Uvbulvan mot svalor!

Uv bulvan mot svalor!
Det är alltså ingen äkta uv, utan en uvbulvan, en plastpippi. Och varför har vi nu bemödat oss att hänga den i garagetaket?  För det är högt och marigt att ta sig ända dit upp så skälen bör vara goda.

Jo, vi har ett livligt fågelliv runt huset och vi har lite koll på vilka det är också och uppmuntrar ofta ,när vi kan, deras närvaro genom att sätta upp holkar, skydda bon och ungar och så. Om det går. Men alla fåglarnas tilltag är inte höjdare direkt. Svalorna till exempel gillar vi väldigt mycket. De har minskat ordentligt också de sedan så där 10 år tillbaka. Förr hade vi massor vid ladugården. De byggde bon under takfoten. De var trevliga att ha. Tog en hel del insekter och visade väder väldigt tydligt; flyger högt = fint väder, flyger lågt= dåligt väder. Nu är vi glada för de få par som häckar hos oss. Men inte just över att de väljer att bygga bo ovanpå lysröret i garaget. Dels är det tveksamt ur elsäkerhetssynpunkt antar jag, dels blir bilarna helt nerskitade både av  fågellort och av leran som de använder till att bygga med. Så nu försöker vi skrämma bort dem därifrån genom att hänga upp uvbulvanen. Det verkar i o för sig funka. De har slutat bygga just där, men bygger istället längre in i garaget och flyger varje gång över bilarna och släpper det de vill, så vi är tillbaka på ruta noll igen. Jag har gått över till att lägga lakan över min bil och hoppas att det ska gå över. Vi får se.

Kommentarer
Postat av: Nike

Uvbulvan! Roligt ord. Bulvan är egentligen riktigt användbart...skall tänka ut några användningsområden..:-)

Postat av: Idun

Ja, det är inte lätt med djur- och fågelliv... de är så trevliga att se på och ha omkring sig, men deras tilltag är inte alltid lika trevliga...
Ofta blir man mer eller mindre tvungen att anpassa sig efter naturens nycker, precis som du nu tillslut fått göra... hoppas det går över, man vill de ju inget illa, men som sagt de kan ju välja lite andra ställen att bygga bo på.
;)

2007-06-13 @ 08:10:25
URL: http://idun.webblogg.se
Postat av: Ninni

Ja svalor är vackra men ack vad dom skitar ner!
Vi såg nu när vi var i Turkiet hur fåglarna byggde bon runt elledningar och lampor..såg inte bra ut!
Ha det, kramen

2007-06-13 @ 08:57:29
URL: http://www.ninni.blogg.se
Postat av: pimpim11

Min kompis fick ett år svalbo i skorsten och det ramlade då ner "äckliga" larver in genom skorstenen så nu har de skorstensnät. Ha en trevlig kväll. /pimpim

2007-06-13 @ 20:54:38
URL: http://pimpim11.blogg.se
Postat av: Nina på Johangården

Tyvärr försvinner svalorna mer och mer tycker jag. Några kanske är glada åt det men trots att de skitar ner och bygger på fel ställe så vill jag ju ha dem kvar. Bulvanen kanske fungerar så att de bygger på ett bättre ställe men ändå är hos er.

2007-06-13 @ 22:42:02
URL: http://ninajohangarden.blogg.se
Postat av: Inga M

Nike: Jag försöker komma ihåg vad man använder den till i jaktsammanhang. Tror att den ska dra till sig arga kråkor som man sedan skjuter eftersom de kan bli för många. Men jag är inte säker. Ordet bulvan för ju annars tankarna till den ekonomiska världen.
Idun: jag, vi hoppades på det!
Ninni: Nej, för mycket skämmer allt!
Pimpim: Hoppas de inte börjar bygga i skorstenen hos oss.
Nina: Det är tanken!

2007-06-13 @ 23:16:51
Postat av: Nike

Min mamma har en andbulvan på sin veranda. Hon menar att man använder de när man tränar hundar, fågelhundar?? Kan det stämma??

2007-06-14 @ 19:48:21
URL: http://nikesrum.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback