Louise Bourgeois ...

... hade Moderna museet en stor utställning med när vi var i Stockholm. Den är omfattande (105 verk), välarrangerad i teman och verkligen sevärd. "I have been to hell and back" heter utställningen. Och det finns också ett tillägg om att det var underbart. Fast jag vet inte om hon menade att  helvetet var underbart eller att komma tillbaka. Det senare antagligen, kanske ett uttryck för hennes  djupa depressioner som hon kämpade med vid olika tillfällen i sitt liv.
 
Louise föddes 1911 och dog 2010. Hon blev alltså 99 år och var verksam som konstnär i stort sett fram till sin död. Hennes konstnärliga produktion blev omfattande både med skulptur och bilder. Paris var hennes födelseort men hon gifte sig med en amerikan och levde det mesta av sitt liv i USA, med stora framgångar på äldre dar.
http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/Utstallningar/2015/Louise-Bourgeois/
Det här hörnet handlade om kvinnor och kvinnors ensamhet. Feminism finns med som ett tema i hennes konst.
 
Den här figuren vilade på ett stort träblock. Den hörde liksom den sovande penisen, till avdelningen natur som förändrar sig.
 
 
Relationer
Ser ut som i källaren på Liane tyckte Roland ;-)
 
Ett annat av Louises favvo-teman är det stora spindlarna. Hon är nog mest känd för dem, men jag missade av ta någon bild på en. Spindeln "Mama",  lär ha symboliserat olika saker för henne men bl.a. hennes mamma som var tålmodig och en vävare. Kan också referera till konstnärens skapande av inre materiel.
 
Det kommer bilder från besöket på Fotografiska museet också senare.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lennart Carkstedt

TVerkar intressant. Synd det är så långt till Stockholm!

Svar: Ja, storstadens utställningsutbud kan man sakna på landet, annars är det trivsamt med jord och skog istället.
Inga Magnusson

2015-03-05 @ 00:51:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback