Läsning och kontrast

För en del barn är kontrasten mellan det vita pappret och de svarta bokstäverna för stark. Efter en stunds läsning liksom flimrar det och det ser ut som om bokstäverna rör på sig, flyter ihop. Kontrasten kan dämpas med färg, grönt sägs ofta vara bäst men det kan förstås vara olika. Hjälpmedlet kan vara färgade  läslinjaler som här, eller helt enkelt att stoppa in boken / pappret i en färgad plastficka.
 
Här ovan finns också läslinjaler för förstoring och för att avskärma andra rader än den som läses. Avskärmning sker i så fall normalt "bakom" läsningen och följer med efter det ord som just lästs. Man bör som regel undvika att skärma av det ord som ska läsas härnäst eftersom ögonen ser och omedvetet förbereder sig för nästa ord och den förberedelsen ska inte störas med att ta bort nästkommande ord.
 
Barn som har jobbigt med kontraster i läsningen kan ibland  vara känsliga för andra fenomen, exempelvis levande ljus i ett mörkt rum. De kan också överlag vara extra känsliga för andra sinnesintryck typ;  kräsna på mat / smaker, upplever viss beröring som obehaglig, reagerar starkt på  ljud / oljud / fel musik, tycker extremt illa om vissa lukter osv. Men känsligheten kan som sagt gälla enbart kontrast i läsning.

Kommentarer
Postat av: Hanneles bokparadis

Bra om det finns hjälpmedel, själv försöker jag slappna av, trött och stressig blir det sämre.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback