Niornas bal i Årjäng!

Vi diskuterade på bloggen för en tid sedan om niornas firande. Och jag trodde inte att detta hade spridit sig till Årjäng, men det hade det. Vi har också niornas bal här  med blanka balklänningar och hela köret. Häpen blev jag. Och tydligen går det för de flesta åt flera klänningar också! Undrar vad gossarna har på sig? Det glömde jag fråga. Kostym kanske? Det måste det väl vara minst för att matcha klänningarna menar jag.  Låter märkligt det hela. Här snålar vi enligt Skolverkets beslut / kommunens policy och får inte drabba föräldrarna med högre kostnader än några tior per år för skolresor och det diskuteras om vi verkligen kan begära att föräldrar ska skicka med matsäck på en utflykt per termin eller så. Så plötsligt slår man till ordentligt i nian alltså och låter tusenlapparna flyga för ett enda evenemang. Jag hittar ingen logik i det hela men det kanske inte är meningen. Eller också är tanken att man ska börja spara till balklänningarna när flickorna börjar i ettan, lägga undan lite varje år istället för de här skolresorna menar jag.

Helt ok om grupper av elever och deras föräldrar vill ordna festliga arrangemang av olika slag i samband med niornas avslutning, men det känns knepigt om kommunen ordnar fester som blir så kostsamma för föräldrarna.

Kommentarer
Postat av: Anna

Hej Inga. En liten sommarhälning från mej. Hoppas att allt är bra. Här bara fint. Jobbar lite extra på ett demensboende och så njuter i trädgården. Hälsn Anna

Postat av: Zofy

håller med....väldigt konstigt med bakgrund mot att man i de tidiga skolåren inte ens får bidra med en femtiolapp för att ungarna ska får åka på ngn vårutflykt eller gå på teater.....

2007-06-07 @ 10:51:46
URL: http://zofy.blogg.se
Postat av: kicki

Här i lilla Molkom har man bara "fina" "bättre" kläder på sej när man går ur nian, men jag vet att i Karlstad är det balklänning redan i nian, man kan tycka att det faktiskt räcker med balklänningen och dess kostnad efter studenten...allt är tillräckligt dyrt som det är, bättre då att barnen får en liten summa pengar att använda på nåt de vill ha istället för att lägga ut det på dyra kläder, kanske är ensam om att tycka så, men har man många barn och alla inte är stöpta i samma form så blir det dyrt..
Ha en bra dag i solen...kicki

2007-06-07 @ 11:06:59
URL: http://kickilettenstrom.blogg.se
Postat av: Kirsti

Men, jösses..har det blivit bal för niondeklassare? Hade ingen aning om att sådant förekommer, barnen i vår familj är ännu inte riktigt så gamla..
Låter väl dyrt och lite väl tidigt! Då har man ju ingenting speciellt att se fram emot när man tar studenten! :)
Den så snyggt kamouflagefärgade fjärilen i ditt inlägg i går är troligtvis en Lindsvärmare.. Ser exakt ut som den på bilden på den här länken:
http://www.bioresurs.uu.se/myller/stad/fjaril_vardvaxter.htm

2007-06-07 @ 18:26:26
URL: http://naturligtvisfritid.blogg.se
Postat av: Inga M

Anna: Hej Anna! Roligt att höra från Dig och att det är bra!
Zofy: Exakt detta rimmar dåligt för mig!
Kicki: Jag tycker bal för nior verkar "tantigt" och töntigt. Det kunde väl vara middag med disco eller nåt annat mer åldersadekvat.
Kirsti: Det har inte varit bal för nior så länge, så det kanske hinner försvinna tills Dina barn är "drabbade". Intressant med Lindsvärmaren. Jag ska gå in o kika. Den var ju ganska stor, men det syns väl på handen. Tack för tipset!

2007-06-07 @ 18:41:29
Postat av: Alias1

Ja, det är samma här i Stockholmsområdet. För min mellersta som går ut nian nu och i år vart det bestämt att de inte skulle inte ha någon skolbal utan en vårfest istället för att det just blev så uppjagat med dyrare och dyrare klänningar och dyrare och dyrare bilar som skulle skjutsa dit balgästerna. Tanken var säkert god, men ungdomarna lyckades se till och bräcka varandra ändå, nu när man inte kunde ha snyggaste balklänningen så kunde man istället ha den dyraste designerklänningen....man blir SÅ trött...

2007-06-07 @ 18:50:11
URL: http://alias1.blogg.se/
Postat av: lärare på högstadiet i Årjäng

Skulle väl låta bli att kommentera men kan inte avstå. För det första så spelades det bara någon enstaka låt som var vals men det mesta var danser till modernare låtar som Yngves danskurser hade lärt ut under 3 dagar vecka 16 och samma dag som "Balen" var. Att se den säkerhet som denna träning hade medfört var en fröjd, att i dagens samhälle se barn / elever våga och vilja dansa. Att sedan några elever hade eventuellt trissat varandra till en del dyra kläder är en annan femma. Men det var elever som t.o.m. kom i träskor och jeansvästar och att se dessa elever vara de mest dansanta på hela "balen" gör inte syftet med balen mindre viktigt : att våga och se att men kan. Det blir lätt en massa snack och invinklingar på sådant som man vill. Vi måste få arrangera sådana här tillställningar utan att man måste "måla" f-n på väggen". Nästan alla elever kom och t.o.m. ett tiotal som varit sjuka eller frånvarande under dagen dök upp. Tankarna och inlägget på denna blogg är behjärtansvärda men vi får ju inte vara rädda för att arrangera denna typ av tillställning. Sedan får väl föräldrarna hejda sina barn i deras iver att köpa det vackraste och dyraste.... men var det så här det hade gått till eller var det något som man "ville" att det skulle gå till.

2007-06-07 @ 21:26:18
Postat av: Ninni

Självklart ska man fira att man går ut nian..men BAL...det är ju bara fånigt..tjejerna klär upp sig till tänderna..men killarna är för unga för att fatta!
Nej en rejäl kul fest det räcker gott och väl!
Ha det bäst..kramen:)

2007-06-07 @ 21:38:20
URL: http://www.ninni.blogg.se
Postat av: Inga M

lärare påhögstadiet: Jag kan bara gratulera om niornas avslutning blev lyckad och trevlig! Låt mig bara direkt förtydliga att jag har inte i mitt blogginlägg klagat på att eleverna har haft valsmusik med på sin avslutning, eller att de har haft dansundervisning,
tvärtom så måste det vara behjärtansvärt att ungdomarna får lära sig alla typer av dans och att de får ha fest.
Jag har inte påstått att elever avstått från att gå på festen av en eller annan orsak. Jag har heller inte målat f-n på väggen som Du väljer att uttrycka det.
Jag har heller inget att invända mot att eleverna har en ordentlig och välförtjänt fest när de slutar nian eller att kommunen bidrar till det på ett rimligt sätt.
Allt detta är bara tomma insinuationer i Din anonyma kommentar och dem tar jag avstånd ifrån.
Våra barn och ungdomar skulle behöva mer fest och festligheter, inte mindre.
Men de senaste dagarna
(före festen) har jag talat med två föräldrar som varit jättearga över att de känt sig tvingade att slänga ut en massa pengar på kläder som deras barn inte kommer att ha någon nytta av senare. De har inte vågat säga nej av rädsla för att deras barn ska avvika från mängden.
Det har varit typ klassiska
balklänningar som har gällt enligt dem. Det är inte så lätt att vara förälder och stå emot ett hårt grupptryck.
Självklart har skolan ett ansvar för att hjälpa till och hejda klädhysterin i det här sammanhanget och utforma festen på ett sånt sätt att alla kan delta utan att känna sig pressade att behöva lägga ut stora pengar. Den som bjuder in till en fest kan ju mycket väl ha önskemål om gästernas klädsel utan att det behöver betraktas som anmärkningsvärt eller kränkande. Och att döma av ett antal inlägg på bloggen de senaste veckorna så är detta med dyrbara balkläder för nior ett fenomen som dyker upp på fler orter och som föräldrar kan uppleva
som mycket problematiskt. Alltså något som man från skolans sida ändå behöver ta en funderare på.

2007-06-08 @ 00:37:20
Postat av: Inga M

Ninni: Jag tror att redan när man kallar en fest för bal så har man antytt en viss typ av klädsel.

2007-06-08 @ 00:42:50
Postat av: Inga M

Alias: Behjärtansvärt att i alla fall försöka tycker jag. Det är vad man kan begära.

2007-06-08 @ 00:57:06
Postat av: Manon

Hör där vi bor hör jag titt som tätt på olika ställen det där med bal för nior! På vissa ställen är det riktigt upphaussat! När jag gick var det bal på gymnasiet, nian var inte så särdeles speciellt att sluta. Inte så i alla fall!
Visst råkar man ut för grupptryck som förälder. Man kan inte stå emot allt. Det är ändå märkligt att skolresor blir ett prblem medan ingen höjer på ögonbrynen inför detta!

2007-06-08 @ 05:29:12
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Inga M

Manon: Roligt att det idag kan bli fest för niorna, men det är en obligatorisk skolform och då känns det inte bra om kostnaderna rusar iväg för illa. För mig finns det ingen logik i detta.

2007-06-08 @ 06:40:57
Postat av: lärare på högstadiet i Årjäng

Mina kommentarer rör inte bara din blogg om 9:ornas bal Inga utan även kommentarerna. Där skriver signaturen "Kicki" om "Jag tycker bal för nior verkar "tantigt" och töntigt. Det kunde väl vara middag med disco eller nåt annat mer åldersadekvat." Därav mitt inlägg om att det inte bara spelades valsmusik. När alla stryker medhårs kan jag inte låta bli att stryka mothårs. Annars tycker jag om att läsa din blogg som jag tycker många gånger tar upp intressanta saker. Trevligt sommarlov all skolpersonal och elever.

2007-06-08 @ 10:23:10
Postat av: Anonym

Sedan vill jag förtydliga att jag heller inte påstått att du skulle ha skrivit de saker som du tar avstånd emot i mitt första inlägg. Jag har bara tagit upp dem som motvikt till det negativa som skrivs om att vi ordnade en bal, Sedan tycker inte heller jag att det är roligt för de föräldrar som drabbas av barnens köphysteri. Som en kollega sa "De kan väl sy sina balklänningar på slöjden" ( oj! ska vi drabba slöjdkontot som redan kan vara ansträngt ). Sedan kan väl tyckas att uttrycket "Måla f-n på väggen" var ett väl starkt uttryck.

2007-06-08 @ 10:31:55
Postat av: Inga M

Anonym lärare på högstadiet: Tack för vänliga ord om min blogg. Jag insåg inte förrän vår server på skolan strulade, att det nog var kollegor som hittat hit, för då minskade besöksantalet märkbart.
Jag tror att vi egentligen är överens i sak. Kul med fest för niorna men att vi ska försöka bekämpa klädhysterin så gott vi kan. Och det jag har hört från ungdomarna själva om festen nu efteråt så var den jättelyckad med ett bra upplägg.
Ni får ha ett trevligt sommarlov också därborta i det andra huset!

2007-06-08 @ 10:53:26
Postat av: Kenny

Skulle Niornas bal på Silbodalskolan stoppas framöver, så vore det skam.
Jag var en av de ivrigaste på golvet, en av de som gick runt mest och hälsade på folk vid middagen, och vad jag inte såg på kvällen, det var "Riktiga balklänningar". Det hade inte någon av de litte under hundra elever som var med på balmiddag och på det senare mycket uppskattade discot.
Det är lite hastigt att säga att säga att "kommunen ordnar fester som blir så kostsamma för föräldrarna", för det är nog inte riktigt så. Det var valfri klädsel, och det visades sig vara mångaldig klädsel på kvällen. Även på golvet. Någon hade en enkel klänning, någon en kjol med enkelt linne, någon kom i jeansväst och träskor, jag kom i väst med tjejslips. Några andra kom i kostym, sen, tog de flesta killar av sig överdelen.
Ingen såg sämre på någon bara för att man kom i jeansväst etc... Sen fanns det INGEN "Blank balklänning" på kvällen, så undrar vart du fått det ifrån...

Det vore tråkigt att driva en fråga om att ifrågasätta niornas sista kväll tillsammans, det är så älskvärt att ha det arrangemanget. Det är en kväll då folk vågar visa sitt rätta jag, eller iallafall vågar ta ut svängarna lite. För så är det.
Visst vill jag inte sätta stopp för folk som tar upp sån sånna här frågor, men man bör tänka på hur mycket positivt det är för oss elever. Tack;)

2007-06-09 @ 19:56:31
URL: http://kennysvensson.webblogg.se
Postat av: Kenny

Och en sak glömde jag...varken middagen eller discot på kvällen va "obligatorisk skolform"...

2007-06-09 @ 20:17:26
Postat av: Inga M

Håller med Dig Kenny att det vore jättesynd om inte niorna i Årjäng kunde ha en fest när de slutar. Det är verkligen välförtjänt efter år av plugg och slit. Och det behövs mer fest, inte mindre.
Just därför är det viktigt att både kommun och föräldrar aktivt arbetar för att hålla nere klädhysterin och kostnaderna för föräldrarna i sammanhanget för jag tror inte att evenmanget kommer att accepteras i fortsättningen om många föräldrar känner som de två jag pratade med. För faktum kvarstår: Jag pratade med två föräldrar som var lessna över att tvingas använda så mycket pengar till balkläder. Redan när man kallar något för bal så har man antytt en viss typ av klädsel och det exemplar jag såg liknade väldigt mycket en klassisk balklänning. Jag var ju själv inte närvarande på balen och kan inte ha någon uppfattning om klädseln i allmänhet.
Jag är övertygad om att Du som är trygg och säker på Dig själv inte har problem med klädsel vid ett sådant tillfälle, men alla har inte Din säkerhet och då är risken att
man inte vågar chansa på något enkelt och billigt.
Nej jag skrev inte att festen var obligatorisk skolform, men grundskolan är det. Och jag antar att kommunen initierat festen och står för kostnaderna. Det jag har svårt att förstå är logiken i att vi inte får belasta föräldrar med kostnader för några arrangemang som vi ordnar i skolan, frivillliga eller ofrivilliga, på dagtid eller kvällstid, resor eller hemma, under de andra åren i grundskolan. Och så plötsligt så slår det till i nian med en festlighet där kostnaderna drar iväg ordentligt.

2007-06-10 @ 07:48:43
Postat av: Kenny

"Roligt att det idag kan bli fest för niorna, men det är en obligatorisk skolform och då känns det inte bra om kostnaderna rusar iväg för illa. För mig finns det ingen logik i detta." Så skrev du faktiskt:P

2007-06-16 @ 19:24:28
Postat av: Sanna Nerstrand=P

jag har läst detta om våran 9ans bal du skrivit om, och ja undrar på en sak, va du där? det låter inte som de, för det stämmer inte om att alla hade dyra balklänningar och massa på kostat som du nämner, endel tjejer hade sytt sina klänningar i slöjden, dom flesta klänningarna som va lite balklännings-stuk på kostade runt 200 kr, det va ingen som kom dit med en riktig balklänning, alla va rätt simpelt klädda fast ändå lite finare än vanligt. Men om du nu har så ont av att det heter bal kan man väll döpa om det till 9ans disco eller nått, för de va varken balmusik eller nått, vi dansade en vals och sen va de mest att dasa precis som man själv ville, Och alla hade jätte roligt, då menar jag ALLA=D!!vissa saker får man faktiskt unna sig, man behöver inte spara in på allt! och särskilt inte saker som gör att, särskilt inte en avslutningafest för alla 9or, vi kommer ju knappast att se varandra till hösten=(. ist för att försöka spara pengar på att sluta ha en bal för 9orna så skulle kommunen bestämmt att INTE bygga ett köpcenter i Årjäng! det är däremot att kasta bort pengar på ingenting!:'(

2007-06-17 @ 00:24:53
Postat av: Inga M

Kenny: Jag får väl skriva detta på trötthetskontot = bloggande på omöjliga tider. Nej jag menade verkligen inte att niornas bal var obligatorisk. Jag menade att skolformen grundskola upp till nian var obligatorisk och inget annat!
Sanna: Nej jag var inte där. Återigen, det jag skrev i mitt blogginlägg grundade sig på samtal med två föräldrar i förväg och inget annat. Har jag heller aldrig gett sken av. Jag är glad om alla hade roligt. Jag är glad att det går att göra fest för niorna, det borde vara mer fest i livet för alla, inte minst skolelever. Det är inte fel att kommunen är med och på ett rimligt sätt bidrar till den här festen. Men jag tycket inte att man
ska kalla det bal för det antyder för oss alla en viss typ av klädsel och den är både dyr och åldersinadekvat. Jag håller med Dig, kalla det disco eller något annat mer relevant. Och jag skulle också gärna se att kommunen bekämpade ev uppblommande klädhysteri, som jag ändå fick antydd av de två föräldrarna och av ett antal blogginlägg den senste tiden från andra orter. Köpcentret i Årjäng bekostas inte av Årjängs kommun utan av ett privat företag med ett antal delägare, varav många är lokala företag. Om jag inte missminner mig halva kostnaden. Mycket kan man anklaga Årjängs kommun för men inte detta!

2007-06-17 @ 01:39:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback