5:2

 
Ser att rubriken på inlägget blev lite torftig men den får duga. 5:2 är alltså en sätt att äta som vi har anammat ett par år nu. Vi  är inne på tredje året sedan september i år. Det startade när jag behövde gå ner ett par kilo efter en sommar med goda grillsåser! Tänkte då att det är lättare att gå ner två kilo direkt än fortsätta leva som förut och tvingas gå ner 20 kilo  något år senare. Roland hade också lagt på sig mer än han mådde bra av och gick direkt ner nästan 10 kilo när vi började. Men nu har vi alltså kommit in i en lunk där vi håller vikten med 5:2, går inte ner mer. Under sommaren gör vi uppehåll och likaså om det är något speciellt en svältdag, en resa eller så.  
 
 5:2 står alltså för att vi äter som vanligt fem dagar i veckan medan vi äter lite två dagar. "Svältdagarna" , som vi kallar dem, så äter jag 500 kalorier och Roland 700 kalorier. Rolands upplägg blir frukost med havregryn och lättmjölk med sur lingonsylt. Ingen jätteportion. Sen en burk kalorifattig soppa från burk, delat på två tillfällen under eftermiddagen. Till slut på kvällen en liten brödskiva med ett hårdkokt skivat ägg på och te till.
 
Mitt upplägg liknar Rolands men jag hoppar frukosten. Det blir bara en riskaka, en tunn med chiafrön och en mugg kokt vatten. Sen delar jag också en burk kalorifattig soppa på två tillfällen under dagen. Jag brukar köra med viktväktarnas nudelsoppa, den är glutenfri. Kaffe / varmt vatten med någon riskaka kan det bli under dagen också. På kvällen äter jag också brödbit med ägg.
 
Vi har lärt oss att det är viktigt att dricka mycket vatten / äta soppa under de här svältdagarna, annars blir det huvudvärk både svältdagarna och dagarna efter. Risken är att man dricker mest kaffe och det är vätskedrivande.
 
Svältdagarna ska inte vara efter varandra för att ge bäst effekt, vi brukar ta måndag och onsdag. Det är mina jobbdagar.  
 
Orskaken till 5:2 är förstås att vi med ålderns rätt tenderar att lägga på oss vikt och behöver ha en strategi för att hålla nere vikten på rimlig nivå. Jag tror att man rent fysiskt har lättare för att gå upp i vikt när man blir äldre, men också för att vi äter mer och godare mat numera. Vi har  vänner som också är matglada och då blir det att vi ofta sitter tillsammans, äter och pratar.
 
Jag blir inte trött på svältdagarna, nästan tvärtom. Matsmältningen i sig kräver nog en hel del energi. Jag lider inte så svårt av hunger heller, men gränsen går vid att se matlagningsprogram på tv. ;- )). Tänker inte så mycket på det, men bra att ha sysselsättning. Det blir gott om tid också de här svältdagarna, vi lägger ju mycket tid på matlagning och ätande vanliga dagar.
 
Sen tror jag att det finns en hälsosam effekt till: Kroppen får vila lite från matsmältning ibland. Vi äter gärna en hel del sötsaker annars men två dagar i veckan får bukspottkörteln slippa ha insulinproduktionen på högvarv. Och levern kan ligga lågt med gallframställning, det blir nästan inget fett ätet på svältdagarna.  Och absolut ingen alkohol heller förstås, så nedbrytningen av den befrias levern ifrån. .  
 
Den här dieten passar oss och jag tror vi kommer att fortsätta med den. Det finns ju andra sätt att hålla vikten, tyo viktväktarna / LCHF men vi är nog för lata för att ha speciell mat varje dag. Och inte är vi beredda att helt avstå god mat med smör och grädde och annat smarrigt heller. Jag testade LCHF, alltså lågt kolhydratintag,  under någon månad för några år sedan. Och om jag ska vara ärlig så har jag aldrig mått bättre än under den perioden. Sov tungt och bra på nätterna, var pigg hela dagarna utan eftermiddagssvacka. Och vikten höll sig konstant. Men jag kan inte tänka mig att lägga ner så mycket möda på matlagning varje dag som LCHF kräver. Det funkar en kortare period men inte på lång sikt. Brukar dock tänka att om jag drabbas av någon kronisk sjukdom så skulle jag försöka med LCHF för att stärka kroppens motståndskraft.
 
Oj va långt detta blev. Gissar att inte många orkar läsa så här mycket, men det var roligt att skriva om det en gång i alla fall. Jag får ibland frågor hur det funkar med 5:2 och kanske har jag svarat på några av dem nu.

Kommentarer
Postat av: Runo Gunnestrand

Långt men välformulerat och intressant som alltid! Dags att skriva kokbok!

Svar: Tack för vänliga ord om min blogg! Vi gläder oss åt att ha många matglada vänner. Kokbok blir nog inte skriven. Använder själv kategorin mat här på bloggen som uppslagsbok över recept som vi brukar använda. :-)).
Inga Magnusson

2016-10-28 @ 07:08:19
Postat av: FREEDOMtravel

Det gäller ju att hitta det man själv trivs med! Jag skulle inte klara den dieten, skulle få migrän direkt ;)

Svar: Ja, jag kan tänka mig att den inte funkar om man har benägenhet för huvudvärk.
Inga Magnusson

2016-10-28 @ 08:53:51
Postat av: znogge

Jag testade 5:2 under en period men orkade inte under svältdagarna. Soppan däremot äter jag ofta som kvällsmat.God och lagom kalorisnål!

Trevlig fredag!

Svar: Mmmmm.....gäller som sagt att välja en metod för vikthållning som passar en själv. Hoppas du hittar någon annan, eller helt enkelt kan låta bli att äta för mycket o för kalori- tätt alla dagar.
Inga Magnusson

Postat av: znogge

Jag testade 5:2 under en period men orkade inte under svältdagarna. Soppan däremot äter jag ofta som kvällsmat.God och lagom kalorisnål!

Trevlig fredag!

2016-10-28 @ 10:09:57
URL: http://znogge.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback