Rädda svenskt jordbruk ! Köp svensk ost!

Var och en av oss kan inte göra så mycket för att rädda svenskt jordbruk men vi kan alla försöka köpa så mycket som möjligt av matvaror som kommer från Sverige, producerade av svenska bönder. Det sammantaget har effekt på möjligheten för svenska bönder att klara sig trots att vårt lands goda djurhållningsregler gör det dyrare att tillverka mat här.  
 
  Gäsene är ett litet mejeri som gör ost enbart från mjölk från svenska kor och de betar nära mejeriet så transporterna blir inte så långa. Bra miljötänk!
 
Rickard  på Ica- Sillerud har  ett stort sortiment av  Gäseneost, det är annars svårt att få tag på i Årjäng.  Gäsene är det enda mejeri som gör exempelvis hushållsost (längst ner på bilden) på svensk mjölk, alla andra tillverkare använder bl.a.  dansk eller tysk mjölk (men man får kolla det finstilta för att se det!)  Ny just nu är  Kräftost som har lite mer smak, passar till kräftorna. En som säljs mycket och som är min favorit är Port Salut. Den är himmelskt god! Nu har den precis kommit hem både i  helbit och halvbit (den orange på bilden). Jag passar på att  hamstra och köpa flera på en gång. Gäsene Port Salut  kan ibland ta slut eftersom många köper den. Och den håller sig länge i obruten förpackning hemma i kylskåpet.
 
Bondmoran är ost som smakar som ost smakade förr, den har röd text på bilden ovan. Munkost har svart förpackning och den är också mer smakrik.
 
Arla gör några få ostar på svensk mjölk men jag har inte lust att rekommendera dem för de bidrar minsann inte till den svenske bondens överlevnad. Arla ska sänka mjölkpriset  igen nu i augusti och många bönder tvingas att sluta efter den sänkningen.
 
Jag vill att den här synen ska finnas kvar i det svenska landskapet. Fina djur på bete, som här våra arrendatorers kvigor.  De är 30 stycken tror jag och har betat här hela sommaren, växer och frodas! Just nu går de på Sönnare Brojâle och dricker vid behov vatten i älven nere vid Brobacken. Bilden tog jag igår kväll.

Kommentarer
Postat av: Gubben

Visst försöker man tänka på att köpa svenskt, men tyvärr så lägger jag inte hur mycket som helst på en svensk köttbit eller ost om priset skiljer sig för mycket mellan bra europeiskt och svenskt. så visst har priset en avgörande roll.

Svar: För mig är djurskyddsaspekten jätteviktig och då finns inget bra europeiskt alternativ. Det är bara Sverige som har en så sträng lagstiftning för djurens väl och ve i jordbruket. Jag är beredd att betala rätt mycket mer för svenskproducerat. Maten är ändå så billig jämfört med mycket annat som vi handlar.
Inga Magnusson

Postat av: Lena

Öppna landskap är också något som vi måste vara beredda att betala lite extra för. Utan betande djur försvinner ångar och hagar och ersätts av skog.

Lägg märke till att ICA's vispgrädde kommer från Österrike.....

2015-08-01 @ 11:15:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback