"Pulled moose" (ok, "Dragen älg" då)
Detta är så otroligt gott! Vi åt på nyårsaftonen. Receptet kom från Robin Dahlberg nu och ser ut så här!
"ca 2 kg älgstek ( till ca 8 pers) (kan vara lite grovt kött, men absolut stek)
salt och peppar
chilipasta, ca 3 matskedar
2 stora gula lökar
4 stora vitlöksklyftor
3-4 dl älgfond, alltså inte köpefond utan Ingas hemkokta.
10 krossade enbär
3 dl barbequesås, med hickorysmak
salt och peppar
chilipasta, ca 3 matskedar
2 stora gula lökar
4 stora vitlöksklyftor
3-4 dl älgfond, alltså inte köpefond utan Ingas hemkokta.
10 krossade enbär
3 dl barbequesås, med hickorysmak
Att göra:
Gnugga in köttet med salt, peppar och chilipasta.
Skiva löken, grovhacka vitlöken och lägg i botten på en gjutjärnsgryta. Lägg köttet på löken i grytan.
Blanda fond, enbär och barbequesås. Häll över köttet.
På med locket och skjuts in i ugnen i 6-8 timmar i 120 grader.
Efter ca sex timmar så kan du prova att trycka ner en gaffel i köttet. Om det inte är så mycket motstånd och det går att dra isär köttet lätt med gaffeln så är det färdigt. Köttet blir inte sämre av att stå "för länge" så var hellre generös med tiden.
Gnugga in köttet med salt, peppar och chilipasta.
Skiva löken, grovhacka vitlöken och lägg i botten på en gjutjärnsgryta. Lägg köttet på löken i grytan.
Blanda fond, enbär och barbequesås. Häll över köttet.
På med locket och skjuts in i ugnen i 6-8 timmar i 120 grader.
Efter ca sex timmar så kan du prova att trycka ner en gaffel i köttet. Om det inte är så mycket motstånd och det går att dra isär köttet lätt med gaffeln så är det färdigt. Köttet blir inte sämre av att stå "för länge" så var hellre generös med tiden.
När köttet går att dra isär så är det lättast att ta upp det på en plåt med höga kanter och dra isär det i fina strimlor/trådar.
När älgen är dragen, lägg tillbaka köttet i grytan med såsen och blanda ihop till en mojsig röra.
Serverades på nyårsafton 2014/15 med smörstekta smålökar, morötter, champinjoner och stekta
När älgen är dragen, lägg tillbaka köttet i grytan med såsen och blanda ihop till en mojsig röra.
Serverades på nyårsafton 2014/15 med smörstekta smålökar, morötter, champinjoner och stekta
(förkokade) amandinepotatisar, men även med ett smörmättat potatismos. Drick öl eller ett kralligt rödtjut till!
Om det blir kött över från middagen så stek köttet och lägg emellan två ljusa brödskivor som en burgare. Perfekt start på det nya året och ett bra botemedel mot måttlig bakfylla."
Om det blir kött över från middagen så stek köttet och lägg emellan två ljusa brödskivor som en burgare. Perfekt start på det nya året och ett bra botemedel mot måttlig bakfylla."
Texten ovan är alltså Robins! Jag skulle ju aldrig drömma om att behöva bota någon bakfylla ;-))) Vi lärare är ju ett sånt rekorderligt släkte.
Senare kommer receptet på hans fantastiska fisksoppa, den med egengjord fond, som jag kommer att äta flera gånger idag för det var lite rester kvar från igår!
Kommentarer
Postat av: Tyra Tok
Detta måste ju helt klart testas i helgen. lät jättegott!!
Ser fram emot fisksoppan också! :)
God fortsättning!
Svar:
Inga Magnusson
Postat av: Lena
Suveränt att du la ut receptet, detta måste provas
fast jag har ju ingen fond, gubben tar aldrig ben med sig från jakten så får väl ta köpefond med viltsmak
Svar:
Inga Magnusson
Postat av: Robin
Viltfond och vatten går lika bra!
Trackback