Robins smarriga fisksoppa

´Dagen efter fisksoppa
Börja med att inte slänga räkskalen från förrättstoasten på nyårsafton. Lägg dem på en plåt tillsammans med grovhackad morot, palsternacka, några klyftor vitlök och en gul lök.
 
 Släng på några klickar chilisås som du använde till den dragna Lianeälgen.

Rosta i ugnen på ca 175-200 grader tills fukten börjat torka upp och en del av skalen börjat få lite färg.

Ta ut ur ungen och ös ner i smör som fått fräsa till i kastrullen. Fräs en kortis och dunka på några deciliter torrt vitt vin. Rör om och låt
bubbla lite å häll sedan på två liter vatten.

Låt sjuda ca en timme om du har tid, kortare gå bra det med såklart. Häll på salt å peppar å kanske en klick till med chili och smaka av så att du har en bra lagom salt fiskfond. Sila bort skalen och kom ihåg att det är vätskan som ska sparas, inte skalen!!!

Hacka några små fina palsternackor, några små
 
morötter, två gula lökar, en bit fänkål stor som en tennisboll och en halv medelstor purjolök. Allt kan vara i ca centimeterstora bitar eller lite större. Om du har selleri och någon mer rotsak så blir det också bra. Nu hade vi det här i Kylén-kylen.

Hacka även några små fasta potatisar (amandinepotatisar från gårdagen middag), så blir soppan lite matigare.
Fräs allt utom potatisen i rikligt med smör i en stor kastrull.

Slå på vitt vin (igen) och sedan häller du på fiskfonden.

I med två paket saffran.

Mortla anis, kummin och fänkål och släng i. Brödkryddor är underbart i denna soppa.

Nu är det dags att bestämma och korrigera mängden soppa.
 
 Häll på vatten så att det blir så mycket som du vill ha det.

Salta och kläm i citron så att du får en fräsch soppa med en bra sälta som för tankarna till en sommardopp i havet. Vill du ha det lite starkt så ta i lite mer chili. Smaka å korrigera.

När soppgrunden är färdig så ska grönsakerna ha sjunkit ner från ytan så att en fin gul oljig yta sjuder.
 
 Kan ta ca 30 min eller så. Det ska inte koka så mkt utan sjuda fint.

Under tiden skär ni upp fisk i bitar. Lägg ner i soppan och låt dem bli varma men koka absolut inte upp! Ett tips är att stänga av plattan eller gasen innan ni lägger i fisken så får soppan svalna lite av fisken och fisken bli färdig av den varma soppan.
 
Servera med nybakat bröd och en snabb"aioli" gjord på creme fraiche, vitlök, saffran, salt och peppar.

Klicka i aiolin och klipp i lite persilja!

Och kom ihåg att en maträtt aldrig blir bättre än sällskapet den äts med.

Liane forever!
 
Texten ovan är Robins förstås, jag vill bara tillägga att Robin också bakade ett läckert matbröd till soppan, bara så där i flygande fläng liksom! Tror han hade hjälp av Bobo och Bill, för de bakade en del när de var på Liane.
 
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Kan jag få beställa tre portioner med tillhörande bröd ;-)

Svar: Ha ha... kolla med Robin Dahlberg i Aspudden! Kanske inte helt omöjligt om du kan erbjuda honom ett fantastiskt klätterberg! ;-) Han är inte bara gourmet utan också klätterproffs!
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback