Marias Optik i Karlstad ...

... rekommenderar jag när jag träffar på elever där vi inte kommer till rätta med läsbekymmer trots insatser på skolan. Jag jobbar som speciallärare och träffar alltså den elevkategorin.  Maria har jobbat som optiker med inriktning mot barn med läs- och skrivsvårigheter under många år och hon är duktig på att se hur synfel kan hänga ihop med läsproblem.  Förr var hon på Synoptik och då rekommenderade  vi elever att åka dit, men nu har Maria  eget sedan några år. Hon samarbetar också med specialister på motorik och hörsel för en helhetssyn, det är så bra! .
 
http://www.mariaoptik.se/
 
Man kan skriva mycket om det här med att läsa och att lära sig läsa. En del läsbekymmer hänger samman med synproblem ( skriver "hänger samman med" för det är svårt att veta vad som kommer först synproblem eller läsproblem) . Det brukar märkas i årskurs två. I ettan läser man så korta stunder och korta stycken, ofta enstaka ord, och då kan ibland eventuella synproblem kompenseras med hjälp av musklerna som finns runt ögat. Men när det blir längre läsning så orkar de inte med det jobbet utan synproblemet slår igenom och märks i läsningen. Vi ser det i så fall på våra  tester genom att läsutvecklingen inte går framåt utan stannar av. Det kan också märkas på att eleven gör rena läsfel som exempelvis  ha svårt att byta till nästa rad, eller att läsningen hoppar fram och tillbaka på raden med omläsningar, eller förväxlingar av bokstäver som ser lika ut, eller att läsningen är bra i början men blir märkbart sämre efter en stund..
 
Det kan handla om att ögonen ser olika bra, att de inte kan samarbeta ( skelning av olika slag, dold eller synlig) eller helt enkelt brytningsfel på båda ögonen.
 
Föräldrar tror ofta att skolhälsovården testar synen när det gäller närseende, men det som kan testas där är enbart seende ¨på längre håll (bokstäverna man briúkar  ha på plansch). Närseende måste kollas hos ögonläkare ( före 8 års ålder ) eller hos optiker ( efter 8 års ålder). 
 
Sen finns det annat som kan ställa till läsbekymmer men det skriver jag inte om här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback