Grums såg vi film om igår på Uppdrag granskning.
Man tecknade en mörk bild av det lilla värmländska samhället, hopplöshet och vanmakt. De som inte delade den uppfattningen framställdes som lite enfaldiga och dumma, de som vill låta sina barn växa upp i Grums, bo kvar i Grums.
Det var inget bra tv-program. Vad granskade man egentligen? Var det samhället Grums som sådant? Eller brukssamhällen /bruksmentalitet i allmänhet i Sverige? Eller var det ungdomsarbetslöshet? Eller självmord bland unga? Eller landsbygdens hopplöshet och uppgivenhet? Det fanns inga goda analysverktyg och inget uttalat syfte, det spretade rejält och flackades omkring utan faktastyrning.
Det gavs alldeles för lite analys av de siffror som presenterades över exempelvis utflyttning, självmord, arbetslöshet. Hur är de i jämförelse med siffror från andra liknande orter? Hur har de varit över tid? Finns några samband mellan de olika faktorerna?
Utan såna fakta så blev det ett ganska meningslöst prat med tragiska människoöden som gett upp och som skyllde sitt elände på Grums och arbetslösheten. De illustrerade inget annat än sina egna liv i det här sammanhanget. De fanns inte med i något sammanhang som var begripligt.
Det talades om omfattande missbruk bland ungdomar. Hur ser det ut, varför? Var får man tag på narkotika, vad gör kommunen för att förebygga och för att hindra?
´Boendet då? Visst längtar många bort från ett samhälle som Grums och vill flytta För några är det ett alldeles för litet samhälle där alla känner alla, man vill hellre bo i större stad och anonymt. Eller glesare boende så privatlivet blir skyddat, ingen ser. Men de som bor kvar trivs säkert med den omtanke man kan uppleva när alla känner alla och bryr sig om varandras göranden och låtanden. Sen kan det vara svårt att bryta upp från ett olämpligt umgänge, från narkotikakretser på en liten ort. Det kan vara lättare att bryta liv och livsstil om man flyttar ifrån eller bor på en större ort. Men det är kanske mer komplicerat än så, det sociala arvet är inte lätt att bli kvitt.
Några ungdomar flyttar bort för att få utbildning som inte finns på orten och hittar sen ett liv på annan ort. Vet inte hur många högutbildade som jobbar på bruket typ tekniker och ingenjörer, men annars är nog av tradition många anställda på bruket och har jobb som inte kräver hög utbildning. Ingen socioekonomisk analys.
Arbetslösheten är eventuellt högre i Grums än på andra orter. Men det är bara 20 minuters pendling till Karlstad och veckopendling till Norge görs också från de här delarna i Värmland. Så avståndet är inte någon bra förklaring till en ev hög arbetslöshet. Hur kan man förklara arbetslösheten i Grums i så fall? Inga ambitioner att kolla vidare på det spåret.
Men återigen Vad var det man ville granska egentligen? Det blev inga vettiga frågor ställda, inga rimliga svar gavs heller. Analyserna av fakta i sammanhanget var dåliga. Det blev en upprabbling av eländes elände och svartmålande beskrivning utan mening av ett litet samhälle.
Kommentarer
Trackback