårdsnattviolen fanns där också. Vore roligt att veta vilka "kvinnobesvär" den botar :-))

2007-06-22 @ 14:59:49
Postat av: Lena

Kan vi gissa på menssmärtor?

2007-06-22 @ 23:12:46
Postat av: Inga M

Lena: Verkar troligt! Under århundraden ett onämnbart fenomen!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback