En stor Dalimålning ...

... som hör till de egna  samlingarna på Moderna Museet i Stockholm. Den heter "Wilhelm Tells gåta", och råkade hänga uppe när vi var i Stockholm förra helgen. Tar bara med den av nostalgiskäl. Jag lärde mig uppskatta bilder och figurer först i vuxen ålder och bland annat det här konstverket var  ingången till det här intresset som senare kommit att betyda mycket för mig. Salvador Dalis absurda målning med fel proportioner, det humoristiska anslaget, symboliken i de olika små figurerna (tror till och med lilla "Gala" är med här i ett nötskal, men minns inte) och den rejäla storleken fångade mig då någon gång på 70-talet.
 
"Den spanske konstnären Salvador Dalí (1904–1989) räknas till en av 1900-talets .... Wilhelm tells gåta, 1933, olja på duk, 201.5X346.5 cm, Moderna Museet."
 
http://tidningenkulturen.se/index.php/mer/reportage/122-kultur-reportage/5618-salvador-dalis-gata

Kommentarer
Postat av: Znogge

Dali var populär under min ungdom minns jag. På många väggar hängde affischer med hans motiv...

Svar: Det stämmer nog, typ klockorna som hängde och så!
Inga Magnusson

Postat av: Hanneles bokparadis

Han är speciell, gjorde filmer också.

Svar: Ja, han var nog lite galen
Inga Magnusson

2015-03-07 @ 07:07:37
URL: http://hannelesbibliotek.blogspot.com/
Postat av: TantGlad

Jag känner i gen mig i det du skriver...att lära sig uppskatta bilder och figurer i vuxen ålder.
Jag tycker det är spännande att betrakta konst, och låta fantasin ta med mig till det oändliga. Jag tycker konst kan vara så mycket. Det ligger i betraktarens öga.
Denna tavla var lite speciell.....
Jag skulle nog kunna stå länge framför denna tavla och bara känna in målningen. Det är ett pluss åxo att den är humoristisk tycker jag. Jag gillar den.

Kram från mig.

Svar: Exakt så. Det tog ett tag innan jag tränat att koppla bort intellektet när jag besökte utställningar och låta bild / föremål bara "gå in" och upplevas utan omedelbar barriär av förförståelse och analys. Så småningom märkte jag att mig passar det bra att först snabbt gå igenom en utställning och sen gå tillbaka och stanna upp där jag på något sätt blev berörd i den första genomgången. För allt går inte att ta till sig.
Inga Magnusson

2015-03-07 @ 07:47:11
URL: http://tantglad.bloggo.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback