Medias hantering av överfallen i Köln ...

... är intressant. Det går att tydligt se hur man väljer rubriker och fokus i hanteringen av nyheten om att bortåt 1000 män, migranter med "arabiskt och nordafrikanskt utseende" varit delaktiga i  sexuella massövergrepp och rån mot kvinnor i centrum på Köln i samband med nyårsfirandet. 140 anmälningar från kvinnor kom in och som vanligt finns förstås ett mörkertal som inte anmäler.
 
Den normala mediahanteringen hade varit att beskriva en så fruktansvärd  händelse ordentligt med detaljer om var det skedde, när i tid det pågick, vilka som drabbades och vilka som var förövarna. I efterhand borde det  logiskt sett ha varit intervjuer med offer om hur de upplevde det som hände, analys av vilka som var förövarna och vilka deras motiv kan ha varit, hur polisen agerat och varför, osv.
 
Men icke! Själva händelsen förbigås i stort sett med total medial tystnad.
 
Rubrikerna och fokus rör sig på en administrativ och politisk nivå;  om att det har varit krismöte i staden Köln, att Kölns borgmästare är i blåsväder för hon har sagt att kvinnor i Köln måste uppför sig på ett speciellt sätt för att undvika sexuella övergrepp, att debatten om flyktingmottagning tagit ny fart i Tyskland, att det är synd om Angela Merkel efter det som hänt för nu blir hon ännu hårdare attackerad för sin flyktingpolitik, osv osv. Det finns många exempel, här är ett
http://www.expressen.se/kronikorer/mats-larsson/angreppen-kan-drabba-oskyldiga-som-har-flytt/
 
Jag förstår syftet med att välja ut så här i nyhetsförmedlingen, man vill inte underblåsa fientlighet mot migranterna som kommer till Europa. Det är alltså ett gott syfte i botten. Men det slår bakut av två skäl.
 
Det ena skälet är att vi måste se sanningen i vitögat, att många av dem som kommer har med sig en annan kvinnosyn, en annan syn på demokrati och  våld osv. Det finns kulturella skillnader i brottsbenägenhet mellan migranter från olika länder, vilket BRÅ visade i en rapport för ett antal år sedan. Om vi inte vågar erkänna det och hantera det, så frånhänder vi oss chansen att hävda våra värderingar när det gäller bl.a. jämställdhet och demokrati. Kanske behövs obligatorisk utbildning i de avseendena  för alla som kommer hit och som vill bli integrerade i vårt samhälle. Kanske lika viktigt som språkundervisning. Man måste tro på möjlighet till förändring och förbättring hos människor. Våra krav på dem måste bli tydliga och uttalade om vi ska klara av,  inte bara mottagandet med sovplatser på golv i sporthallar utan också en verklig integrering .
 
Det andra skälet till att det goda syftet slår bakut är att vårt förtroende för media som saklig och oberoende nyhetsförmedlare får sig en ordentlig törn. Det blir så uppenbart för alla att media har en egen agenda i sammanhanget och att den styr urvalet i nyhetsförmedlingen. Vi är många som under den gångna året vant oss vid att för första gången regelmässigt komplettera läsning av svenska tidningar med läsning av utländska tidningar för att få veta mer, få fakta. Risken med minskat förtroende är förstås att upplagorna för svenska tidningar rasar ännu mer i redan hotad bransch. Vi söker mer och mer info på nätet istället för att läsa svenska papperstidningar som förpackar färdiga åsikter som nyheter  istället för att förmedla fakta så jag kan bestämma själv vad jag ska tycka.

Kommentarer
Postat av: Veiken

Jag kan inte göra annat än att hålla med. Vi har ett stort ansvar i att utbilda nyanlända om vad som gäller hos oss! Det är bara att acceptera om man vill ha skydd så ska man respektera sitt nya hemlands kultur och lagar! Bollen ligger hos oss i det fallet! Om media kan jag bara säga: Dom vänder och vrider på allt för att sälja extra nummer! :(

Postat av: Lena

Vi måste med näbbar och klor försvara kvinnofriden, som infördes av Birger Jarl.
Ett bad i Sthlm har infört skilda bubbelpooler för kvinnor och män för att slippa "taffsare". Helt fel taktik!

Svar: Det är ett steg tillbaka med skilda pooler och skilda badtider
Inga Magnusson

2016-01-08 @ 18:00:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback