Malde ner älgfilén i färsen ...

... gjorde jag säkert de första åren jag tog hand om en kött från älgjakten. Det är inte så lätt att känna igen köttbitarna som ligger där i lådan. Nu försöker jag att få till det rätt men när köttlotterna från jakten är så små, så blir köttstyckena förstås skurna i mindre bitar  och då är det svårt att veta var de suttit på älgen. Så det kan bli fel. Men någon filé var det inte med i år tror jag. Ny styckningsdetalj i år var grytbitar. Så här ser de ut. Jag är ju lite petig med köttet., vill bara ha med köttet och inget annat. Tog bit för bit, skar bort det synliga av hinnor och senor, skar sen  itu varje bit tvärs över köttrådarna. Om det knakade lite och kärvade så blev biten istället malkött, det är ett speciellt ljud när man skär i kött som är segt. Om kniven gick lätt igenom så fick det bli just grytbitar. Skönt att det är gjort nu och det blev en del vrak till hundarna också, sånt som jag skar bort. En del får de under de närmaste dagarna, en del hamnar i frysen.  Det är nog den enda mat som dunkern Hej uppskattar riktigt mycket.
 
Idag blir det jobb igen efter älgjaktslov-veckan! Inte helt fel. Ska bli roligt att höra barnen berätta om sina upplevelser i samband med jakten. Många brukar försöka vara med på ett hörn. Andra har varit lediga och bortresta, eller hemma / på fritis och bara kopplat av, inte heller fel.  Jag hann inte riktigt putsa alla fönster på lovet, men det är bara ett litet kvar och så ljusinsläppen i hallen. Ett hyfsat facit i alla fall. Nästa gång blir inte förrän efter vintern är slut.

Kommentarer
Postat av: Veiken

Det är så gott med vilt! Svärsonen är jägare och har varit styckare, så det blir nog aldrig fel - hoppas jag! :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback