Det grova våldet har inte minskat i Sverige!

Det ante mig att någon feltolkat statistiken när nu nyheten basuneras ut i alla media om att våld med dödlig utgång har minskat kraftigt de senaste åren. Det har det inte alls. Det anmäls minst lika många mordförsök  som tidigare,  skillnaden är bara att svensk sjukvård och ambulansvård har blivit bättre så fler som utsätts överlever.
 
Trist med mediala ankor som får sånt genomslag och, får man anta, som en del av en gemensam tendens.
 
"Vad DN inte nämner är att det inte är våldet som har sjunkit, det är antal som dör av våldet. Bättre ambulans och akutvård räddar dramatiskt fler våldsoffer. Antal anmälda mordförsök har inte sjunkit, däremot sjönk andel som dör av våldet. Dessa tendenser finns även i andra länder och är inte synonymt med minskat kriminalitet. När dödlighet från given mängd våld sjunker är antal som dör ett missvisande mått på brottslighet. Rättspatolog Jovan Rajs gav denna exempel ”Lasermannen sköt elva personer, varav en dog. På 30-talet skulle åtta eller nio ha avlidit, på 70-talet ungefär fem och i dag förmodligen ingen”.
 
Så skriver Tino Sanandaji, forskare på  Institutet för Näringslivsforskning, på sin blogg och fortsätter.
 
"Sveriges befolkning har ökat med ca 17 procent sedan 1980. Samtidigt visar Brå att antal anmälda mordförsök, misshandel och rån mer än fördubblats. I SCBs undersökning av levnadsförhållanden har andel som uppger att de blivit utsatta för våld likaså ökat mellan 1980 och sist rapporterade år 2007. Att antal väktare tredubblats och utgifter på larm och övervakning ökat ännu mer tyder heller inte på ökad underliggande trygghet."
 
Det grova våldet har inte minskat i Sverige, tvärtom. Tragiskt för dem som drabbats och kommer att drabbas.  Kanske angeläget att åtminstone försöka söka sanningen bakom rubrikerna. Vi börjar lära oss det nu att det finns en medial och en politisk agenda att se upp med. Om debatten ska hamna rätt och det ska kunna fattas bra politiska beslut för att möta våldet så behövs fakta, inte medialt omhuldade myter.
 
https://www.facebook.com/tino.sanandaji?fref=ts

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback