Hjältarna mot Ebola!
Såg en tv-snutt idag om Läkare utan gränser som kämpar en ojämn kamp för att hjälpa de människor som drabbats av den dödliga sjukdomen Ebola. Man måste beundra dem som orkar detta! Fysiskt och mentalt på gränsen för vad en människa kan stå ut med. Min beundran och respekt! Ni är hjältar. Läkare utan gränser är den enda organisation jag ger pengar till, den har hittills inte ertappats med egennytta och bluff.
Skolpolitisk debatt i Årjäng idag
Jag var där och lyssnade av den, ordnad av Lärarförbundet. Den bjöd inte på några större överraskningar, S och C planerar att fortsätta enligt de beslut som fattats om en ny organisation av skolorna i kommunen. Och KD, FP och M vill inte det, man vill behålla de små bygdeskolorna och högstadiet i Töcksfors. Inget parti har i sina budgetförslag avsatt pengar till större löneökningar för lärare ( eller någon annan yrkeskategori) och det var väl inte heller någon nyhet. Alla vill att barnen ska ha en trygg och bra skola.
Nu ska vi se om jag känner igen alla i panelen:
Lisa MP, Eija V, Daniel S, Annika C, Stefan KD, Therese FP, Jörgen M. Nordmarkspartiet och SD var inbjudna men hade valt att inte delta. Ett ok upplägg av debatten med inledningsanföranden, frågor tidigare inskickade och kända (av alla utom MP) De framfördes av moderator som gjorde en fullt godkänd insats men som kanske hade kunnat rensat ut det flöde av rikspolitik / partiprogram i största allmänhet som ibland forsade fram. Men det är svårt att leda debatter av den här typen. Sen frågor från publiken. Nu vet vi ungefär vad vi kan vänta oss av politiska beslut framöver, allt hänger på vem som får mest röster.
Jag hoppas på C förstås här i vår kommun. Det partiet ligger mig varmt om hjärtat som landsbygdsbo, och som involverad i landsbygdsföretagande, med stort intresse för djur och natur och jakt. Just nu framstår C mer och mer som det borgliga alternativet för hela Årjängs kommun. C i Årjäng har varit duktiga på att hålla i ekonomin de senaste åren och det har banat väg för goda investeringar som genomförs nu med nytt högstadium, ny förskola och tidigare räddningsstation bl.a.. ´C:s budgetförslag inger förtroende och ser ut att vara det enda som i mina ögon klarar av att verkligen genomföra en ordentlig upprustning / tillbyggnad av låg- och mellanstadierna i Årjäng o Töcksfors. Det behövs, oj vad det behövs! Moduler är en bra kortsiktig lösning, men inte som vi har haft det i Årjäng nu, över decennier.
Imorgon kommer jag att visa några fler bilder som jag hittade i albumen när jag letade efter Hjalmar o Margit. De var en nostalgitripp. ;-)
Avlivning älgkalv idag.
vnin
Älgkalven avlivad.
Roland kom just nu hem och har avlivat den benbrutne älgkalven. Det var mellan Liane o Guttarbol, rakt in från Nobels björk. Benet var helt av ovanför hasleden o kalven var svårt sjuk av sin skada, diarre och helt utmärglad
Nu är hans lidande i alla falll över. Det var Roland, Mikael och gråhunden som jag tror heter Ricki, knappt ett år gammal. Bilder kommer senare idag.
Älgkalv med brutet ben ...
... går här omkring Liane. Tillstånd har givits att avliva den. Granne Mikael med hund o Roland bl.a. är på väg förkorta det här djurets lidande just nu, 11.00 söndag.
Rafferty
Fortfarande bäst! Lyssnar när jag typ rensar lingon eller stryker.
Igår kväll, lördag på Liane
Äting o prating med Jan o Arne från Norge! De är här på pürsch ett par dagar. Och foto och filmning kanske, Jan sysslar ju med jaktfilm yrkesmässigt. Med brasa och flera väggar uppsatta så blir det rätt varmt inne i själva grillen. Inte ens jag frös fast det bara var 12 grader ute o ett lätt duggregn. Röken går ut bättre nu sedan Roland lyfte upp gluggen på taket lite. Det här har blivit mysigt och verkar kunna bli användbart under stor del av året. Våra gäster trivs bra både med grillen / eldstaden och Liane-huset. De kommer tillbaka.
Hjalmar och Margit ....
...Jussi och Arne på Mon och Ölmeheden och Snarkil midsommar pratade han om Karl -Heinz, den tyske fiskegästen som kom för att installera sig i ett av våra hus!!! Vi bara baxnade och lyssnade, det var bl.a. gamla vänner till oss som han pratade om, men döda sedan flera år. Dessutom pratade den här mannen bra svenska.
- Vi har setts förut, sa han
Och det måste ha varit på midsommarfirande i Snarkil ungefär 1976, Malin var två år gammal och Markus väldigt liten. Karl-Heinz o hans fru Karin har semestrat i de här trakterna sedan slutet på 60-talet, men för första gången i något av våra hus. Helt fantastiskt var det att höra honom berätta och vi ska ta en kväll när vi lyssnar mer. Om någon mer känner igen det här tyska paret från Banteln och vill träffa dem så bor de på huset Brogärdet, det röda huset mitt emot Prästgården några veckor framöver. De skulle säkert uppskatta besök.
Jag rev förstås genast fram mina gamla fotoalbum och fann en del bilder. Lika bra att fota av dem nu, de försvinner snart tyvärr, en del är redan borta. Bilden längst upp på Hjalmar måste vara tagen på stenen på Liane, precis där grillen står nu.
Överraskning mötte oss idag!
Riktigt ordentlig överraskade blev vi idag, fick som en hälsning från gamla tider och från dem som gått bort för länge sedan. Men jag får berätta mer senare om den nostalgitrippen. Nu ska vi snart bege oss ner till grillhuset på Liane och äta nåt tillsammans med våra trevliga jaktgäster från Norge. Mycket grillat blir det men olika varje dag så det funkar ändå.
Soppa Karljohansvamp
Karljohansvampsoppa gjorde jag idag till lunch! Det var inte på färsk svamp utan på fryst - tinad. Jag rensade, delade i småbitar - förvällde och frös ner svampen vi fick. Nu idag tog jag upp ett litet paket, tinade upp och fräste i smör. Skalade och hackade lök, mest schalotten, lika mycket som svampen nästan och så ett par, tre klyftor vitlök och fräste det också. (Kunde kanske ha varit lite mindre lök, den tar över smaken från svampen om det blir för mycket) Sen mixade jag det till en krämig smet. Blandade med buljong; råkade bli hälften älg och hälften höns, det fick koka i 5- 10 minuter. Sen blandade jag med lagom mycket vispgrädde och en skvätt torrt vitt vin. Kunde ha varit lite sherry också men hade ingen. Det blev riktigt bra. Vi borde nog plocka mer Karljohan nu när det finns så mycket. Skriver receptet här eftersom bloggen blivit min receptsamling. Det är här jag letar efter gamla godingar i matväg under kategorin "mat", enkelt och paddan kan stå på köksbordet medan jag grejar i köket. ;-)
Bills säng - stor säng - jättestolt!
Vuxit ur spjälsängen. Fått stor säng och eget rum. Jättestolt är barnbarnet lille Bill.
Grillknyte på stenen!
Vi tog Busterbåten ut till stenen med lite fläskfilé och potatissallad nerpackad. Grillknyte blev det med 11 pers. olika åldrar.
En kanot fanns på plats för dem som ville testa lite paddling.
Lugnt och lagom temperatur var det. Men på hemvägen vid halv 10-tiden var det lite bistert i Busterbåten. Tackar för guds gåva till mänskligheten; flytoverall. Den värmer i alla väder, alla årstider! Fin kväll med fredagsmys blev det! Bättre än så här blir det inte, trevlig omgivning, god mat, goda vänner gamla och nya, gemytlig stämning.
Agenda - sjöliv!
Jo det kan det bli ikväll. Det ser ut att bli fint väder så vi packar nog ner lite mat och drar iväg på grillknyte med goda vänner, lite anspråkslöst men gott och trevligt tror jag. Hoppas det inte blir för kallt. Jag tar nog flytoverallen! Ett förnämligt plagg! Sonen ringde, han som numera är i TV-produktionsbranschen ska förstås på gala; Kristallen i Älvsjö. Där samlas allt vad TV heter i Sverige och priser ska delas ut. Bolaget som Markus jobbar på, Mexiko Media och två av ägarna; Filip och Fredrik är nominerade i flera klasser. Spännande förstås.
Grillfest på oxfilé
Förrätten var otroligt läcker; skivade friterade Karljohansvampbitar (utan kryddor, bara panering i bovetemjöl och ägg) Svampen har i sig så mycket smak!
Till salladen en vinegrett på kurbis
Vackert dekorerat med lingonkvist i snapsglas
Oxfilen vägde hel mer än tre kilo och kom från ett ekologiskt uppfött djur med slaktvikt på 650 kg. En jättefilé!
Så här blev de största grillskivorna, fint marmorerade var de också.
Här är Rolands jätteskiva på tallriken perfekt medium
Här är min skiva på tallriken, med Karljohansvampsås och ugnstekt skivad potatis. Gott som en dröm
Veteöl o rödvin därtill
Vi frågade det här proffset om det finns nåt knep att veta när köttet är lagom grillat. Jo, man kan känna och jämföra på
på sin egen hand. på muskeln under tummen. Här är well-done, på pekfingret rare och medium däremellan.
Och dessutom hade vi trevligt med massor av skratt
Severin lös första gången!
Han fick ha pejl på sig och den funkade bra när vi gick en tur i skogen i eftermiddag. Han var lite häpen över att vi "glömt kopplet" och tittade frågande på oss. När vi satte oss ner så gick han lite större lovar runt oss och kom tillbaka ibland för att kolla att vi satt kvar. Så här får det bli nu ett tag framöver, träna att bli skogsvan och gå ifrån oss. Man får ta med sig en god bok eller en surfplatta och sitta still. Länge åt gången.
Nu åker vi på grillfest ledd av en proffskock! Och vädret är fantastiskt! Sol o sommarvarmt. Synd att klaga
Guldspegel!
Det var ett fynd på Gengåvan i Karlstad; guldspegel för 275 kr och den är riktigt snygg med en fasad kant. Blir hängd i det nya förrådsutrymmet i vårt gillestugeförråd.
Läsning och kontrast
För en del barn är kontrasten mellan det vita pappret och de svarta bokstäverna för stark. Efter en stunds läsning liksom flimrar det och det ser ut som om bokstäverna rör på sig, flyter ihop. Kontrasten kan dämpas med färg, grönt sägs ofta vara bäst men det kan förstås vara olika. Hjälpmedlet kan vara färgade läslinjaler som här, eller helt enkelt att stoppa in boken / pappret i en färgad plastficka.
Här ovan finns också läslinjaler för förstoring och för att avskärma andra rader än den som läses. Avskärmning sker i så fall normalt "bakom" läsningen och följer med efter det ord som just lästs. Man bör som regel undvika att skärma av det ord som ska läsas härnäst eftersom ögonen ser och omedvetet förbereder sig för nästa ord och den förberedelsen ska inte störas med att ta bort nästkommande ord.
Barn som har jobbigt med kontraster i läsningen kan ibland vara känsliga för andra fenomen, exempelvis levande ljus i ett mörkt rum. De kan också överlag vara extra känsliga för andra sinnesintryck typ; kräsna på mat / smaker, upplever viss beröring som obehaglig, reagerar starkt på ljud / oljud / fel musik, tycker extremt illa om vissa lukter osv. Men känsligheten kan som sagt gälla enbart kontrast i läsning.
Släktforskardagar i Karlstad!
Detta är ett intressant evenemang nu till helgen. Kanske jag åker på det. Det var ju på släktforskardagarna i Örebro för några år sedan som jag hittade min mammas släktingar. Det var omvälvande för mig. Temat för i år är migration.
Inte fel!
En hink blev 5 kilo att frysa ner. Jag rensade ett par timmar kanske sammanlagt, lite kontemplativt att rensa lingon är det. Nu var det inte mycket som skulle plockas bort, bara lite fnas, några omogna och några övermogna. Skönt att ha lingon från Sillerud att frysa ner. Fast jag får ju erkänna att det inte är jag som har plockat, mitt tålamod är kort när det gäller bärplockning. Jag har haft hjälp, tack för den!
Nu går gubben till skogen.
Och han har med sig spriller ny ryggsäck, ny pejlutrustning, en nästan ny jakthund, dvs dunkerstövaren Hej, matsäck och en massa förhoppningar om bra jakt. De var ute igår kväll också rätt länge men fick inte opp nåt. Mitt liv som jägaränka börjar nu, det årligen återkommande morgon o kväll. ;-) Vi shoppade på Bofab i Grums igår, Rolands jaktutrustningsbutik. Den nya pejlen är en Garmin 320 med ett nyutvecklat halsband t 5. Kartor inlagda förstås så man ser precis var hunden går och har gått. Sen köptes det en väst att ha pejlen i för lille Severin, men den är lite för stor än. Han växer än så han får ha gamla pejlen så länge, den är inte så stor.
Lille Bill med ny tröja!
Ny tröja har lille Bill fått med motiv som ritats av goda vänner som är yrkesmässigt i ritar-branschen. Fin!
Överkörd av tåget - oskadd!
Precis innan vi kom till Grums idag på hemväg från Karlstad så var det ett väldigt pådrag med polis och räddningstjänst. Medan vi var på Bofab i Grums o shoppade jaktutrustning, så framgick att en kvinna hamnat mellan spåren vid järnvägsstationen i Grums och blivit överkörd av tåget. Men hon kröp fram under tåget och var helt oskadd. Oklart hur hon hamnat där men det hela betecknas som ett mirakel av räddningstjänsten. Den damen ska nog gå och köpa en lott en sån här turdag. Den stackars lokföraren chockades och måste bytas ut.
Skolan är bättre än sitt rykte ...
... enligt Anders Knape på SKL, Sveriges kommuner och landsting. Och lärarlönerna vänder nu långsamt oppåt. De låga lärarlönerna är inte i första hand ett problem för lärarens egen plånbok, (det finns ett antal arbeten som är för lågt lönade), utan har utvecklats till ett samhällsproblem eftersom de avskräcker ungdomar från att söka till lärarutbildning. Man tycks inte anse att det lönar sig att bli lärare med så lång utbildningstid och så hårt arbete och stort ansvar som väntar. Utbildningsplatser har gapat tomma länge nu och det kommer att bli brist på behöriga lärare under lång tid framöver. Om det inte finns lärare att få så hjälper det inte med behörighetskrav för anställning. Vad som nu sakta drar upp lärarlönerna är osäkert, kan vara karriärtjänsterna som staten betalar som bidragit eller den tilltagande lärarbristen.
Synvilla igen!
Måste vara en synvilla, eftersom vi inte har hundarna i sängen! ;-) Den här synvillan är väldigt söt och snarkar lite just nu. Taxvalpen Severin gillar mina lediga dagar och utnyttjar dem till max för eget välbefinnande! ;-)
Bra konfliktlösning ...
... kan man som lärare få till i en klass och dessutom slippa reda ut bråk på lektionstid, vilket stjäl tid från undervisningen och dessutom skapar dålig stämning bland eleverna.
Vanligt bråk-scenario i skolan är att elever kommer in från rast, högljudda och upprörda och går fram till sin lärare för att få en "dom" utfärdad; dvs vem av antagonisterna har rätt och vem har fel? Och båda sidor har i allmänhet någon / några "försvarsadvokater" med sig som kan "intyga" att just den egna ståndpunkten är rätt. Det pratas och övertygas med inlevelse.
Läraren förväntas under irritation lyssna på var och en, vilket normalt tar en hel del tid, eftersom förmodligen fler än en vill säga nåt. Sen ska alltså "dom" avkunnas, dvs läraren förväntas tala om vem som gjort rätt och vem som gjort fel, straffet "säga förlåt" kanske utkrävs och vidhängande moralkaka serveras från lärarens sida; alltså en liten predikan om hur man ska vara mot varandra.
Det finns nackdelar med att hantera elevernas konflikter så:
1. Det är nästan omöjligt att som lärare få hela konfliktbilden klar för sig. Inte så sällan har bråk en historia också, någon var dum för flera dagar sen och har fått igen. Eller en "svagare" elev kan inte hävda sin ståndpunkt lika väl som en verbal och vältalig och blir missförstådd. Som lärare agerar man i de här situationerna under tidspress, man vill komma igång med lektionen och hinner kanske inte ta till sig all info i ärendet. Risken finns alltid att "domen" inte blir riktigt rättvis och det kan äventyra elevernas förtroende för läraren.
2. Eleverna får inte träna på att själva lösa sina konflikter utan lägger dem direkt och med automatik i knät på läraren. Det är rätt dumt eftersom eleverna löser en hel del konflikter själva under rasten och vid andra tidpunkter, konflikter som aldrig kommer med in och till lärarens kännedom för de är redan uppklarade. De bråk som kommer med in är ofta de som eleverna inte hunnit lösa själva för det har ringt in. Eleverna är egentligen kapabla att fixa detta själva bara de får tid på sig och en plats att vara på.
Alternativet är att som lärare inte ge sig in i bråket alls utan be de båda kombatanterna gå undan någonstans, i ett grupprum eller i den tomma korridoren, sätta sig ner i lugn och ro och prata med varandra "tills de är vänner igen". Grundtanken är att konflikter inte bara är en negativ företeelse, vi har dem hela tiden människor emellan och för den uppväxande människan är det nyttigt att träna på att hantera dem, ta ansvar för sin egen roll i dem och lyssna på hur andra känner det när man är ovänner. Det är ju naturligt att vilja hävda sin egen rätt gentemot andra men också att lyssna på någon annans ståndpunkt. Medan de två löser sin konflikt kan lektionen börja och stämningen i klassrummet behöver inte "förpestas" av bråket.
Jag brukar kräva att eleverna när de är färdiga med pratet och är vänner igen, kommer fram till mig direkt. Då tittar jag noga på var och en av dem för att försöka se om de är nöjda och jag frågar eleven L,
- Är du vän med B.?
Och förhoppningsvis får jag ett jakande svar och det brukar synas om det är sant. Sen ställer jag samma fråga till B
- Är du vän med L?
Sen brukar jag avsluta med att berömma lite:
- Va bra att ni kunde lösa det här! Ni har gjort ett bra jobb!
Om det skulle vara så att bara den ena parten är nöjd får de gå tillbaka igen och fortsätta prata. Båda har ansvar för att konflikten löses, det går inte att smita undan med att man själv inte är arg längre.
Det finns hakar att se upp med i det här sättet att låta barn lösa konflikter:
1. Tveksamt om det råder ett mobbningsförhållande eller den ena parten är mycket starkare än den andra. I så fall kanske en vuxen ska sitta med tyst o lyssna av eller lösa konflikten traditionellt med "rättegång" och "domslut"
2. Varning om det finns risk för handgripligheter
3. Normalt ska bara två elever delta samtidigt. Om flera varit inblandade och är arga på varandra kan man låta dem gå ut två och två i olika konstellationer för att prata färdigt.
4. Jag är osäker på om det fungerar bland äldre barn i skolan. Kanske kan missbrukas som ett sätt att slippa en trist lektion. Jag har använt det under ett antal år bland ettor och tvåor och där funkar det klockrent
När man tillämpat detta får barnen ofta ett starkt självförtroende när det gäller att kräva sin rätt gentemot nån som varit dum, det blir ett skydd för framför allt svagare elever upplever jag. Minns när en liten tvåa kom in till mig efter en rast och var lessen för att en elev i femma varit elak. Hon var inte en av de tuffare i klassen, men krävde att få prata med den här pojken, så som vi brukade göra i klassen. Normalt gjorde vi detta inom klassens ram men varför inte? Jag gick med henne upp till pojkens klassrum och han fick gå med oss ner till våra lokaler, till ett grupprum (jag tyckte att den här modiga lilla tjejen behövde får vara i känd miljö när hon skulle göra det här) Sen pratade de en stund och kom in till mig för att rapportera att de var vänner. Den här tuffa killen var rätt låg men log lite och lilla tjejen var nöjd. Jag fick en stark känsla av att hon inte skulle låta sig behandlas orättvist framöver utan våga hävda sin rätt.
5:2 diet riktigt bra ...
... enligt en stor studie. Roligt att det börjar komma forskning om den här nya dieten också. Inte fel att det finns många olika typer av dieter så var och en kan hitta en som passar. Vi är ju alla olika! Här i huset skulle det inte funka att offra goda såser och ostar och läckra desserter och slisk för att lägga om kosten helt. Med en eller två dagars halvfasta på 500 - 700 kcal så kan vi leva som vanligt resten av veckan och inte alls tänka på vikten. Det passar oss som både är matglada och matlata, dvs vi vill inte hålla på och laga special varje dag. ;-)
Karljohansvamp fick vi igår!
Det ska visst vara rekordår för Karljohan i år. Den kallas också Stensopp och på tyska Steinpilz. Nu väntar vi bara på kantarellerna, det har varit väldigt lite än så länge av den varan. Men vi har ju hela hösten på oss.
Barbord i Arvika!
Den här restaurangen ligger nere vid hamnmagasinen.
Man sitter vid vattnet och äter
Den här väggen är snygg och inramningen med det här bruna träet.
Vi var inte jättehungriga och kunde välja det som kallades mellanrätter på menyn. Jag tog en halv portion fisksoppa, precis lagom
Roland tog någon sorts hamburgare och den var god
Desserten blev creme brule med söta rabarber och hackad mandel + socker
Kulturrundturen ...
... gick på E18 till Nysäters Hem o Antik först. Där köpte jag bara en nöttång att ha till resten av kräftorna. Sen blev det Barbord i Arvika där vi åt lunch, sen hantverksmagasinen vid hamnen och så Klässbol linneväveri. Esters kafé skippade vi till förmån för lunchen och Rackstadmuseet har vi besökt en gång förut i sommar så vi hoppade det den här gången. Mer bilder från Barbord senare.
Klässbols linneväveri
Vi var där idag på kulturrundtur runt Nysäter - Arvika. Klässbols linneväveri har snygga Nobeldukningar, eftersom man fixar linnet och servetterna till Nobelfestligheterna.
Här säljs allt möjligt av Klässbols linneproduktion och så längst bort i hörnet där K&US kläder, mest linne det också. Man kan också se de gigantiska vävstolarna om man vill och handla sånt som är lite, lite fel på.
En del av de vackra dukarna
Löparna är också fina men jag ville mest avbilda den uppfällbara stolen! Snygg!
Friskt utomhus nattetid!
Siffran överst är utomhus, underst är inne.
Lite vatten - mycket sandstrand!
Just nu är läget så här. Men regnet börjar komma så det kanske ändrar sig snabbt.
Nervöst med Bardarbunga, ...
... vulkanen på Island som mullrar under markytan och som eventuellt kan få ett utbrott. I så fall kan Norge o Sverige drabbas av rejäla askmoln. Det vill vi inte. Det har varit nog med torka, skogsbrand och nu senast översvämningar. Nu får allt naturen vara lite god mot oss. Befolkningen närmast vulkanen har evakuerats och flygtrafik i området är tillfälligt förbjuden.
Snyggt på hembygdsgårdens loge i Sillerud
De här glasburkarna med rustika snören om är fina ljuslyktor. Ger fint ljus.
Den här nischen in i väggen målad med svart lasyr är också en favvo. Ljuslyktorna står alltså i den och det är snyggt när det är mörkt i lokalen. Ger fin effekt. Spetsgardinerna i taket gjorde det mysigare genom att ta ner takhöjden och mjuka upp det stela med mycket trä. Någon har tänkt till och tänkt bra.
Lanthandlare Rikards femtioårskalas!
Vi var på lon på hembygdsgården och firade Rikards femtioårsdag som egentligen infaller imorgon söndag. Men ikväll var det öppet hus för alla som ville fira honom och vi var många. Hela lon full. När man fyller år får man vara beredd på allt och här måste Rikard ta av sig skjortan och slipsen för att presentas med en humoristisk tröja med passande text.
Stilenlig dryckesservering
Jag gillar det man gjort med taket.
Presentbordet var stort
Saxofonspel med Ack Värmeland blev det. Vackert! Och sen blev det massor av tal och spex och sång förstås. God mat och dryck serverades som buffé. Vi tackar för en trevlig kväll!
Kräftor här åt vi ...
... idag med goda vänner. Vi var sju stycken sammanlagt men alla åt inte skaldjur. Trevligt hade vi i alla fall med hattar och snapsvisor
Frysa i glasburkar
Och på Ikea
Jag är lite skeptisk till att värma och äta mat ur plastburk, så det här är ett alternativ.
Minskat fritidsläsande bakom Pisa-resultat enl forskare.
Han har självklart rätt medieforskaren som hävdar att barns minskande läskunnighet delvis finns att söka i alla nya digitala möjligheter.
Jag har länge hävdat att barn idag har mycket annat roligt att göra på fritiden än att läsa och att skolan måste inrätta sig utifrån det. Vi måste se till att barn får lästid inom skolans tidsram för att kompensera det kraftigt minskade läsandet hemma. Intensivlästräningsprojekt är bra om de är rätt genomförda. De böcker som eleverna väljer ska vara 90 - 95 % rätt lästa. Om de är svårare blir det inget flyt i läsningen, förståelsen tar stryk och det som skulle bli träning slår back istället, läsningen riskerar att utvecklas till mekanisk avkodning.
Ulla Wennbo, en av mina lärare på spec. utbildning i Göteborg, brukade hävda att arbetsminnet i läsning är bara 15 sekunder så det är den tid man har på sig att komma över stopp i läsningen av en mening, sen ha man glömt vad man redan läst. Och hon sa också att för barn med läsbekymmer kan arbetsminnet vara så kort som 9 sekunder. Barn tenderar att välja för svåra böcker för att briljera lite inför kompisar så de behöver hjälp att välja rätt svårighetsgrad på böckerna i intensivlästräning för att mödan ska ge maximal effekt.
Om texten är så lätt att allt läses helt utan fel så är den för lätt. Enligt Vygotsky och forskaren Mary Clay, ska man hålla sig i den proximala zonen med lärandet, alltså precis där svårigheterna börjar för att lära mest. Just när man lägger ner tid på intensivlästräning så bör det finnas förutsättningar för så god effekt som möjligt, sen dessemellan kan eleverna behöva välja mer fritt i läsandet.
Läsprojekt kan genomföras i alla åldrar i skolan, de kan omfatta alla i en klass, eller erbjudas enskilda elever som behöver det bäst. God utdelning ger läsprojekt för alla i början på årskurs 2 och årskurs 3. Om man startar läsåret med det så kickar det igång läsningen inför arbetsåret och det är bra. 5-6 veckor behövs med läsning 15- 20 minuter varje dag tillsammans med förälder, helst högläsning så det går att kontrollera. Efter varje lästillfälle bör barnet berätta om det lästa så att förståelsen kommer med och läsningen inte blir mekanisk. Ett läsprotokoll fylls i efter varje gång så att läraren i efterhand kan kolla hur det gått.
När vi var två heltidsanställda speciallärare på min skola så räckte tiden till att hålla i de här läsprojekten, de för alla i åk 2 och åk 3 och sedan de riktade mot behov längre upp i åldrarna, riktade mot de elever som sackade i läsningen och som vi kunde hitta i våra test. Under den tiden hade vi inte en enda elev på skolan som låg under medel i läsning enligt test ordkedjor / meningskedjor (som har riksmedelvärden). Nu mäter inte ett enda lästest allt när det gäller en elevs läsning men gav ändå en fingervisning om läget som helhet.
En gång varje vecka brukar jag låta eleven ta med böckerna och var och en får berätta för mig om en läst bok och jag kollar igenom att lässchemat stämmer, har man läst den stipulerade tiden varje dag? Misskötta läsprojekt brukar jag avbryta och ersätta med annan insats. Det kan vara klokt att göra den här träningen hemma frivillig. Kanske kan föräldrarna inte göra den här arbetsinsatsen varje dag just nu och då ser jag till att jag lyssnar istället på skolan, kanske under / före drop in- tiden på morgonen, eller annan tid som vi kan vara överens om.
Bra att kolla avkodningsförmågan med enkelt lästest, typ H4 / H5 före och efter och ge föräldrarna och eleverna en feed back på resultatet. Under en sån här period är det kul att höra hur det "kokar" av läsning i gruppen, böcker värderas och diskuteras. Vi har i Årjäng ett bra bibliotek som skickar till skolan boklådor som vi kan behöva inför ett sånt här arbete.
Detta är ett sätt att försöka kompensera för den minskade fritidsläsningen, det finns säkert fler.
Här finns mer intressant skrivet om dyslexi och läsning. DN har en satsning just nu på barns läsande. Martin Ingvar menar efter forskning att läsandet förändrar vår hjärna till att bli duktigare, inte bara på läsning utan på bildseende och en del annat.
Och här är bara vackert skrivet om läsandet som tankeöverföring mellan människor!
Användbar länk!
Taxvalpen Severin får träna ...
... att bära ett pejlhalsband inomhus först, så vi ser om det verkar gå bra. Han är ju för liten för den vanliga pejlen men det gamla pejlhalsbandet verkar fungera. Vi testar nu, vill ju ha koll när vi släpper honom. Vi har funderat av och till på en väst som man lägger pejlen i på ryggen men inte hittat nån som passar för en så liten hund.
Kräftäting hos goda vänner ...
... i Snarkil var det i kväll. Himla gott med mycket god mat av annat slag också och hög stämning som alltid i det här sällskapet. Vi har umgåtts så länge och har så mycket av gemensamma minnen och upplevelser. Värdefullt att ha gamla vänner kvar.
Cool Bill!
Barnbarn i Stockholm, lille Bill.
Skäms BRIS!
Så besviken är jag på BRIS, organisationen som hjälper utsatta barn! BRIS påstår att skolan kan vara en plats där barn mår bra men "lika ofta" är en plats där barn mår dåligt!!! Dvs enligt BRIS` påstående skulle 50 % av eleverna må dåligt i skolan. OCH SÅ ÄR DET INTE!!!
Vi som jobbar i skolan sliter varje dag för att barn ska ha det bra, må bra i skolan och vi blir så hjärtligt trötta på att felaktiga negativa påståenden sprids om svensk skola både i media o annorstädes. Det finns barn som mår dåligt i skolan och varje barn som går dit och inte trivs är ett barn för mycket! Självklart är det så och BRIS gör ett bra arbete för de barnen, därför blir jag så besviken när man kommer med detta dråpslag mot skolan i Sverige.
Så här var det för en stund sedan: I en affär, ett Apotek, låg ett smycke i form av en fjäril som säljs till förmån för BRIS. Jag höll det i handen och var på väg att betala för det när jag råkade vända på förpackningen och fick läsa detta på baksidan, att skolan kan vara en plats för trygghet men alltså lika ofta är en plats där barn mår dåligt.
I internationella undersökningar visar det sig att Sverige ligger i topp när det gäller trivsel. Våra barn trivs i allmänhet bra med både lärare och kamrater.Många trivs och känner sig trygga
Så här beskrivs det på Skolverkets hemsida:
" Rapporter och undersökningar visar att när elever fick beskriva vad de tyckte var bra i skolan kom lärare och skolpersonalen på första plats följt av kompisar och skolämnen på andra plats.
Elever har stort eller ganska stort förtroende för sina lärare, och skolmiljön upplevs som förhållandevis positiv. Elever, lärare och skolledare svarar i hög grad att man trivs och känner sig trygg i skolan. En majoritet av eleverna tycker att det är roligt att gå till skolan.
Nio av tio anser att lärare och elever bemöter varandra med respekt, vilket är något som har ökat under 2000-talet. Detta bekräftas också av lärarnas svar."
För ett antal år sedan gjorde jag i samband med studier en undersökning på temat trivsel - utsatthet på högstadiet i Årjäng. Resultatet visade att 1-2 elever per klass i genomsnitt kände sig utsatta på något sätt och trivdes inte i skolan. Det ligger väl i linje med Skolverkets siffror som visar på att knappt var tionde elev kände sig utsatt i skolan.
1-2 elever per klass är naturligtvis för många, varje elev som inte mår bra i skolan är en för mycket , men att påstå att det är lika vanligt att elever mår dåligt i skolan som att de mår bra är bara såååå fel. Jag blir upprörd, arg och ledsen.
Skäms BRIS och ta tillbaka! Be om ursäkt för texten som hör till det här smycket!
+8 grader på nordsidan om huset ...
... är det just nu. Värmeböljan är över ser det ut som. De senaste dagarna har vi haft värsta regnet men det blir enligt prognosen mindre av den varan framöver, mer typiskt växlande mellan sol och moln och någon regnskvätt. Stackars Kristinehamn som ser dränkt ut på bilderna och det ska fortsätta där.
Och i Norge förbereder man sig för ett eventuellt nytt askmoln från eventuellt vulkanutbrott på Island.
Webkamera bevakar "vulkanfjället" Bardarbunga med uppdatering varje minut. Men det har inte börjat än och blir kanske inget. Området närmast runt vulkanen är evakuerat för säkerhets skull.
3 kg Vätternkräftor fångade idag!
3 kg signalkräftor från Vättern, fångade idag kokar vi just nu. Och det tar tid för vi är pjåskiga och kokar bara några åt gången så de ska dö snabbt. De är stora och fina!
Vi bestämde oss för att det nog nästan inte är några kalorier alls i kräftor så varsin bamsekräfta fick rymmas inom 5:2 :s 2-ram ikväll. Fast de är godare när de fått ligga i lagen ett tag. Nykokta är de lite menlösa. I brist på tång så blev det hammare och skärbräda som gällde.
5:2 kör vi nu
Jag ska minska ett par helt onödiga semesterkilon så jag hänger på ett par veckor för att sen gå över till 6:1 så jag håller vikten. Roland har ett projekt på längre sikt. Maten idag blev ett par potatisar och en hemgjord lövbiffsgryta med lök, rot och morot, men det blir rätt liten portion förstås för att hålla sig inom 500 resp 700 kcal.
Barnbarn Isaks födelsedag
Favvofrukost förstås på födelsedagen och sång och ett som annat
Lillasyster Lovis ser på med häpen min. Detta var nåt nytt
Hon trivs på fårskinn
Bästa presenten, bräda och snygg var den också
Severin i morse...
Han fick vara med hos Roland när Hej sökte har för han skäller så ilsket annars. Det blev en hel del lek med de två också på slutet. Severin börjar bli så stor nu att de kan umgås på mer jämnbördig nivå.
Fina promenader ...
... har vi haft den här sommaren jag o lille Severin, minst en lång varje dag och vi har inte missat många dagar. Igår kväll var det dramatiskt på himlen men vi klarade oss från regnet. Roland cyklar före med de stora hundarna, Hej o Jazz, då pinnar lille Severin på för att försöka hinna ifatt. Det blir fler blogginlägg i kväll, som inte är färdiga än.
Hundsläpp nu!
Idag är den riktiga starten på jaktsäsongen; hundsläppdagen, 21 augusti. Roland gick just nu och släppte dunkerstövaren Hej och hoppas på ett bra sök och upptag på hare. Han visade goda tendenser förra jaktsäsongen så det finns förhoppningar. Ännu så länge får inget skjutas utan det är bara träning. Bilden är förstås från annat tillfälle för nu har Hej en pejl på sig så vi vet var han håller till och hur han rör sig i skogen. Det är intressant att kunna följa jakten och säkert förstås också.
Välkomna alla elever ...
... har vi hälsat idag. Det finns en så positiv energi första dagen på läsåret, så mycket återseendeglädje och förväntan. Jag ser fram emot ett nytt läsår på Silbodalsskolan.
Sen ska jag skriva nåt om kontrastproblem i läsning, fast det blir nog på fredag när jag kan visa bilder på färgade läslinjaler. Imorgon är jag ju ledig och har sovmorgon och stryker tvätt (kanske!). Jag skriver nu ibland om lässvårigheter / dyslexi, men vill bara lugna med att enligt min erfarenhet så är det endast 1-2 elever i genomsnitt per klass som behöver ett mer långvarigt stöd för sin läsning / skrivning. Med tidiga insatser som vi gör på vår skola så blir läsproblem oftast hanterbara och läsningen blir så bra att den är användbar för att läsa de faktatexter som skolan använder. Med ELK, en läsande klass, som flera lärare nu kommer att använda och gå studiecirkel på, så tror jag att vi kan förbättra läsförståelsen också trots att barn läser betydligt mindre hemma nu än förr på sin fritid. Nu finns ju mycket annat roligt att göra på ledigheten vilket i grunden är positivt, men läsningen tar stryk. Skolan försöker kompensera det.
Hur kan det bli så?????
Hur kan det torna upp sig ett berg av stryktvätt?? Vi är ju bara två personer i hushållet! Kan man skylla på glömska? Nja, enligt en auktoritet på det området, Freud, så finns inte fenomenet glömska, det finns bara aktiv förträngning av sånt man medvetet eller omedvetet ogillar. Suck! Måste!
Agenda
Igår stekte vi kolbullar och lite annat i grillhuset på Liane med goda vänner som bl.a. bor där. Det funkar bra och speciellt med barn.
En fin saxofonkonsert ut över bygden fick vi och en liten ett och halvtåring gjorde disco av den. Funkar också! ;-)
Idag onsdag är elevernas första dag på det nya läsåret. Det är lite smart att det är en onsdag så att det blir mjukstart med kort vecka, istället för att ha måndag och en hel vecka. Alltid spännande att träffa eleverna första dagen och se hur de växt och ändrat sig och vilka som är nya.
Likaledes idag onsdag ska Roland till Karlstad på nåt möte på länsstyrelsen om rovdjur.
Fredag ska vi äta kräftor med goda vänner. Det ska bli roligt!
Lördag ska vi hurra för en jämnåring har vi tänkt
Och någon dag ska jag ta itu med berget av stryktvätt.
Så planerar vi för att åka upp till Umeå och vara med på dopet av lilla barnbarn Lovis så småningom
Severin knähund!
Först begrep vi inte varför Severin gnällde när han fått mat och var inne med oss. Men till slut begrep vi: Han vill sitta i knä! Men nu är han tax, dvs lång, och för stor för att få plats i ett knä. Det duger dock att ligga på stor kudde bredvid oss och kunna ligga halvt i knä när andan faller på. Då är han nöjd och tillfreds. Severin är vår första knähund som så tydligt visat att det är just det han vill: Ligga i knä!
Träna samband bokstav - bokstavsljud
Såna här lappar har vi gjort på min skola, några av oss lärare för att träna just det som man efterlyser i undersökningen om hur man kan hjälpa barn med dyslexi. Till slut så anser man nu äntligen att det handlar om att träna just att snabbt kunna koppla samman varje bokstav med sitt ljud. Och vi gör detta med alla barn i deras bokstavsinlärning, alla de barn som inte kan läsa när de börjar ettan. Vi har använt dem i rätt många år nu för de är bra. Det är bra för alla barn att få en systematik i det här, det gynnar läsinlärningen. De får lappen med i hemläxa när de är säkra på att läsa den på skolan och vi har stenkoll på att ingen lär in fel automatisering. För det handlar lite om att traggla in perception och motorik.
För det gör vi två lappar, den till vänster ska användas så att eleven pekar på en bokstav i taget och låter som den bokstaven låter ( inte som den heter) och vi påpekar att här ska det vara mellanrum mellan ljuden. Men varje bokstav ska inte sägas för snabbt utan med lite uthållighet för att förbereda för bra ljudning. På lappen till höger tränas sammanljudningen systematiskt och här får det absolut inte vara något mellanrum i varje bokstavsgrupp. Vi tränar tills mellanrummet är borta i så fall. För om barn får en felaktig ljudningsteknik så blir det en onödig svårighet på vägen mot bra läsningen.
"Orden" på den högra lappen ska helst inte betyda något utan vara meningslösa bokstavsgrupper som ändå går att ljuda ihop. Om orden har betydelse så kan barn använda helordsläsning och det ska de inte göra här. Läsläror som stödjer detta är bl.a. gamla "Nu läser vi" men också Bodil Jönssons läseböcker, det finns säkert fler som jag inte känner till där texterna är enkla och utgår från de bokstavsljud som eleverna lärt sig. Däremot kan man med fördel träna helordsläsning med andra materiel men då ska eleverna skilja dem åt.
Men återigen, jag tror på att det lönar sig både för dyslektiker och andra barn att träna in en bra ljudningsteknik men parallellt träna också på helordsläsning men med annat materiel, gärna med LTG, läsning på talets grund, som är den ultimata helordsträningen. Men det finns läsmateriel färdiga som också tränar det, exempelvis Torböckerna. Och sen tror jag på att också använda ELK, en läsande klass, för att stärka läsförståelsen parallellt. Och ELK kan man starta med i förskolan.
Vitsen med att göra så här är att man delar upp inlärningen av ljudningsteknik i två moment som tränas var för sig. Det blir tydligt vad som behöver automatiseras och detta syftar just till att automatisera att se, känna igen och uttala bokstavsljuden utan att samtidigt läsa och förstå. Skämmigt har det under lång tid varit att jobba så här systematiskt med ljudningsteknik för enligt vissa teoretiker så ska barn lära sig detta automatiskt utifrån analys i helordsläsning. Och det gör många barn förstås. Men ett antal barn som har jobbigt med sin läsning klarar inte det utan behöver den här systematiken, precis som en del barn behöver ELK s strukturerade metod för att komma till läsförståelse.
För min del är det ett tänk som härstammar från min tid som lärare i särskolan, om det är något svårt som ska läras in så kan man dela upp lärprocessen i mindre beståndsdelar och träna en bit i taget, sen sätta ihop till en helhet. Roligt att forskning nu också bekräftar detta som erfarna lärare alltid har vetat men periodvis har fått smyga med. ;-) Självklart kan man lära in sambandet mellan bokstav och bokstavljud på andra sätt också, men detta är ett av dem som fungerar.
Någon har fyllt år idag!
Vi har ringt och sjungit och skickat present. Jag har ju slutat gratulera här på bloggen, det blev så fel. Men bilder kommer ändå sen.
Packad bock!
Roland packade ner bocken idag. När han packar stora stycken så blir det rejält gjort med ICA-kassar och eltejp! Jag blir mer stående och feppla med tunna bräckliga förpackningar. 3 kilo vägde ett lår, han var stor i kroppen pyrschbocken.
Fnissar lite åt de här handdukarna. Invävt är Krigsmakten. Jag köpte dem på ÖB för många år sedan. De måste härstamma sedan före 1950-talet. Vi har väl inte haft någon krigsmakt sedan andra världskriget. Men de är tjocka, av linne och suger upp vätska suveränt i såna här sammanhang, när man sköljer köttstycken.
Farfars keps till dagis ...
... var det absoluta kravet igår!
Mer om dyslexi o ögon
Man menar i tester som ännu inte är forskningsbekräftade att man kan hitta ett speciellt rörelsemönster i ögonen hos barn som har läs- och skrivsvårigheter; att de går fram och tillbaka och rör sig ojämnt i läsningen. Men enligt testarna så beror detta inte på ögonen utan på hur hjärnan avläser. Om detta håller forskningsmässigt så menar man att man funnit en metod att upptäcka dyslexi tidigt.
Först och främst måste jag ju häpna över att skolan kan undgå att upptäcka läs- och skrivsvårigheter tidigare än mellan- och högstadiet som påstås i artikeln. Om det finns svårigheter med läsningen på ett sätt som hindrar skolarbetet så märks det under de första åren i skolan. Däremot har man rätt i att det är bättre ju tidigare man kan sätta in åtgärder, så att elever slipper uppleva sig som "en som inte kan", "en som misslyckas". Och eftersom mycket av den tidiga läsningen är beroende av att automatiseringarna i läsningen fungerar så kan det bli kämpigt om ögonen "automatiserar" in felaktiga läsmönster.
Ryckiga ögonrörelser kan naturligtvis finnas där från början av olika orsaker och ha en egen betydelse för läsningen, men kan också vara ett resultat av läs- och skrivsvårigheter. Om eleven har svårt att läsa och förstå ett ord / en mening, dvs läser en alldeles för svår text, så är det naturligt att försöka igen och igen. Då kommer blicken att pendla fram o tillbaka på ett sätt som kanske automatiseras o byggs in i läsning. Det är egentligen logiskt. Så frågan är vad som kom först; ögonrörelserna eller lässvårigheterna. Forskning får väl visa på det. Men det kan vara på sin plats att återigen varna för att elever inte ska läsa för svåra texter i sin läsinlärning när man tränar att automatisera ljudningsläsning. Och jag hänvisar till Mary Clays gedigna forskning, som i sin tur bottnar i Vygotsky.
Ögonen har betydelse för läsningen. Det dominanta ögat ska leda läsningen och det andra hänga med enkelt uttryckt. Precis som man är vänster- eller högerhänt så har man ett öga som är dominant. Den som är högerhänt är oftast högerögd och högerfotad, men det behöver inte vara så. Det kan vara olika och det är helt normalt. Om man vill testa så kan man hålla ett rör / hushållsrulle framför en persons ögon och be den blunda och titta in i "kikaren". Då väljs oftast det dominanta ögat. Fast personen i fråga får inte hålla själv i den för då väljs samma öga som hand.
Ögonens funktion och samordning är viktig men verkar gåtfull i starten på läsinlärning. Synfel kan finnas och skolan har inte möjlighet att undersöka synen på läsavstånd, det kan bara optiker / ögonläkare göra. Skolan mäter bara långseendet. Synfel som drabbar seende på läsavstånd brukar inte märkas förrän i klass 2 eller 3. Det beror på att i ettan så läses det så korta stunder att musklerna i ögonen kan kompensera för synfelet. Men vid längre tids läsning så orkar de inte det utan slappnar av och då blir läsbilden allt suddigare för eleven. Karaktäristiskt vid synfel är att läsningen blir sämre efter en stund. Då är det läge att remittera till koll, som alltså skolan inte kan göra själv.
Sen när eleven väl fått sina glasögon är det svårt att motivera dem att använda dem av samma skäl: När läsningen börjar så kompenserar ögonen och då märker eleven ingen skillnad, tycker sig inte få hjälp av glasögonen. Synfelet smyger sig på allt mer sedan under lässtunden och det märks inte så väl att läsningen blir allt långsammare och hackigare.
Om ett synfel drabbat endast ett öga så blir det svårare om det drabbat det dominanta ögat. Det kan då inte leda läsningen utan det andra ögat tar över och det kan bli en växling mellan ögonen i "ledarskapet", som gör att läsningen blir ryckig.
Ryckig läsning och fel i radväxling kan det också bli när en elev har synlig eller dold skelning. Då samordnar inte ögonen heller utan de växlar förmodligen mellan att leda läsningen, det hoppas över ord och börjas på fel rad exempelvis. Detta kan vara tecken på skelningsproblem. Man kan som lärare tänka på att påminna de här eleverna om att följa läsningen med pekfingret eller ha en läslinjal under raden och det gäller egentligen alla elever med läsproblem. Det finns särskilda specialister som är duktiga på att hjälpa till med just skelning. De kallas nåt på ortoptister eller liknande.
Ögonen kan alltså ställa till det lite i läsning och läsinlärning. Men som alltid så är det bra om problemen upptäcks i tid och kan justeras så långt det går. Tyvärr så tror föräldrar (o lärare!) i allmänhet att elevernas syn är kollad av skolan, men det synavstånd som används vid läsningen är inte kontrollerad av skolsköterskan, för det kräver speciella instrument. Kanske borde skolan rutinmässigt försöka få iväg alla elever med läs-och skrivsvårigheter på syntest hos ögonläkare (före 8 års ålder) eller optiker (efter 8 års ålder). Det är inte alltid trubbel med synen som orsakar läsbekymmer men om det är så, så kan man rätt enkelt åtgärda.
Hörseln kan också ha betydelse för läsning och framför allt skrivning. Barn som haft bekymmer med nedsatt hörsel under långa perioder av sin barndom pga exempelvis envisa öroninflammationer, kan få det jobbigt med att stava. Det behöver inte vara så men kan bli så. Det märks mest på förväxlingar av de bokstäver vars språkljud ligger nära varandra; g-k, m-n, l-r, s-f osv. beroende på vilka ljud som fallit bort mest i elevens hörsel under de perioder när hörseln varit nedsatt. De ljuden låter alltså ganska lika för oss alla och det behöver inte vara hörselnedsättning som orsakar stavfel på dem.
Ja ha, så blev det ett långt inlägg igen om läsning och dyslexi. Jag har jobbat med detta på olika sätt under nästan hela mitt yrkesliv och det är fortfarande intressant tycker jag. Det är som ett detektivarbete att försöka förstå elevers bekymmer med läsning - skrivning. På vår skola har vi ett medvetet arbete för att upptäcka och hjälpa de här eleverna tidigt och det ger bra resultat. Sen som jag skrev i förra inlägget, så kan man inte "bota" dyslexi men hjälpa till att hantera den så bra som möjligt och sen finns ju olika kompensatoriska hjälpmedel också. De är framför allt användbara längre upp i åldrarna.
Fortsätter imorgon att skriva mer om hur jag och flera lärare på min skola arbetar systematiskt med att träna in det här som efterlystes i förra artikeln om dyslexi; sambandet mellan bokstav och bokstavsljud. Jag tog bilder idag på det materiel som vi tillverkar för ändamålet och som vi använt i rätt många år nu med framgång. Jag är fortfarande lite förvånad att inget förlag har tillverkat detta som stöd för den första läsinlärningen.
Snyggt gardinarrangemang på Dalslands gästgiveri
Jag har ju nästan inga gardiner alls i vårt hus, men jag kan tycka att andra lyckas med sina gardinarrangemang. När vi var på Dalslands Gästgiveri i Ånimskog så hade man gjort så här. Det framgår nog inte riktigt på bilden men det var riktigt snyggt i det här stora ljusa rummet med vita gardiner i struktur. Det blev nog bra just för att rummet i övrigt var så avskalat. Undrar om man byter till röda tofsar till jul?
Senare i kväll ska jag skriva mer om dyslexi och läsinlärning, det blir nog långt och mest för de intresserade. ;-)
Äntligen glasburkar till frys!
Hittade dem häromdagen, glasburkar att frysa i. Jag har letat länge efter det men inte hittat. Jag fryser ju ner matportioner som jag har med till jobbet, tinar upp, värmer och äter helst direkt ur burken för att slippa diska. Men det känns inte ok att värma i plastburk i micron. De här borde funka till det. Då blir det alltså en glasburk att förvara i och äta ur.
Skriver mer om dyslexi senare idag med anledning av tidningsartikeln som handlar om att se dyslexi tidigt på ögonens rörelser.
Bock på pyrschen ...
... blev det ikväll för Roland. Den föll ner på Klingeränga efter en spännande väntan i dikeskanten. Ett skott som träffade direkt och dödade omedelbart. Känns alltid bra. Sen kom jag dit med Severin för att han skulle få sitt första möte med en råbock. Han ska ju jaga bock har vi tänkt oss. Först var han lite avvaktande och kollade på avstånd. Sen blev blodfläcken intressant och så till slut bocken. Roland släpade den till vägen så han fick springa efter och jaga lite. Bra med så mycket fint kött till goda middagar framöver.
Uppdaterat: Severin fick vara inne i huset med mig medan Roland flådde och hängde upp bocken i ett uthus. Sverin var jättearg för att han inte fick gå ut, skällde typ drevskall, tätt och högt i en halvtimme vid ytterdörren. En lustig reaktion! Sen la han sig på Rolands skor och körde in nosen i en av dem! Jaktintresse verkar finnas i alla fall.
För den som inte jagar så kan jag väl förklara att pyrschjakt är jakt på hornbärande råbock med kulvapen, inte hagel och man använder inte hund utan väntar in och smyger. Oftast är det tidigt på morgonen eller sen kväll.
Dyslexihjälp
Hjälp mot dyslexi har figurerat i media den senaste tiden. Man har genom forskning kommit fram till det som erfarna lågstadielärare alltid har vetat: Man måste träna kopplingen mellan bokstav och bokstavsljud.
Detta måste tränas till automatik för det är en rätt komplicerad neurologisk process att
-först upptäcka den enskilda bokstaven,
- sen komma ihåg precis hur den låter,
-sen beordra talcentrum att åstadkomma exakt det ljudet och
-till slut ska munnens muskler och nerver få order om att låta så; ex "ssssssss" om det nu är den bokstaven som är aktuell.
Det lönar sig alltså att lägga ner möda på att träna ljudningen så att den är automatisk och utan felaktigheter, exempelvis inte staccattoljudning där eleven gör mellanrum mellan varje bokstavsljud. Det ska flyta ihop.
För att underlätta så kan man träna in bokstavsljuden ett och ett på en egen lapp; "med mellanrum" och sammanljudningen på en annan lapp med de bokstavsljud som eleven är säkert på.
För barn med dyslektiska bekymmer så är detta guld att få med sig, så här systematisk träning av ett moment i taget. Och då kan man lika gärna göra det med alla för de andra tar inte skada.
Sen tror jag ju inte på att enbart ljudenlig läsning med en bokstav i taget ska vara den enda inlärningsmetoden i läsning även om den ligger som en grund.
LTG är en bra form av helords / helmeningsläsning som är bra att köra parallellt men inte med ljudningsmaterielet. Ltg betyder "Läsning på talets grund" och det innebär att eleverna får utforska det egna språket nedskrivet och analysera vad mening är, skiljetecken, enskilda ord och ljuden i början - slutet på ord. Tillsammans brukar man göra en diktering där eleverna bidrar med en mening var om ett gemensamt tema; exempelvis "Drömmar". Genom återläsning så kan eleven känna igen helord och det brukar vara kunskapsbefrämjande för läsningen. Detta förutsätter helklass / grupp och det var inte så populärt ett tag så då var det "ute" men lärare som vet vad de håller ¨på med har vågat fortsätta ändå.
Om man kör de här två metoderna parallellt så når man fler barn än med bara en enda metod, för en del barn lär sig bäst utifrån detaljer och en del barn utifrån helheter, det är helt enkelt olika lärstilar. Och med båda så får man ett bredare spektra och fler elever med på tåget.
Ljudningsläsningen engagerar den ena hjärnhalvan, den som gillar detaljer och Ltg den andra hjärnhalvan, den som gillar helheter. Till slut måste eleven kunna kasta snabbt mellan helordsläsning och ljudningsläsning i den enda bana som finns mellan hjärnhalvorna Corpus Callosum och det kräver också lite medveten träning. Vid den tidpunkten är det lagom att introducera läsning av delar av ord. De flesta barn gör det automatiskt men inte alla. Man kan behöva sätta in särskilt materiel för att eleven ska upptäcka att man kan läsa ett långt ord som två korta ord och sen få ihop dem snabbt.
Vi vuxna använder de här strategierna om vi plötsligt tvingas läsa ett vilt främmande språk också.
Sen parallellt med de här två läsinlärningsmetoderna så tror jag starkt på att använda ELK, "En läsande klass". Det är en metod för att strukturera elevernas möjligheter att förstå det lästa eller en text som de hör. Vi har precis haft Marie von Trapp hos oss och hon har berättat om detta. ELK rekommenderas helt enkelt och den kan man börja med redan hos yngre barn med högläsning för den bygger på ett bildspråk med symboler för att exempelvis leta främmande ord ( detektiven), sammanfatta (cowboyen med lasson), se inre bilder ( konstnären) osv. Man högläser texter gemensamt och analyserar dem gemensamt utifrån de här strategierna. Gynnar speciellt barn i gråzon för svårigheter och invandrarbarn med annat hemspråk visar forskning. Och vi vågar komma tillbaka nu igen till helklassundervisning eller gruppundervisning. Eleverna måste inte alltid jobba individuellt med egna uppgifter / arbetsscheman. Det är bra att växla om.
ELK är det bästa som hänt läsundervisningen sedan LTG kom i början på 70-talet. Dessemellan har det varit mycket okvalificerat trams som dikterats av andra än de professionella. Men nu är vi tillbaka igen tycker jag till något vettigt.
Sen har det stått i tidningarna att man kan bota dyslexi med den här metoden, men det är naturligtvis inte sant. Man kan inte bota dyslexi men man kan ge eleverna redskap för att hantera sina problem och strategier att bli så bra läsare som möjligt. Dyslexin behöver inte vara ett hinder framöver i utbildningen. En av mina allra duktigaste lärare på Universitetet i Karlstad var dyslektiker, vi måste lämna in våra arbeten med stort radavstånd för att underlätta för honom. Men han har gjort en fin karriär läser jag ibland om i tidningen, hans dyslexi har inte hindrat honom. Och ett antal duktiga företagare som jag känner har också dyslexi, men har klarat sig bra ändå och varit framgångsrika.
Oj va långt det här blev då, men det går så snabbt att skriva det så det är svårt att hejda. Den som är ointresserad av hur barn lär sig läsa kan ju bara strunta i det här inlägget.
Roliga skivomslag!
Det finns ju en uppsjö av fullständigt absurt dåliga skivomslag från förr. Man undrar hur någon efter så mycket funderande och arbete kunde få till så konstiga bilder.
Jag har haft en fast länk här på bloggen till ett antal svenska från Herr Dryck med text till, även utgiven i bokform:
och min absoluta favvobild+text är en bit ner i länken ned, han som kallas Karlstad Snoddas! Jag skrattar så tårarna trillar varje gång jag ser den o läser texten.
Här finns en internationell sida med många kul exempel också.
Här är ett exempel: Man får spontant intrycket av att de här herrarna har tänkt att med ett leende halshugga damen framför sig!
Kul cykel!
När Roland var i Stockholm häromdagen så fick han testa en kul cykel. Den är liten och smidig, går att vika ihop och ta med i bil eller på tåg. När man trampar så laddar man upp motorn så att den sen kan gå mekaniskt i exempelvis uppförsbackar eller om man bara vill vila en stund. Smart! Men den funkar förstås bara på asfalt med de här små hjulen.
Lille Bills superbilbana!
Lille Bill har fått en superbilbana av goda vänner till familjen, en bana som deras barn vuxit ur. Och den är kanonrolig med tre batteridrivna bilar som går runt i farlig fart!
Dimman lättar - solen skiner!
Det ser ut att bli en bra dag. Ha det så gott önskar jag alla som läser detta!
Lilla Lovis i Umeå ...
... är yngsta barnbarnet. Här busar hon med storebror Isak.
Årjängs Glasmästeri ...
... har väldigt mycket fint i butiken, både uppe o nere, man kan gå länge o kolla. Just nu tror jag att Irene och Gert är på mässa och köper in nytt till jul.
Lille Bill
Här är lille Bill tillbaka i Stockholm och promenerar på trottoaren med Sofie och Peters tjej. Hela bekantskapskretsen tycks ha tjejer så det är Bill favvos.
En bild som blev liggande från Bill-familjens besök här hos oss. Lille Bill siktar på en groda / padda med trägeväret han fick av sin farfar. Man måste börja i tid...!
Uppstart Dalslands värdshus Ånimskog!
Vi på Silbodalsskolan förskoleklass / fritis, låg -mellan-stadium hade uppstart på Dalslands värdshus i Ånimskog idag fredag. Himla fint ställe, med vackert läge vid sjön Ånimmen. Maten var suverän, en jättegod lunchbuffé med flera rätter och ett stort salladsbord. Vi känner oss lite påkostade, tack för en bra dag alla som bidragit till den. Två planeringsdagar, måndag o tisdag kvar sen kommer eleverna.
Gillestugan blev förråd! Klart!
Nu är det i stort sett klart med gillestugan som blivit det förråd vi så väl behövde. 50-djupa hyllor till vänster som sväljer undan en hel del textilier, skohylla för skor räcker till nu när vi köpte till en sektion till och så klädhängarna som tar säsongskläderna som inte används, dvs sommar kläder på vintern och vinterkläder på sommaren och en del annat som inte får plats. Fåtöljerna (300 kr styck på Ikea!) kan vara bra att ha om man ska sitta ner och ta på sig skor, det är inte meningen att ha några andra samkväm här. ;-) Nu fattas bara en bra spegel.
Ånimskog ...
... drar vi till i morgon fredag, för läsårsuppstart med skolan. Det blir säkert bra! Gissar att det är vackert. Jag som blir åksjuk och yrslar åker egen bil, bäst så. Då kan jag dessutom göra ett nödvändigt inköp på hemvägen till kaffekalaset imorgon kväll.
Ulf Lundell ....
... såg ut så här idag torsdag när han gick förbi Roland o Markus på cafét de fikade på. Han hade kamouflagefärgade shorts och kom med en kaffebricka. Vet inte om han fortfarande spelar in låtar och uppträder. Börjar väl bli lite till åren.
Rätat och dikat!
Nu är Lianevägen inte bara rätad, den är dikad också. Fint blir det! Jag gick runt med lille Severin idag, lagom numera för oss båda två, ungefär 3 kilometer i rask takt.
SJ, SJ....gamle vän!
Roland skulle på möte i Stockholm först vid lunchtid men valde att ta ett tidigt tåg främst för att det har strulat så med tågförbindelserna från Karlstad, men också med baktanken att kunna träffa sonen. Tåget fanns i alla fall på plats vid halv 8 som det skulle och det avgick. Men en stund senare fick jag ett sms att tåget stannat på gränsen mellan Värmland o Närke på grund av ett datorhaveri!
Det kom i alla fall igång igen strax och resan till Stockholm gick vidare utan problem. Men mycket oro och krångel är det med tågen numera.
Roland i Stockholm på Mexiko media hos Markus
Markus nya arbetsplats på Mexiko media tillsammans med kollegan Jonas tror jag. Mexiko media är ett TV-produktionsbolag. Mycket TV görs inte alls på TV-kanalerna längre utan av fristående produktionsbolag som detta. Mexiko media har fyra ägare och c:a 15 fast anställda. Dessutom jobbar 40 - 50 personer på projekt eller frilans åt företaget. Lokalerna ligger vid Hammarbyhamnen i en fin gammal tegelbyggnad. Skanstull är väl närmaste knutpunkt.
Semester 10 Avslut Mårbacka!
Hemvägen gick över Mårbacka, Selma Lagerlöfs hem, i söndags. Så detta blir sista inlägget från semester 2014
På Mårbacka var Marja i Myroms utställning kvar med bilder på Nils Holgersson-i vår- tid-tema. I princip allt var sålt. Den som köpt vår favvobild hade inte heller ångrat sig kunde vi konstatera. Den hade vi gärna haft med oss hem annars.
Till slut bara några bilder som blev liggande och inte publicerade. Förbi den här lekplatsen gick jag morgnar - kvällar på långpromenaderna med lille Severin. Han var med förstås. Det är centrum som syns där borta, allt är nära i Sunne. På en av promenaderna pratade jag med en syrisk flyktingfamilj som satt ofta här med sin lilla flicka. Mamman höll i en liten 3-månaders bebis också och tillsammans med dem var en somalisk ung flicka som var höggravid. De berättade sin flyktväg till Sverige över Grekland och Italien och Danmark. Pappan var advokat. De hade varit här i tre månader och var mycket tacksamma för den hjälp de får.
Vatten finns överallt i Sunne, nära centrum där borta och närmare ligger en småbåtshamn.
Den här restaurangen ligger vid lekparken och drivs av en asiatisk man som enligt Roland var mycket trevlig, gick runt och pratade med gästerna. Jag gick på hundpromenaderna när han satt här.
Här körde vi från Karlstad mot Sunne. Gubben först på HD:n och jag efter i hans bil. Nu är det slut på inläggen om semestern i Karlstad - Sunne. Tänk att det finns så mycket att se och uppleva i Värmland under sommaren, man behöver inte åka långt bort. Vi hann mycket roligt, men måste ändå välja bort en hel del såsom musikfestival i Lysvik, Kalle Moreus konsert på hotell Selma, konstutställningen på Sundsberg (heter det så?) och en del annat. Det var en trevlig semester och vi hade tur med vädret, lagom varmt inget regn, annars hade mc-turen varit mindre behaglig. Det funkade bra med kombon mc och följebil och dagsturerna blev lagom långa. Det här gör vi nog om igen på något vis. HD:n fungerar bra för de här resorna, känns stadig och fin att köra säger Roland. Han är jättenöjd med köpet.
Agenda
Tre arbetsdagar har jag gjort och himla roligt är det! Undrar varför just jag har fått världens bästa kollegor? Ambitiösa, proffsiga och trevliga! Och så får dom dras med mig! ;-) Att börja ett nytt skolår är som att långsamt dra igång ett stor hjul som sen rullar på. I början fattar man inte hur det ska gå att få ihop allting lokal- och schemamässigt, men som vanligt så kommer allt att falla på plats till slut efter diverse pusslande. Och de små liven kommer att bli väl mottagna med all vår omsorg om en vecka.
Imorgon är jag i alla fall ledig, får den efterlängtade sovmorgonen och ska komma ifatt med lite här hemma som ligger efter, tvätten efter semestern till exempel, Bobos semesterbok, diverse blanketter och bankärenden.
Gubben ska åka till Stockholm på nåt om rovdjur i riksdagshuset. Han passar på att träffa son Markus och kanske Carin också. Det är ju bäst att boka tåg med mycket marginal numera när man reser från Karlstad. Det verkar lite slumpartat om man kommer fram och i tid, så det kan bli tid över.
På fredag blir det uppstartresa till Ånimskog med oss alla på skolan, på eftermiddagen är fika med goda vänner inplanerat. Sen skulle jag vilja äta kräftor någon helg, men det är inget planerat än, dvs ingen har haft förstånd på att bjuda oss på kräftskiva! ;-(
Semester 9 - shopping i Sunne!
Sunne är perfekt för lagom shopping. Det lär gå shoppingtåg från Karlstad och hit och jag förstår det. Det finns ett utbud att trivsamma småbutiker som inte hör till de stora kedjorna, till och med Odd Mollys går att köpa här.
Krumelur konsthantverk heter den här butiken och den var otroligt fin. Väckte köplust men jag orkade behärska mig, har ju redan allt.
På antik o design gjorde jag det stora fyndet. Hade redan före avfärden till Sunne bestämt mig för att komplettera vår kaffeservis. Köpte minst 12 koppar o fat en gång i tiden, det skulle vara dussinet fullt då. Sen har det gått sönder några och en del har kantstött ( men inte mycket!). Så när jag hittade dem, Arabia, i en vanlig inredningsaffär så bestämde jag mig för att köpa till några, men tänkte att jag tar det på hemvägen så jag slipper släpa på dem genom stan. Sen kom jag till den här butiken för antikt o loppis. Här fanns exakt mina kaffekoppar och i nyskick för 50 kr st, halva priset mot i fina affären! Jag köpte 8 stycken så nu har jag nog kaffekoppar till dödagar!
I skobutiken bakom folkdanslaget hittade jag skorna som får kompletta min tantutrustning, den med de vita 3/4 -långa vita byxorna. Ecco, perfekta!
Barnbarn i Umeå!
Tre fina barnbarn har vi i Umeå. Fick precis en semesterbild på den äldste, med ny kortare frisyr. Snyggt!
Ceviche ...
... åt vi igår kväll. Vi har några riktiga gourmeter i vänkretsen och R och M hör till dem. Igår kväll bjöd de på ceviche och batatas. Läckert!
Ceviche är en latinamerikansk rätt (från Peru) som kort innebär att man syrar fisk istället för att koka. Processen i fiskköttet blir den samma som vid kokning.
Fisken ska helst vara så färsk som möjligt och den bör eventuellt vara snabbt nedfryst. Sen under upptining kan man skära i små bitar och blanda med lime / citronsaft, korianderblad, chili, paprika (liten skarp sort), schalottenlök, salt, vitpeppar. Det ska stå 6 timmar och dra eller eventuellt över natten. Den här gången var det nyfångad välfiléad abborre som var fisken men det kan också vara torsk, lax eller annan blandad variant med räkor.
Till det fick vi batatas, alltså sötpotatis, vars lite söta smak väl balanserade den syrliga fisken. Batatasen stektes i skivor i ett speciellt smör.
Det var vanligt smör som värmts upp och befriats från vätska, kvar var bara det feta. Vet inget namn på den processen. Till detta drack vi lite iskall halvtorrt champagne. Ceviche passar som förrätt. Sen efter den så grillade vi fläskkött och grönsaker och hade hemgjord potatissallad till + ett glas rödvin. Tur med vädret hade vi också och en trevlig kväll som alltid med de här vännerna. Vi trivs tillsammans.
Himla bra föreläsning ...
.... på skolan idag, Marie von Trapp, "Läsande klass". Skriver mer om det sen. Det är mycket nu! ;-)
Semester 8 - Vackra hus i Sunne!
En stor del av charmen med Sunne är de vackra trähusen som är kvar i centrumdelen och runt omkring.
Detta ger ett idylliskt intryck när det är ganska nära centrum, lite Sörgården! Just den här gatan heter Långgatan
Såna här hus låg nära vattnet.
Man har tydligen också vågat utnyttja all mark i stan nära vatten till att bygga nytt. Detta kunde man se på andra sidan när man gick Strandvägen. Vid Strandvägen var det äldre hus.
Och bakom vårt hotell låg det här otroligt fina nybyggda huset. Det framgår inte riktigt på bild men färgsättningen var perfekt och fönstren suveränt snygga. Till huset finns en jätteträdgård, omgiven av ett ovanligt men fint staket.
Här är staketet och innanför det syns grillen också. Den är lite nedsänkt i gräsmattan och har perennaväxter runt så det är ingen insyn alls, men ser ändå inte inhägnat ut. Det fanns också en terassavdelning i trädgården, med riktiga terasser uppbyggda. Jag ville inte ta kort på dem, för det hade varit för närgånget på något sätt.
Semester 7 Musik - kulturvecka
Det var kulturvecka i Sunne när vi var där. Allehanda evenemang var det, bl.a. folkdans på torget och så mycket musik från raggarbilarna som var ovanligt talrika och kanske oavsett om det var kulturvecka eller inte. Men jag tror att raggarkulturen är stark i det här samhället.
På lördagkvällen var det Brolle och Andreas Jonsson på Selma. Vi var där och fick lyxigt kolla på konserten genom hotellmatsalens fönster. Innan dess var vi bjudna till Kolsnäs camping till Lisbet o Bengt-Åke i husvagnen. Sen gjorde vi sällskap till Selma. Trevlig kväll med bra musik, vår tid, och roligt sällskap.
Semester 6 Samlarmässan i Ransäter
Den besökte vi på lördagen. Det var en lagom motorcykeltur för Roland från Sunne till Ransäter, tog en dryg halvtimme lite krokig väg. Det som mötte oss i Ransäter. var överväldigande, 325 stånd sålde antik, kuriosa och loppis. Det var en skön blandning från dyra antikviteter till rostiga maskindelar.Dessutom tällde Fergussonklubben ut gamla traktorer och det var klockvärdering. Tusentals besökare förstås.
Son Markus första dag på Mexiko media
Nya arbetskamrater, ny arbetsplats, jobb som TV-utvecklare på produktionsbolaget Mexiko media. Uppstart med kombinerat planeringsmöte och middag idag.
Sen fortsätter bilder och inlägg från semester i Sunne.
Semester 5 Jaktmässa Sunne i Rottneros
På en jaktmässa kan man få se lite av varje och här fanns mängder av stånd och försäljning, bl.a. den här mannen som hade med sig sin tama grävling. Den var helt cool. Den här jaktmässan och besöket där var ju höjdpunkten på vår semester och det var väldigt lyckat. Bra program och mycket intressant att se. 10.000 besökare på två dagar! Här fanns allt för och om jakt!
Världens starkaste man Magnus Samuelsson och en av världens mäktigaste män Anders Borg, vår finansminister var också med och berättade om sina jaktintressen.
Damen bredvid Magnus ville gärna få ett kort tillsammans med honom, men sen hade ingen av oss penna att skriva upp några adresser så vi får hoppas hon hittar till min blogg ändå.;-)
Berättandet om jakt skedde på scen i samtalsform. Bra och trevligt! Två stadiga säpo-män posterade på var sin sida om scenen och granskade oss publik oavbrutet. Kanske fanns fler med på andra platser, men just de här två vek inte från finansministerns sida. Numera är skyddet gediget runt våra folkvalda i såna här sammanhang. Anders Borg berättade om sina hundarr och sitt stora intresse för löshundsjakt. Han sa ärligt att han vill inte ha varg på sina marker, eftersom varg är ett hot mot hundarna. Dessutom var han uppriktig nog att ifrågasätta förvaltningens lojalitet med riksdagsbesluten, vilket måste betraktas som modigt av en minister.
Här är mitt mässfynd! Det är ett bälte som man kan fästa hundkopplet i och ha händerna fria. Det funkar perfekt när man åker skidor t.ex. och har en liten tax med. Jag hade tänkt köpa ett, men de jag såg kostade runt 500 kr. Det här på Hööks fick jag till mässpris 115 kr. Och dessutom en flaska vatten gratis. Inte fel den här varma dagen
Rottneros är vackert med en stor park. Vi var på mässan på fredagen och det var bitvis trångt, till o med på det här stora området. Mässan är rätt ny, men en succé för arrangören Besterman ( de som fixade med Packmopedsturnén tidigare!) i samarbete med Jägareförbundet. Vi avstod från att gå dit på lördagen eftersom vi hade lille taxvalpen Severin med oss, det var för mycket folk för att gå med en liten tax då.
Lille Bill saknar Severin!
Sticker emellan alla Sunneinläggen med en bild på lille Bill. Han är ju tillbaka i Stockholm och saknar vår taxvalp Severin. Men han har hittat en liten prydnadstax som kan vara Severin och så får han små kulor, så som Severin fick bollar av Bill. Och så kan han klia sig själv på magen och Severin på magen som vi lekte här. Vi längtar efter Bill och hans familj förstås.
Semester 4 Broby Gästgivaregård
Altan på baksidan och terrass på framsidan.
Vi bodde på Broby Gästgivaregård centralt i Sunne. Korridorerna var dekorerade med väggmålningar av Marja i Myrom, motiven förstås från Selma Lagerlöfs böcker. Varje rum hade förutom nummer också ett namn o en egen dekorationsmålning. Vackert hus o trevligt rum. Restaurangen var öppen hela dagarna med god mat.
I inlägget nästlade sig en Lerinbild in men den hör inte dit. I en av hotellets korridorer hängde också en G. Adontavla med domherrar . Jag har ju tre Adon hemma!
Semester 3, Marja i Myroms fasadmålning i Sunne
Marja har målat den här fantastiska bilden på en stor vägg i Sunne. Jag trodde att det var i utkanten av Sunne, på någon industrilokal, men det var det inte. Detta är i centrum, bredvid biblioteket på baksidan, man åker till höger när man ser COOP på vänster sida. Motiven är förstås Sunne och Selma och Nils Holgersson. I verkligheten är den mäktig. En kul detalj är att hon fyllt i konturerna på fasadsten så att nedre delen av bilden ser ut som en gata. Man kan inte förstå hur Marja kunde göra detta så snabbt, alldeles nygjort nu i sommar. Hon hängde i en lift när hon målade.
Senare kommer bilder från Jaktmässan, shopping, Sunne, samlarmässan i Ransäter, konserten med Brolle, Mårbacka och Broby gästgiveri.
Imorgon börjar jag jobba!
Inte helt fel, har ingen jobbångest! Ska bli trevligt att träffa kollegor igen, brunbrända och utvilade. Barnen börjar inte än, vi har planering först.
Semester 2. Lerins Sandgrund och Värmlands museum
Lerinutställningen som pågår just nu är himla fin. Det är en hel del från hans Lofotenproduktion och annat tidigt. De gillar jag bäst, med det svarta ljuset. Roligt att Lars L har fått en egen utställningslokal i Karlstad. Det är alltid många besökare där.
Sen tog vi en tur till Värmlands museum och det var värt ett besök. Den fasta utställningen är sevärd med de bästa av de värmländska konstnärerna och en del andra. Jag gillar Ericssons skridskoåkaren lika mycket varje gång jag ser honom. Och själva museet är ett konstverk. När jag hade klass så skaffade jag mig rävärenden så ofta som möjligt hit, man har bra verksamhet för klasser och barn som besöker.
Den här gobelängen var tjusig - och vilket arbete!
Sen fortsatte vi upp mot Sunne, Roland på HDn och jag efter i bilen. Det var inte alls fel. Jag fick slippa frysa i bilen och Roland njöt av mc-färden.
Semester 1 Sliperiet Borgvik!
Roland körde HD på semester och jag körde hans bil efter, en sorts följebil alltså med alla grejer i. Jag har kört motorcykel en sommar och det var suveränt roligt men det är gjort och nu är jag inte sugen på mc-åkning längre. Färdas hellre bekvämt i bil numera.
Här lämnar vi Svensbyn och det var alltså i onsdags.
Första anhalt på vår lillsemester i hemlänet Värmland blev Sliperiet i Borgvik. Och vi åkte dit på gamla E18 som är en fin motorcykelväg. Sven-Ingvarssonen Oskar Magnusson samlar duktiga konstnärer till utställningar varje år på Sliperiet.
Under restaurangen var det Kjell Engman. Hans figurer är fantastiska och finns med här varje år med nya saker.
De här bilderna var charmiga, lite sörgård, enkla motiv men mycket väl genomförda.
Lennart Nilsson var med också, hela övervåningen var full av hans vanliga bilder från inne i kroppen, men nere i utställningslokalen var överraskande ett antal andra bilder av honom. Mycket sevärda och inte alltid visade.
Efter Borgvik körde vi mot Karlstad för att övernatta på hotell Scandic City och sen åka vidare mot Sunne. Nästa koll blev alltså Lerinmuseet på Sandgrund och Värmlands museum i Karlstad. Kommer i nästa inlägg.
Lämnar vackra Sunne ....
... gör vi nu efter tre dagars lillsemester. Hemfärden går först till Mårbacka för att se Marjas utställning en gång till och sedan till Ikea i Karlstad för att plocka med ytterligare en skohylla till gillestugeförrådet hemma i källaren. Om Sunne och det vi upplevt här blir det bilder lite senare.
Imorgon börjar jobbet igen. Ska bli kul att träffa kollegorna.
Nattsländan av Katerina Janouch
Nu har jag läst den och tycker inte om den.
Det finns ett uttryck: Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket.
Och det känns vid läsning av boken som om Katerina J försöker greppa alldeles för många samhällsproblem, kvinnoproblem och för många personer. För mig som inte följt de här personerna i tidigare böcker så blir det en oengagerad röra av människor, beskrivna utan inlevelse.
Säkert har jag fel men känslan vid läsningen är att Katerina bestämt sig för att skildra ett antal kvinnodilemman och så har hon valt ut rollinnehavare. Någon ska personifiera problemet med barnlöshet, någon ska vara gammal fördomsfull med åsikten att kvinnor ska stanna hemma o finna sig, någon är den alltid hjälpsamma o fördragsamma, någon ska bryta upp, någon ska drabbas av otrohet, någon utsatt för övergrepp, osv. Beskrivningarna blir ytliga, skrivet, inte som en roman utan som ett reportage, beskrivningar utan inlevelse i människorna, bara inlevelse i olika problem.
Kanske handlar min motvilja mot boken ytterst att jag inte känner någon sympati för huvudpersonen. Hon, och tror jag Katerina, anser att det är rätt att släpa sina barn genom ett antal förhållanden i jakten på de kickar som förälskelser ger. Och att hela tiden lova barnen mer tid men sen svika dem för nya förhållanden, mycket arbete, omfattande fritidsintressen osv. Huvudpersonen i den här boken skenar genom livet i en hektisk jakt på personlig känslomässig tillfredsställelse. Männen o barnen är bara kulisser, schablonartat beskrivna. Storyn känns helt enkelt inte äkta. Författarinnans ambitioner att föra ut budskap tar över.
Det dröjer innan jag läser. något mer av Katerina Janouch.
Bills semesterbok
tre veckor är en lång tid för lille Bills semester här hos oss. Det hann bli rutiner o vanor. Jag tog många bilder förstås o nu efteråt så satte jag ihop dem med några textrader till Bills semesterbok. Hoppas han får den snart, jag skickade den i mitten på veckan. Tänkte att med en dokumentation och lite skype ibland så kanske han kommer ihåg oss tills vi ses igen. Det är långt mellan Årjäng och Stockholm, vi ses inte så ofta. Bra för språkutvecklingen också att återberätta händelser utifrån bilder. Och det är nog viktigt att spara bilder på papper, inte endast digitalt. Pappersbilder består medan digitala bilder riskerar att bli borta när den tekniska utvecklingen i rask takt skrotar möjligheterna att se dem.
Glass!
Så här glada blev lille Bill o kusin Bobo när de fick glass hos morfar o mormor i Norrviken Sollentuna. Vi fick bild.
Död tornfalk.
En tornfalk hittade vi död är inne i ladugården. Den hade lyckats trassla sig ner i en ventilationstrumma uppifrån och tog sig inte ut igen. Tråkigt är det. Men det fanns fortfarande fåglar kvar efter det, kanske fler än vi trodde från början. Nu är de borta sedan ett par veckor. Hoppas ett par kommer tillbaka till Oskars duvslag nästa år igen.
Anders Borg imponerade ...
... I sitt framträdande på jaktmässan i Sunne. Dels var han mest löshundsjägare och kunnig i de frågorna, dels initierad i rovdjursfrågor. Men han höll ändå en låg profil o gav Eskil erlandsson cred för de rikspolitiska framgångarna i rovdjursfrågorna i riksdagen. Och han vågade ifrågasätta förvaltningens hållning när det gäller rovdjur. Modigt av en minister att ifrågasätta förvaltnIngen!
Kul lampa på Världens mat. årjäng!
Den är någon dryg meter hög och himla kul. Men jag har ingenstans att ställa en sån här!
Jaktmässa i Sunne ...
... åker vi till idag. Där får vi höra finansminister Anders Borg berätta varför han jagar, se Gunnar Glöersen stycka vildsvin o en del annat.
Flygapp!
Det är fantastiskt med appar! Den här gör så att man kan se vilka flygplan som för tillfället befinner sig i luften, exakt position, vad de heter, vart de ska osv. Man kan också få se utsikten från respektive flygplan! Det är alltså mängder av plan samtidigt över Europa, nästa bild är över London. Att de inte kolliderar? ! Över Värmland är det dock lugnt, ett par maskiner, kanske mot norska Gardermon.
Tantnormen. ....
..... påbjuder vita trekvarts långa byxor / långa vita shorts för tanter. Jag har värjt mig in i det längsta eftersom man med vita byxor måste kolla noga var man sätter ner rumpan. Eventuella fläckar blir väldigt tydliga, det går inte att snossa med smålortig hundvalp i knät till exempel. Men den här varma sommaren blev grupptrycket för starkt. Idag har jag köpt vita trekvartslånga tantbyxor o får hädanefter uppföra mig renligt o städat ute bland folk.
Långpromenad med Severin!
Det har det blivit i stort sett varje kväll den här sommaren. Roland cyklar med de stora hundarna, Jazz o Hej o jag går med lille Severin. skönt att ha en tax att gå med igen. Först gick vi bara någon kilometer och jag fick vänta på honom när han vilade lite i vägkanten. Nu är det han som får vänta på mig i uppförsbackarna vid Liane eller vid ålderdomshemmet. Så där 3 kilometer blir det varje gång i rask takt. Lagom för mig.
Regn i Sala nu på morgonen???
Så ser det i alla fall ut på väderprognosen från Yr.no. Och regn i massor i så fall! Vi får hålla tummarna nu att den prognosen slår in så att man kan få hejd på eländet med skogsbranden.
Klart.se visar också regn över Sala idag men lite senare och inte så mycket
Facit på matlagardagen!
Pepparrotkött på älg blev det 6 middagar till mig och Roland, nedfryst i buljongen som ska bli sås vid tillagningen sen + lika många middagar med kött färdigt i bitar till pytt i panna. Hade buljong kvar i frysen att tina upp och koka i och förstärkte med potatisvatten o risvatten från de senaste dagarnas matlagning, sparat i kylen. Tre rejäla köttbitar blev kokade tillsammans med grönsaker och några kokben från älg. Kokbenen slängs sen förstås men ger god smak i koket.
Gryta är roligast att göra. Älgkött i små bitar, morot vitkål, lök, vitlök, selleri, purjo, vinskvätt och så buljong från pepparrotsköttkoket. Sen lite svartvinbärsgelé i, går med saft också. 4 middagar älggryta minst, kanske 6 eftersom jag frös ner mycket i varje burk.
:Älgfärsfräs är helt enkelt älgfärs, stekt och "mosat" till "grus" tillsammans med lök, nedfryst i burkar. Går bra att tina upp lagom mycket av per gång till köttfärssås, varma smörgåsar, viltsoppa el dylikt. Det blev nog till 8 måltider.
Sen gjorde jag pannbiffar också av älgfärs, det blev 4 middagar nedfrysta med sky färdig att göra sås av + den vi åt igår. Och så blev det buljong över som borde räcka till ett par soppmiddagar.
Detta borde sammantaget räcka till älgjakten. Då blir det en ny matlagardag som räcker fram till jul.
På golvet vid spisen är det bra att lägga hushållspapper en sån här dag. Det sparar städning av fettstänk som man gärna kliver omkring med annars i hela huset. Rengöring av fläkten kommer man inte undan ;-)
1 middag med kålsoppa blev det också eftersom inte all vitkålen gick åt till grytan och en saltrulle av älg till pålägg. Brukar tillaga saltrullen som tjälknöl men testade att koka den istället i älgbuljongen förstärkt med extra salt och kryddor. Helt godkänt blev det. Och passade på att koka 2 liter hallonsylt också, det räcker några veckor framåt.
Det blev en hel dags arbete men himla roligt är det att pytsa och joxa med detta och sen kan jag vara mat-lat framöver med lättvindig vardagsmatlagning, mest att tina upp.
Torka eller bara höst?
Undrar om det är torkan som gör löven gula eller om det är hösten som har kommit?
Stackars skogsbranddrabbade!
Det är hemskt med skogsbranden i Västmanland. Stackars drabbade! Elden är fortfarande inte under kontroll och omfattar nu ett område på 1 gånger 1 mil. Inget regn är i sikte förrän på söndag enligt väderprognosen. Vinden ändrar hela tiden riktning. Allt fler förbereder sig för evakuering och står klara om det beslutas. Länsstyrelsen har tagit över samordningen av insatserna och det hela är nu en riksangelägenhet. Människor och företag i området hjälps åt att hjälpa och erbjuda plats åt människor och djur. Man hjälper också till med att se till att räddningsarbetarna får mat och dryck. Det finns en stark uppslutning kring dem som drabbats.
Dalarö!
Långgrunt på Dalarö badar lille Bill i nu, Stockholms skärgård. Nu är vattenrädslan minsann helt bort och det badas hela dagarna! Föräldrarna har fullt sjå att kolla. Imorgon får han eget rum inrett, Ikea har besökts!
- "Bills rum!!!!"
Så blir nog fältropet. Han är noga med vem som äger vad!
Grattis PI - ett par dagar för sent!
Beklagar förseningen, borde speciellt i år varit på rätt dag. Men det är mycket nu! PI är den ende som får grattishälsningar på bloggen. Har slutat för övrigt för det blev så fel, kom ihåg fel personer och glömde rätt personer osv.
Präktig ...
... ska jag vara nu! Riktigt husmorspräktig! Det blir en matlagningsdag med tillagning av storportioner som ska frysas; koka pepparrotskött, steka hamburgare, göra grytabas och steka köttfärsfräs. ´Allt på älgkött förstås. Det tar en dag att fixa men sen finns det lättvindigt att tina upp och äta. Jag valde den här dagen till detta projekt för det såg ut som om det skulle bli lite mulet och regnigt. Men det är klibbigt varmt trots nattens regn, över 20 grader.
Charlies lillebror!
God o glad liten kille med stora uttrycksfulla ögon som kollade in oss intresserat! Han är nu så där tre veckor om mitt minne är rätt (är det inte alltid, men ungefär så gammal i alla fall). Namnet är ännu så länge under grunning och förhandling så han får heta Charlies lillebror. Johansson Svärd kan efternamnet bli och i Säffle bor han med storebror och mamma Sara och pappa Marcus.
Vi har varit på gång med det här besöket ett tag nu, både för att träffa lilla bebisen och för att få se det nyinköpta huset. Fint hus var det vid återvändsgata, perfekt med småbarn. Bra trädgård med plats för både lek o avkoppling. Huset har en hel del kvadratmetrar i två våningar och källare. Praktiskt med mycket förråd. Vi kan bara gratulera till huset och önska lycka till med lilla söta bebisen!
Utan vargjakt ingen älgjakt!
Han har rätt Hammarström i en ledare i tidningen Expressen. Ett antal viltvårdsområden i Värmland måste ställa in älgjakten för man har för lite älg kvar. Älgjakten minskade från c:a 10.000 fällda djur i länet till c:a 6000 från 2012 till 2013. Dvs nästan en halvering på bara ett år. Det tar fort på älgarna nu med så stor vargstam. Värmland Lär ha 29 vargrevir, varje revir beräknas döda 120 älgar dvs ca 3500 i Värmland. I stort sett hela Värmland är täckt av vargrevir och hyser ensamt de över 200 vargar som enligt riksdagsbeslut skulle ha fördelats över hela landet. Situationen är kris och kaos, framkallad av WWF, Naturskyddsföreningen och andra organisationer tillsammans med EU. Man har lyckats underminera de demokratiskt fattade riksdagsbesluten. Den fina älgstammen i Värmland kan vara helt utraderad inom några få år och kvar blir några hundra svultna vargar. Vem vill ha det så här?
Charlies rumphopp!
På den här bilden är Charlie verkligen uppe i luften för att landa på rumpan! Klockrent säker är han på studsmattan fast han bara är två och ett halvt år! Och studsmattan är rejält stor, 5 meter tror jag i diameter. Kul och nyttig leksak. Vi besökte alltså Charlie, Sara, Marcus och lilla bebisen i Säffle igår. Sara är dotter till våra goda vänner, vi är till o med hennes faddrar ;-) och har följt henne och broder Anders genom åren förstås.
Stolt och glad storebror är Charlie. Bilderna på lilla bebisen kommer lite senare. Det är åskväder så jag får varva lite vid datorn.
Regn - äntligen!
Det kom en rejäl skur nu, den första på flera veckor tror jag! Skönt att få lite blött i skogen runt oss nu när åskvädren drar förbi, det ena efter det andra. Vi lider med de stackars markägare och boende utanför Sala som drabbas just nu av en stor skogsbrand på ett område av en halv mil i fyrkant. Ännu har man inte branden under kontroll och inget regn i sikte närmaste dygnet.
Not Quite Fengersfors Åmål
Idag var vi där på det årliga besöket i den lilla bruksorten Fengersfors som blommat upp med sina konsthantverkare, sångare, musiker, teaterfolk och andra som samlats här.
Miljön känns fortfarande som bruket.
Fin entré till Sandras vedeldade stenugnsbageri. Det var osannolikt mycket folk där, kö hela tiden i stort sett. Detta måste vara en succé. Vi köpte bröd förstås.
Vi köpte bullar, limpa med nötter i och en baguette. Så fina bröd och Roland åt upp en hel del redan direkt vid hemkomsten med Ikeas viltkorv på i tunna skivor. Några bullar mumsade vi på hos familjen Johansson Svärd i Säffle.
God mat kan man äta också.
Och efter maten kan man få de läckraste bakverk till kaffet! Här är en citronpaj med hallon tror jag
Min goda soppa med nötter på. Varför har jag aldrig tänkt på att ha nötter i soppan? Och glutenfritt bröd fanns till. Tackar för det.
Nästan såna här har jag på väggen.
I butiken säljs alla konsthantverkarnas alster. Vackra färger och former är det, man vill gå länge och njuta och köpa mycket.!
Bilder från en industri i Åmål tror jag det är som Malin har gjort och visar på Åmåls konsthall. Den ska jag se, idag hann vi inte
Detta kan bli makalöst med fantastiska matlagare från hela Sverige!
Fin sandlåda också förstås!
Senare idag eller i morgon bitti kommer bilder från besöket hos Charlie, Sara, Marcus och bebisen i Säffle som vi passade på att göra idag också när vi nu ändå var åt det hållet.
Fengersfors ...
... besöker vi idag. Vi brukar åka till bruksorten i Dalsland minst en gång varje sommar för att kolla på Not Quite med gallerier, butik, konsthantverk, Sandras stenugnsbageri, cafe o en del annat.
Cramby i Café!
Man måste läsa Crambys sommarstugekrönika i tidningen Café! Den är mitt i prick!
Litet citat: "Den hade utedass, iskall slangdusch och en djup klippskreva på tomten där en familj argsinta vildkatter bodde. Inredningen bestod av loppismöbler och Hemmets Journal-affischer, kranvattnet smakade näsblod och varje dag var man tvungen att vada genom en sjö av brännässlor för att komma till det kisseställe som min pappa hade utsett.
Det var min favoritplats på hela jorden."
Den är i samma nr som den suveräna Kallentoftintervjun
Bill o Bobo på Arholma!
Barnbarn Bill o hans kusin Bobo med familjer har tillbringat en vecka i skärgården utanför Stockholm. De var på en ö som heter Arholma och som är helt bilfri! Däremot cyklas det och man använder dragkärror för att frakta varor. Kul idé! Här ovan är det Robin o Bobo!
Bobo o Bill håller igång på dansbanans golv
Bill busar med sin pappa.
Vackra ljuslyktor!
Jag fick dem idag lördag och de lyste upp kvällen på altanen efter långpromenad med Severin. Vita, matta, fina!
plus 27 grader i skuggan idag lördag!
Värmeböljan har kommit tillbaka igen efter ett par dagar med relativ svalka, dvs runt 20 grader plus. Asch jag lider inte av värmen , men synd om dem som far illa såsom äldre, sängliggande o så. Och så de som måste kroppsarbeta hårt. Jag är ju ledig o kan ta det lugnt, springa ut o in i duschen o hålla mig i skuggan
Camp Grinsby Sillerud Årjäng
Camp Grinsbys ägare Anders o Annelie Svensson, har satsat på helt ny fin byggnad för reception och hygienutrymmen. Fräscht och fint är det och alldeles nybyggt. Campingplatsen ligger i Värmland vid idylliska sjön Stora Bör, bara ett par kilometer från E 18 mellan Stockholm och Oslo. Där finns platser för husbilar / husvagnar, för säsong för enstaka nätter och ställplatser. Det hela är arrangerat så att det inte ska vara trångt. Stugor finns också och hyddor en bit från själva campingen. På bilden ovan står dotter Märta i receptionen.
Den som vill kan hyra båt. Kanoter finns också och rastplatser ute på öarna i sjön. Cyklar kan också hyras.
Badplatsen är också värd ett besök bara den. Stor långgrund strand med brygga och vid receptionen kan man sitta ute vid borden och fika.
Entrén välkomnar!
Fantastisk badstrand med långgrund fin sandstrand, brygga och gott om plats på gräs att vila på, med eller utan skugga.
Lekredskap för barn i olika åldrar.
Minigolf finns på campingen och en stor golfbana några kilometer bort
Stranden är välbesökt när vädret inbjuder till bad.
På flygbilden ser man tydligt att det man satsat på gott om plats för campare, nästan en vildmarkscamping utan direktkontakt med stor väg. Det är lugnt.
En hydda i närheten av campingen. Cykelvägar i skogen och svampplockning finns i närheten.
Vyer över den vackra sjön Stora Bör
Sellereveckan avslutades idag fredag.
Temat på Hembygdsgården ikväll var gammaldags, gammaldags mat med motta, stekt fläsk och några hade gammaldags kläder på sig. Utsikten mot den nedåtgående solen över Svensbysjön är fin! Tidigare under veckan har man haft välbesökt loppisdag, fantastisk konsert av Åsa Bergh på Monica Zetterlundtema och Barnens dag med besöksrekord. Detta är ett uppskattat och välbesökt evenemang som återkommer varje år. Många gör ett suveränt arbete för att ro det hela i land och samla in pengar till Hembygdsföreningens verksamhet. Viktigt för hela bygden är det.
Medan vi var kvar hörde vi himla bra musik o sång. Kan inte namnen på dem som framträdde men det var enligt uppgift dotter till Tore Ek och barnbarn. Lät väldigt bra!
Traktorutställning var det också, mycket dividerande runt de här maskinerna och så veteran-mopedrally, men det senare missade vi
Sen var det förstås loppis och lotterier och annan försäljning. Och lilla fina ångbåten Hamfri har gjort turer på Svensbysjön.
Efter besöket på hembygdsgården i Sillerud, så åkte vi till Camp Grinsby. Om det besöket skriver jag mer i morgon lördag och publicerar bilder också. Till slut tog vi vägen om Önnebyn och såg en fin solnedgång över Östra Silen. Från det blir det inga bilder, det är nog med fina solnedgångar nu.
Avslut Sellereveckan i kväll fredag!
Sellerevecka 2014
När: 1 augusti 2014, 18:00 – 21:00
Plats: Silleruds Hembygdsgård
Fredag:1 augusti Sellerevecka avslutas
Sellerevecka avslutas
Servering av "motta och fläsk"
Musikunderhållning av lokala förmågor
Utställning av gamla traktorer
kom gärna i gammaldags kläder
Ångbåten ss/Hamfri avgår med miniturer från Sjösala brygga
Intressant om immunsystem och hjärnans utveckling
Ny intressant forskning är det. Med dagens teknik kan man ju forska på levande och friska hjärnor, för bara några decennier sedan var det inte möjligt, man kunde enbart studera hjärnor på avlidna. Men som vanligt får man vara försiktig med att dra slutsatser. Det mesta som beskrivs är samband som kan ´påvisas i forskning men samband är inte alltid direkta orsakssamband.
Gillestugan har blivit förråd!
Ungefär så här blir det av gillestugan som förråd. Hyllor t.v. för förvaring av textila grejer, rakt fram för säsongsskor ( vinterskor på sommaren och sommarskor på vintern) och till höger säsongskläder (eller helt enkelt sånt som inte får plats i garderoberna). Fast hyllan för skor räcker inte till. Jag ska köpa en till och förlänga med en halv gång till så mycket eller kanske lika gärna en lika stor till. Det lär gå åt i alla fall. Kanske blir det en lampa också hängades över bordet ( en med glasprismor vore inte fel, men för dyr!) och kanske en stor spegel ( har vi en). Andra korgstolar kanske det blir också.
Detta är budgetinredning. Bara funktion, inte så mycket utseende. Det finns ju om man vill himla snygga förvaringssystem men då kostar det också. Det här får duga, det tror vi kommer att fungera, allt blir överblickbart och lätt att hitta och lätt att ta fram (istället för att leta i sopsäckar på golvet). Ikeas lagerhyllor "Ivar" 50 cm djupa till grejerna, 30 cm djupa till skorna och "Mulig"-klädhängare till kläderna.
Den öppna spisen använder vi bara till att grilla korv eller så om det är strömavbrott och det är det ju inte så ofta numera när vi har fått jordkabel.
Det har tagit sammanlagt tre dagar att handla i Karlstad det som behövdes, få till hyllorna, rensa upp allt och lägga in på plats. Då är inräknat också att jag röjt i rummet bredvid också, det stora källarutrymme som vi kallar vinkelrummet som är ett vanligt källarförråd. *Samvetet är nu snövitt inför jobbstart och jag gläder mig åt att slippa se eländet som vi hade förut. Det har retat mig länge men nu äntligen klart!