Höstmörkret sänker sig över Liane
Nu är sommaren absolut slut, det är mörkt och höst över Liane
Ny staty på Sergels torg???
Några dagar har jag varit i Stockholm och sett bl.a. det här. Erkänner att jag studsade vid första anblicken. Nej det är inte en ny staty på Sergels torg, men något har hänt med den gamla. Försöker gissa varför det byggts en ställning runt glasstatyn mitt på torget. Kanske reparation? Kanske helt enkelt rengörning?
Förklaringen lär jag få läsa om i tidningen för nu är Stockholmsbesöket över för den här gången. Liane nästa! Jag kommer att lägga ut en del bilder från sånt jag sett och sånt som hänt under de här dagarna i huvudstaden. Något slags skrymmande ombyggnad är det till höger neråt på gatan från Sergels torg ner mot Kungsträdgården förbi NK. Det var ett stort tält på halva gatan att kryssa runt för att ta sig in på NK.
Jag försökte innan dess att snedda över Brunkebergstorg och gå ner i trappan till gallerian men det gick inte för där är det också stängt för omfattande renovering runt hela lilla torget.
Här är mer renoveringar på gång runt torget. Så här ser vårt favvohotell, Scandic Sergel Plaza ut numera. Stängt för renovering. Först sades till februari nästa år men nu tror jag man har skjutit på nyöppnandet ett tag framåt våren. Jag håller förstås tummarna att det ska vara klart till i slutet på mars i alla fall. Till vänster ligger Riksbanken med sin råhuggna stenfasad, fin är den. Det inger en trygg känsla att vår riksbank är ett sånt gediget bygge. ;- ))
Inget reservdäck fanns i nya bilen!!
Och ingen domkraft heller. Det upptäckte Roland när han satte på vinterdäcken på Toyota Yarisen. Det måste vara fel tänkte vi och ringde till den som sålt bilen. Men till vår förvåning fick vi beskedet att det var rätt. Nya bilar har inte reservdäck och domkraft för att klara läget vid en punktering. De har någon sorts apparat med som ska få in luft i det trasiga däcket och stänga till hålet. Fast jag kommer nog aldrig att ge mig på det projektet. Jag kan i o för sig inte byta däck heller.
Hamiltonstövare gamle Jazz ...
..är helt lugn och lydig och vet exakt vad som gäller i skogen. Han är nog en av de snällaste och finast hundar vi har haft. Riktig hussehund! Dessutom är, eller åtmnstone har varit, den duktigaste harhunden. Han börjar bli gammal nu och Roland kopplar honom när han jagat lagom länge så han inte ska få ont någonstans. När de här bilderna togs så "pratade" han högljutt med husse.
Bill gillar basketträningen!
Det är mest lek med så små barn. Helt rätt
Möbler med nostalgi
Har säkert skrivit om den förut, farmor Matildas amerikakoffert. Innan hon gifte sig var hon i Amerika och besökte sin kära syster Anna (gift Wesserling) under ett år. Då hade hon sina grejer i den här kofferten. Den är rätt gediget ihopkommen. Till höger om den står ett skåp som var brunmålat när jag var barn och som stod i ett uthus. Min bror hade fått det av någon granngubbe och brukade ha diverse färgburkar i det. Det var många färger på det men jag tog det hit, lutade av det och behandlade med olja - terpentin.
Det här kommer jag alltid att kalla för Blå skåpet. För det stod i hallen i mitt barndomshem, målat ljust dalablå färg med blomdekorationer på luckorna. Min mamma tyckte om att måla möbler så den blev gulvit en period och två dovt rosa nyanser en annan period. Jag lutade av förstås och oljade. Vi förvarar porslin i det.
Smarrigt vin!
Det står mest på italienska på flaskan men jag gissar att det kanske är ekologiskt. Det är ett vin som vi fått som gåva. Smakade bra!
En liten ek!
Nej det ska inte kunna finnas här egentligen, inte mitt i skogen, möjligtvis som planterad i en trädgård. Men här fanns den alltså och vi funderar över hur den kommit dit. Kanske med något djur som tappat ett ekollon.
Fiffig anordning!
Här är min bil. Garaget är lite väl kort och framför bilen finns alltså dörren till hundarna. Det är svårt att veta hur långt fram jag kan köra bilen utan att riskera att den skadas när dörren till hundhuset öppnas. Så nu har Roland hängt en grej ovanför bilen som jag kör fram till när jag parkerar den i garaget. När den tar i rutan så vet jag att jag är exakt på rätt plats. Finurligt uträknat, det funkar.
5:2
Ser att rubriken på inlägget blev lite torftig men den får duga. 5:2 är alltså en sätt att äta som vi har anammat ett par år nu. Vi är inne på tredje året sedan september i år. Det startade när jag behövde gå ner ett par kilo efter en sommar med goda grillsåser! Tänkte då att det är lättare att gå ner två kilo direkt än fortsätta leva som förut och tvingas gå ner 20 kilo något år senare. Roland hade också lagt på sig mer än han mådde bra av och gick direkt ner nästan 10 kilo när vi började. Men nu har vi alltså kommit in i en lunk där vi håller vikten med 5:2, går inte ner mer. Under sommaren gör vi uppehåll och likaså om det är något speciellt en svältdag, en resa eller så.
5:2 står alltså för att vi äter som vanligt fem dagar i veckan medan vi äter lite två dagar. "Svältdagarna" , som vi kallar dem, så äter jag 500 kalorier och Roland 700 kalorier. Rolands upplägg blir frukost med havregryn och lättmjölk med sur lingonsylt. Ingen jätteportion. Sen en burk kalorifattig soppa från burk, delat på två tillfällen under eftermiddagen. Till slut på kvällen en liten brödskiva med ett hårdkokt skivat ägg på och te till.
Mitt upplägg liknar Rolands men jag hoppar frukosten. Det blir bara en riskaka, en tunn med chiafrön och en mugg kokt vatten. Sen delar jag också en burk kalorifattig soppa på två tillfällen under dagen. Jag brukar köra med viktväktarnas nudelsoppa, den är glutenfri. Kaffe / varmt vatten med någon riskaka kan det bli under dagen också. På kvällen äter jag också brödbit med ägg.
Vi har lärt oss att det är viktigt att dricka mycket vatten / äta soppa under de här svältdagarna, annars blir det huvudvärk både svältdagarna och dagarna efter. Risken är att man dricker mest kaffe och det är vätskedrivande.
Svältdagarna ska inte vara efter varandra för att ge bäst effekt, vi brukar ta måndag och onsdag. Det är mina jobbdagar.
Orskaken till 5:2 är förstås att vi med ålderns rätt tenderar att lägga på oss vikt och behöver ha en strategi för att hålla nere vikten på rimlig nivå. Jag tror att man rent fysiskt har lättare för att gå upp i vikt när man blir äldre, men också för att vi äter mer och godare mat numera. Vi har vänner som också är matglada och då blir det att vi ofta sitter tillsammans, äter och pratar.
Jag blir inte trött på svältdagarna, nästan tvärtom. Matsmältningen i sig kräver nog en hel del energi. Jag lider inte så svårt av hunger heller, men gränsen går vid att se matlagningsprogram på tv. ;- )). Tänker inte så mycket på det, men bra att ha sysselsättning. Det blir gott om tid också de här svältdagarna, vi lägger ju mycket tid på matlagning och ätande vanliga dagar.
Sen tror jag att det finns en hälsosam effekt till: Kroppen får vila lite från matsmältning ibland. Vi äter gärna en hel del sötsaker annars men två dagar i veckan får bukspottkörteln slippa ha insulinproduktionen på högvarv. Och levern kan ligga lågt med gallframställning, det blir nästan inget fett ätet på svältdagarna. Och absolut ingen alkohol heller förstås, så nedbrytningen av den befrias levern ifrån. .
Den här dieten passar oss och jag tror vi kommer att fortsätta med den. Det finns ju andra sätt att hålla vikten, tyo viktväktarna / LCHF men vi är nog för lata för att ha speciell mat varje dag. Och inte är vi beredda att helt avstå god mat med smör och grädde och annat smarrigt heller. Jag testade LCHF, alltså lågt kolhydratintag, under någon månad för några år sedan. Och om jag ska vara ärlig så har jag aldrig mått bättre än under den perioden. Sov tungt och bra på nätterna, var pigg hela dagarna utan eftermiddagssvacka. Och vikten höll sig konstant. Men jag kan inte tänka mig att lägga ner så mycket möda på matlagning varje dag som LCHF kräver. Det funkar en kortare period men inte på lång sikt. Brukar dock tänka att om jag drabbas av någon kronisk sjukdom så skulle jag försöka med LCHF för att stärka kroppens motståndskraft.
Oj va långt detta blev. Gissar att inte många orkar läsa så här mycket, men det var roligt att skriva om det en gång i alla fall. Jag får ibland frågor hur det funkar med 5:2 och kanske har jag svarat på några av dem nu.
Hyfsat lydig Seffrin!
Mitt mål har varit att han ska kunna gå fot under en del av våra promenader, att han ska kunna stanna och stå still utan att dra (om jag behöver ta upp kameran eller så), att han ska kunna gå i långt koppel utan att streta och dra.
Gå-fotkommandot är förstås "Fot", stannakommandot är "Stanna" och kunna gå i långkoppel utan streta-kommandot är "Nej! Dra inte"! Nu lyckas han inte alltid men är ändå hyfsat lydig och vi har tränat så mycket att han vet vad jag vill. Gör för det mesta rätt. Sen kanske vi möter två andra hundar på promenad med sina mattar och då faller en del ;. )). Våra promenader är i alla fall betydligt mer njutbara med en lydig hund än med en självsvåldig och olydig. Bästa effekten får jag när jag tränar några korta pass varje gång vi är ute. Han är en söt liten plutt!
Ny skrivare blev det
Alltså vi har haft två skrivare länge, en laser för sånt där billigt svart-vitt och en fotoskrivare för färg. Sen går de sönder på samma dag!!! Hur kan det bli så???? Man undrar ju om de har något känslomässigt samband, den ena dog först och den andra sen av sorg :- ))
Men lätt desperation infann sig i alla fall när inget gick att skriva ut längre, inte ens fakturor ;-). Så nu blev det en ny skrivare för färg och allt inköpt på Audio Video i Årjäng. Den har hittills funkat bra, vi har haft den någon vecka.
Sen kan man väl konstatera att skrivare med flera funktioner har rasat i pris, den var ju egentligen billig, inte ens ett par tusen. Men när man sen ska köpa färgpatroner så kommer chocken, de kostar flera hundra kronor styck. Om första omgången färgpatroner följer med när man köper sin skrivare så märks inte det i tid för att hejda köpet.
"så lurar man bönder" är nog ett användbart ordspråk. Brother var smarta där och tjänar säkert på sikt en rejäl hacka på att göra så.
Värmlands Museum Ikoner
Direkt från Sandgrund och Lars Lerin så gick jag till Värmlands museum igår tisdag. Där visades flera fotoutställningar. Så roligt! Jag gillar fotokonst. Det var en stor utsällning med kultfotografen Dennis Hoppers bilder från filmvärlden. Men den som gjorde djupast intryck var de vackra bilderna o filmen i utställningen Ikoner från Fotografiska museet i Stockholm. Temat var våra drömmar om att vara våra idoler o förebilder. Och temat fick ett särskilt djup eftersom det illustrerades av modeller med Downs syndrom.
Jag som jobbat med barn med förståndshandikapp i många år avskyr när de beskrivs som "stackars" eller görs patetiska. Men i den här utsällningen finns stolthet och självförtroende och starka individer. Jag stannade länge där o såg filmen som gjorts som komplement till utställningen. Så bra gjort. Hoppas många tar chansen att se den när tillfälle ges.
Tog in pelargonblommorna!
Har dragit på det in i det längsta med att ta bort blommor i urnor och krukor ute. Men nu måste det liksom bli gjort. Såg på minnesbild på facebook att jag tog in pelargonerna förra året. Så fick det bli i år också. De är så vackra med lysande tegelröd färg och står några dagar.
På Lars Lerins Sandgrund idag tisdag.
Så roligt att få flera timmars tid att gå runt där, kolla på bilder och reflektera. Lars är en oerhört duktig konstnär, hans bilder är skickligt gjorda som hantverk och de berör.
. Det var rätt många besökare och man hör olika dialekter, bland annat en stor grupp från Linköping o en från Örebro. Man förstår att Lars Lerin drar många besökare till Karlstad.
Förra året hade man 40.000 besökare. I år är det många fler, redan under hösten så var siffrorna 80.000 från januari. I somras så hade man kö varje dag o 2000 besökare dagligen. Det var kö vanliga dagar också.
Lars hyr gamla dansrestaurangen Sandgrund av Karlstad kommun. I avtalet ingår att han ska ställa ut även andra konstnärer som han väljer själv. Han ska också byta ut den egna utställningen varje år. Det utbytet sker lite vart efter under hela året kommer nya tavlor på plats. Så det är lönt med flera besök.
Jag passade på att köpa Kobok, De daglediga - filmen och Naturlära-boken.
Jag var ju lite imponerad av Persbrandts bilder i somras. Nu hade Lars, Nino Ramsby som gästutställare. Det var inte någon höjdare, ganska spretigt o famlande. Ett par tavlor var intressanta, men inte mer. Kanske kan det här konstnärsskapet utvecklas och få någon linje som berör. Men än så länge känns det rätt amatörmässigt, men jag vet inte hur seriöst det är och hur länge hon / han har hållit på.
Det är lite trist när jag direkt efter Sandgrund gick till Värmlands museum o fann mig i stort sett ensam. Ändå var det en en fin fotoutställning som kallas Ikon. Fina bilder och film med förståndshandikappade. Och det var inte ett enda ögonblick patetiskt, bara stolta och glada modeller. Sevärd!!
Sen uppskattar jag den fina butiken på museet. Där finns kul saker för barn. Restaurangen har kanonbra mat men jag hade svältdag på 5:2 så jag hoppade den.
Jaktbilder!
Såna här jaktbilder kommer från Roland ;- ) Till vänster är det kartbilden från pejlen som visar hur Hej har jagat och sen söker igen efter en tapt. Till höger är det brasan. Nu går det att göra upp eld i skogen igen efter ett par dagars regn.
Är det mina strumpor....
...som håller golven rena???? Jag tassar ju omkring i strumplästen hela dagarna. Dags att skura kanske. Blir inte så ofta nu när Robot-rut gör sitt jobb så redigt.
Riktig pizza på Ica Sillerud!
Nu kan man äta pizza på Ica Sillerud. Bara att beställa och få färdig. Det har varit en succé säger Rikard. Han har sålt många fler än han kunde drömma om under de här veckorna som försäljningenn varit igång. Pizzabottnarna kommer som halvfabrikat från ett stenugnsbageri i Italien. Men fyllningen görs här. Han har beställt en pizzaugn nu också för att det ska gå snabbt. Och de finns glutenfria också. Inte helt fel tycker vi.
Just nu går de här utanför fönstret.
Get och bock! Ett under att bilden blev något, det regnar ordentligt, är lite halvdunkelt halv 5 på em, tagen genom fönstret och med max-zoom. Gillar rådjuren och min kamera. ;- )
Barnbarn Lovis
- Vakna nu grodan!
Lovis pratar med bakelsegrodan!
Vinterväxterna är på plats nu
Nästan allt är på plats nu, lite i taget med frusna fingrar- Hade inte hjärta att slänga blå hänglobelia som fortfarande blommar så fint. De fick bli kvar på kanten. Kan riva bort dem sen och sätta dit vanlig mossa istället.
Lite är o där finns det byttor med ljung. och annat.
Försökte i alla fall titta på tv!
Jag försökte i alla fall titta på tv i kväll lördag! Har svårt för att sitta still framför tv:n, det är ofta långtråkigt, men jag tänker att jag ska göra Roland sällskap.
Moreus var bitvis sevärd men en del låtar som framfördes var så tråkiga. Lasse Holm fick dock godkänt både prat och sång. Nästa vecka ska Jerry W- vara med, det måste vi kolla på.
"Så mycket bättre" var lite töntigt. Sen började en spelfilm från modevärlden förr. Den var inte helt fel, spännande, fastnade i den tills den fick ett rått slut, fast det är nog en serie som fortsätter.
Fasannytt!
Hörde ett fasankackel igår när jag joxade i köket. Gick ut på trappen och hann precis se en fasantupp försvinna runt husknuten mot källartrappen. Jag ställde in kameran på filmläge och smög ut altanvägen. Såg först ingen fasan alls. men till slut märkte jag att det rörde sig lite i spireahäcken vid vägen. Där var det fem stycken, tre tuppar och två hönor. Det är vad vi har sett i en grupp nu de senaste dagarna. Jag lyckades få lite film på dem och den kan man se på min facebook lite senare idag. Först ser man bara buskarna, men en bit in kommer fasanerna i närbild. Det går att zooma filmningen med min nya kamera.
Ser ut som om det är fem stycken kvar av de ursprungliga 16. Resten verkar ha försvunnit älgjaktsveckan, om det nu inte är så att gruppen delat sig och några finns på annat håll. Hoppas de här klarar sig. Vi matar dem fortfarande i voljären.
Uteplantering igår torsdag
Så här ungefär blir det ute vid vägen där husets namnskylt står. Ska väl bli något mer i den här byttan.
Skänkte, medan jag höll på, en tacksamhetens tanke till Roland som fixat så bra plats för trädgårdsarbete på baksidan av huset. Det är ett redskapsförråd rakt fram och ett bord med lastpall på i lagom arbetshöjd till vänster. Fast jag får röja lite i piprankorna så de inte växer över det hela. Orkade inte göra allt färdigt med planteringarna, fingrarna var helt bortdomnade och stelfrusna. Jag får ta resten idag.
. Det var bara 4 plusgrader, lite småregnigt och någon liten nordanvind. Fast det är bra med regnet. Det har varit brandrädsla hela hösten. Så otäckt att bo i skogen när allt är knastertorrt och minsta gnista skulle kunna starta en skogsbrand.
Igår kväll åt vi kvällsmat med goda vänner. Tänkte viltsoppa men det var så lite kvar så det fick bli älggryta med mycket mortelstötta trattkantareller i och så broccolibitar. Jag gjorde som jag helst gör med grönsaker i grytor: Kokade den i lättsaltat vatten och delade ner den i grytan sen. Då behåller de sin egen smak och får bryta av lite mot resten av grytan. Till den vildris / nudlar och till dessert Boelz äppelkaka med vanliljsås. Och riktig espresso förstås med slisk sist.
Fasanfilm kommer sen
Med stelfrusna fingrar i gummihandskar ...
.. gjorde jag idag det mesta av uteplanteringarna inför vintern. Lovar att en förmögenhet är öppen för det snille som lyckas lägga in värme i just gummihandskar. Bra film med fasanerna har jag fått men hinner inte lägga ut den nu. Kommer senare idag eller i morgon
Marias Optik i Karlstad ...
... rekommenderar jag när jag träffar på elever där vi inte kommer till rätta med läsbekymmer trots insatser på skolan. Jag jobbar som speciallärare och träffar alltså den elevkategorin. Maria har jobbat som optiker med inriktning mot barn med läs- och skrivsvårigheter under många år och hon är duktig på att se hur synfel kan hänga ihop med läsproblem. Förr var hon på Synoptik och då rekommenderade vi elever att åka dit, men nu har Maria eget sedan några år. Hon samarbetar också med specialister på motorik och hörsel för en helhetssyn, det är så bra! .
http://www.mariaoptik.se/
Man kan skriva mycket om det här med att läsa och att lära sig läsa. En del läsbekymmer hänger samman med synproblem ( skriver "hänger samman med" för det är svårt att veta vad som kommer först synproblem eller läsproblem) . Det brukar märkas i årskurs två. I ettan läser man så korta stunder och korta stycken, ofta enstaka ord, och då kan ibland eventuella synproblem kompenseras med hjälp av musklerna som finns runt ögat. Men när det blir längre läsning så orkar de inte med det jobbet utan synproblemet slår igenom och märks i läsningen. Vi ser det i så fall på våra tester genom att läsutvecklingen inte går framåt utan stannar av. Det kan också märkas på att eleven gör rena läsfel som exempelvis ha svårt att byta till nästa rad, eller att läsningen hoppar fram och tillbaka på raden med omläsningar, eller förväxlingar av bokstäver som ser lika ut, eller att läsningen är bra i början men blir märkbart sämre efter en stund..
Det kan handla om att ögonen ser olika bra, att de inte kan samarbeta ( skelning av olika slag, dold eller synlig) eller helt enkelt brytningsfel på båda ögonen.
Föräldrar tror ofta att skolhälsovården testar synen när det gäller närseende, men det som kan testas där är enbart seende ¨på längre håll (bokstäverna man briúkar ha på plansch). Närseende måste kollas hos ögonläkare ( före 8 års ålder ) eller hos optiker ( efter 8 års ålder).
Sen finns det annat som kan ställa till läsbekymmer men det skriver jag inte om här.
Nu kan vintern komma!!
Idag fick bli en dag med plocka ihop och ställa undan utomhus. Och jag undrar förstås hur mycket man kan drälla runt sig överallt, grejer som bara blivit liggande och bortglömda, typ spadar, hinkar, grillredskap. Men idag hittade vi dem och nu är det mesta undanplockat.
Några vinterdekorationer har kommit på plats. Hade planerat att göra färdigt det under eftermiddagen för yr.no hade lovat uppehållsväder. Men det småregnade hela tiden så det fick bli tvätt istället av hundfiltar.
Försökte filma några fasaner idag, testar om jag kan lägga ut det på blogg eller facebook imorgon.
Astrarna funkar inne också!
Jag har plockat in av de rikblommande höstastrarna. Och de står riktigt länge, skräpar inte heller. Bäst att ta in kvistar som precis slagit ut. Önskar alla en bra dag med den här buketten!
Nu slänger vi den! Vem behöver färgpatroner?
Den trasiga färgskrivaren Canon slänger vi nu. Den har gjort sitt och nu får det vara nog efter en tids strul. Dilemmat är att vi får en hel del dyra färgpatroner över. Canon är det och 9 står det på kartongen. Om någon behöver såna som är oöppnade så finns det här hos oss till reducerat pris.
Fasaner såg vi igår kväll!!!
Precis när vi skull åka till kvällsätingen så kom fasaner ut vid vår brevlåda, gick tvärs över vägen, in på parkeringen framför bilen och bakom höstastrarna på tomten Först kom tre tuppar och en höna, sen kom en höna till springande, just när vi svängde ut på vägen. Det kanske var fler med som vi inte såg.Men det finns i nuläget minst fem stycken, tre tuppar och två hönor. Tupparna har börjat få rätta färgerna. Från början var ju alla brungrå och lika, men nu ser man skillnad på tuppar och hönor. Det var bara några sekunders tid för mig att ta bilderna så jag hann inte ställa in kameran rätt. Det var rätt mörkt och de rörde sig snabbt så jag hade behövt ha inställning med kortare tid men hann inte så det fick bli med automatik, alltså rätt otydligt. Nästa gång ska jag försöka snabba mig och filma istället.
Trerätters tisdag kväll, havskräftor och vildsvin!
Hur lyxigt som helst! B och P, det medbjudna paret, som förr hade anknytning till Ikea och Älmhult men som nu bor på Orust, hade med sig nykokta havskräftor. Smakade kanonlyxigt för oss som sällan får fina färska skaldjur.
Sen blev det vildsvin, fantastiskt gott. Hemligheten är att inte salta bort smaken utan istället förstärka den med örtkryddor, bl.a. självplockade enbär. Såsen med malda trattkantareller och champinjoner. Aroniamarmelad från egna vilda buskar. Dessert blev glass med blåbär som bara var värmda, inte alls sockrade. Avslut riktig espresso. Kvällen gick alldeles för fort förbi med god mat och trevligt umgänge. Vi kan ju inte stanna oppe sent och nattsudda, arbetsdag imorgon för oss båda.
Imorgon bitti blir det fasanrapport. Nu har vi sett dem!!!
Nyputsat fönster utan de halvdöda gröna växterna!
Skönt att vara av med dem. Ibland får nåt vara kvar bara av slentrian, men detta var ett bra tillfälle att slänga trista växter som fått vara kvar. Nu är det borta och det känns bra.
Nä.... jag slänger dom!
Jag sätter inte tillbaka de här växterna i det nyputsade fönstret. De är konvalescenter som numera är nästan döda. Lika bra att bli av med dem. Orkiden där är en tygblomma. Nu har jag snart avslutat dagens pyssel; fönsterputs och avfrostning av en frysbox. Roland är i Säffle med Busterbåten som ska in på service och sen är vi bjudna till goda vänner på vildsvin. Medbjudna är också B med anknytning till Ikea och hennes man som annars bor på ö utanför Göteborg. Det ska bli roligt, det var länge sedan sist.
Sista fönstret till putsning!
Laddat med Ocean fönsterputs, mejsel att öppna mellan rutorna och hushållspapper. Sen ska det vara klart med fönsterputsningen. Nästa gång får bli till våren, kanske påsklovet. Borde väl ta källarfönstren också förstås. Dem putsade jag i somras, men de ser lortiga ut. Får fundera på det.
Bröderna Jakobsson Guterud i Långserud ...
.... arrenderar marken som hör till Liane - Prästgården. Numera är det inte bara tre bröder utan hela familjerna är med. De är duktiga bönder, trevligt folk och dessutom goda landskapsvårdare! Häromdagen kom de med en maskin och slog alla dikeskanter, det blev så fint. Tacksamma är vi för den här insatsen som inte ger dem något större ekonomiskt utbyte, men goda tankar från oss och omgivningen och en fin landskapsbild.
Undrar ibland över om det gör skillnad på människor att leva på landet och i stad, när det gäller ansvarstagande för det gemensamma, för sånt som egentligen är basic. Hur formas människor av att leva på landet / leva i stad? Hur ändras vi som människor och hur påverkar det våra värderingar? Jag menar inte att det ena är bättre än det andra, inte att det ena är rätt och det andra fel, men just olika.
På landet måste människor ta ett långtgående ansvar, både praktiskt och ekonomiskt, för det som är grundläggande i närmiljön. Man får fixa sina vägar själva med grusning och plogning och sladdning och annat hela året om, varje dag måste post, skolskjutsar och andra transporter kunna ta sig fram. Fibernät för dator kräver gemensamma ansträngningar både med arbetsinsatser och pengar, liksom bygdegård, viltvård, skogsvård, hembygdsgård, öppna landskap, fiskevård i sjön, byggande och skötsel av småbåtshamn. Ja, listan kan göras lång på sånt som människor på landet ständigt håller på med, ofta i föreningar. Ingen kan göra allt men i stort sett alla gör något för att vårda bygden och landskapet runt oss. När man är uppväxt på landet och har bott större delen av sitt liv på landet så är detta så självklart att man nästan inte reflekterar över det, har ju alltid varit så här. Men som sagt, hur formas vi omedvetet av det här?
Fasanerna
Vet inte hur det är med fasanerna. När Roland senast kollade i voljären så var bara hälften av maten uppäten och han såg inga fasaner. Hoppas det betyder att de klarar att hitta mat själva och letar sig längre bort. Men svårt att veta. Vi kan bara hålla tummarna, har dock inte sett dem de senaste dagarna, inte sedan Bella hittade dem i gräset.
Malde ner älgfilén i färsen ...
... gjorde jag säkert de första åren jag tog hand om en kött från älgjakten. Det är inte så lätt att känna igen köttbitarna som ligger där i lådan. Nu försöker jag att få till det rätt men när köttlotterna från jakten är så små, så blir köttstyckena förstås skurna i mindre bitar och då är det svårt att veta var de suttit på älgen. Så det kan bli fel. Men någon filé var det inte med i år tror jag. Ny styckningsdetalj i år var grytbitar. Så här ser de ut. Jag är ju lite petig med köttet., vill bara ha med köttet och inget annat. Tog bit för bit, skar bort det synliga av hinnor och senor, skar sen itu varje bit tvärs över köttrådarna. Om det knakade lite och kärvade så blev biten istället malkött, det är ett speciellt ljud när man skär i kött som är segt. Om kniven gick lätt igenom så fick det bli just grytbitar. Skönt att det är gjort nu och det blev en del vrak till hundarna också, sånt som jag skar bort. En del får de under de närmaste dagarna, en del hamnar i frysen. Det är nog den enda mat som dunkern Hej uppskattar riktigt mycket.
Idag blir det jobb igen efter älgjaktslov-veckan! Inte helt fel. Ska bli roligt att höra barnen berätta om sina upplevelser i samband med jakten. Många brukar försöka vara med på ett hörn. Andra har varit lediga och bortresta, eller hemma / på fritis och bara kopplat av, inte heller fel. Jag hann inte riktigt putsa alla fönster på lovet, men det är bara ett litet kvar och så ljusinsläppen i hallen. Ett hyfsat facit i alla fall. Nästa gång blir inte förrän efter vintern är slut.
Min favvotidning! Elle decoration!
Nu när jag gjort mig av med den dagliga papperstidningen (prenumererar på nätet istället!) och ett antal andra skrifter som brukade dratta ner i brevlådan, så kan jag unna mig att köpa tidningar som jag verkligen gillar. Detta är en av dem och nu finns den på Ica Sillerud också!!! Tack för det! Jag slipper gå in extra i Årjäng och handla.
Är det inte val i USA snart???
Jag är så himla trött på att ständigt mötas av rubriker med senaste smutskastningen mellan de två presidentkandidaterna!!! Har en kampanj någonsin varit fulare? Och media hänger på och blåser opp, stora rubriker och mängder av artiklar. Det är bara motbjudande och ointressant.
Det enda jag är intresserad av så här före valet är seriösa analyser av hur Trump kunde få det stöd som bar honom fram till att bli presidentkandidat, men de finns inte.
Nu kan det komma -- Älgköttet!!!
Knivarna är slipade och handdukarna framtagna. Lika roligt varje gång att ta fram de grova linnehanddukarna som vi köpte på ÖB för många år sedan. Det är invävt "Krigsmakten" i dem. De måste alltså vara gjorda senast på 1940-talet innan Sveriges krigsmakt blev Sveriges försvar. Gamla men kanonbra när det gäller att torka det sköljda älgkttet torrt. De suger upp hur mycket som helst. En bunke är det för malkött och en för grytbitar och så plastpåsar att stoppa i för infrysning. Det här är roligt att pyssla med och jag minns hur glad min mamma var varje gång vi bänkade oss på var sin sida om det här bordet för att börja skära. Och det är absolut roligare än att putsa fönster. ;-( Jag hann två små nu på förmiddagen efter vi käkat våfflor med våra hemvändande jaktgäster. Nu är det bara ett fönster kvar att putsa och så ljusinsläppen i hallen.
Dadlar rullade i bacon! Så smarrigt!
Gårdagkvällens förrätt var dadlar omlindade med bacon och stekta. Man hade haft en tandpetare i för att hålla ihop under stekningen. När jag har gjort den här rätten vet jag att jag hade bestyr med att få ihop det hela. Det söta och det salta matchar i alla fall det rökta perfekt. Varmrätten sen var chili con carne ungefär med bönor och Jansson. Dessert plommonpudding. Roligt har vi haft och gott smakade det. Jag är väldigt tacksam för våra goda vänner, flera av dem gillar verkligen att laga god mat och är dessutom trevligt folk!. Igår kväll fick jag åter igen höra en del historier från hur det var i bygden förr. Uppskattat!
Och vi satt under den här vackra, enkla ljuskronan i taket.
För övrigt så lyckades jag få till putsning av ytterligare ett fönster under gårdagen. Nu är det bara tre mindre kvar och de bör jag fixa idag och imorgon söndag. Det ska gå!!! Idag får vi en del älgkött att ta vara på, men jag borde hinna fönster innan dess.
Brinner på Bugano ...
... läser jag om i morgontidningen på nätet. Tydligen börjat i natt bakom byggnaden i några möbler och lastpallar som stod där. När jag läste om det hela så var inte byggnaden övertänd men det brann på svårsläkta ställen och man räknar inte med att kunna rädda byggnaden. Man kollar förstås om branden kan vara anlagd och området har spärrats av. Det har hörts smällar på kvällen och någon har sett en misstänkt bil.
http://nwt.se/arjang/2016/10/15/svarslackt-brand-i-tygaffar
Vanlig kycklinggryta
Ingen märkvärdig kycklinggryta men den blev spontant ihopkommen av sånt som fanns i kylskåpet idag och smakade riktigt bra. Skriver upp så jag kan spara i min receptsamling som är kategorin mat här
Alltså kyckling
lök
vitlök
äpple
champinjoner
broccoli
lite citronsaft
paprikapulver (kunde ha varit paprika också, eller chili)
kycklingfond
vispgrädde
åt den till ris förstås.
Nu ska vi åka till goda vänner och äta nåt som jag tror blir kött!
0 älgflugor igår torsdag!!
Jag har inte varit i skogen på flera veckor nu, inte sedan jag fick så många älgflugor. Det är så äckligt att hitta dem överallt på kroppen, minst 30 stycken senast. Jag har väntat på att kylan ska decimera dem. Igår var vi ute på rådjursjakt med lille Seffrin och jag fick inte en enda älgfluga på mig. Så skönt, nu vågar jag gå ut i skogen igen. Det har varit en saknad att inte kunna vara i skogen under så lång tid.
Lille Seffrin kanske fick upp en räv från början men kopplade i så fall över till get med två killingar, för dem såg Roland att han jagade på. De gick ut ut området och inget blev skjutet. Seffrin jagade bra i alla fall, nyanserar skallet när han är nära - långt ifrån, hörs långt och ger inte upp vid tapt, har bra sök. Vi är nöjda med honom.
Grillat rådjur i grillhuset på Liane igår torsdag
Vi var bjudna på grillat rådjur igår kväll, torsdag. Det var smarrigt, gör vi inte själva. Det var fina delarna av rådjuret, väl kryddade och bra grillade. Till det fick vi hemlagad potatis, vitlökssmör hemgjort, sallad och annat gott. Funkar att sitta i grillen nu också, men man måste ha på sig tjocka vinterstövlar och rejäl jacka med tröja under. Det är bara ett par plusgrader ute på kvällarna.Mysigt var det, fredagens jakt planerades och en del annat också.
Ralf och Arne är grillmästarna!
Inte alls som på Riche!
Vi åt torskrygg med pepparrot idag. Har längtat efter den rätten länge och laddat. Men den blev en besvikelse, inte alls så där god som den är på Riche i Stockholm. Fisken blev trådig och smaklös, den rivna pepparroten smakade inget alls. Vet inte vad jag gör för fel, följer instruktionerna precis. Pepparrot ska smaka pepparrot och fisken ska var bladigt fast och smakrik inte sladdrig och trådig. Jag får smyga in i köket på Riche och kolla hur de gör där i köket. Eller fråga son Markus gode vän Micke W. som jobbar i baren där, han kanske kan spionera. Eller jag får berätta att min biologiska mormor jobbade på Riche 1911 - 1915 och säga att jag vill se hennes gamla arbetsplats. Eller nåt...! ;- )
Uppdaterat: Nu vet jag i alla fall ett fel jag gjorde enligt Znogge, jag följde ett recept där fisken skulle kokas. Hon gör i ugn och får den bladig och fin. Så får det bli nästa gång.
Kvällens käk är i alla fall givet: Vi är bjudna till Lianegrill på grillat rådjur, ett djur som sköts av en gäst för några dagar sedan .
Dagens fönster!
Jag ska alltså putsa ett fönster varje dag under lovet. Ett himla tråkigt jobb som jag pytsat ut så för stå ut. Men min karaktär är inte den bästa. Jag ligger redan ett fönster back, lyckades hitta en ursäkt för att inte ta nåt igår.. Det här är inte det lortigaste eller det största fönstret men det med mest grejer att plocka undan. Mycket gröna växter och en del foton som inte syns på bild. Fönstren ser svarta ut men det är de inte, de är mörk bruna och är kvar från när vi byggde huset 1977. De är av hög kvalitet och himla fina tycker jag men det ska man nog inte tycka om såna här mörka gamla. Nackdelen är förstås att man måste öppna upp mellan rutorna och putsa mellan. Men jag ska klara av det! Kämpar!
Klart är fönstret, putsat utan och innan, växterna är rentorkade och renklippta, fotona dammade. Tänker mig ofta att jag är lite minimalist, men tji heller. Här är det mycket tjafs, vore kanske snyggare som bilden ovan utan grönt. Får fundera på det.
Avslut lyckad älgjakt!
Det mesta har gått bra i årets 3 dagar långa älgjakt på Harnäs vvo, inga incidenter har det varit och inga skadade djur går omkring i skogen. Jägarna har agerat lugnt och ansvarsfullt. De 10 älgarna hänger nu hos Frank i Nysäter och ska styckas upp till de drygt 60 jaktdeltagarna för delning nu på lördag och nästa lördag. Uppskattningsvis blir det så där 9- 10 kilo per köttlott. Himla skönt att det inte ska jobbas och slitas i slakthuset fram på sena kvällar. Köttet blir väl omhändertaget i Franks viltslakteri, benfritt, styckat i lämpliga delar och färsen färdigmald om man vill det.
Vi tog en sväng till Signebyn med lite bubbel för att gratulera Bengt som gjort sin 60:e (!) älgjakt och jubilerat genom att nedlägga den enda kapitala älgtjuren som var tillåten. Förr kunde det börjas tidigt med älgjakt och barn fick ibland ett ansvar som vi nog inte skulle drömma om att ge dem idag. Många historier berättades under kvällen. Fantastiskt roligt för mig att höra som inte växt upp här.
Älgjakt Harnäs onsdag.
Idag jagas det Mölntegen - Lisslerud med drevfolket och Alperna med hundgänget. Roland sitter på bergen öster om Linnekleva.
En kapital tjur var tillåtet att fälla på Harnäs vvo, en tjur med mellan 3 och 6 piggar mot skytten. Den föll idag i Nötedalen för Bengt Kylén. Himla roligt att Bengt fick skjuta den! Jag har inte fått rapport om något mer från jakten idag. Om inget mer är skjutet så återstår en pinntjur och inget mer av årets älgjakt.
Uppdaterat onsdag kväll: Nu är allt skjutet och årets älgjakt avslutad på Harnäs vvo
Jag har uppdaterat gårdagens älgjaktinlägg med en bild på kalven som Mikael sköt för Ringo
Älgjakten Harnäs tisdag kväll
Två tjurar kvar att fälla på Harnäs vvo inför morgondagens jakt, det är allt av de 10 älgarna från början.. Runt 64 jägare är det sammanlagt som är med och jagar.
Risviken har skjutit en stor och en liten, har kvar 2 stora och 1 liten.
Leverhögen sköt fullt igår, de har avslutat.
Några jaktlag har inte börjat än utan väntar till helgen som kommer så man får ett par lediga dagar i starten.
Här är kalven som Mikael sköt för Ringo.
LA Takvård Grums, var här igår måndag
De gjorde rent taket på vårt hus förra sommaren och det blev kanonbra. Först skrapar de bort mossa och sen sprutar de på nåt som ska ta resten för en tid framöver. De städar och kollar takpannorna och rensar rännorna. Igår kom två killar därifrån och tog taken på Tjärnshaget och Liane.
Jag höll på med maten och kunde inte åka ner till Liane. Alltså gjorde jag maxzoom på min nya kamera från verandan här hemma och det blev riktigt bra.
Skönt att de använder säkerhetslinor. Här blir det högt.
Det är liksom alltid något att göra med hus, rengöring, laga trapp, kitta fönster, byta maskiner, måla, kolla takpannor. Med uthus också så blir det många projekt. Vi måste nog rensa lite i dem och kolla vad vi egentligen behöver.
Uppdaterat älgjakt kl 14.00 Harnäs vvo
Stefan Fedoriw sköt en kalv nu på väg upp till Murstenstjärn (vilket av dem framgår inte).
Om jag har fått rätt rapporter och räknat rätt så är det nu fullskjutet med kalv och hondjur, återstår två tjurar. Jag har ju rätt god kontakt med jaktledaren men han har en del annat att pyssla med än att rapportera om jakten till sin "fru". ;- )) Det kan bli lite sporadiskt så det är väl bäst att jag reseverar mig för eventuella fel.
Uppdaterat älgjakten kl 12.00
Idag har följande skjutits så här långt. Några är alltså upprepning från tidigare idag och några nya.
Mikael en kalv vid Laxvik
Strömgren kalv öster om guldgruvan
Korslund kalv vid Holstorpet
Dan Wahlström kalv, ev vid Holstorpet
Lars-Åke pinntjur vid Harnäsbryggan
Om detta stämmer så återstår det en kalv och två tjurar.
Den store älgtjuren, han med stora skovlar och drygt 20 piggar, går rätt nära oss här och visade sig idag för i stort sett hela folkdrevet! Fin upplevelse att se honom. Han är ju fredad som sagt och kan paradera inför jägare utan risk.
Älgjakten kl 11.00 tisdag
Lars-Åke har skjutit en liten tjur vid Harnäsbryggan och Mikael en kalv vid Laxvik. Och Jan Korslund sköt en kalv för någon timme sedan, vet inte var. Strömgrens hund står o skäller öster om guldgruvan, det finns skyttar placerade där. Spännande! Borde alltså rimligen återstå 3 kalvar och 2 tjurar.
Dagens älgjakt
Man startar med hundfolket vid öster om guldgruvan, från Laxvik upp mot Harnäs. Folkdrevet från Hol till Signebytorpet. Lovliga djur är alltså 5 kalvar och 3 tjurar, fast inte någon stor, de ska sparas. Den som Lennart filmade så fint är alltså fredad.
Präktigt igår måndag!
Det blev en sån där präktig matlagningsdag igår. Drygt 8 kilo älgfärs malt, blandat med lök o lite fläsk. Fryst i lagom portioner för ett tillfälle. Älgköttet är från förra året förstås och något paket även från 2014. Älgkött är magert och kan vara fruset rätt länge utan att ta stryk i smak eller konsistens.
Älggryta-bas ska det här bli. Det är lök, svamp och grytbitar. Allt bryns och får koka ihop kort med älgbuljong. Det blev stekgrytan proppfull. Sen fryser jag i lagom portioner och gör olika köttgrytor genom att sätta till kryddor och grönsaker. Bra å ha!
Det här ser inte aptitligt ut. Jag ska inte göra några liknelser. ;-) Men det är en av 6 saltrullar / ryggbiffar av älg som jag haft i ugnen över natten, 12 timmar, på 70 grader. Sen ner i mättad kokhet saltlag som består av mest rödvin, en påse svarta vinbär från trädgården, lök, kryddor, ja och så mycket salt som löser sig. Där fick bitarna ligga i 4 timmar idag och svalna lite. Sen upp och lindas in i tyg för att bli så torrt som möjligt. Bäst är att sno in dem i det som var mammas mjölpåsedukar. När man, som mina föräldrar, köpte vetemjöl direkt vid kvarnen så måste man ha täta kypertvävda små säckar. När de inte behövdes att hämta mjöl i längre så fick de bli dukar till allt möjligt. De suger upp vätska väldigt bra. Köttbitarna ska i alla fall bli smörgåspålägg skuret i tunna skivor nu en tid framöver när det är mycket jakt på gång. Ett par kan jag frysa och spara.
Jag hann putsa ett fönster också, ett litet ett. Måste kitta lite i det såg jag, det har släppt på ett par ställen.
Långpromenaden blev med Roland o hela hundflocken upp till Sönnare Murstenstjärn.
Takvårdarna ser ut att ha gjort ett bra jobb, jag har pratat lite med dem, men de letade sig fram på egen hand mellan husen. Mer bilder om deras jobb senare idag.
Rapporter om tisdagens älgjakt blir det förstås här på bloggen, om jag får veta nåt.
Måndagens älgjakt ...
... gav två hondjur, de två som får skjutas. Jan K. sköt det första på morgonen och Katarinas Lasse det andra fram på dagen. Arne M gjorde dagens goda gärning och sköt den stackars magra kalven som gått utan sin mamma en tid. Den var så illa däran att den inte räknas in i licensen, går till destruktion. 8 älgar återstår alltså att skjuta, 5 kalvar och 3 tjurar.
Hälsning från barnbarn Lovis i Umeå!
Lovis bakar på sitt Waldorfdagis och gillar det som synes!
Matpaus
Matpaus. Nästa blir Bryngelsbyn med hundar och Gyltenäs för drevgänget.
Agenda
Gårdagen blev inte riktigt så ledig som jag trodde innan. Det ramlade in en del förpliktelser under dagen. Jag lyckades med viss självövervinnelse också övertala mig själv att putsa ett fönster, tog det värsta. ;- ) . Trevlig eftermiddag i grillen hade vi i alla fall. En av våra jaktgäster sköt en råbock efter grillningen. Och jag hann med en långpromenad. Partiledardebatten undvek vi och kollade på Johan Falk istället, men vi knoppade innan den var slut.
Idag måndag börjar som sagt älgjakten. Men jag håller mig hemma. Det blir matlagningsdag, ska mala älgfärs, göra älggrytbitar färdiga och frysa samt fixa till pålägg av några saltrullar.
Bör hinna med ett fönster till
Långpromenad
Någon gång under dagen kommer takrengöringsfirman från Grums och ska göra rent taket på Liane och på Tjärnshaget. Vet inte om jag måste visa dem till rätta eller om de klarar sig själva. Alltid något att göra med hus.
Första älgpasset i år 2016
Selfie på älgpasset vid Febacken. Det är hundgänget som är där och har släppt två hundar. Jagar med hund västerut mot Lintjärn. Jan Korslund har just skjutit ett hondjur. Han jagar med drevfolket vid Västa Boda.
Älgjakten börjar idag måndag!
Innan jakten börjar ska gevär och skjutskicklighet kollas. Vära gäster är duktiga skyttar, de jagar mycket.
Det är drygt 70 deltagare anmälda till årets älgjakt här hos oss på Harnäs viltvårdsområde, men riktigt alla kommer inte. Det är ungefär lika många som förra året. Då var 72 anmälda och 67 kom. Tilldelningen på älg har minskat rejält, 10 älgar får fällas, 5 stora och 5 små om jag fattat rätt. Köttet hanteras numera proffsigt av Frank i Nysäter. Han tar emot hela kropparna, flår, hänger i kylrum en vecka och styckar sen. Jakten startar med samling på Tjolitta nu på morgonen kl 7. Det är väldigt torrt i skogen, hoppas alla släcker sina brasor väl, det är mycket korvgrillning och kaffekokning i skogen de här dagarna. När jag får rapporter om älgjakten så uppdaterar jag här på bloggen under dagen.
På pass brukar se ut som nedan, bilden från förra årets älgjakt.
Födelsedagskalas i grillen hade vi igår!
W. passar på att fylla år varje år på älgjakten och vi firar gärna. Nu fick han bubbel och paket och bjöd oss på jättegott grillat.
Bubbel är aldrig fel. Vi sjöng och hurrade.
Med torr ved så ryker det inte
En bra dukning i grillen gjordes
Grillgallret är ju höj- och sänkbart. Med den här höjden funkar det att grilla om elden varit igång ett bra tag och hunnit bli varm. När vi är så här många så behövs ett rejält grillgaller. Vi blev väl 9 stycken till slut.
Potatissallad, vitlökssmör, gurka och grillade grönsaker var det till köttet. Eget vitlökssmör måste jag göra, det är så gott.
Av och till blir det mycket folk på Liane de här dagarna, några bor här och några har ärenden! Det är roligt att se liv och rörelse på gården.
Senare om eftermiddagen i grillen på Liane!
Sen blir det bilder och så från en trevlig eftermiddag i Liane-grillen! Men först ska jag ut och gå!
Uppdaterat: Det blev ingen tid till bloggandet i kväll, bara plikter efter promenaden. Men imorgon bitti kommer bilder från grillen.
Lille Seffrin jagade två timmar idag!
Han hade två olika upptag och jagade sammanlagt två timmar. Det var vattenpaus emellan när han drack jättemycket. Men det är ändå bekymmersamt så här i början på jaktsäsongen när han jagar så länge och det inte finns vatten i skogen. Det är torrt efter regnbristen under sommaren och hösten. Jakten gick uppe i vilda skogen i besvärlig terräng och till slut fick Roland ge sig iväg och hämta hem honom. Han har stor jaktlust, bra sök och vill inte släppa taget när han fått opp. Han låg på 15 - 30 skall per minut och hade tillryggalagt 16 kilometer sammanlagt när han hämtades in. Efter första släppet sågs bocken men den kom inte inom skotthåll. Bilden är från när Roland fått tag på honom. Han är väldigt förtjust i husse!
Ledig dag!
Inte fel med en helt ledig och oplanerad dag. Kanske tar jag mig samman och putsar ett fönster eller så. Om jag får lust! Det är ju ett slags beting under älglovsveckan; ett fönster per dag. Himla trist jobb, passar bäst i små portioner. I så fall får det bli på läsidan av huset för det blåser en hel del. Plantering av vinterdekorationer sparar jag till en solig dag framöver, det ska komma såna.
Maten är lättvindig idag; vi är bjudna på grillning mitt på dagen i grillhuset på Liane och i kväll får det bli rester från gårdagens viltsoppa. Vi blev åtta personer, älgjägare, här på soppa och risgrynskaka igår. Trångt men gemytligt. Ett skämtsamt gäng som känner varandra sen tidigare, hög stämning och goda historier. ;- ) Ja, och så information om årets älgjakt förstås.
Ny bild på Kjell och hans vildsvin!
Nej, Kjell har inte skjutit ett vildsvin till. Det var bara att D tyckte det kort jag lagt ut på skytten och grisen inte var så bra. Och det var det ju inte, det var rätt dimmigt och otydligt. Men nu fick jag i alla fall ett bra kort, proffsigt taget och fixat av D. Så här ska det se ut när man skjutit en gris i Västra Boda. Kjell var här igår och berättade begreistrat om smaken på helstekt vildsvinslever som han ätit. Jag skulle jag nog ha lite svårt för att äta det och det handlar mer om att veta vad det är, än att undersöka smaken.
Nya klätterhallen i Akalla.
Mer bilder från det besöket. De åkte dit och klättrade, barnbarn Bill med kusinerna Bobo och Bonnie.
Kusinernas pappa var med förstås, Robin som jobbar med klättring. På bilden ovan ses Bill klättrande.
Peters grillmat med chicoree
Chicoree ser ut lite som endiver men är vit-gulare, inte så grönt i bladen. Smakar gott så här
Ta bort de yttersta bladen och nederdelen, dela på längden! Lägg i smord form med ost på, centimetertjocka skivor av Saint Agur helst eller roquefort eller gorgonzola. I ugnen 190 grader 20 minuter.
Den här goda maten fick vi i somras, men jag missade att lägga ut den på bloggen. Igår letade jag efter receptet under kategori "mat" här men hittade det inte. Nu lägger jag i alla fall ut det så det finns till nästa gång. Jag har försökt få tag på grönsaken chicoree men inte lyckats. Testade med vitkål igår och det var godkänt enligt våra gäster.
Grillad bit av rådjurskilling-lår.
En dag före:
salt, peppar, rosmarinolja eller olivolja, täck med timjan, lägg i plastpåse över natten
Sen på grillen med indirekt värme (kol runt och kött i mitten) 40 - 50 minuter (äldre kött en timme)
Gör med rödvin i foliepaket igen på grillen, indirekt värme 1,5 - 2 timmar beroende på ålder. Skär i tunna skivor.
Rosmarinpotatis i foliepaket på grillen med salt, lite peppar, olivolja 40 minuter till 1 timme
Paket av vildsvin, filé eller skinka. Ta bort hinnorna noga innan. Rulla in i paket med Serano eller Parmaskinka, tunna skivor. Man kan göra det enklast med plastfolie under, pensla med rosmarinolja, lite grovmalen pepparmix på köttet, lägg på blad av salvia eller lager, gör paketen med skinkan, grilla 5 minuter på varje sida med direkt värme.
Sara Broos idag i NWT, 2016 10 08
"Vi städar våra hem, vårdar våra apparater. Livet går vidare. Och så plötsligt drabbas vi själva eller någon närstående av sjukdom eller död. Och marken rämnar under oss och tingen vi omger oss med förlorar plötsligt betydelse. Utkastade i det kalla tomrummet där allt måste börja om på nytt."
Sara avslutar med citat från Tomas Tranströmer, "Livet o döden"
Mitt i livet händer det att döden kommer och tar mått på människan. Det besöket glöms och livet fortsätter. Men kostymen sys i det tysta
Bill klättrar med kusinerna!
Barnbarn Bill till vänster har klättrat i nya klätterhallen i Akalla idag med kusinerna Bobo och Bonnie. Och så med kusinpappan Robin förstås, han som jobbar på klätterhall!!
Maten igår kväll
Förrätten blev speciell, ett experiment!
Vi har frågat efter chicori i flera affärer nu, den här endiveliknande grönsaken. Men ingen känns vid att de har eller har haft den. Så nu tänkte jag att jag måste testa om det går att ersätta chicorin med vitkål eller brysselkål tillsammans med osten Saint Agur. Alltså testade jag i kväll som förrätt både vitkål och brysselkål med osten som gratäng och så strödde jag på knaperstekt bacon och persilja. Samfälld synpunkt var att vitkål var bäst. Bra då vet vi.
Varmrätten blev pepparrotskött på älg förstås med kokt potatis riven pepparrot och ärtor till. Dessutom förstås brysselkål och vitkål ( hade jag ju på gång). Riven färsk pepparrot är suveränt gott till den här rätten och till ångkokt torskrygg. ( köpte det idag)
Desserten för dagen blev pannacotta med bärsås och björnbär! Funkade bra efter så kraftig mat. Kul kväll hade vi också med trevligt sällskap! Vi kollade för övrigt på Vild-hasse - filmen! Den är kanon!
De här matlagningsdagarna med gott om tid, utan jäkt är himla mysiga. Jag håller långsamt på att vänja in mig i rollen som hemmafru på heltid. För några år sedan hade jag svårt att tänka mig in i den situationen, men jag måste ju se sanningen i vitögat, att jag nog ändå inte kan jobba hur länge som helst. Just nu känns det helt rätt med två dagars jobb per vecka och resten ledigt.
Vildsvin sköts i kväll på Harnäs vvo!
När vi precis ätit färdigt i kväll med våra gäster ringde telefonen. En god vän hade skjutit ett vildsvin i Västra Boda och ville ha hjälpa med transport. Så blev det. En sugga, nej en gylta heter det visst när det är en hongris utan grisungar (kultingar), så där 50 kilo slaktad tror vi. Fin matgris. Nu är den urtagen och upphängd. Blir nog i morgon fraktad till styckning.
Nytt vilt är detta för oss. Viktigt förstås att skilja på om det är en sugga eller gylta som skjutits, tack för påpekandet Jan!. Suggor med ungar ska inte skjutas för då blir det kaos i flocken. Detta var alltså en gylta, helt rätt skjutet. Vildsvin ingår inte i viltvårdsområden, jakträtten är markägarens. Det är alltså den som äger marken som bestämmer vem som får jaga. Grattis till skytten!
Läs- och skrivsvårigheter ...
... drabbas en del små och stora människor av. Jag har jobbat med det nästan hela mitt yrkesliv, på ett eller annat sätt. Jag funderar lite på ett inlägg om det. Har inte tänkt färdigt än men snart ;- )) Jag kommer självklart inte att skriva om elever eller vuxna som jag träffat å yrkets vägnar men om fenomenet generellt.
Cementplattan på Liane
När Roland ändå hade lite cement på gång för att laga trappen på Liane så blev det frestande att göra cementtavla med sonfamiljen som var här då. Händer och fot blev det.Uppe från vänster är det Markus och Carin och Bill. Nere från vänster är det Lous fot, Lous hand och längst till höger Bills hand.
Det blev en ram först
Sen testade vi med plast emellan först för att slippa kletet på händerna, men det gick inte.
Det fick bli utan plast, lite geggigt. Lilla Lou skrek i högan sky för hon förstod inte varför hon inte fick fortsätta gegga i det här
Nu är i alla fall plattan torr som synes på bild längst upp och den ska placeras någonstans. Sen får vi göra nåt liknande med övriga barn och barnbarn.
Fasanrapport idag onsdag!
Det är några dagar sedan vi såg till fasanerna, lite oroligt förstås men vi har tröstat oss med att de i alla fall sett ut att ha ätit upp maten som Roland lagt ut i voljären. Men idag såg han 8 stycken, först ett stycke in på åkern mitt emot vår soptunna, sen hela flocken i voljären när han la dit maten och vattnet.
Vi vet inte om det betyder att det bara är 8 kvar av de ursprungliga 16, eller om de har delat på sig i grupper. I det här gänget såg det ut att vara ett par tuppar och resten hönor.
De är inte lätta att se i gräset. Roligt att vi har några kvar i alla fall. Förhoppningsvis samlar de mat på egen hand också.
Barnbarn lilla Lovis i Umeå!
Hon gillar att leka med lera, färg och vatten. Massor av tillfällen ges på hennes fina Waldorfdagis, men också på andra platser förstås. Norrut har man också haft en fin höst med många utedagar. Liten sötnos! Så synd att Umeå är så långt bort.
Agenda
Idag tisdag har vi flängt runt i Värmland i olika ärenden känns det som: Karlstad med bilärende, Grums med jaktärende, Säffle med båtärende. Säffle skulle också ha varit vaccinationsärende, för tbe, men det gick inte så nära inpå pencillinkur. Roland måste vänta minst en vecka.
Imorgon onsdag jobbar jag sista dagen före vårt höstlov eftersom jag bara jobbar 40 % = måndag och onsdag numera. I alla andra kommuner har man höstlov vid Allhelgona, men i Årjäng har alltid älgjakten varit stor så lovet har hamnat på älgjaktsveckan. Lite kuriosa kanske, men uppskattat av många skolbarns-föräldrar som passar på att köpa billiga resor den veckan. Onsdag är f.ö.en svältdag på 5:2, bara 500 kalorier för mig. ;- )
Torsdag ´har vi bjudit hem vänner på äting. Det blir en trerätters med älg som varmrätt fast jag vet inte hur än. Så en hel del av dagen går åt till att förbereda det.
Lördag börjar älgjaktgäster att droppa in. Vi har enligt tradition viltsoppa tillsammans här hemma på kvällen. Roland berättar för dem om årets jakt. Och vi babblar om en hel del annat också. Några av dem träffar vi bara i samband med den årliga älgjakten, så det finns mycket att prata om.
Söndag infomöte 18.00 på Tjolitta i vårt viltvårdsområde om jakten.
Måndag drar älgjakten igång kl 07.00 på Tjolitta. Jag är inte med på jakten utan ska ägna den lediga veckan åt att laga mat i större omgångar och frysa ner portioner samt putsa husets fönster. Fönsterputsningen är så trist, så jag brukar ha som beting att putsa ett per dag. Sen lär det bli tid att promenera med Seffrin också.
Höstastern blommar för första gången!
Den har funnits i många år på den här rabatten och den har brett ut sig lite mer för varje år som har gått, men den har inte blommat ordentligt förrän i år! Och det beror förstås på att de stora skuggande träden är borta så solen kommer åt växterna. Tog dem hemma i Bäck i mitt föräldrahem. Där fanns också en vinröd variant men den har gått ut.
Kärleksörten blommar snällt och lyser upp. Vissa år kan den liksom svartna innan den slagit ut och jag vet inte vad det kan bero på, men i år är den fin. Runt huset är det alltså en röd-blå period.
Grillat vildsvin på Liane igår!
Ett par goda vänner bjöd oss och ett annat par på grillat i Liane-grillen! Det var främst vildsvin, så himla gott! Och med en hemgjord surkål! Dessert ugnsgjorda äpplen med russin och honung. Sen kaka o kaffe.
Att grilla vildsvin direkt kan bli torrt och segt. Bättre att koka det först i god buljong och sedan grilla. Så var det här gjort. Det blir bra.
Hyfsat varmt när vi startade på eftermiddagen. Men rejält kallt när solen gått ner. När vi avbröt i kolmörker vid 9-tiden så var det bara någon enstaka plusgrad. Men elden värmde.
Himla trevligt hade vi både med maten och med mysigt småprat i eldskenet senare. Det blir hyfsat varmt när man eldar i eldstaden och stänger till väggarna.
Grillen funkar bra både för grillande, eldande och värme.
Äntligen frost!
Ikväll måndag är det äntligen minusgrader!!! Nu borde det ta på älgflugorna så att jag kan gå till skogen igen.
Bäcketjärn är fint!
Det är idylliskt och vackert, ligger vid ena nordspetsen av vår sjö Östra Silen. Det är inte så djupt bara ett par meter så där.
Men efter sommarens torka så är det nästan torrlagt upp emot älven.
Första kamerautvärderingen - fotosafari!
Det blev några kilometers fotosafari igår för att utröna lite om vad den nya kameran kan och eventuellt inte kan. Det är en Panasonic Lumix modell DMC-TZ80.
Jättenöjd med macron är jag!! Den tar med automatik helt skarpa bilder på bara ett par centimeters avstånd. Det här är alltså närbild på en höstaster, en rätt liten blomma egentligen. Kul! Det här har jag hoppats på. Alla andra tar så fina närbilder, nu kan jag också.
Zoomen är också kanon! Den här geten stod en bra bit ifrån mig, på andra sidan en rejäl åker. Jag zoomade in så mycket jag kunde på automatinställningar och bilden blev så här skarp. Trodde det skulle bli rörelseoskärpa men inte. Har inte koll på varför det går så bra, om kameran justerar på något sätt. Sånt här har jag heller aldrig kunnat fota förut. Om jag anstränger mig med inställningar lite bortom automatik så kan jag få ännu mer zoom, men det har jag inte lärt mig än.
Saltsten, också på avstånd, på andra sidan en åker, men ändå rätt skarp
Litorpet är vackert. Skärpan och färgerna i nya kameran får godkänt.
Också på rätt stort avstånd, helt godkänt. Det är ett älgpass så vitt jag begriper.
Mitt bästa inställningsläge på kameran så här långt är förstås i A, dvs intelligent automatik. Jag räknar kallt med att kameran är intelligentare än mig så jag håller mig där ett tag. Men jag konstaterar också nöjd att jag kan ställa både bländare och slutare manuellt, lite som på en systemkamera. Kul att kunna göra ibland men jag vet inte hur jag ska få till det än. Jag får träna på det. Sen finns det olika programval, typ "romantiska solnedgångar" (kanske? ;- )) men de undviker jag nog. Däremot vill jag lära mig att använda funktionen att ta 10 bilder med snabb automatik. Och panorama. Gillar att kameran snabbt är redo för att ta bilder, det går i princip på nolltid. Bra när man vill fånga ett ögonblick.
Och bäst av allt! Den är inte så tung och otymplig som jag tyckte först. Inga problem att ha den i fickan eller bära i handen. Så här långt är jag alltså nöjd med mitt köp.
- Nu går jag ut och skjuter bocken, ....
... sa Roland för en stund sedan. Han tog med sig geväret ut. Ett par minuter senare så small det och bocken låg där. Direkt!
Vi har sett honom bredvid huset ett tag nu och vi har trott att han hade bara ett horn. Men det var två, det ena var bara tillbakabildat av någon skada ser det ut som. Kanske har gått av. Det ser ut att vara mörkt vid tillfället men det var det inte. Bakgrunden mörknar när jag använder blixten i kameran.
Han hade nästan färgat ut och fått den mörkare vinterpälsen.
Det var bocken som Seffrin premiärjagade på igår men då kom han undan. En tacksamhetens tanke också till Leif T på Litorpet som var det här gevärets förste ägare, men som lämnade över det till Roland. Bra till bockjakt!
Ämbetsverken blir statliga propagandaapparater!
Läsningen av den här artikeln var en aha-upplevelse för mig. Stökigheten i svensk politik kanske inte är en snabbt förbipasserande tillfällighet, utan ett led i ett större sammanhang. Rothstein reder ut begreppen. Han är en tung statsvetare som jag inte alltid sympatiserat med, men här har han absolut en point.
Sverige har haft en åtskillnad mellan ämbetsverk och politik, alla länder har det inte så, men hos oss har det varit regel. Tanken har varit att de statliga ämbetsverken ska kunna fungera under olika politiska majoriteter, det kan ju bli nytt efter varje val. Grunden har varit att riksdag, regering och ämbetsverk lydigt ska genomföra den politik som folket valt, basic för hur vår demokrati fungerar. Men nu håller man på att vända på kuttingen; verken blir statliga propagandaapparater. Rothstein skriver klokt och klarsynt om konsekvenserna av detta i en artikel i DN.
http://www.dn.se/debatt/regeringen-lagger-ut-politiken-pa-ambetsverk/
Nedan ett citat ur artikeln:
" Om man på detta sätt förstatligar utformningen av politikens ideologiska innehåll så kan det få betydande konsekvenser. För det första kortsluter man i viss mån det demokratiska systemet. Enkelt uttryckt betyder demokrati att staten skall göra som folket vill. Införandet av myndigheter som i huvudsak har opinionsbildning på agendan innebär istället att man inför principen att folket skall tänka och göra som staten vill. Generaldirektörer och deras medhjälpare blir de som utformar politiken och därefter får den förankrad i regeringskansliet, varefter regeringen lägger förslagen till riksdagen och där till slut de politiska partierna och riksdagsmännen får den otacksamma uppgiften att söka förankra detta hos väljarkåren. Man kan säga att med detta system får vi den parlamentariska demokratin att snurra baklänges. Det är inte genom folklig mobilisering eller ur det civila samhällets organisationer och inte heller från några fristående opinionsbildare som nya idéer i politiken växer fram för att i den demokratisk process omvandlas till konkreta beslut av riksdag och regering och sedan genomföras av oväldiga tjänstemän. Istället är det ämbetsmän och experter i dessa statligt organiserade lobbyorganisationer som driver systemet."
Ny kamera har det blivit
Köpte den till höger för ett tag sedan, en Panasonic Lumix modell DMC-TZ80. Jag vet inte om den är bra än. Det är i alla fall en massa inställningar som jag inte begriper och förmodligen aldrig kommer att begripa. Läser på i bruksanvisningen då och då. Tror att den har bra objektiv, sas i alla fall så, men det sägs så mycket. Den är rätt mycket större än min gamla kamera till vänster och det är en nackdel för mig som vill ha den med överallt. Erfarenheten lär visa om jag gjorde rätt val. Det blir ju mycket bilder tagna och bra att ha ett lite bättre alternativ än mobilen. Återkommer senare när jag haft den ett tag.
Hoppas på frost i natt!
Några frostnätter skulle nog ta kål på en del av älgflugorna så jag kan gå ut i skogen igen! Väntar på det! Just nu kl 23.30 lördag kväll ser det förhoppningsfullt ut i alla fall. Graderna klättrar stadigt neråt med någon tiondel i taget.
Fika med utsikt!
Idag lördag eftermiddag blev det fika med utsikt över Östra Silen. Riktigt varmt i solen var det och inte så blåsigt längre. Tanken var att kolla läget och att se om det ramlat många träd vid hygget. Det var väl motsvarande ett lass på kärran som lagt sig ner, björk o någon gran. Blåsten i torsdags var grym, efter vägen låg en del. Ett träd låg riskabelt på en ledning (el ?) vid Sättere. Inte så mycket höst och gula löv som man kan tänka sig här ute vid sjökanten.
Vi fortsatte en bit till och hälsade på en god vän som har en ännu bättre utsikt! Han var glad att han dragit upp båten förra helgen.
Premiär rådjursjakt med hund idag!!
Så här vackert var det i morse när ett par goda vänner kom till grillen på Liane för att starta dagens jakt tillsammans med Roland och Seffrin. Flera rådjur hade setts på morgonen och första släpp blev på en bock. 35 minuters jakt men den klarade sig.
Seffrin tankar för nästa släpp. Han är så ivrig! Att jaga rådjur är det roligaste han vet, darrar av förväntan vid släpp.
Igår kväll åt vi här med våra gäster!
Att bräcka deras fyrarätters med utsikt gick ju inte förstås. Men jag gjorde mitt allra bästa. Roligt att för en gångs skull duka med ärvda matservisen med guldkant. Det går att diska den i maskin utan diskmedel, men man måste göra det direkt efter ätingen annars torkar maten fast. Tänkte att vi skulle göra typisk svensk mat. Det blev alltså förrätt med brödbit + matjesill´+ gräddfil + kokt ägg + gräslök + dill och grönsaker. Inte min favvo så jag byter ut matjen mot tonfisk.
Detta är ett glatt gäng från Österrrike som besökt oss flera gånger för fiske, delvis svensktalande. Mikael lyckades inte vara med på bilden.
Varmrätten blev porterstek på älg med kokta morötter och kokt kål. Såsen blir bra på porterstek och köttet smakrikt. Det duger.
Dessert till slut Boels äppelkaka med vanlijsås och vispad grädde. Roligt att göra nåt med svenska äpplen nu när det är säsong. En trevlig kväll hade vi och vi kommer att ses igen!