Präktigt igår måndag!

Det blev en sån där präktig matlagningsdag igår. Drygt 8 kilo älgfärs malt, blandat med lök o lite  fläsk. Fryst i lagom portioner för ett tillfälle. Älgköttet är från förra året förstås och något paket även från 2014. Älgkött är magert och kan vara fruset rätt länge utan att ta stryk i smak eller konsistens.
 
Älggryta-bas ska det här bli.  Det är lök, svamp och grytbitar. Allt bryns och får koka ihop kort med älgbuljong. Det blev stekgrytan proppfull. Sen fryser jag i lagom portioner och gör olika köttgrytor genom att sätta till kryddor och grönsaker. Bra å ha!
 
Det här ser inte aptitligt ut. Jag ska inte göra några liknelser. ;-)  Men det är en av 6 saltrullar / ryggbiffar av älg som jag haft i ugnen över natten, 12 timmar,  på 70 grader. Sen ner i mättad kokhet saltlag som består av mest rödvin, en påse svarta vinbär från trädgården, lök, kryddor, ja och så mycket salt som löser sig. Där fick  bitarna ligga i 4 timmar idag och svalna lite. Sen upp och lindas in i tyg för att bli så torrt som möjligt. Bäst är att sno in dem i det som var mammas mjölpåsedukar. När man, som mina föräldrar, köpte vetemjöl direkt vid kvarnen så måste man ha täta kypertvävda små säckar. När de inte behövdes att hämta mjöl i längre så fick de bli dukar till allt möjligt. De suger upp vätska väldigt bra. Köttbitarna ska i alla fall bli smörgåspålägg skuret i tunna skivor  nu en tid framöver när det är mycket jakt på gång. Ett par kan jag frysa och spara.
 
Jag hann putsa ett fönster också, ett litet ett. Måste kitta lite i det såg jag, det har släppt  på ett par ställen.
 
Långpromenaden blev med Roland o  hela hundflocken upp till Sönnare Murstenstjärn.
 
Takvårdarna ser ut att ha gjort  ett bra jobb, jag har pratat lite med dem, men de letade sig fram på egen hand mellan husen. Mer bilder om deras jobb senare idag.
 
Rapporter om tisdagens älgjakt blir det förstås här på bloggen, om jag får veta nåt.

Kommentarer
Postat av: znogge

Nu lär ni ha frysarna rejält fyllda och mat ett bra tag framöver! Inte det sämsta :-)

Svar: Nja, årets älgkött har inte kommit än, det dröjer ett par veckor till för det ska hänga. Jag lagar mat av förra årets. Det blir tyvärr inte så mycket kött längre, vargen tar det mesta i Värmland.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback