Två miljarder extra till lågstadiet

Det är en bra satsning. God läsförståelse är grunden för alla skolans ämnen och om man vill förbättra den så är det rätt att satsa redan i lågstadiet. Forskning visar också att högre lärartäthet har betydelse för de yngsta barnen i skolan men inte för de äldre. Förr hade man  mindre grupper i grundskolans lägsta klasser, ofta genom för- och eftermiddagsgrupp i klasserna, hela klassen samlades endaste någon lektion mitt på dagen. Den första läsinlärningen / matten skedde alltså i grupper på 10 -12 elever med en lärare. På den tiden hade vi goda resultat i Sverige på våra barns läsning och skrivning.
 
Två miljarder räcker, om man slår ut det på alla lågstadieelever, till ungefär en lärare extra  på 6- 7 klasser och det blir väl oftast fråga om att anställa speciallärare. Det verkar som om förslaget har chans att gå igenom också i riksdagen. Alliansen hade tydligen det med i sin budget och från regeringen kommer det som ett förslag i vårbudgeten om jag tolkat det rätt.
http://www.dn.se/debatt/vi-satsar-tva-miljarder-pa-fler-lagstadielarare-redan-i-ar/
 

Kommentarer
Postat av: Lena

Bra att man försöker lösa problemet med lässvårigheter i tid.

Jag undrar var man ska kunna hitta speciallärare?

Hur i all världen kunde vi lära oss att läsa i en B 2-skola på 50-talet?


Svar: Bra fråga! Den socialdemokratiska förra regeringen tog ju bort speciallärarutbildningen under många år med motiveringen att alla skulle undervisas lika. Fast man glömde att alla barn inte är lika och att några blir väldigt störda av att undervisas i stor grupp, de behöver lugn och ro ibland under dagen. Och de där specialpedagogiska kunskaperna är viktiga som stöd för klasslärare tror jag.
Inga Magnusson

2015-03-31 @ 08:45:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback