"Rusken" född 1972, pappa till Hej!

Det här är pappa till vår dunkerstövare Hej. "Rusken" föddes 1972 var en fin hund och duktig jakthund. "Hej" är alltså resultat av en fryst spermados. Dunkerstövare är den norska nationalrasen, men hade en smal avelsbas. Det kom in sjukdomar exempelvis furunkulos (stavning?) och något måste göras för att rädda dunkern. Då korsade man under kontrollerade former och med kennelklubbens godkännande in hamiltonstövare, finsk stövare och hyginstövare. Kan ha varit 14 kullar varav 6 var med hamilton. Men innan dess så tog rasföreningen Dunkerringen undan spermadoser av rasrena dunkerstövare och frös in dem för att kunna bevara rastypen, bl.a. från Rusken alltså.
 
Projektet blev mycket lyckat. Idag finns inga rassjukdomar kvar, dunkern är en frisk hund. Nu har man större genetisk variation i dunkerrasen med 150 registreringar per år, än man har i "norsk älghund grå" som registrerar 1000 hundar per år! De frysta spermadoserna från originaldunkern tas nu fram och används i aveln så att man kan förstärka de rastypiska egenskaperna.  Bård Larsen, vår jaktgäst, var en av de drivande i projektet tillsammans med genetiker Frode Lingås. Detta kan vara en modell för att hjälpa tillbaka raser som avlats för hårt.
 
Lena frågade om gotlandsstövare. Den finns kvar, är egentligen en variant av hamiltonstövare. Närmast oss finns ett ex av gotlandsstövare i Bengtsfors.

Kommentarer
Postat av: Lena

Så roligt att se Rusken och jag kan se likheter med Hej! Rusken är lite klenare i bakändan än Hej, men kanske är han lite gammal på bilden.

Såg att Gotlandsstövaren har 10-15 registrerade valpar/år. Hoppas att det antalet räcker. Roligt att det finns en gul "hamilton" i Bengtsfors.

2015-01-08 @ 18:24:28
Postat av: AnnaKK

Wow!! Tänk att man var så förutseende - och vad häftigt att de där gamla linjerna kan komma tillbaka i stamtavlorna nu, 30-40 år senare!! :-D


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback