Bautastor spindel!
Framgår inte på bilden men spindeln däruppe är verkligen jättestor! Tänkte att han skulle vända sig så jag fick se ryggen men det gjorde han inte. Och jag var för feg för att ta honom förstås. ;- )
Måndag morgon - jobbtajm!
Inte helt fel att komma igång med en ny jobbvecka. Önskar alla en bra start på den!
Kräftorna smakade kanon!
Vi hade alltså köpt levande signalkräftor från Vättern och kokat dem. Direkt efter kokningen smakade de inte mycket men efter två dagar i saltlagen så var de perfekta. Rejäl storlek och mjuka skal som man vågar bita i utan att tvingas till tandläkarbesök efteråt. För säkerhets skull hade vi med bestick för skalbrytning; tänger och långa krokar. ;- ), presenter från en annan god vän som inte var med i kväll.
Det är ju långt emellan kräftkokningarna så jag läste på på internet hur man skulle göra. Där stod också att man måste ha en del andra rätter till också eftersom man inte blir mätt av kräftor. Så det blev en sallad och bredvid den en sås av gräddfil + rödlök + löjrom, en liten grönsaksgratäng, en västerbottenostpaj och så bröd förstås med bockhornsklöverost och port salut till. Tänkte att en mättande dessert är nog på sin plats så det blev risgrynskaka med hemkokt hallonsylt och vispgrädde.
Jag tror att alla blev mätta. En mycket trevlig kväll hade vi med goda vännerna K. och M.
Men...!! Hur mycket kan det regna????
Jag har just räddat pelargonierna på altanen undan drunkningsdöden. Kollar på prognoserna för att få en uppfattning om hur länge detta ska pågå. Men där visas idel uppehåll o solsken, både på klart och på yr. Ett helt ospått skvalande alltså!
Ikväll ska vi äta kräftorna!
Det ser vi fram emot, smarriga stora Vätternkräftor kommer vi att äta tillsammans med goda vännerna M och K. Fint avslut på en dag med diverse förpliktelser.
Carlbarks var en skuffelse!
I planerna för besöket hos bror och svägerska ingick att hitta skinnjacka till Roland, en jacka som skulle passa att ha på mc-turer. I Kumla finns en stor mc-shop som heter Carlbarks. Den är en klassiker och har funnits där alltid. Förr var den en kultplats för mc-entusiaster i hörnet när man svängde ner mot torget. Där ser ut att ha varit ett café senare och nu tydligen till salu eller nåt. Nu är Carlbarks en stor butik vid utfarten mot Örebro. Men vid vårt besök blev vi besvikna. Carlbarks har alltid haft HD men inte längre. Man slutade med det för ett och ett halvt år sedan till och med. Så vi vankade runt en sväng bara och lämnade butiken utan jacka.
I Gustavsfors såg vi ju ett par olika modeller av trehjulig motorcykel. Här fanns en ny variant, lite mindre.
Längst upp på en hylla häckade gamla veterancyklar. Eftersom min bror har exakt en sån här så frågade vi nyfiket efter priset på den här. Men den var inte till salu för pengar sa mannen i butiken. Det var hans första hoj. Det är en lite cykel på tror jag 50 kubik. Går att skrämma upp i 60 kilometer i timmen, min bror har alltid haft sin med på husbilen för småturer i omgivningen.
Inte ett dugg präktig ...
... och redig var jag idag! Jag missade två givna tider på jobbet! Brukar jag inte göra. Att varje dags schema än så länge är provisoriskt är ingen godtagbar ursäkt. Skäms så och tar det som en fingervisning från försynen att jag nog ändå ska börja tänka på att avsluta mitt yrkesliv även om det är roligt.
Sjöparkens Växthus i Kumla!
Vi besökte nybyggda Sjöparkens växthus i Kumla när vi besökte bror och svägerska i Åsbro. Det är ett gigantiskt växthus, byggt vid en konstgjord sjö (inte gamla Kumlasjön som Håkan Nesser skriver om!)
I växthuset finns också en liten försäljning av närproducerade matvaror.
Uteområdet är också vackert men det regnade så vi avstod från att ta en tur där. Det får bli nästa gång.
Målet var restaurangen inne i växthuset. En fin miljö med speciell inredning. Kolla bara på bordet här och stolarna!
Uteplatsen är säkert bra men inbjöd inte just den här dagen eftersom regnet kom strax. Här utanför ser man det nygjorda sjöområdet. Det var säkert ett femtiotal änder på vattenspegeln.
Maten var kanongod med enn stor salladsbuffé. Vi åt en laxrätt och desserten var så här smarrig; glutenfri kladdkaka med slisk till! Dekorativ var den också.
Kokade kräftor igår kväll!
Igår kväll fick vi några kilo Vätternkräftor! Och kokade förstås i omgångar. Inte så många i varje kok så de dör snabbt. Vi hör ju till dem som en gång i tiden såg Floyd på TV långsamt pina ihjäl kräftor genom att koka alla på en gång
Storlekarna var blandade men de flesta rejäla.
Detta ska bli gott!
Senare idag lite mer om besöket i Hallsberg /Kumla
Kyrkskolan i Hallsberg ...
... är förstås inte skola längre. Men det var det när jag var barn och ståtlig som ett tegelstensslott var den helt i stil med sent artonhundratals arkitetur. Här tillbringade jag mina sex första skolår, en B- skola som det hette på den tiden , med två klasser i varje klassrum. Det var så roligt att gå i skolan! Jag fick börja i rummet längst till vänster, sen gå på mitten och till slut längst bort till höger. 1-2:an hade en småskollärarinna, sen kom 3-4:an med en folkskollärarinna och så 5-6:a också med folkskollärare tillika överlärare och kantor i kyrkan som ligger precis bredvid här, liksom kyrkans arrendatorsbostad och prästgården. För länge sedan fanns också en liten affär här i Kyrkbyn som det hette då och på andra sidan järnvägsövergången ett ålderdomshem. I skolan fanns alltså bara tre klassrum, ovanpå var det två lärarbostäder: En pampig stor lägenhet för folkskolläraren och en liten påver för småskollärarinnan som förutsattes vara ogift. Skolan är otroligt påkostad för sin tid med alla sina dekorationer. Klassrummen var ljusa, "tamburerna" var stenlagda och tåliga. Sten och smide gjorde ett gediget intryck. Jag har gissat att skolan byggdes som ett monument för att visa att de välbeställda bönderna här ute på landsbygden höll en högre moral och bättre standard än befolkningen i det nya järnvägssamhället Hallsberg som växte fram där man möttes med bygget av Västra stambanan någon gång 1862 eller så. Om jag minns rätt så var en stor del av husen efter ´Storgatan i Hallsberg krog eller hotell i slutet på artonhundratalet, ja eller något annat som kanske inte ska nämnas öppet. Många tågpassagerare och tågpersonal hade i alla fall anledning att ta en tillfällig övernattning i Hallsberg på den tiden när tågresor kunde ta flera dagar i anspråk med flera byten.
Vi tittade till föräldragraven också och kunde konstatera att kyrkogården är lika välskött som alltid. Fast Jonny vaktmästare, min gamla skolkamrat hade gått i pension nu så det blev ingen trevlig pratstund med honom den här gången.,
Efter Berga tog jag det här kortet på skördearbetet på Närkesslätten. Den består nu mest av olika nyanser av gult, dvs mogen säd av olika slag. Vi åkte förbi Marka och Sannahed mot Kumla. Mer om det i ett annat inlägg
Hos storebror idag!
Vi besökte min bror och svägerska idag. Jag gillar absolut skylten utanför deras hus. ;- ))
God ordning är det på växter och på hus.
Den inglasade uteplatsen har bl.a. en eldstad. Hög mysfaktor! Bakom spisen på insidan är det öppen spis inomhus förstås.
Vår fikaplats, här blev det förmiddagskaffe och en lång pratstund.
Kräftkokning ....
... blir det i kväll! Signalkräftor från Vättern. Det ska bli gott att mumsa på i helgen. Undrar om de är lika stora i år som förra året?
Åsbro nästa.....
... och fika ska vi få! Grattis storebror på namnsdagen!
Barnens kastanjer är nu rensade!
Från goda vännerna D och G har vi fått kastanjeträdplantor till barnen som har anknytning till Liane. De är planterade med en träram runt för att inte bli "angripna" av klipparroboten ;- ) . Nu har Roland rensat ogräs ur dem så alla är jättefina. De små träden hör till Isak, Elias, Lovis, Bill, Bobo, Bonnie och Billie. Tror jag fick med alla nu.
Från grillen ikväll: Vildsvin!
Numera går allt i vildsvin tycks det!! ;- ) Vi gjorde grillknyte där vi bidrog med en del och blev i gengäld bjudna på revbensspjäll av vildsvin, lammspett och Grekisk grillkorv med paprika i.
Vi diskuterade vacuumförpackning och kom fram till att det kanske inte är så dumt ändå för exempelvis kött med marinad. Detta var hemvacuumat och hemmarinerat. Vi borde kanske investera i en vacuummaskin. Vi har värjt oss länge men kanske dags att testa i alla fall.
Agenda
I kväll skulle vi ha grillat ute under bar himmel med två andra, men det duskar och regnar så det får bli nere på Liane i grillhuset. Imorgon ska vi åka och besöka min bror och svägerska. Det ser vi fram emot, var ett tag sen. Vi planerar också att titta till föräldragraven förstås och kanske göra ett besök på Carlbarks mc- shop i Kumla. Roland behöver en skinnjacka till sina Harleyfärder. Där borde finnas att välja på.
Styckningsschema på vildsvin!
I senaste numret av tidningen Svensk Jakt var det med som bilaga! Nyttigt för oss som ska hantera ett nytt vilt. När Roland styckade grisen vi fick så hade han ju proffs med sig som kom med goda råd. På det här schemat så tar man vara på sidfläsket och röker till bacon. Genast kom Roland ihåg hur vi ätit vildsvinsbacon på Öster Malmas julbord för ett antal år sedan. Hur han kan minnas denna maträtt bland kanske hundra andra som bjöds där begriper inte jag. Men vi får väl testa nästa gång, lämna bort de bitarna till rökning.
Apropå trikintest så kom det svar på sms dagen efter vi skickat in och det visade inga tecken på förekomst av trikin, det kostade nåt på 165 SEK. Bra med snabbt svar när man vill äta färskt kött. Grisen som går i Harnäs verkar gå kvar där, ses rätt ofta på samma ställe. Envis typ! ;- )
"Toto och hans systrar" ....
... namnet på en dokumentär som jag fastnade i i förrgår kväll. Det är inte så ofta jag orkar se på tv någon längre stund men det här programmet var fascinerande. Det beskriver hur pojken Toto och hans systrar blir kvar hemma i slummen när mamman hamnar i fängelse för narkotikabrott. Deras torftiga bostad blir snabbt en knarkarkvart för släktingar och grannar. Barnen försöker överleva. Så långt som dokumentären följer dem så klarar sig två av dem medan den tredje går mot undergång.
Medan programmet gick så tänkte jag på hur man kunnat filma alla de känsliga scener som finns med. En del är förstås autentiskt och live på plats. Men jag gissar att en del är sånt som barnen berättat har hänt och som de har agerat i efterhand, återskapat det som hände.
Den är i alla fall väldigt bra tv och värt att se för att få perspektiv på vårt sätt att leva. Filmen finns kvar på play någon månad än tror jag. Rekommenderas!
"Gå fot" och "stanna" ...
... är kommandon som jag tränar med Seffrin nu sedan en tid. Han är för övrigt den mest ouppfostrade hund vi har haft. Vi brukar gå dressyrkurs för att våra hundar ska få lite grundhyfs och träna umgänge med andra hundar. Men så har det inte blivit med Seffrin. När vi nu går långpromenader så tränar vi varje gång på att han ska gå fot och att han ska kunna stanna och stå still på kommando. Gå fot är naturligtvis viktigt för att kunna ta bekväma promenader, att kunna stanna är bra när jag ska sätta på honom kopplet när han är lös. Han är jätteduktig och lyder fint. Fast man måste nöta och nöta för att det ska funka under olika omständigheter.
Vardagslyx!
Det är himla roligt att joxa med mat de lediga dagarna, som idag tisdag! Här är mycket hemgjort; färsbiffar på eget älgkött, egen sallad från pallkragen, svamp från skogen, egenodlad potatis.
Regn....
... ska det fortsätta med idag! Ganska skönt egentligen att luften och naturen blir "genomsköljd" och "tvättad". Efter flera helt torra veckor så är det hög brandrisk i skogen och svampen torkar bort.
Det ska kunna bli 31 millimeter nederbörd här idag, men den varslade åskan får gärna utebli. Jag ska hur som helst ha en ledig och lat dag hemma, gissningsvis mest inomhus då ihop med bl.a. en stryktvätt som tornat upp sig.
SD är inte det största partiet ....
... i Novus mätning men det tredje största sammantaget. Det största dock bland manliga väljare. Partiets uppåtgående trend är tydlig och långvarig. När ska de andra partierna göra något åt det här? Just nu är de som handlingsförlamade och gömmer sig bakom DÖ. http://novus.se/valjaropinionen/tv4novus-valjarbarometer/2015-2/
Och efter gårdagens tv-program om den tilltagande radikaliseringen i svenska förorter så lär SDs uppåtgående trend fortsätta. Svt klippte tydligen bort det som egentligen hände, dvs att tv-teamet fick fly in i bilarna och inte kunde skyddas av två poliser som var med. Det finns tendenser att de invandrartäta förorterna styrs av radikala muslimska grupper numera, inte av svenska lagar. "Det här är inte Sverige" hördes någon ropa under det tumultartade inslaget igår.
Mona Walter, som var med, är upprörd över att Svt klippte bort hoten som tv- teamet utsattes för. Det som tydligen händer i de invandrartäta förorterna är inte representativt för Islam som religion. De politiska partierna måste komma med förslag på hur man ska skydda de goda krafterna och hävda svensk lagstiftning i de här områdena, annars är bl.a. kvinnorna i farozonen för förtryck.
Lim-tvingar ...
... håller fast duken på utebordet! Nu har vi testat det i sommar på flera ställen och det funkar. Ursäkta den suddiga bilden, men jag tror att det framgår hur de ser ut. XL-bygg har i olika storlekar.
Bill gillar bollar
Barnbarn Bill, 3 år, är väldigt förtjust i bollar. Länge önskade han sig en riktig basketboll och när han fick en så var lyckan fullkomlig. Med överallt!
Tränar med pappa på St Eriksplan!
Minigolf är också succé. Det började i Åmål på Örnäs i somras där vi råkade passera minigolfbanan och pappa Markus måste ta två rundor med honom innan han var nöjd. Sen blev det Camp Grinsby, också ett par rundor.
Väl hemma i Stockholm igen så var det bara att leta opp en minigolfbana där förra helgen. Det blev Kristineberg som ligger bara ett par stationer från hemmet.
Och den gångna helgen blev det repris på Kristineberg o minigolf! Igen då! Och Bill vann sa han när vi skypade senare under dagen.
Bowling introducerade vi också här i somras och han bara älskade det! Synd att banan gick sönder så det bara blev en gång. Men det finns i Stockholm också.
Så här skickar man iväg bowlingklotet! Och rätt skor ska man ha på sig. Bowling på bana hemma i Stockholm!
Roland o jag är lite fascinerade av att detta med att gilla bollar och bollspel tycks gå i arv. Bills pappa var också så här när han var liten, bollar var bara roligast. Hans mamma var också bollintresserad och morföräldrarna spelar golf.
Idag har vi administrerat våra liv ;- )
Tja det blev en dag med sånt där som vi skulle hinna ifatt med; betala räkningar - kolla ekonomin, klippa rent en del växter utomhus, vattna o plocka både inne och ute, klippa gräs, tvätta bilar, klippa hår (Rolands!), gå med Seffrin i koppel en långpromenad och släppa lös Jazz en sväng på kvällen, tvätta massor med lakan, svara på en del mail. Sen pratades det bort en god stund med Bosse på Hammarö som tittade in, angående snickarjobb och annat. Alltid trevligt med spontana besök så! Skype med barnbarn Bill blev det också en stund.
Nu är helgen slut och en ny arbetsvecka börjar imorgon måndag. En av dagarna kommande vecka siktar vi på att ta en tur till Åsbro och hälsa på min bror, pyssla lite med föräldragraven och kanske göra ett besök på Carlbarks mc-shop. Roland vill ha en skinnjacka som passar till mc-åkande. Vi får se hur det går och hur det blir.
Imorgon skriver jag lite om barnbarn Bill som gillar bollar! Hur kan det gå i arv? Jag förstår inte det.
Bjöd oss själva på lunch idag!
Frågade gubben idag på förmiddagen om han ville åka Harley till Esters Café i Långserud och äta lunch idag. Och han var inte alls nödbedd. Fast jag åker ju bil då förstås, inte mc. ;- ) Jag tog som vanligt laxtallrik och han tog som vanligt grilltallrik. Smakar bra även om jag inte orkar äta allt. Men Sinnika på Stationscafét har en godare laxvariant, inte så salt.
Ny dessert blev det; citronpaj med kaffe. Jag kunde äta allt utom pajskalet. Den är vacker att se på också.
För övrigt så var det som förra söndagen så jag kör samma bilder som då på gubben, hojen och interiören. ;- )
Vildsvinsfiléerna åt vi här igår!
Det blev en otroligt fin kväll vid Östra Silens strand, i solnedgången på bryggan! Varmt och skönt, vindstilla, vacker solnedgång, god mat och goda vänner!
Vildsvinsfiléerna grillades hela förstås efter att ha legat i marinad och smakade gudomligt. L. hade med köttermometern så det blev perfekt 68 grader. Tack Jan o Arne för att ni fixade grisen åt oss!
Så här torftigt var det inte. Jag hade förvällt rödbetor, morötter och lök som grillades också. E och L hade gjort en god sallad med bl.a. melon. Lite Rostas fick vi ha med också för det blev knappt med två filéer till fem pers. Och hungriga var vi. Roligt att P har kommit, vi fick ett "bayerskt" välkomnande! Tack för det!
Vi skrattade åt att vi lyckats dra med så otroligt mycket grejer i båten, det mesta kom nog aldrig till användning!
;- ). Ändå glömde vi kassen med engångsgrejer i bilen. Fast vi lyckades få med en kylbag som ingen av oss ägde, den låga där till vänster. Vi hemkomsten ställde vi den i alla fall vid hamnen så ägaren kan hämta den där!
Om migrationspolitiken - Anna Dahlberg sorterar tankarna!
"Vi ser en regering i förfall, ett partilandskap i upplösning och ett flyktingmottagande i kris. Det är dags att börja tänka utanför boxen"
Skillnaderna i migrationspolitiken, i den mån någon sådan existerar, är inte mellan höger och vänster, inte mellan liberaler och konservativa, utan mellan idealister (riksdagen) och realister (kommunerna). Anna D. vill att S och M gör upp, att MP lämnar regeringen så att de stora "statsbärande partierna" kan få till breda fungerande uppgörelser utan inflytande från MP och från SD, extremerna i det här sammanhanget.
Anna Dahlberg i Expressen presenterar lite av nytänk och mod i migrationsdebatten. Hon vågar identifiera en radda bekymmer i dagens flyktingmottagning. Kanske har hon inte hittat den ultimata lösningen för att bryta det politiska dödläget men hon har i alla fall försökt, hon har tänkt "utanför boxen". Det är absolut läsvärt!
Vildsvinsfiléer ....
... blir det i kväll, grillade vid sjön med goda vänner! Det är helt stilla och vackert ute. Ser fram emot den här kvällen!
Lilla Lovis har börjat på dagis!!!
Yngsta barnbarnet, lilla Lovis i Umeå, har börjat på dagis! Inskolningen gick som en dans verkar det som, hon trivdes direkt. Är glad åt att leka och träffa andra barn. Jag har inte kollat det, men räknar med att det är ett Waldorfdagis eftersom storebröderna har gått där och senare också fortsatt i Waldorfskola. Fantastiskt fin verksamhet!
Räkfrossa i solnedgången!!!
Det var så fint med räkor i mängd i solnedgången över Svensbysjön! Och trevligt sällskap hade vi med ett par generationer. Kvällen gick så fort.
Där ute på sjön var båtar som ibland lyste upp med skarpa ljus som blixtar men det kan inte ha varit fotografering. Undrar vad det var för något? Kan man använda ljus i fiskesammanhang när mörkret gjort sitt inträde?
Ä N T L I G E N!!!!!
Nu har vi äntligen fått fiber där vi ska ha fiber!!! Stort tack till Gunilla Norman på Ånet och Niklas Allansson på Telia i Karlstad som fixade det hela i en svineblink. Idag är det inkopplat och funkar!! Det har ju varit en långdragen och stundtals påfrestande pärs att vänta ut de sista månaderna på det som vi betalade för fyra år sedan och som haft lådor på väggen samt korrekta postadresser sedan i början på juni! Det är en försening som haft en lång räcka olika och märkliga bortförklaringar under sommaren. Men nu är det klart i alla fall och vi gläder oss liksom användarna.
Vargar bland husen....
... är tyvärr inte helt ovanligt för dem som har oturen att bo i ett vargrevir. Åsebyfors VVO har lagt ut bilder på det fenomenet från i somras. En fin hemsida för deras bygd är det f.ö. Värd att kolla på!
Träna på att vara pensionär!
Det ska jag göra idag! Jobbar ju 60 % och är pensionär 40 %. Idag är alltså en sån där pensionärsdag när jag ska träna på att inte jobba. Inte så lätt när man har ett så roligt jobb som jag har.
Just idag är det en tom dag, utan planer under dagtid. Inga städprojekt inbokade. Gubben försvinner nu med Oskar i Korsbyn till något byggprojekt med en grävmaskin och Morgan i Intakan inblandade. Och jag kan så småningom ta en långpromenad med Seffrin och njuta av vackert väder och en god bok: "Trädets tid"!
Igår kväll satt vi med gäster i grillen på Liane fram på småtimmarna och hade väldigt mysigt i brasans sken. I förrgår bjöd vi vänner på grillad fläskfilé vid grillplatsen nere vid älven. Och tänk, inte en enda mygga på hela kvällen! Undrar om de frös ihjäl under den kalla våren och sommaren? I kväll är vi bjudna på räkfrossa hos goda vänner som var på kusten igår. Helgen är på väg.
F.ö. så såg våra norska jaktvänner vildsvinet i Harnäs på rätt nära håll i förrgår, 40 meter. Det verkar vara där i stort sett varje kväll på samma ställe. En turistattraktion i Harnäs! ;- ) Våra vänner säger att det är en galt och att vikten levande är ungefär 100 kilo. De borde ju veta eftersom de jagar vildsvin ofta. Det är alltså ett djur som är lite väl stort för att vara det allra bästa köttet, vilket är det vi fick, ungefär 30 - 40 kilo. Intressant utveckling med vildsvin i våra skogar!
Första dagen med eleverna...
.... har vi haft idag på min skola! Det är så mysigt att träffa dem alla efter sommaren, massor av glada skratt har klingat i luften och spring i benen har det varit ute i det fina vädret. Det mesta funkade bra låter det som. Och jag har fått besöka ett par klasser med nya ettor. Där fanns både barn och föräldrar. Så roligt att många föräldrar kommer med den här dagen. Många glada miner var det och luften vibrerade av förväntningar. Det är en stor dag i livet, tror att många minns den länge efteråt.
I morgon är jag ledig och min nästa jobbdag blir måndag.
Nordmarkens skola! Så snygg!
Vår nya högstadieskola blir så snygg! Nu börjar man se det när det blir lite ordning runt omkring. De där färgade fälten mellan fönstren är tricket tror jag. Och den vackra träfasaden som är oregelbunden när man kollar närmare. Skofri ska skolan också bli, hoppas det funkar.
Här syns hur den nya byggnaden går ihop med gamla matsalen o aulan till höger.
Fantastiskt att ( C) med Katarina Johannesson, Annika Holmstrand och Lisbeth i Fölsbyn i spetsen orkade ta alla hot och allt ovett och driva igenom det här bygget av en fin enhetlig högstadieskola för hela kommunen. Modigt och klokt! En eloge till er!
Det blev då en definitiv brytning med resten av gamla Alliansens (M ) , (KD ) och (FP) som ville laga och lappa på de gamla skolorna i Töcksfors och Årjäng istället för att bygga nytt.
Elevernas första dag idag!
Det ska bli roligt att träffa dem igen efter sommaruppehållet! Hoppas allt går bra fast vi har lite kaos runt skolan med rivning av gamla högstadiet och nya ingångar till matsal och ämnesrum.
Umeå: Storebror busar med lilla Lovis
Storebror blåser såpbubblor för lilla barnbarn Lovis i Umeå. Hon är en liten prinsessa med två snälla storebröder! Just nu har hon vattenkoppor; utslag men ingen feber. Inte så jättesjuk alltså, tack o lov!
Barnbarn Isak födelsedagsfrukost idag!
Bra att fylla år sista sommarlovsdagen! Sen blev det bad med hela familjen och efter det tacos. Umeå är det, alldeles för långt bort! Vi kan ringa och hurra och sjunga!
Vildsvinsstyckning
Idag var det alltså dags att stycka ner vildsvinet som vi fick häromdagen av våra jaktgäster. Det har hängt 3 dagar och 45 dygnsgrader, genomsnitt 15 plusgrader varje dag gånger 3. Det är så pass varmt så vi vågade inte ha det hängande längre. Ett avlivat djur ska hänga minst 48 timmar för att kunna bli ätligt annars är det fortfarande stelt och hårt att äta. Den här grisen var 6 gånger skinkvikten vilket blev 31 kilo. Bra storlek på matsvin.
Här i slaktboden på Liane har många grisar styckats men bar två vildsvin.
Filén hanteras varsamt, den ska vi äta färsk på något sätt, grilla eller steka.
Vi hade ett par kunniga konsulter också! ;- )
Grisen gick ner i boxen också, tack o lov inga problem alls.
Vildsvinet i Harnäs lever fortfarande och var synligt idag också, på exakt samma ställe! Mumsar kanske havre just där. Men man kanske inte ska vara säker på att det är en galt. En sugga är mer stationär och kan ha kultingar med sig fast de inte syns i vegetationen.
Agenda
Igår alltså städdag + äting här.
Idag ska jag jobba med förberedelser för elevernas skolstart och sedan knöla ner ett vildsvin i boxen. Det har nu hängt sina dygnsgrader, det är lite väl varmt för att ha det hängande längre än så. Hoppas det får plats annars blir det knivigt.
Ringa och sjunga för år-fyllande barnbarn ska vi göra under dagen!
I kväll blir det grillknyte med vänner och kanske lite mer fiskeprat.
Imorgon torsdag jobbar jag, eleverna börjar sitt skolår. Ska bli spännande att träffa eleverna efter sommaren, speciellt de nya ettorna förstås.
Det innebär att jag är ledig fredag och sen är det helg. Veckorna går så fort.
Gårdagens städning!
Det funkade riktigt bra att städa sängar och överdrag och hundplatser igår när solen sken och det blåste en del. Tvätten torkade i en svineblink, bara att hänga upp och plocka ner - hänga upp och plocka ner under dagen. Tungt och trist jobb är det att kånka runt på allt men himla skönt när det är klart!
Kvällen avslutades med äting tillsammans med ett par norska jaktvänner på besök. Och jag fick lära mig att man styckar ett vildsvin (aktuellt idag!) som ett rådjur ungefär, att filéerna är större än man tror ( bra!!), att man inte ska skjuta sugga med kultingar för då blir det oordning i flocken och ungarna börjar para sig med varandra, att det kan vara svårt att se skillnad på sugga och galt men att suggan kan ha dragna spenar medan galten har en pensel under magen samt en liten kulle på nosöverdelen för att rymma betarna, att om en flock är i rörelse så är det oftast suggan som går först. Spännande med ett nytt vilt på skogen och dessutom ett som är jaktbart / ätbart.
Esters café ...
.... i Långserud efter E 18 mot Karlstad från oss räknat. Det är bara suveränt. Vi åt lunch där i söndags och så här snygg var desserten; chokladmousse med Baileys. Det var ett guldklot där!
Interiören är fin med gammaldags stil.
Roland tog Harleyn dit och jag åkte ´bil, då är alla inblandade nöjda. ;- )
Ledig dag - städdag!
Idag är jag ledig från jobbet. Det blir en städdag här hemma. Jag ska tvätta täcken, madrass- och kuddöverdrag och vädra sängar och sängkläder. Passar bra när det är fint väder så allt kan placeras på altanen under dagen. Skön känsla att plocka in allt senare idag när det är fräscht och luktar gott.
Och så får vi inhämta rapporter under dagen om lilla barnbarn Lovis i Umeå som har fått vattenkoppor! Stackars lilla skruttan!
Vildsvinet i Harnäs
Jag fick en lite bättre bild på det vildsvin som vi såg i Harnäs Sillerud i förrgår kväll. Walter skickade sin bild till Diether som fixade med den och skickade till mig. Tack för det! Det verkar vara en vuxen gris och förmodligen en galt. Vildsvin är ett nytt djur för oss här i Sillerud. Men det kommer starkt i hela Sverige. Förra året var en brytpunkt då det i vårt land för första gången sköts fler vildsvin än älgar. Nu säger det inte bara något om vildsvinens framfart utan också något om älgstammens haveri pga den galna rovdjurspolitiken.
Här går det i vildsvin just nu. Vi fick en gris i går kväll, men inte en sån här bamse, utan en på 30 - 40 kilo, bästa storleken. Goda vänner hade den med från jakt i södra Sverige. Idag går trikinprov in för analys, det måste man alltid göra. Vår gris ska hänga svalt till imorgon tror jag. Vi försöker räkna ut dygnsgraderna, de ska visst vara 40 för att köttet ska vara välhängt. Oavsett vad man tycker om att ha det här djuret på skogen så är det väldigt god mat!
Kenth Hedevåg ...
... föreläste för oss idag måndag på studiedag Nordmarkens skola i Årjäng. Hans tema var hur vi kan lära oss om barn inom autismspektrat och hur vi kan bemöta dem på bästa sätt i skolan. Jag måste erkänna att jag känner stor respekt för honom som yrkesmänniska. Han har mycket god utbildning på området och dessutom lång praktisk erfarenhet. Det är inte alltid som den kombinationen finns när vi möter personer som vill lära oss något nytt. Sammantaget en av de bästa studiedagarna jag varit på, men den kunde ha blivit ännu bättre.
I skolans värld finns svårigheter när det gäller att nå målen och samtidigt tillmötesgå var och en av eleverna samt deras föräldrar. I de svårigheterna ligger att vi inte så sällan gör fel och bär oss knasigt åt, ibland för att vi inte begriper bättre, men inte så sällan därför att verkligheten har olika motstående krav på oss som lärare, bl.a. att dels hålla ribban högt kunskapsmässigt, dels möta var och en elev utifrån dess behov i stora klasser.
Det blir lite synd när en så duktig yrkesperson använder en stor del av sin föreläsning åt att fördöma och gnälla över vad vi gör i skolan på alla nivåer; som lärare, som kommuner, som stat. Det framförs i och för sig på ett raljerande och underhållande sätt så att vi ser oss själva som i en skämtspegel. Men några lösningar presenterades inte på många av de här svåra (olösliga ?) dilemmana. Det blir jobbigt att lyssna på långa raddor av felaktigheter utan någon väg ut ur dem, även om det som sagt framförs underhållande. Och att som på slutet uppmana oss att agera aktivt för att ändra skolan / skolpolitiken känns knepigt, jag vill inte bli någons redskap i det avseendet även om detta inte handlade om partipolitik. Jag hade hellre fått ännu mer av Kenths goda pedagogiska kunskaper istället.
Men sättet att systematisera svårigheterna inom autistspektrat i "Chefen", "Sekreteraren" osv för att på ett begripligt sätt illustrera, var bra. Det liknar lite metoden att konkretisera i "En läsande klass". Det funkar, det blir lättare att förstå elevernas bekymmer (och våra!). Det gav en helhet som utgör en bra kunskapsgrund. Att visualisera tankar för att göra dem begripliga är värdefullt och viktigt att komma ihåg, både för oss och för eleverna.
Vi får bilderna på pdf senare men för säkerhets skull så tog jag bilder under föreläsningen på sånt som jag ville behålla, särskilt från den sista delen av föreläsningen, den som jag tycker borde ha fått uppta största delen av dagen.
Men detta sista hade hög kvalitet och sammantaget en värdefull studiedag som belyste ett osynligt och ibland gåtfullt handikapp. Det Kenth sa om behovet av ordentlig individuell kartläggning, om individuella åtgärder som ska passa inte bara i funktion utan också i design, om motvilja mot vissa maträtter, känslighet för ljud, ljus, lukter osv, om behovet att få lyckas, om behovet av att få automatisera och vila är sånt jag tar med mig bl.a. Hoppas någon på vår skola vill gå hans kurs i kartläggningsarbete med elever. Det vore guld.
Om studiedagen och Esters café ...
... skriver jag senare idag.
Konserten Katarina av Amerika var suverän!
Vi åkte till Holmedals kyrka för att uppleva konsertversionen från Sölves musikal "Katarina av Amerika" som avslutning på "Allsköns musik" i Årjäng. Och det var så fint. Våra vänner blev imponerade av hela föreställningen men speciellt av Carolines Sagasång. Den går till hjärtat och hon har en klockrent vacker röst. Men alla ska ha en eloge för fint framträdande!
Vildsvin såg vi ikväll för första gången!
Det var i Harnäs, till höger om vägen upp mot Eskedalen på havreåkern i skogskanten. Vi såg den väl i en bra kikare, väldigt mörk, såg nästan svart ut i dunklet och på det här avståndet. Men jag hade ingen riktig kamera med mig, bara mobilen. Och det var skumt, klockan kvart över nio på kvällen så bättre bild gick inte att få. Men alltså den där mörka fläcken där i havreåkern är ett vildsvin. ;- ) Roland säger att han kunde se testiklar i kikaren, i så fall borde det alltså vara en galt. Den har synts ensam några gånger ungefär här så det kanske kan stämma. De lär komma först vid en nyetablering som här.
Imorgon skriver jag mer om konserten i Holmedals kyrka och om besök på Esters café
Kväll på sjön, Östra Silen!
När alla plikter var undanstökade så packade vi ner mat och annat och drog ut på sjön med Busterbåten. Det var varmt och skönt och blåste inte alls så farligt eftersom det var östlig vind och för den är det lä på Östra Silen, i alla fall i vår vik.
Vi stannade till slut på stenen, grillade och drack kaffe med vänner W och G. En trevlig pratstund blev det också.
Vid halv tiotiden måste man dra hemöver nu om man vill ha någorlunda sikt in till småbåtshamnen hemma i kvällsljuset.
Roland låser fast vår lilla Busterbåt med grova länkar! Många har stora båtar för övernattning ute på sjön, men vi valde en mindre alu-båt som det är enkelt att gå i land från och som inte är utrustad med kojplatser. Vore onödigt för vi övernattar aldrig på sjön. Just i natt var många ute ser det ut som, lite glest med båtar inne i hamnen. Kräftskivor här och där kanske.
Vildsvin ser man här och där nu!
För en vecka sedan, förra onsdagen, såg våra vänner W och G ett vildsvin i Harnäs, vid Lisslerudsvägen. Det försvann snabbt in i skogen när de närmade sig. Det var ett vuxet djur. Någon annan såg två svin ungefär på samma plats också för någon vecka sedan. Rolands bror och svägerska såg massor av spår efter vildsvin vid Järnsjön. Vi har nog en fast etablering på gång här i Sillerud.,
Det är förstås på gott och ont. De kan ju förstöra hela trädgårdar och odlingar i en handvändning, inte lite långsamt dag för dag så som älgen gör. Där vildsvin gått fram lär det se ut som om man haft en jordfräs. Men samtidigt är vildsvinskött väldigt gott att äta och djuren får jagas en stor del av året så det lär finnas möjligheter att hålla nere antalet på en rimlig nivå. Kanske kan man kombinera jakt på vildsvin med älgjakten för att göra den effektiv? Vet inte om det är tillåtet. Älgarna är inte så många kvar i Värmland och med nuvarande rovdjurspolitik (o miljöminister Romson!) så lär älgstammen tyvärr vara slut i Värmland om några år. Märkligt att politikerna väljer att låta älgen utplånas på stora områden. Gissar att det på jorden finns betydligt fler vargar än älgar och ändå är det vargen som skyddas in absurdum, inte den världsunika Värmländska älgstammen! : - ( Logiken är noll i sammanhanget.
Ledig några timmar!
Efter en del arbetsuppgifter på förmiddagen så ska jag vara ledig nu ett par timmar, njuta av strålande solsken och en god bok på altanen.
Olssons brygga o våran brygga!
Så här fin var vår arbetsplats igår; Olssons Brygga i Arvika. Vi som jobbar på f-6 på det som numera heter Nordmarkens skola i Årjäng, hade uppstart här. Det går bra att jobba en vackert - väderdag när man sitter så här. ;- ) Och ännu finare var det från den stora takterrasen på andra våningen med utsikt över vattnet. Tacksam får man vara att vår skolledning har gett oss så mycket kvalitetstid för förberedelser inför det nya läsåret. Det är guld.
Alldeles bredvid ligger hamnmagsinen med hantverksutställning. Där kunde vi kolla lite på rasten.
Efter arbetets slut hade Roland och jag en träff med goda vänner vid en av våra bryggor, med gemensam matlagning. Det blev en spännande abborrsallad med koriander, stekt sötpotatis, en vacker melon, champagne, grillade Thyringar, Schaslik (stavas säkert inte så, men låter ungefär så, det är kött på spett). Njutbart att sitta vid sjön när solen långsamt går ner, det fortfarande är rätt varmt och inga myggor syns till. Vi har alltså inte haft några myggor på hela sommaren. Så skönt.
Våra vänner gjorde en kul uppskärning av vattenmelonen som vi åt till champagnen.
Olssons Brygga uppstart!
Skriver mer om det senare. Hinner inte nu.
Kvarglömd jacka! Vems?
En silkig fin trikåjacka låg under en av sängarna i det bruna huset, Tjärnshaget. Storlek 134 - 140. Vem har glömt?
Pallkrageodlingsrapport augusti 2015
Det funkar bra med den portabla pallkragebingen för odling på altanen. Jag kan alltså dra den ut och in under tak. Bra när det regnar i massor och man inte vill att grönsakerna ska dränkas eller pallkragebingen bli för tung. Det var smart att välja grönsaker kräset. Mest lyckat var det att redan i våras köpa salladsplantor av olika sorter. De har försörjt oss med god sallad hela sommaren. Kommer mer när man plockar. Närmast till höger ses ruccolan. Gräslök har vi också haft gott om, liksom persilja, timjan, rosmarin och basilika och nu till slut mynta. Basilikan är lite pjåskig, den har jag fått ersätta med nytt ett par gånger. Persiljan har jag klippt ner och fryst in utav men det är ändå mycket kvar.
Självsådd sallad har funkat så där, har inte växt så bra. Vet inte om jag valde fel sort eller det är nåt annat fel. Vi hade en period att plocka, men sen säckade den ihop och det nysådda blev inte nåt. Dillen har varit ok, bäst den som *var köpt i plantor. Nu får det vara kronor på den ett tag tills vi har kokat kräftor.
Sen klämde jag ner några luktärtfrön som tagit sig. Stänglarna syns längst bort och de kanske kan bli stora och blomma framöver.
Det grova våldet har inte minskat i Sverige!
Det ante mig att någon feltolkat statistiken när nu nyheten basuneras ut i alla media om att våld med dödlig utgång har minskat kraftigt de senaste åren. Det har det inte alls. Det anmäls minst lika många mordförsök som tidigare, skillnaden är bara att svensk sjukvård och ambulansvård har blivit bättre så fler som utsätts överlever.
Trist med mediala ankor som får sånt genomslag och, får man anta, som en del av en gemensam tendens.
"Vad DN inte nämner är att det inte är våldet som har sjunkit, det är antal som dör av våldet. Bättre ambulans och akutvård räddar dramatiskt fler våldsoffer. Antal anmälda mordförsök har inte sjunkit, däremot sjönk andel som dör av våldet. Dessa tendenser finns även i andra länder och är inte synonymt med minskat kriminalitet. När dödlighet från given mängd våld sjunker är antal som dör ett missvisande mått på brottslighet. Rättspatolog Jovan Rajs gav denna exempel ”Lasermannen sköt elva personer, varav en dog. På 30-talet skulle åtta eller nio ha avlidit, på 70-talet ungefär fem och i dag förmodligen ingen”.
Så skriver Tino Sanandaji, forskare på Institutet för Näringslivsforskning, på sin blogg och fortsätter.
"Sveriges befolkning har ökat med ca 17 procent sedan 1980. Samtidigt visar Brå att antal anmälda mordförsök, misshandel och rån mer än fördubblats. I SCBs undersökning av levnadsförhållanden har andel som uppger att de blivit utsatta för våld likaså ökat mellan 1980 och sist rapporterade år 2007. Att antal väktare tredubblats och utgifter på larm och övervakning ökat ännu mer tyder heller inte på ökad underliggande trygghet."
Det grova våldet har inte minskat i Sverige, tvärtom. Tragiskt för dem som drabbats och kommer att drabbas. Kanske angeläget att åtminstone försöka söka sanningen bakom rubrikerna. Vi börjar lära oss det nu att det finns en medial och en politisk agenda att se upp med. Om debatten ska hamna rätt och det ska kunna fattas bra politiska beslut för att möta våldet så behövs fakta, inte medialt omhuldade myter.
Kan dom vara ute på vintern???
Rejält nedslitet var det nedanför trappan vid altanen. Roland går ju här varje morgon året om med hundarna och vi passerar rätt ofta annars också. Åtminstone halva året så tillbringar vi mycket tid på uteplatsen. Nu köpte vi de här plattorna på Ikea och lade ut dem på plats. Men de känns så fina. Undrar om de verkligen är tänkta att ligga utomhus utan skyddande tak över under vintern? Det kollade vi inte innan förstås. Men nu är det lagt så får vi se vad som händer.
Äsch, jag såg då inget stjärnfall!!!
Det skulle ju vara maximala chanser att se en massa stjärnor falla nu i kväll / natt. Jag gick ut och spejade i alla väderstreck i förhoppning om att få önska nåt. För det får man väl då, när en stjärna faller? Men inte en enda stjärna ´trillade ner så jag gav upp i kröp till kojs istället. ;- )
Vilken fantastisk dag!
Solen lyser från en blå himmel dekorerad med fina vita molnduttar. Och jag får gå här i köket med denna utsikten genom öppen dörr och pyssla med svamprensning och matlagning. Det blir förstås älgfärsbiffar med svampsås idag med äting på altanen. Och lingonsylt till och egenodlad sallad från pallkragen. Bättre blir det inte.
Det blev 3 kilo kantareller på en liten tur igår kväll. Det här är en del. Sammanlagt har vi nu bärgat 7,5 kilo i år. Så mycket har vi aldrig plockat förut!
Nu for gubben iväg på en tur med Harleyn! Och jag ska sätt mig på den soliga o lagom varma altanen för att sy lite på ett par jeans. Jag har letat mig igenom allt vad second hand i Karlstad har av vardagsjeans utan stretch, det är svårt att få tag på i vanliga butiker. Två par har jag hittat i alla fall. De var helt ståndsmässiga när det gäller märke; Tiger och D&G. Asch det var inte någon märkesjakt men de råkade passa. ;- ) Fast de är lite vassa i innersömmen runt midjan så jag ska sy på ett mjukare tyg av utslitna jeans.
Sen när Roland kommer hem igen så blir det jordgubbar med vispgrädde! Och till sist en långpromenad med taxen Seffrin. Senaste veckorna har jag lyckats pricka in en promenad varje dag, så som jag tänkte.
Träfossil!
Fått av Mattias o Risa. De hade köpt den på ett museum i USA någonstans. Tänk att trä kan bli fossil! Det känns andäktigt att hålla den i handen och föreställa sig åldern på den. Att den har funnits innan det fanns människor.
Målat vid tornfalkarnas tillhåll!
En del ställen är lite knöliga att komma åt. Det här fönstret högt uppe på ladugårdsgaveln vid Oskars gamla duvslag var lättast att nå inifrån höskullen. Den lilla hyllan där uppe är ju ingång till tornfalkarnas tillhåll. Nu har de inte varit här på några veckor. Men innan dess var det daglig flygträningscirkus med de tre ungarna strax över ladugårdstaket! Vilda looper! Jag försökte ta bild på dem men det var omöjligt, de var så snabba. Hoppas de kommer tillbaka nästa år igen och känner igen platsen även om fönstret under ingången är nymålat.
Så här såg årets upplaga av tornfalk ut. Det var ett par med tre ungar här under sommaren.
Vilken bra första jobbdag!
Vi startade i morse med basic info från rektor och så direkt in i ett bra möte. Det var konstruktivt och effektivt, sånt känns bra! Sen har det varit ett antal trevliga och nyttiga samtal med kollegor, gamla, nya och nygamla om sommaren och kommande läsår. Jag vet inte varför jag har hamnat på en sån trivsam arbetsplats. Men tacksam för det är jag i alla fall och ser fram emot läsåret 15 / 16.
Jag kommer att vara tjänstledig på onsdag så min nästa arbetsdag blir fredag då vi alla äntrar Olssons Brygga i Arvika med gemensam planering och, gissar jag, god mat. Det ser vi fram emot. Sen har vi ytterligare tre arbetsdagar för planering innan eleverna kommer på torsdag nästa vecka. Måndagen är given med föreläsning, men annars är det egen planering.
Firade sommarlovsslut i kväll!
Jag bemödade mig lite med grillmaten. Gjorde som Ernst sa, förvällde grönsakerna (morötter o majs) först före grillningen och det blev bra. Laxen kokade jag i kort spad före grill men det skulle jag inte ha gjort, istället ugnsbakat för den blir fastare då. Men grundidén att tillaga lite före är bra, Ernst har rätt. Potatisen är kokt pinfärsk, Roland hämtade i landet. Såsen är gräddfil, majonnäs lite, hackat äpple, lite senap, dill och gräslök, örtsalt och peppar och liten skvätt citron. Den var ok. Sen melon och tomat och melon och en apelsinskiva.
Om jag nu skulle sammanfatta mitt sommarlov 2015 så har det varit jättefint på alla sätt utom vädret förstås. Det kunde har varit mer somrigt . Men det bästa med sommaren är förstås att vi har fått ha barn och barnbarn här så länge med deras vänner och släktingar. Bilden från en av alla grillkvällar får illustrera det.
En annan höjdare är att vi fick vara i sommarstugan i hela fyra veckor, så njutbart.
Och skönt att målningen av uthus på Liane är klar. Det var sommarens nyttighet.
Vi har inte rest några långa semesterresor, det gör vi aldrig. Det blev mest utflykter i närområdet; Vassjön med fyrhjuling, båtturer på Östra Silen med äting och fika, räkor i Värmskog, loppisar både här och där, Klässbol linneväveri, shopping i Karlstad, Arvika Barbord, Esters café, Gustavsfors Sjömagasinet nu senast. Vi har tillbringat mycket tid med barn, barnbarn och deras vänner. Vi har också haft mycket tid till våra egna vänner även om det inte räckt till helt. Det finns ännu några projekt vi inte hunnit med.
Nu ser jag fram emot att börja jobba igen, träffa kollegor och så småningom eleverna. Jaktsäsongen ska bli spännande. Får se om lille taxen Seffrin är lika alert på rådjur i år som förra året och om dunkern Hej fortsätter att utvecklas positivt med harjakt.
Sen ska vi få ett nytt barnbarn snart, lille Bill ska bli storebror! ;- )
Tillbaka till jobbet i morgon!
Ungefär så här ser min arbetsplats ut ;- ) men jag ska inte sätta mig i rivningen utan som vanligt i den gula byggnaden där bakom, i källaren på det gamla mellanstadiet. Tja om man så vill gamla realskolan. Nu är det inte några vilda elever som har rivit ner skolan under sommarlovet i förhoppning om att slippa undan. Det som är helt nerrivet är högstadiet, den byggnaden är ersatt med nytt och fint som ligger bakom mig där jag står med kameran.
Eftersom jag fyller 65 i år så skulle jag kunna gå i pension med "hedern i behåll" men det är så himla kul att jobba så jag fortsätter ett tag till om hälsan o lusten står bi. Det kommer att bli som tidigare, varannan dag, måndag, onsdag och fredag. Imorgon börjar vi som sagt, vi personal och det ska bli kul att träffa gamla och nya kollegor. Vi har nästan ett par veckor på oss att förbereda innan eleverna kommer och det känns bra. Får se hur många av de dagarna jag behöver göra, och vilka som passar bäst..
Barnbarn lilla Lovis i Umeå...
... blir dragen runt på golvet i lådan av sina snälla storebröder medan hon leker med dockan! Det är jättekul!! Fint med det alldeles vita sommarhåret! Vi önskar så mycket att det inte var så långt till Umeå så vi kunde ses lite oftare! Tacksamma är vi att vi får bilder och rapporter om vad som händer.
Båtuflykt har vi varit på i kväll, mer om det senare här på bloggen. Magiskt med hemfärd på sjön i augustikvällens ljus.
Strandhugg vid Östra Silen
Lördagens plikter var inte avslutade förrän vid halv 8 - tiden. Men då låg vi i startgroparna för en tur med Busterbåten på vår fina sjö, Östra Silen. Solen sken från en klarblå himmel och blåsvädret var inte värre än det gick att åka ut på storsjön också, inte bara kajka runt i vår vik.
Vi gjorde strandhugg hos goda vänner T och A-M, som har hus på en av de allra finast belägna tomterna runt sjön.
Vackert att se ut över sjön när solen går ner. Det var lite fler båtar ute på sjön än vanligt, kanske kräftskivor här och där.
Vi hade köpt med oss ett litet paket svenska signalkräftor, bara för att träna lite inför kommande tider när vi förhoppningsvis får en sändning signalkräftor från Vättern. ;- ) De smakade alldeles utmärkt och skalen är inte så hårda som på de turkiska. Sen bjöds vi på smarriga varma mackor med stuvning av nyplockade kantareller. Det blev en fin kväll med trevligt umgänge. Tiden går bara alldeles för fort.
Så småningom fick vi dra hemöver innan det blev för mörkt.
Det är magiskt med kvällsljuset över sjön!
Så rofyllt o mäktigt!
Så rofyllt o mäktigt!
Bakåt ser det ut så här när lanternorna tänds
Här mitt ute på sjön så blir det utsikt med vida vyer.
Infarten till hemmahamnen är fin numera med bryggor och belysning. Tänk så bra att vi har fått en riktig småbåtshamn!
Vem har skickat en hålskiva????
Och var passar den???? Fick den häromdagen, väl inpackad i ett litet paket utan avsändare eller meddelande.
Gustavsfors i kväll!
Roland åkte Harley förbi här igår kväll och blev så imponerad att vi bara måste åka dit och kolla och käka i kväll. Vi bokade in oss här på Sjömagasinet.
God mat, grillbuffé, och trevligt sällskap blev det.
Det är ett ganska stort område med flera restauranger och en anläggning för camping, framför allt såg det ut att var ett par stora grupper scouter från Tyskland där just nu. Massor av tält längre bort.
Byggnaderna är gedigna.
Själva Alcatraz är en anläggning med flera möjligheter till mat, övernattning, konserter, äventyr osv.
Roland testar klätterväggen! ;- )
Karta över området. Gustavsfors syns i mitten av kartan. Vi bor ju vid Östra Silens västra vik, längst upp. Hela området är fullt av turism kan man se här.
Medan vi satt och åt så fick vi se hur två ovanliga motorcyklar rullade in till restaurangen. Det här var en trehjulig historia med chevroletmotor 8. Väger nästan ett ton om jag fattade föraren, en Lidköpingsbo, rätt. Den gick att framföra i 250 km / tim men han hade bara kört i 200 km / tim vid något tillfälle och naturligtvis på väg där det var tillåtet. ;- ) Han och hans medföljande dam var i vår ålder. De skulle äta och övernatta här. Kanske på tur runt Vänern.
Det här var damens fordon, också en trehjuling men med två hjul fram istället för bak. Märket Can am som gör flygande fordon och en del annat. Till att framföra denna skulle man inte behöva körkort.(?) Men det hade hon.
En sån här flotte har vi ibland varit sugna på att ha. Men det har inte blivit någon än. Ser trevliga ut i alla fall.
GRATTIS KÄRE STOREBROR PÅ FÖDELSEDAGEN!
Som lillasyster så har jag alltid sett upp till min storebror och beundrat honom för hans händighet och förmåga att klara sig själv. Han var väldigt ung när han lärde sig ett yrke på egen hand, startade upp med eget företag och han har försörjt sig väl sedan dess. Vi hurrar och grattar här från Liane och hoppas ni får en fin dag.
Här blir det som sagt en dag med målning och som avslut besök på matställe i Gustavsfors tillsammans med R och Å-B. Det ska bli trevligt som avslut på sommarlovet. På måndag börjar jag jobba igen.
Kulturminnesvård - målning av drethus!
Nu är det inte bara drethuset som målats i sommar utan hela ladugårdsbyggnaden på Liane och magasinet. En del av de här utrymmena används förstås men en hel del är tomma, hyser bara sånt som egentligen borde slängas, sånt som blivit liggande kvar i generationer. Så visst känns målningsprojektet lite som kulturminnesvård, så som det är på landsbygden numera, men fint blir det nu när det närmar sig färdigt med svarta dörrar och vita fönster.
Malte sprutmålade med falu rödfärg, son Markus skrapade och målade så mycket han hann av dörrar och fönster på sin semester. Nu gör Roland det sista.
Ladugården byggdes 1936 och målades då första gången. Sen målade Thyko och Nils under den tid de brukade gården, första gången för hand och andra gången sprutmålning. Roland målade första gången 1997 och nu alltså en gång till. Och det lär bli sista gången som han målar uthusen på Liane. Nästa gång det blir aktuellt är det nog någon annan som håller i penseln.
Arvika igår!
Arvika är en trevlig stad och igår hade vi ett nyttighetsärende där, inte bara utflykt. Det var massor av folk överallt med hamnfestivalstart och en del annat. Här ovan syns den karaktäristiska statyn Fågelmannen. Vi startade med ett besök på det fina konditoriet vid torget, Nordells tror jag det heter. Det har funnits hur länge som helst, har överlevt som klassiskt konditori trots olika trender över tid. Det har en trevlig miljö inne / ute och smarrigt kaffebröd. Vi stötte där ihop med kollega och fb-kontakt Kristin med familj. Kristin har bott i Arvika för länge sedan, visste jag inte.
Statyn av Elis i Taserud står också mitt på gågatan. Tyska turister köade för att sitta bakpå cykeln och ta kort.
Det finns en fin stadskärna i Arvika, med smala gator, kullersten och trähus. Och inte att förglömma; en massa mindre butiker som inte hör till de stora kedjorna.
På torget var det loppis och vanlig torghandel.
Efter genomförda nyttigheter åkte vi till Barbords restaurang, fint belägen direkt vid vattnet. Vi hade planerat att ta Olssons brygga men där var mycket ståhej inför kvällens konsert. Tror det var Ledin på hamnfestival.
Jättegod mat blev det med tournedo, gratäng, puré och rödvinsås
Desserten var given: Brulecreme och espresso. Fin dag i Arvika, fint väder var det också. Vi lyckades missa regnskurarna som seglade omkring runt oss.
Kortklippt äldsta barnbarn ...
... i Umeå. Han är fin när man ser ansiktet också nu efter en period med långt hår! Önskar så att vi kunde träffa Umeåfamiljen oftare, men det är långt och numera ingen ordning vare sig på flyg eller tåg.
Fästing
Fick inte bara svamp med mig hem i går från skogen, utan också en fästing. Den hade satt sig i knävecket och kliade infernaliskt idag. Det dröjde ett tag innan jag begrep vad det var och tog bort den. Innan dess hann jag klia och klämma och riva på den och det ska man förstås inte göra. Jag brukar inte få fästingar men så kan det gå. Om jag nu ska få borrelia så visar det sig troligtvis om tre dagar till ett par veckor. Men det ska nog gå bra den här gången också. Läste att det bara är var hundrade bett som leder till borrelia. Ska försöka glömma bort alla andra sjukdomar som de överför.
Växter i vägkanten
Försöker ta minst en långpromenad varje dag med taxen Seffrin. Passar på att komma ihåg namnen på de växter som blommar nu. Tänker att det är nyttigt att hålla minnet aktivt och inte bara låta saker falla i glömska.
Här är Björnloka, trist giftig växt som ger blåsor på huden. Blir tyvärr fler och fler efter vägkanten.
Älggräs blommar fortfarande. Enligt Maggan kallad stressblomma för den tar mått på sommaren. Den har blommat över när sommaren är slut.
Åkervädd
Åkersenap? Osäker!
Vitmåra, man kan växtfärga rödbrunt med rötterna precis innan de slår ut på våren
Kan vara rölleka, ser inte så bra vad det ska vara. Bra i så fall mot mördarsniglar sägs det
Prästkrage. Kan vara lik Baldersbrå men skillnaden syns på bladen.
Kanske mandelblom med de lite gråaktiga bladen
Ljungen har precis börjat blomma
Kråkvicker
Kärringtand
Flockfibbla
Förgätmigej som verkar vara på upphällningen med blomningen.
Blåklocka
Baldersbrå.
Fyrkantig Johannesört hade jag bild på också, men den försvann.
Asch där var den ju!
Älggräs. Undrar om det var den som enligt folktron skulle hjälpa mot hysteriska fruntimmer? Fast riktigt hur förtäljer inte historien.
Utflykt med fyrhjuling till Vassjön
Det fina sommarvädret inbjöd till utflykt. Vi tog fyrhjulingen och gjorde en tur i skogarna runt oss igår måndag.
Vi åkte upp till Vassjön där vi stannade och drack medhavt kaffe. Till Vassjön finns ingen bilväg och den är omgiven av trolska skogar. En liten bit längre bort pekade Roland ut den plats där det förr fanns en stickhyvel. Det var en anordning som hyvlade till stickor som behövdes för att lägga tak förr. Nu fanns inget kvar av den mer än bäcken som drev den förstås, men platsen kallas fortfarande Stickhyvel.
Skog är ibland alldeles otroligt vackert när solen silar fram mellan trädstammar och mossan ligger som en grön mjuk matta under.
På hemvägen såg vi älgko med kalv. Förr var det inget vi hajade till för men den värmländska älgstammen har kraschat under rovdjurstrycket så numera är det lite av en upplevelse.
Svamp plockade vi också här och där, sammanlagt nästan två kilo! Det är oerhört mycket svamp i år och ovanligt tidigt. Det är stora sommarsvampar, tjocka och med fina hattar. Det kommer att bli en fantastisk säsong om det fortsätter så här. Lite kompensation för den kalla och regniga sommaren, för man antar att det är den myckna blötan som gynnar svampen.
De här svamparna är lätta att rensa, bara att skölja och ta bort nedersta och kolla.
Katarsisfasen
Nu har sommaren gått in i katarsisfasen för min del. Efter en loj och lat tillvaro de senaste veckorna mest bestående av god mat samt umgänge med släkt o vänner, så knackar Luther på och vill ha ett ord med i laget. Det är städning och utrensning i huset som gäller. Allt onödigt och trasigt ska slängas bort för att ge plats åt nyttigheter och prydlig sortering.
Ën flyttlåda och ett par sopsäckar är klara för slängning alternativt lämning till second hand. Men det blir mer, en del skåp o lådor återstår. Ganska bra när det är gjort, en skön känsla. Men det handlar inte bara om att bli av med saker, det handlar lika mycket om omdisponeringar. Upptäckte att det i diverse köksskåp / lådor låg prylar som jag inte använt på flera år. Bättre att skicka ner dem i källaren eller helt enkelt slänga. Nära till hands i köket ska det bara finnas sånt som används ofta.
Vad är nu detta???
Sprang på de här på svampplockarturen häromdagen. Undrar vad det är för nåt?
Grillkväll på sjön!
Vi trodde inte det skulle gå att ta en tur med Busterbåten i går kväll för det blåste rejält ett tag på eftermiddagen. Men till slut så mojnade vinden och vi drog iväg. Dels tänkte vi oss grillat till kvällsmål, dels hjälpa en god vän och kolla hans hus.
Elden fick fart till slut
Fyra lommar lekte runt oss. Gissar att det var familj med ungar. De dök och dök, hela tiden och kom opp igen en bit bort. Sen är det typiska skriet otroligt vackert att lyssna på när det ljuder utöver sjön.
Vi åkte inte hem sent, runt nio, men solen drar sig neråt ändå vid den här tiden. Sommaren är på upphällningen innan den ens börjat. Det var 17 grader bara i vattnet enligt mätaren i båten. Stackars simskoleelever! När jag vaknade till igår natt vid tretiden så var det bara + 5 grader på norrväggen.
Grattis på födelsedagen PI
Hoppas du får en bra dag!
Jag slutade gratulera på födelsedagar här på bloggen för det blev så fel, glömde bort folk som jag borde ha kommit i håg. Men den här behöll jag, hoppas den stämmer och jag inte har förvillat bort dagen och tar fel. Det blir allt svårare med åren att hålla ordning på dagar och stunder märker jag. ;- ) Får väl skylla på tilltagande åldersbetingad senilitet om jag är ute på galen dag.
Rädda svenskt jordbruk ! Köp svensk ost!
Var och en av oss kan inte göra så mycket för att rädda svenskt jordbruk men vi kan alla försöka köpa så mycket som möjligt av matvaror som kommer från Sverige, producerade av svenska bönder. Det sammantaget har effekt på möjligheten för svenska bönder att klara sig trots att vårt lands goda djurhållningsregler gör det dyrare att tillverka mat här.
Gäsene är ett litet mejeri som gör ost enbart från mjölk från svenska kor och de betar nära mejeriet så transporterna blir inte så långa. Bra miljötänk!
Rickard på Ica- Sillerud har ett stort sortiment av Gäseneost, det är annars svårt att få tag på i Årjäng. Gäsene är det enda mejeri som gör exempelvis hushållsost (längst ner på bilden) på svensk mjölk, alla andra tillverkare använder bl.a. dansk eller tysk mjölk (men man får kolla det finstilta för att se det!) Ny just nu är Kräftost som har lite mer smak, passar till kräftorna. En som säljs mycket och som är min favorit är Port Salut. Den är himmelskt god! Nu har den precis kommit hem både i helbit och halvbit (den orange på bilden). Jag passar på att hamstra och köpa flera på en gång. Gäsene Port Salut kan ibland ta slut eftersom många köper den. Och den håller sig länge i obruten förpackning hemma i kylskåpet.
Bondmoran är ost som smakar som ost smakade förr, den har röd text på bilden ovan. Munkost har svart förpackning och den är också mer smakrik.
Arla gör några få ostar på svensk mjölk men jag har inte lust att rekommendera dem för de bidrar minsann inte till den svenske bondens överlevnad. Arla ska sänka mjölkpriset igen nu i augusti och många bönder tvingas att sluta efter den sänkningen.
Jag vill att den här synen ska finnas kvar i det svenska landskapet. Fina djur på bete, som här våra arrendatorers kvigor. De är 30 stycken tror jag och har betat här hela sommaren, växer och frodas! Just nu går de på Sönnare Brojâle och dricker vid behov vatten i älven nere vid Brobacken. Bilden tog jag igår kväll.
Hej då sommarhuset!
Nu har vi städat ordentligt och lämnar över till nästa gäst! Vi flyttar hem igen efter några veckor på sommarnöje. Men vi kommer tillbaka till det idylliska lilla huset med den fina sjöutsikten.
Ibland är utsikten så här dramatisk med åska och regntunga skyar, men idag var det strålande solsken hela eftermiddagen! Ett kan man vara säker ¨på och det är att utsikten över sjön är olika varje dag!