Bombhot i Oslo ...
Avspärrningen började vid hotellet och det var mer eller mindre kaos i hela Oslo, ett stort område runt ambassaden, slottet och parken var avspärrat och evakuerat. Portiern rekommenderade oss att ta en promenad till museet istället. Så vi tassade iväg längs avspärrningen och fascinerades av hur många tungt beväpnade poliser Oslo kan ställa upp i en svineblink så där. Och hur effektiv en stor avspärrning kan bli. i varje gathörn stod poliser i skyddsvästar, utrustade med automatvapen. När vi kom till Karl Johan var en stor del av gatan avspärrad nedanför slottet och fullständigt belamrad med poliser, hundpatruller, räddningsfordon, brandbilar, ja allt tänkbart i den vägen. Och överallt var det stort mediapådrag. NRK hade en kul bil med en hög spiral på. Stämningen var nervös.
Men när vi gått en stund på Karl Johan så blåstes det hela av och förklarades att det som hittats var en övningsbomb och att en tjänsteman på amerikanska ambassaden hade glömt den.
Fast det är det inte så många som tror på berättades det för oss. Det har länge rått irritation från USAs sida att det inte har gått att få mer friområde runt ambassaden eller flytt till en annan del av Oslo som är lättare att bevaka. Men kruxet är att ingen vill ha ambassaden till granne för det innebär en massa bevakning, demonstrationer och diverse hot. Så det tros i Norge på många håll att det här var en liten fejk från ambassadens sida för att utöva påtryckningar i flyttfrågan. Vi har förstås ingen aning. Det blev i alla fall en lång promenad för vår del och stor dramatik. Jag gör det här inlägget först och kommer tillbaka med andra trevligare inlägg från två dagar i Oslo senare.
Bilden här ovan är från Karl Johan där utryckningsfordonen stod i dubbla led på den avspärrade halvan nedanför slottet.
Bilden ovanför den är från vårt hotell där personalen stod ute och kollade mot ambassaden, avspärrningen var precis med hotellet som gräns.
UPPDATERAT: Det sägs nu under dagen att USA ber om ursäkt och erbjuder sig att betala för den här gigantiska insatsen.
Kjell Engmans fantastiska glaskonst i Borgvik!
Vi var i Borgvik och kollade på glasutställningen och blev bara helt tagna! Tänk att man kan göra sånt här med glas! Det är egentligen otroligt.
Kjell Engman jobbar på Kosta glasbruk och bor på Öland. Han har ställt ut i Borgvik hyttruin i Grums, några år nu.
Om man bara hinner se en enda utställning i Värmland i år, så är det den här man ska se! De rekommenderas verkligen.
Föremålen visas i den lokal som heter Sliperiet i Borgvik, uppe på vinden och den ackompanjeras av vacker musik vilket ger en speciell stämning.
Förutom glaskonsten så visas en stor utställning i bottenplan på den här stora lokalen, det är bilder och den är också väl värd ett besök.
Sen är själva hyttruinen med restaurang värd ett besök
Imorgon tisdag blir det bilder o text från Oslobesöket, viträffade även Årjängsbor på Akers brygge.
Oslo-tur...
...blir det idag. Räkor på Akers brygge, Karl Johan - promenad och lite annat. Vädret ska bli fint o Oslo är så vackert!
Tofsviporna är kvar.
Det finns en flock med ungar nere på åkrarna mellan oss och Prästgården, vi såg dem idag när vi cyklade med hundarna. I Harnäs såg vi det som Kerstin Ekman anspeglar på i sin bok Häxringarna: En bock som jäktade en get runt runt och bara travade efter henne i samma spår. Ett slags förberedelse för parning.De håller på så i flera dagar. Tornfalkunge såg Roland sedan i kväll, men han försvann som vanligt direkt. Cykelturen gick till Guldgruvan och tillbaka. Det är fint där nu efter att brytningen avslutats. Inga älgar ser vi numera här på Liane, jag tror att de inte gillar vete som är sått överallt här. Förra årets havre var läckrare, den tog också slut före skörd.
Vid guldgruvan finns en fin damm med fiskar i och en crossbana. Det har växt upp snabbt igen i området.
Bra hundträning är det att cykla
Här nere står Roland i veteåkern, den är väldigt frodig och fin. Det är länge sedan det var odlat vete på Liane.
SNARKIL tema Rockabilly!
Snarkil är en del av Sillerud och det är en landsbygdsdel som har lyckats på ett fantastiskt sätt att få bygdens barn till att bosätta sig i sin uppväxts hemort igen. Det byggs hela tiden nya hus i Snarkil, befolkningen ökar, barnen blir fler och fler för varje gång vi kommer dit.. De som ändå har utvandrat kommer gärna tillbaka för att vara med på traditionella festligheter som denna och umgås i alla åldrar.
Och hur kunde det bli så? Vad har Snarkil som inte andra platser har som förlorar sina barn till tätorten eller till andra boplatser?
Byalaget! Och alla de som år efter år i decennier jobbar med att skapa gemenskap som omfattar hela byn! Man har insett att trivsel och traditioner är viktiga för alla och de gör sig inte själva utan man lägger ner arbete för att åstadkomma det.
Vi har förmånen att ha vänner här och igår lördag var vi med en stund på den årliga byalagfesten som avslutar årsmötet. Den gick av stapeln nere vid Snarkilstjärnet, vid kraftstationen, där man byggt en egen festplats och satt upp det egeninköpta partytältet. Vi var nog 50-60 personer med på festen, de äldsta i 70-årsåldern och den yngste lille Ruben Reuter bara ett par veckor gammal. Sen fick vi träffa alla de andra barnen; Anna på Åsen och broder ´Victor, Sixten, Alva, Meja, Anton, Felicia och de andra som jag inte vet namnet på, de är så många. Och detta är i hög grad barnens fest, med ´"tatueringsstation" för dem, kiosk där de själva kunde göra i ordning godis och annat till försäljning, musik, badmöjligheter finns alltid, matttvättarflotten att leka med. grillplats.
Nedan har Rolf tagit fram den skinnjackan som han använde på Rockabillytiden och den passar lika bra nu! Flott!
Årets tema var alltså Rockabilly och det fanns verkligen exempel på tidsenlighet! Himla snygga kläder och frisyrer!
DJ Christer förstås som fixade 50- 60-talsrocken!
Exakt formulerat!
Det behövs ett landsbygdsparti! Just nu existerar inget, men på landet finns ett antal säkra röster att hämta inför nästa val.
Senare idag söndag kommer inlägg och bilder från Rockabillyfesten i Snarkil!
Varg dödade sällskapshund på gårdsplanen!
Två dagar i rad har hundar attackerats av varg i byn Västergransjö utanför Sollefteå och det börjar bli obehagligt.
Lisbeth ´Fribergs hund Elle, en blandning av chihuahua och nakenhund blev mat för vargen den här gången. Matte såg det hela genom fönstret och hörde den lilla hundens dödsskri. Det skriet glömmer hon aldrig, det skar i hjärtat.. säger hon.
Ny valp, lilla Bugga!
Bosse och Roland har alltid sina hundar ihop, Roland har hanarna och Bosse tikarna. Nu var det dags för inköp av en liten tik; Bugga. Det ska ju vara dansnamn, typ Hambo, Jazz, Polka, Schottis, Valsa osv, en lustiger dans med Jösse. Hon kommer alltså att bo hos ´Bosse o Liselott. Jättesöt är hon!
Det är inte så lätt att ta kort på en 8 veckor gammal valp. Oftast är det bara svansen kvar när man försöker trycka av kameran. Så här ser hon ut i alla fall lilla Bugga. Hon är avkomma till en Leverhögenstik. Vinklarna är fina, korset bra, suveränt lång fin hals, helt parallell i både framställ och bakställ, fina färger, börjar redan färga ut. Det kan bli en riktigt snygg hund, förhoppningsvis med bra jaktegenskaper också. Hon kommer att sova på höger sida om halsen på husse nu den första tiden, i hans säng förstås.
Hon hämtades från Laxå idag lördag.
Sen kommer kort från byalagsfesten i Snarkil
Utflyktsmat!
Med hjälp av såna här grilljärn kan man göra suveränt god matsäck på utflykt. Det går bra att fylla med grönsaker, kött, korv eller fisk eller vad man gillar, lägga samman och värma i kol eller i eld. Här är det Polarbröd tror jag, de passar bra i storlek och smak men det går säkert bra med annat bröd också. På bilden ovan här gör L ett pizzaliknande bröd med ketchup och ost.
Världsekonomin - gigantisk bluff?
Marknaden är den nya guden i världen. Den ligger som en hotfull enorm amöba över oss alla, genast redo att bestraffa hela mänskligheten med kaos, svält och armod om inte dess uttolkare genast blir åtlydda när de förklarar tecknen i skyn för de okunniga människorna.
Det går inte att på allvar hävda att detta är mer seriöst än medeltidens häxprocesser. De verkliga värdena bakom valutor och aktier är för länge sedan borta. Allt har reducerats till ett spel med höga insatser, ett spel som kan styras med två meningar från rätt person i rätt tid och med rätt tonfall.
Igår fredag ...
.. var vi på språng hela dagen. Gjorde en endagsutflykt till i tur och ordning Esters kafé i Långserud, Nysäters Antik, Borgviks glasutställning, Bofabs jaktbutik i Grums och Antikshoppen mitt emot. Bilder från den helt fantastiska glasutställningen kommer senare. Tänkte svänga in till Echstedska gården också men såg på nätet att det var modeutställning med korsetter och sånt, gubben ville inte se det.
Sen blev det avslut med gammaldags mat på hembygdsgården, cykeltur med hundarna, besök i ett våra hus för att prata med gäster några minuter. Till sist åkte gubben ut och trollade llite med de nya dragen, utan framgång och då var klockan bortåt midnatt. Min telefon passade på att lägga av under dagen så om någon försökte nå mig så beror det på att telefonminnet var överfullt, jag glömmer rensa bort sms. Nu är det i alla fall åtgärdat.
Tornfalksungarna i duvslaget är två!
Vi såg dem på håll i går när de satt på ladugårdstaket. Sen flög de lite drumligt och försvann i en svineblink! Tänk att de ska vara så skygga! Inte en enda bild på dem! Inte ens på avstånd. Innan kameran kommit upp och är färdig för avtryck så är de borta!
Bill o fågelstrumporna
Bröllopsfirande ....
... gjorde vi igår kväll, torsdag. M och I gifte sig i december förra året, men de ville hellre bli firade nu när de kom hit.
Vi passade på den absolut varmaste dagen den här sommaren. Det blev en fin utflykt med sakta hemfärd vid midnatt.
Intressant andraledare i NWT igår!
Det intressanta med den är inte vad som står där, för det är osakliga upprapningar från Årjäng -västs urgamla bypolitik. De har vi hört till leda här i Årjäng i stort sett ordagrant, men från andra personer än den här NWT-redaktören.
Det intressanta är varför det står där! Det intressanta är varför den ledande dagstidningen i Värmland ger sig in i en intern kommunalpolitisk träta och tar tydlig ställning för den ena sidan utan att höra den andra sidan och utan att ta reda på fakta.
Vem matar tidningens redaktörer med floskler och fördomar - igen? Vem är det som känner sig så förorättad att man är beredd att sabotera det tidigare väl fungerande allianssamarbetet för att få nåt som liknar revansch och egen hämnd på person - igen!? Vem är det som triggar igång media i en debatt som så uppenbart gynnar den politiska motståndaren - igen?
Det är ett lågt krypskytte som inte ärar vare sig tidningen eller dess källa! Sakligt grundad kritik hör hemma i den politiska debatten och i media, men inte det här svamlet.
Bröllopsfirande ....
... gjorde vi igår kväll, torsdag. M och I gifte sig i december förra året, men de ville hellre bli firade nu när de kom hit.
Vi passade på den absolut varmaste dagen den här sommaren. Det blev en fin utflykt med båtarna till Restön, grillning, prat och sakta hemfärd vid midnatt. Bilder kommer senare i det här inlägget. Just nu fungerar inte blogg.se med bildpubliceringen.
Just nu klipper gubben gräs på Brogärdet och jag ska äta brunch! Det blir nog rostat bröd med skinka. Fick tips på kul utomhusmatlagning i går kväll, Det ska jag berätta om senare, tog bilder på det. Himla lättvindigt och gott!
Kjell Åke i Myra...
och Henkan Nyåker uppträdde på hembygdsgården i Sillerud i onsdags och vi hann precis hem till det.
250 personer kom och såg och skrattade. De här gubbarna bjöd verkligen på sig själva.
Detta var en del av Sellereveckan som pågår nu i Sillerud på hembygdsgården. I kväll är det gammaldags mat. Det brukar vara motta, môrske, stekt fläsk, svagdricka och sånt. Uppträder gör Årjängs nya sång- och kompositörstjärna Marcus Erkenfjord. Tror i alla fall att förnamnet är Marcus. F.ö. så är det hantverksförsäljning, loppis, utställningar och kanske kolmilning (brukar vara det i alla fall). Vi ska dit i kväll har vi tänkt oss, det där med maten brukar vara gubbens favvo. Under dagen åker vi kanske på utflykt, runda till Borgvik eller så, och ser den omtalade glasutställningen. Hoppas den är kvar.
Kjell Åke i Myra...
och Henkan Nyåker uppträdde på hembygdsgården i Sillerud i onsdags och vi hann precis hem till det.
I Stockholm ...
... hos lille Bill har vi varit nu i tre dagar! Han är fem veckor gammal och jättesöt!
Kolla det stadiga greppet runt farfars lillfinger!
Flygträning!
(Klockren Tonic - neck- reflex! Armar o ben sträcks på den sida som huvudet vänder åt! Den finns hos alla barn, utlöses när huvudet vänds och den kvarstår ytterligare några månader. Ha ha... det jag skriver nu är ett uttryck för yrkesskada! Det är svårt att låta bli att se sånt när man jobbat ett helt liv med barns utveckling främst avseende motorik, intellekt och social utveckling. En del av utvecklingen är förutbestämd och sker i en bestämd ordning men med olika tidpunkt för olika barn. I mitt jobb med barn som kan ha bekymmer med sitt lärande så gäller att jag måste ha koll på bl.a. om en del reflexer finns kvar upp i åren och ställer till det på olika sätt. )
Blomfunderingar
Jag tror att jag hejdar min åldersglömska genom att försöka komma ihåg vad blommorna har för namn. Nu tror dottern att det kanske är så att just de här gamla kunskaperna är de sista som faller ut ur minnet, men jag gillar det i alla fall.
Här finns ormbunke, nåt gräs, prästkrage, en gul blomma som ser ut som lysing, men kanske inte så praktfull som praktlysingen hemma i trädgården och så en liten blåröd mörk sak längst ner som jag inte vet vad den heter. Och aldrig har vetat heller, så den har jag inte glömt bort.
Nya huset med sol, värme och bad!
Lite längtansfullt åker vi förbi med båten ibland och kollar på det nya huset lite så där på avstånd . Just här sitter veckans gäster vid bryggan i varmt solgass och badar på den fina sandstranden. Lite avundsjuka är vi och önskar att vi hade haft lite fler egna veckor inbokade. Men nästa år så.....
Sen Årjängsmarknad
Om jag har fattat rätt så är Årjängs marknad i år 2012, en vecka tidigare än vanligt, dvs säga redan runt den 15:e september.
Saltsten till älgarna ...
.... sätter vi upp här och där. De innehåller salt och mineraler. Det är bra att placera dem nära vatten. Den här finns nära nya huset. Bredvid flädern.
Tornfalken häckar verkligen ...
... i Oskars på Liane gamla duvslag! Roland har sett den burriga ungen, eller om det är en av flera. Men han / hon är väldigt skygg och låter sig inte betittas någon längre stund.
Så fast jag väntade en god stund så fick jag inte se den. Så det blir bara bild på duvslaget utan tornfalkunge.
Ladusvalorna är färre än förr men de finns fortfarande under taket på ladugården på Liane:
Utbredd okunnighet i de gröna frågorna ...
... är det hos det svenska folket. Men det finns ett stort intresse och starka opinioner i de här frågorna, framdrivna av smala intresseorganisationer och sensationslystna medier. Ungefär så skriver en uppsalaforskare, Lennart Bengtsson, i UNT.
Och jag som trodde att detta mest gällde i rovdjursfrågorna, vilka politiskt verkar vara totalt i händerna på just starka känslor och allmän okunskap hos den naturbetraktande röd-gröna mediemajoriteten i landet! De som brukar naturen, inte bara betraktar den, har ju smärtsamt fått sig till livs erfarenheter som bidrar till att höja kunskapsnivån ett rejält snäpp.
Tydligen är det så att vi i gemen har en falsk bild av enorma koldioxidutsläpp, snabbt smältande isar, alarmerande global uppvärmning osv och med den i bakhuvudet så drivs det fram politiska beslut som alltså är kortsiktigt populistiska, inte långsiktiga och sakligt förankrade.
Så här skriver Lennart Bengtsson bl.a.:
"I en tid då politikerna ser som sin främsta uppgift att förverkliga folkviljan är det också viktigt att försäkra sig om att folkviljan bygger på fakta och inte på felaktiga föreställningar som i detta fall. Risken är då att det blir galet den goda viljan till trots".
Borde månne staten ta ett större ansvar för att fakta sprids och inte uppblåsta myter när det gäller de gröna frågorna? Jag menar som en motvikt mot särintressenas medieinflytande ( 56 % av Sveriges journalister röstar på MP eller V!)
Även Svd skriver om detta:
Mossbekämpning
Den bekämpade mossan på taket har i alla fall ändrat färg, från piggt och frodigt grönt till en obestämbar brun nyans. Medlet ska alltså verka någon månad och sen ska mossan falla av och inte komma tillbaka på flera år.
Vi får se hur det blir med det. Reklam kan ju rätt ofta lova runt och hålla tunt.
Sommarvärmen har äntligen kommit!!! Det var på tiden, himlen är vackert blå med klädsamma vita duttar och solen skiner.
Karl Ove Knausgård skriver om Breivik!
Jag vet inte vem Karl Ove Knausgård är men jag avser att ta reda på det.
Han gör en helt fantastisk analys av Anders Behring Breivik och det som hände på Utöya. Den är inte bara oerhört klok och insiktsfull, den är också skriven med ett vackert språk som verktyg. Jag kommer att läsa den om igen, kanske flera gånger.
Det är alltså årsdagen av det hemska på Utöya, det obegripliga som åtminstone jag fortfarande vägrar att på något sätt ta in i min förståelsevärld. Jag minns exakt vad vi gjorde den dagen.
Det började komma rapporter från Oslo under dagen men det var osammanhängade och sporadiskt. Jag läste lite om om det och skrev en del på bloggen, sen åkte vi till en god vän och umgicks där bl.a. med ett norskt par som också hade hört lite om händelsen. Men vi pratade inte om det just då, ingen visste nåt egentligen. När jag kom hem sent på kvällen, började katastrofen bli i media och jag följde rapporteringen länge, speciellt i Verdens gang, den norska tidningens nätupplaga.
Norge samlar sig idag för att minnas och sörja tillsammans. Vi är många i Sverige som också kommer att tänka på dem som drabbades.
Sommarillustration!
Nu verkar i alla fall värsta regnperioden vara över och solen visar sig oftare.
GRATTIS NIKLAS OCH JOHANNA!
Idag firar ni ert bröllop och vi önskar att vi kunde ha varit med. Det hade varit en mycket speciell upplevelse med fantastiska arrangemang och så roligt att kunna följa med er den här stora dagen. Nu får vi nöja oss med att följa er i tankarna under dagen. Och hoppas att vi ses snart igen. Ni är alltid välkomna hit!
Gosning till salu för 400 kr i timmen.
Jag försöker reda ut för mig själv varför det här känns ännu mer motbjudande än vanlig prostitution.
Om fläder
Olvon eller fläder funderade jag på, men det bör vara fläder, vid nya huset
Barnbarn dag tre
Nja han längst ner hör inte till skaran barnbarn.
På förmiddagen var det utrensning av skräp ur källaren och en tur till återvinningscentralen med en hel släpkärra. Barnbarnen var med och bar och sorterade i olika containrar. På hemvägen som synes ovan blev det gemensam fika på stationscafét i Svensbyn och lite shopping med dotter i loppisen där samt i cafét.
På eftermiddagen bad nere vid bryggan. Dotter testade kanoten, därför flytvästen. För att få lite mer fart på kanoten så lånade vi Evert som var här nere och badade med Maja, Elsa o Annie.
Sen blev det sista önskematen; hamburgare på gårdagens älgbiffar, lite vila och så transport till Åmål där Sandra hämtade upp dotter och barnbarns för vistelse i Fengerfors ett par dagar före hemfärd till Umeå med nattåget. Sandra har precis startat upp ett eget hembageri i kretsen av Not Quiet i Fengerfors. Vi ska försöka göra ett besök där senare i sommar.
Oj, vilka roliga och intensiva dagar vi har haft med dotter M och barnbarnen Moses och Isak! ´Synd att Umeå är så långt bort, vi önskar vi kunde träffa dem oftare. Det blir långt mellan varven.
På sen- kvällen, efter lite koll med gästerna i husen, åkte Roland o jag på bygdetur. Tänkte åka till Rolf o Inger för att gratulera till deras nya farföräldraskap, men R var långt bort i norgejobb och I var på sitt jobb sent. Så vi landade oplanerat hos grannarna istället och blev bjudna på grill. Det blev god mat och trevligt prat fram på nattkröken hos de nyblivna farbror och faster ;-). Så tänkte vi inte så mycket på saknaden efter M, M och I.
Ny app för SJ finns det...
... . Den kallas senapen! ;-)
GRATTIS BILL!
1 månad idag den 20 juli 2012! Kolla fötterna! Lite bilder här från hans första veckor, vårt nyaste lilla barnbarn, son till Markus o Carin. Han är sååå söt! Och jag är som farmor inte ett enda dugg partisk!
Barnbarn dag två kväll.
En trollingtur med Busterbåten är det nu.
Barnbarn dag två kväll
En hundpromenad med Oskar gjorde vi och passade på att ta med lite svamp hem till kvällsmålet. Det blev stekt svamp till dem som ville ha det och smörgåsar och våfflor med nykokt hallonsylt och vispgrädde till dem som ville ha det. Och det ville i alla fall två och väldigt många våfflor blev det.
Barnbarn dag två em
Sent eftermiddagsdopp nere vid bryggan blev det. Hysat varmt i vattnet.
Barnbarn dag två förmiddag.
Resa till Årjäng med Roland för att hämta en skopa av något slag + besök på Broms café och glasskalas. Sen Tvätt av timmervagnen med högtryckstvätten, båda var med och hjälpte till, funkade bra. De var noga och förstod precis.
Lite lek efter det och så mattime. Igår var det Moses önskemat; pizza och idag blev det dotterns önskemat; pannbiff med brun sås, potatis och gröna bönor. Det blev dessutom majs och lingonsylt till. Imorgon blir det Isaks önskemat; hamburgare. Han har redan köpt dressingen som ska vara till.
Grattis Peter i Snarkil och sambo!
Igår var det som de fick en gosse. Inte så liten, nästan fem kilo. Och grattis till Rolf och Inger som blivit farföräldrar! Det kommer tätt på med barnbarn nu, både här och i Snarkil. I morgon blir det bilder på vår lille Bill som fyller en månad då.
Barnbarn dag ett
Utflykt med Busterbåten blev det, mete och fiske. Inget napp, jo napp flera, men inget uppdraget. Sen åkte vi ut och grillade här, trevlig plats!
Fast det fanns en hel del av de här objudna gästerna där innan. Jag desinficerade allas skosulor när vi kom hem. Men jag vet att det är fåfängt, de finns ändå runt oss på flera ställen. Det är bara en tidsfråga innan jag också har trädgården full. Mördarsniglar, spansk skogssnigel. Om de representerar mångfald eller enfald vet jag inte. Det är en art vi klarat oss utan i århundraden och jag skulle inte sakna den om vi slapp ha den i fortsättningen, men jag vet inte effektivt bekämpningsmedel. Vi har klarat oss länge ändå.
Barnbarnen i Umeå!
Den kom för ett tag sen; bilden på barnbarnen i Umeå; Moses och Isak. Det är roligt att träffa dem igen, det är långt till Umeå och blir inte så ofta!
På fredag blir det första bilderna här på nyaste lilla barnbarnet; Bill i Stockholm. Han fyller en månad då!
Älgar ser vi ibland
De här två tjurarna gick bredvid huset häromdagen. En har ordentliga skovlar på gång. De är inte riktigt utväxta än och har basthuden kvar, den som ska ge hornen näring under tiden de växer. Undrar om älgar gillar vete som arrendatorerna sått på hela Liane i år?
Våra tyska gäster gillar älgar. I söndags for ett par av dem runt och kollade efter älg. De var helt begeistrade för de lyckades se 12 stycken på en kväll. Det är lättast mellan nio och elva på kvällen och med bil. De är inte särskilt rädda för motorfordon.
Hårdsmält forskning ...
Husvård
Igår tisdag orkade det vara fint väder hela dagen! Faktiskt varmt och soligt. Vi passade på att göra husvård; Roland sopade taket och jag skurade verandan ren från alger och mögelväxt. Taket är alltså så fullt med mossa så det kunde lika gärna vara ett äkta mosstak. Vad gör man åt eländet?
Nu köpte vi någon mossdöd och sprutade på efter sopningen. Det ska verka någon månad, sen ska mossan lossna och inte komma tillbaka igen på flera år, om man ska tro reklamen. Och det vill man ju gärna göra. Men huset byggde vi 1977, pannorna börjar bli tunna nu och antagligen måste vi snart byta taket. Det finns ju en given livslängd på allt. Men takbyte är ju ett kostsamt och jobbigt projekt så vi drar gärna på det.
Tujan och idegranen vid väggen tog vi ner till hälften, det är resterna som ligger på pallgafflar på traktorn längst fram i bild.
På understa bilden syns det som blommar just nu; lysingen. Praktlysing heter den väl tror jag. Såg något liknande växa vilt vid nya huset men är osäker på om det är samma sort eller en enklare vild variant. Tacksam i alla fall.
Fint på Liane ...
.... gjorde arrendatorerna i måndags genom att putsa en del åkrar. Här syns arrendator O som var med och drog upp deras traktor när den fastnade på Sellersänga. Det är väldigt vattensjukt i marken.
Sena fiskebilder
Bilder från fisket förra veckan, det var Gunnar o Roland som var ute. Tre fiskar fångades men släpptes alla tillbaka. G gör egna vackra fiskedon. De använde sig av en fiskemetod som kallas nåt som liknar jerkbejt eller nåt sånt. Inte min avdelning.
Nya huset - sista dagen!
Bilder från nya huset de sista dagarna vi var där
I fredags satte Roland gångjärn på förvaringslådan som ska stå på verandan. Den går att förvara i och sitta på förstås.
Verandan är målad nu, det var mitt projekt under veckan. Färgen är lte mer åt gult än den ser ut att vara här Och så målade jag lådan förstås också.
Kul med färg numera, lite mirakulöst är det med blandningarna. Vi har beställt en markis som ska sättas upp vid altanen för det kan bli väl varmt när eftermiddagssolen ligger på där. Och den markisen har en bestämd färgkod och samma färgkod är det på lådan! Den är framtagen genom att vi hade med en bit fasadträ som mättes med dator och så blir det en kod som sen går att blanda till exakt.
På bilden backar Roland ut på lördag morgon när vi lämnade huset för den här sommaren. Nu är det bokat lång tid framöver och vi kommer inte in där mer än någon timme i samband med byte av gäster.
Nästa sommar ska vi i god tid boka in oss mer än en futtig vecka.
Äntligen ...
... får vi träffa barnbarnen från Umeå! De kommer nog i morgon med tåg till Karlstad och stannar till helgen. Himla kul ska det bli. Sen ringer jag och kollar om yngste sonen kommit hem från 10 dagars jobb i San Francisco, men får inget svar. Antingen är han på väg eller också har han jetlag och sover.
Målning blev det idag, måndag!
Lilla granntjejen J var här idag och nu ville hon måla. Det blev bl.a. fingermålning med tryck sen. Lite klipp och klistra ockå och så lite av det tålamodsprövande pärlplatteläggandet. Men till slut så började det bli mörkt och då ville J avsluta för idag.
Agenda
Hemkomstjobb igår söndag; tvätta kläder, kolla blommor, packa upp. Framåt kvällen kom R och Å-B för en kvällsmacka med oss och en pratstund. De hade varit på snossetur till barnbarnet i Säffle, lille Charlie som vi följer på modrens FB. Dagen avslutades med en cykeltur med hundarna. Inte fel att vara hemma heller, det är lite kvar på ledigheten.
Idag måndag ska vi till Säffle och hämta en ny kanot hos Anders. Bara gubben har klippt färdigt alla långraggiga gräsmattor.
Fiskgjuse
Mäktig är den! Roligt att den finns vid vår sjö.
Hemma igen ...
... är vi efter att ha bott i nya huset en vecka. Sorgligt att lämna huset som vi trivs så bra i, nästa år kommer vi att boka in oss själva där 2-3 veckor. Internet funkar där ute men går alltså sakta så surfandet har varit minimalt. Nästa sommar räknar vi med fiberuppkoppling så vi kan surfa med ljusets hastighet överallt ;-), både där och hemma.
Stortravet i Årjäng 2012
Årjäng har alltså en vacker och välbesökt travbana. Travet har gamla traditioner här i Nordmarken. Man började tävla med sina nordsvenska skogshästar på isarna under vintern, alla jobbade ju med skogsarbete ¨på den tiden. Sen byggdes travbanan i Årjäng som en av de första i Sverige. Travet utvecklades mot mest varmblodslopp och det kom till olika sätt att spela på hästarna, både på den egna travbanan och på distans.
Stortrav är det en gång varje sommar på Årjängs travbana. Det är ett evenemang som drar till sig duktiga hästar och en stor publik. I år var det 12.000 personer som hittat hit, det är ett par tusen fler än de c:a 10.000 som bor i kommunen! Bra kuskar kommer också; Björn Goop, Olle Goop, Erik Adielson, Örjan Kihlström bl.a.
Det finns en fin lekplats för barnen.
En sån här dag bjuder på en avdelning med smådjur....
.... och en avdelning med högdjur! ;-)
Dagen till ära fanns snyggt välklädda landshövding Eva Ericsson på plats med tal, liksom Kjell Ericsson ordf i travsällskapet. Hanne Hermansson sjöng värmlandsvisan vackert även om ljudanläggningen inte gjorde henne rättvisa.
Vi tog plats i restaurangen tillsammans med goda vänner från Göteborg och hade en himla trevlig dag. Det är roligt att umgås med vänner som hängt med i så där 30 år, som dessa. Vi faller direkt in i den gamla vanliga skämtsamma jargongen, fast vi inte ses så ofta. Och besöket på Årjängs stortrav har blivit en trevlig tradition.
God mat och bra service är det trots fullsatt.
Så här ser det ut vid totalisatorn där man kan spela på hästar och hämta ut eventuella vinster.
Tur på trav!
Om hästar och trav kan jag inget, vi går i ärlighetens namn dit mest för att äta god mat . Spelar gör jag så där 25 - 50 kr åt gången, inte för att försöka bli rik utan för spänningens skull. Eller köper en andel i en V75;a som någon klok person gör. Men efter en dag som Årjängs stortrav 2012 så önskar jag förstås att jag hade lagt minst en nolla till spelsumman! ;-) .
Jag hade bestämt mig innan för att spela Björn Goop i varje lopp där han fanns med. Sen upptäckte jag att jag glömt honom i ett lopp. Då skenade jag iväg till toton i sista minuten och spelade honom 20 SEK vinnare. Just då stod han i 51 gånger pengarna!
Själva loppet följde jag inte så noga men när det var över och jag kikade på anslagstavlan och min lapp så gnuggade jag mig i ögonen. Han hade verkligen vunnit och gav inte 51 gånger! Men 70 gånger pengarna!
Sen höll jag på att få in en högoddsare igen; lojalitetsspelade Magnus Jakobsson för han råkar vara kusin till våra arrendatorer. Han ledde länge loppet men galopperade vid mållinjen. Och det får man inte göra. Han hade gett 55 gånger pengarna tror jag. Dagen slutade i alla fall på plus även om jag drog ifrån entréavgiften och maten.
Äsch!
Jag tror inte att hon vill börja jobba igen efter sin föräldraledighet! Victoria har jobbat hela sitt liv egentligen och aldrig varit ledig så här länge förut och pressen har respekterat hennes önskan om att få vara ifred!
Jag undrar om hon verkligen vill gå tillbaka till ett intensivt jobb med mycket resor igen efter detta. Eller kanske ställer hon krav på att varje dag kunna få vara tillsammans med sin lilla dotter och alltså inte göra några långa resor över flera dagar, de kan göras av någon annan!
I så fall är hon inte ensam. Många andra föräldrar vill vara hemma båda två under en längre tid med sina små barn. Fantastiskt att vi kommit dithän. Jag har skrivit det förut; barn har generellt sett aldrig haft det bättre än de har nu i vårt land. De har två föräldrar som engagerar sig i dem och redan från början!
Grattis på födelesedagen förresten!
Om Årjängstravet...
... skriver jag imorgon söndag när jag fått ordning på bilderna. Vi var på stortrav igår lördag 14 juli 2012.
Agenda
Idag fredag, var det snabbshopping i Karlstad på förmiddagen. Sen lite städning nya huset, mer rensning på badstranden,byte av en del husgeråd. Sen fredagstrav. Jag lyssnade på en expert Magnus M o vann. 600 SEK i vårt första lopp, Anna Rönning i montéloppet. Tack för bra tips!!
Vi satt i sponsorsavdelningen. Imorgon blir det traditionsenligt stortrav tillsammans med goda vännerna L och S från Göteborg och den här gången med sonen Daniel med fru. Det ska bli roligt att ses, det är långt mellan varven.
Badstrandvård!
Vi avslutade torsdagskvällen med att ta bort lite pinnar och vass nere vid badstranden vid nya huset. Varmt och soligt var det - och så kom det lite regnstänk mellan varven förstås! Det är en lång badstrand med fin sand.
Roligaste jag vet!
Måla är himla kul! Den här semesterveckan har jag fått måla verandan i nya huset och idag blev det en förvaringslåda för verandan.
Flotte på väg!
Kul sätt att semestra på! Jag tog bilden i Östra Silen med hjälp av zoom och i kikaren!
Skogsklocka var det!
Det var alltså Skogsklocka som vi har en hel del av runt det nya huset. Det var inte lätt att se för bildenpå den blomman var inte alls lik i min flora.Men jag fick ju ett tips i en kommentar och googlade. Då kom det fram massor av bilder på Skogsklockor som liknar våra.
Den var förr en vanlig växt,trivs i odlingslandskapet, öppna dikeskanter, bryn och kanter. Våra växer just i vägkanten.
Skogsklockan hör till de missgynnade växterna eftersom den minskar kraftigt i antal i och med att förutsättningarna för den blir sämre.
Fast jag ska då gynna den så mycket jag orkar för den är fin.
Roland o Gunnar G har varit ute och fiskat hela kvällen, flera timmar faktiskt, inte så vanligt för Rolands del. De här två har mest sysslat med jakt tillsammans annars och rovdjur i olika sammanhang förstås eftersom det delvis är Gunnars jobb, eller mest är Gunnars jobb. Det blir övernattning och fortsättning i morgon bitti antar jag.
Jag har målat verandan två gånger och jag gillar verkligen sånt. Ingår absolut i semesterveckans beting; att bara göra sånt som är kul! Imorgon blir det nog bilder både från fisket och från målningen.
Vatten ställer till det...
... både här och där och stackars smålänningar!
Det kommer väldigt lokalt det som kommer här. Inge och Rolf på Hästöna var ute och lagade stora gropar och rännor idag på Egenäsvägen efter gårdagens skyfall.
Nu räcker det för min del med regn i sommar, jag vill ha sol nu ett par veckor. Eller ska det bli besannat som spontant föll mig och andra in tidigt i våras; Detta konstiga högtryck tidigt på våren med 30 graders värme blir den enda sommar vi får.
Konsert i Silleruds kyrka ...
... var vi på ikväll, tisdag. Jag försökte få in det i ett agendainlägg innan men lyckades inte få till det med den iPad som stod till buds då. Lite långsam uppkoppling.
Suveränt fin var konserten i alla fall, välbalanserad repertoar, vackert framfört och Rickard utstrålar en livsenergi som smittar av sig på även en så här stor publik. (Enda missen är ljudet, vi hörde inte ner till oss vad som sades mellan låtarna), Rickard, Ulrika, Jerker och en speleman som jag glömt namnet på men som gjorde fina gitarrsolon!)
Himla mycket folk var det i kyrkan i alla fall, jag vet inte om jag någonsin sett så många i Silleruds kyrka på en gång, gammal och ung hade letat sig dit, fastboende och återvändare och sommargäster fanns med bland publiken. Inte många platser var tomma.
När vi gick till bilen så kollade vi lite på kyrkogården och kunde konstatera att det måste vara en av de mest välskötta som finns och så har det varit så länge jag kan minnas. En eloge till dem som kämpar med det, det betyder mycket för många att det är vackert och i god ordning där.
Igår kvälls bilder!
De är en bra illustration till den här sommaren; sol och regn!
Det var varmt hela kvällen men det kom ett riktigt regnväder med några häftiga vindbyar. Sen var allt över. Det gick bra att sitta ute ändå. Eftersom det är varmt så funkar det bra att ta på sig regnkläder och bara vara ute ändå.
Agenda
Vädret växlar, men långa stunder mellan regnskurarna är det fint. så långt helt ok att ha semester på hemmaplan. Men bloggandet är lite torftigt o långsamt till förmån för uteliv.
T o À -M var här igår kväll, måndag o åt kvällsmat. Kom med båten.
Imorgon kommer Gunnar G hit på fiske. Han är alltså, förutom duktig jägare också entusiastisk fiskare.
Jag ska måla färdigt en veranda har jag tänkt mig.
Sen kommer förhoppningsvis barn o barnbarn frampå.
Okänd blomma!
Den växer i parti och minut utanför det nya huset, det är som ljusblå klockor på rad.
Kärt besök! ...
Vi hade äntligen fått till ett kärt besök i nya huset, goda vänner som vi umgicks mycket med förr men som vi inte kan se så ofta nu! Men till slut kom de i alla fall; U och H, stannade på kvällen och övernattade.
Vi hade också anledning att gå till grannen och kolla på en klenod: Sillsalladen!
Och den är äkta från den tiden! Det är alltså unionsflaggan som folk tyckte liknade sillsallad i färgen, en mix av både ländernas flaggor.
Amerikabrevet i Källtegen, Blomskog, Årjäng, 2012
Jag tar mig numera inte in mellan bilderna med text och inte vet jag hur jag ska få dem i någon bestämd ordning så nu blir det huller om buller.
Igår var vi på Amerikabrevet, ett bygdespel i Källtegen i Blomskog utanför Årjäng. Det spelas varje år ett par gånger här på plats och nästa år tror jag att det är 25:årsjubileum. Av dem som nu agerar är många barn och barnbarn till dem som startade.
Dramat bygger på en verklig familj som utvandrade härifrån, om deras liv och leverne och om hur det var förr. Det är en beskrivning utifrån berättelser och brev som finns bevarade och även rekvisita. Jag tror att psalmboken som finns med är en den som verkligen fanns då.
Det hela skrevs av bl.a. Erik Aronsson om jag minns rätt, men har vidareutvecklats av musikgruppen runt gamla "Lill-Ingmars" och i år fanns en regissör på plats för att hjälpa till. Introduktionssången som jag tror heter "Ve källa" är oerhört gripande, en hyllning till dem som levt i bygden, de som slet och brukade marken och försökte få en utkomst från ibland ganska torftiga förutsättningar. Den är oerhört gripande och vi var många som satt där med tårade ögon när den framfördes.
Amerikabrevet är en berättelse om riktiga människor och riktiga öden, den handlar också förstås ytterst om allmängiltiga spörsmål som männniskor brottats med i alla tider:
Hur ser mitt friutrymme ut?
Vilket är bäst för mig och min familj?
Vågar jag bryta upp och resa till det okända?
Det är alltså inte bara en beskrivning av vad som sker utan i hög grad om människornas inre vånda inför viktiga livsavgörande beslut. Årets föreställning var bra, den var bättre än när jag såg den för många år sedan. Ljud och dramatik funkade, bra tempo och sångerna var fint framförda av vuxna och barn, musiken bra som vanligt. Och vi är särskilt nöjda med att Peter lyckades så bra med frisyren. ;-) Det låg mycket slit bakom den.
Runt Amerikabrevet är det numera en slags hantverksmässa. Bilder ovan är en salig blandning från spelet och från hantverksmässan.
Min iPad har inget fodral ...
...och det känns lite vanskligt. Om jag tappar den så spricker väl glasskiva? Måste bestämma mig nu. någon som vet ett bra iPadfodral?
Lekstuga till granntjejen!
Här kommer den på plats!
Grattis på den stora dagen! Hoppas du får en fin dag och många bra presenter!
Semester på hemmaplan ...
.. blir det nu. Vi kan inte ge oss iväg på långväga semester under sommarhalvåret, men nu ska vi testa att semestra ändå. Vi har bestämt oss för att under den vecka som kommer så ska vi bara syssla med sånt vi tycker om att göra, inget annat. Jag lagade mat igår så vi har ett lager för flera dagar bara att tina upp och värma. Jag har laddat med två böcker så det kvittar att det kommer att regna en del; Mons Kallentofts "Höstoffer" och Conn Igguldens "Silvrets Rike". Jag har ju läst Igguldens historiska romaner förut. Detta är den fjärde i serien om Djingis Kahn. Det ska bli roligt att se om det funkar att koppla av fast vi är hemma, det blir första gången vi prövar. Det kanske visar sig att det är helt onödigt att åka långt bort, det går att semestra hemma! ;-))
Klokt skrivet om gymnasieskolan!
En läkare skriver klokt apropå Baylans artikel med krav på mer högskolebehörighet i gymnasieskolans yrkesprogram. Läkaren menar att människor har olika begåvning från början, några är sämre idrottare och några har mindre fallenhet för teori. De som har sämre förutsättningar för teoretiska studier men fallenhet för praktiska, bör inte tvingas att läsa in högskolebehörighet, utan kunna få en studiegång som passar dem, egentligen både i högstadiet och i gymnasiet. De kan behöva varva praktik och teori istället för att kämpa mot mål som de saknar förutsättningar att nå. Därför bör yrkesprogrammen befrias från kravet på högskolebehörighet.
Jag har alltid tänkt mig att den ideala gymnasieskolan har yrkesprogram som startar med en god yrkesutbildning; alltså både den praktik och den yrkesteori som behövs. Sen skulle det som en frivillig avslutning på den utbildningen ligga en valmöjlighet att koncentrerat läsa in behörigheten till högskolan för den som vill. Men den som inte vill läsa in högskolebehörighet, ska kunna ta en yrkesexamen på gymnasiet och det kanske räcker med två år i så fall, eventuellt plus ett lärlingsår med handledning i yrkesarbetet. Det lärlingsåret skulle kunna vara ett alternativ til arbetslöshet för dem som inte får jobb direkt efter gymnasiet, en yrkesintroduktion ínom gymnasiets ram med studiebidraget kvar, ett första steg ut i arbetslivet.
Det extra året med frivillig grundläggande högskolebehörighet skulle kunna öppnas upp för äldre att komma tillbaka till studier, alltså samköras med komvux.
Alla skulle alltså ha rätt till tre år på gymnasiet under sitt liv, antingen tre år teoretisk linje som förberedelse till högskolan eller två års yrkesutbildning + 1 års grundläggande högskolebehörighet eller lärlingsår. Och de här tre åren skulle kunna tas ut när man vill under livet. Det borde inte vara åldersdiskriminering i gymnasiet, fast den som bedriver gymnasiestudier kan endast få det vanlig studiebidraget under den tiden, oavsett ålder.
Fördelen med mitt upplägg är att de som inte vill läsa in högskolebehörighet slipper det, medan de som vill ha den kan få den. Valfrihet! En annnan fördel är att gymnasiestudierna kan upplevas som mer motiverande för eleverna. Det måste ändå känna rätt meningslöst att kämpa med teoretiska studier som man vet sig aldrig behöva. Jag kan ju bara föreställa mig hur korkat det skulle ha känts för mig att parallellt med teoretiska förberedelserna för lärarutbildning, tvingas bli rörmokare eller nåt. ;-)
Samordningen med komvux gör också att man inte behöver bestämma sig omedelbart i gymnasieåldern för en definitiv yrkesinriktning utan det går att komma tillbaka igen. Det har visat sig att det inte är så lätt att i tonåren veta exakt i vad man vill jobba med framöver och dessutom kan ju arbetsmarknaden ändra sig och ställa nya krav på utbildning. Det vore ett flexibelt system som gör det möjligt att gå in och ut i utbildning.
Finland är bara bäst!
Landet är i stort sett det enda land som har kvar högsta kreditvärdighet och man avviserar att man hellre lämnar euron än betalar för konkursmässiga länder som inte haft kontroll på sin ekonomi. Och man tror inte på att det blir bättre med ännu tajtare samarbete inom EU med mer kontroll och mer toppstyrning.
Yngste sonen till San Francisco idag...
... för en dryg veckas speciellt och lite hastigt påkommet jobb åt Electronic Arts som äger hans arbetsplats Dice. Nu får alla flygplan hålla sig på rätt plats i luften igen. Jag kommer att ha koll hela dagen. När jag kollar på födelsedagslistan så ser det ut som om Sara i Bäcken fyller år idag, grattis Sara, om det var rätt!
Svammel!
Jag vet inte för vilken gång i ordningen detta tas upp som ett seriöst krav; vem som helst ska kunna bli lärare, utbildning eller inte! Bara man har fyllt i ett testpapper rätt så ska det gå att få legitimation för att undervisa. Och utgår då ifrån att ämneskunskaper och teori är det enda som behövs.
Så korkat och omdömeslöst! Går ju att fuska sig till framgång i ett prov hur lätt som helst idag, med smygvägar in i datornätverk för att hämta ut i förväg och nästan synliga hjälpmedel för kommunikation med omvärlden under provtiden!! Det som upptäcks är bara en bråkdel.
Klart att lärare ska vara både utbildade och bra! Det måste finnas både goda ämneskunskaper och god undervisningsskicklighet. Det hjälper inte att kunna ämnet om en lärare inte kan förmedla sin kunskap till eleverna eller har lärt sig hur man skapar god stämning och arbetsro i klassen. Lärarutbildningarna måste bli duktigare på att avvisa lärare som i teori och praktik förefaller olämpliga. När nu många unga kommer in på lärarutbildning som andra och tredje -handsval så finns risk att fler kommer in på utbildningen utan att vara särskilt motiverade för jobbet.
Skolan kan inte bli en skyddad verkstad för lärare som är utbildade och olämpliga, för de finns naturligtvis, liksom det finns olämpliga personer inom andra yrkesområden. Det ska inte sopas under mattan utan erkännas och hanteras öppet. Det måste finnas verktyg att omplacera eller helt enkelt säga upp lärare som inte fixar jobbet, om insatser som fortbildning och handledning inte räcker för att förändra situationen. Allt för många elevers väl och ve hänger på att läraren klarar av sitt jobb.
Fiber...
... ska det bli i Sillerud nu genom Sellnet. Vi var på möte i Svensbyn ikväll och det beslutades med ett rungande ja att starta upp. Det var ett välbesökt möte trots en vacker sommarkväll, vet inte exakt men måste rimligen ha varit över 100 personer, kanske bortåt 150.
Katarina står vid tavlan och längst fram här är styrelsen för Sellnet med lanthandlare Rickard, Björn, Kent och Ingrid. Det finns några till med som inte syns eller var med den här kvällen; Bo N och Christer N. Bo K. bl.a.
Katarina Johannesson, vårt kommunalråd, ses här berätta om kommunens roll i det hela. Som vanligt är hon alldeles för blygsam när det gäller den egna insatsen. Men faktum är att om inte Katarina engagerat sig personligen i att söka de här pengarna och driva det till beslut så hade Årjängs landsbygd inte haft de här miljonerna i EU-bidrag till att bygga fibernät för.
Jag är mycket tacksam över det, för fibernät kan betyda stor skillnad för oss när det gäller TV, dator och telefon framöver. Telia skrotar ju sitt kopparnät lite vartefter och i en del av kommunen, Östervallskog är det redan borta. Även om uppgiften från Telia är att man inte har planer på att ta bort kopparnätet just nu så är det ingen som vet vad som väntar framöver. Erfarenheten har visat att om många skaffar fiber så blir det så få kvar att det inte blir lönsamt för Telia att behålla kopparnätet. Alternativet att använda det mobila nätet blir trångt om alla ska bruka det istället, för där finns en given kapacitet som alla delar.
De som går med nu i starten får del av bidragspengarna från EU när det gäller anslutning, men den som väljer att gå med senare får betala självkostnadspris.
Björn Ahlsmark är mr Sellnet och han gjorde en suverän presentation av läget i Sellnet just nu; vad som gjorts och vad som ligger framåt, tydligt och begripligt även för oss som inte begriper nåt av det här.
Det finns c;a 950 fastigheter i Sillerud och numera så är 375 med i Sellnet. Det ska byggas ett stamnät och så utlöpare från det. Det blir lite som när järnvägsnätet byggdes med stambanor som staten stod för och så privata bolag som byggde resten. Fast nu blir det kommunen som står för stamnätet och föreningarna som bygger ut till abonnenterna. I kommunen finns nu 8 såna här fiberföreningar, med sammanlagt 1.900 medlemmar och mycket bygger på ideellt arbete. Nordmarkens fiberföreningar är paraplyorganisation. Kommunala bolaget Å-net ska driva nätet, By-net bygger om jag fattat rätt av organisationen.
En jurist ska jobba med att se till så att alla avtal som nu ska skrivas blir korrekta och att de skrivs så att det hela blir momsfritt. Säffle hade krångel med det när de byggde sitt nät, men lyckades få det mómsfritt.
Den senaste kalkylen, framtagen av By-net för kostnader ligger på 17.900 SEK per fastighet som vill ha fiber, sen får var och en betala grävning från tomtgräns och in i huset. I den kalkylen ingår inte moms, men 2.500 för oförutsedda utgifter. Om slutkalkylen skulle hamna på över 19.850 SEK så blir det nytt möte och ombeslutande.
När nätet är utbyggt så äger Sellnet sitt nät och väljer det mediaföretag som man anser bäst och man kan sälja fiberuppkoppling till exempelvis angränsande grupper av boende och till vindkraft som behöver fiber.
Ett nät är före Sellnet i kommunen med byggnation och det är Vatt-net vid Risviken. Där har 205 fastigheter bildat förening, när det kom till skarpt läge var de bara 8 som backade ur, så det blev bra uppslutning i projektet.
Om jag förstår det hela rätt så pågår just nu upphandlingsförberedelser i Sellnet och att den som ska ha hand om byggnationen tar in anbud från olika firmor på jobb och materiel.
31 juli blir sista dagen för att söka medlemskap i Sellnet.
31/ 8 fakturera de anslutna
30/ 9 inbetalningen ska vara gjord till Sellnet
Förhoppningsvis ska man kunna börja koppla in abonnenter nästa sommar.
Björn och styrelsen gör ett fantastiskt jobb med detta!
Jag har försökt rabbla upp en massa fakta från mötet men reserverar mig för att jag fattat nåt fel eller glömt nåt väsentligt.
Efter mötet gav sig en bloggkontakt till känna, himla kul att få ett ansikte på L som kommenterar här ibland! L har anknytning hit, men bor i en annan del av Värmland nu. Tack för trevliga kommentarer glömde jag säga men gör det nu istället!
Vackra blommor ...
... har jag haft i alla fall under den här regnperioden som vi har haft.
(C) 3,5 % stöd på riksnivå!
Det var förväntat att partiets försök att sudda ut landsbygdsstämpeln och bli ett slags allmänliberalt "Mädchen für alles" - parti med en rejäl nypa storstadsfjäsk skulle bli en katastrof. De gamla väljarna har flytt och några nya har man inte lyckats attrahera med det här luddiga snömoset.
En krönikör i en av de större dagstidningarna beskrev bilden av den nya C-politiken som att dra ut en ko på Stureplan tror jag. (Eller kanske var det Sergels torg?)
Kärnväljarna med intressen i jord, skog, landsbygd, regionalpolitik, bra mat, rovdjursfrågor, småföretagande, vägar och järnvägar har nu skrämts iväg till missnöjespartierna / Moderaterna. De har egentligen inget politiskt parti som företräder dem på riksnivå längre. Enda chansen att rädda tillbaka väljarna och partiet som riksdagsparti är att göra en tvärvändning i politiken i riktining mot de traditionella områdena igen och ta in Eskil Erlandsson som partiledare.
Lurad av kommentarer ...
... blir man ibland på bloggen. Den som kommenterar vet att man ofta går in och läser en kommentators blogg om det finns en adress dit. Oftast är det trevligt att komma in och läsa andras bloggar, men ibland blir man lurad. Man kan hamna på en kommersiell blogg som får betalt per besök eller helt enkelt bara bli lurad till en blogg som skrivit ett illvilligt och elakt inlägg.
Jag är i alla fall glad åt att ha en krets av trevliga bloggvänner som skriver kommentarer i hederligt uppsåt. Det behöver inte alls vara "hålla med"- kommentarer men i alla fall ärliga.
Sedan december 2005 har jag varit en rätt flitig bloggare. Min blogg är rätt liten, men har många fler läsare än jag trodde var möjligt när jag började. Läsarna vet jag inte så mycket om men bloggvännerna har skiftat under den här tiden. Några har tröttnat på bloggandet och slutat. Rut O avled i hög ålder, hon var 90+ , en av mina allra käraste bloggkontakter. Jag saknar henne och jag är fortfarande inne och läser hennes blogg ibland, där hon berättar om sin barndom uppe i Stömne. Tacksam att bloggen får ligga kvar, den finns på min länklista.
Åter; med någrabloggar upptäcker man att det finns stora skillnader i grundläggande människosyn och då kan det bli svårt att fortsätta en tät kontakt. Det handlar inte om politik eller åsikter utan när man till slut märker att det i en blogg lyser igenom ett grundläggande förakt för svaga och utsatta, bloggar som mobbar, direkt eller indirekt. Då backar jag och är glad för att jag har avslutat några sådana kontakter.
Bloggandet ger ett friutrymme som man ska använda sig av, då blir det som bäst.
Assange har krympt!
Från att ha varit en man som beundrades och hyllades, lite som hjälte, så har han krympt och framstår numera som ganska ynklig, på goda grunder misstänkt för våldtäkt.
Och våldtäkt kan aldrig bli dråpligt, vad är det för människosyn??? Kanske vore det ett väl så gott straff att deportera den här mannen till Ecuador på livstid?
Sanering ...
... har det varit här på Lihaget idag onsdag! Den årliga storrengöringen har accelererat igång, óch redan i går med början i tvätt av mattor och madrassöverdrag och sånt. Jag räknade med att det skulle bli torkväder äntligen, några dagar. Och idag var det riktigt bra att torka trasmattor, bädddmadrassser och sånt, lite vind och sol. Vi är lite loja med städningen under året men försöker att göra ordentligt rent en gång på sommaren och så en del till jul. Allt för att det inte ska gro igen helt. Och jag har haft god städhjälp!
Kvällen avslutades med en liten båttur i det varma sommarvädret; solsken, minst 20 grader varmt och nästan vindstilla. Vi åkte ut en tur mot det nya huset, våra gäster njöt av kvällsolen nere på bryggan och badade. Vi var uppe hos Axel och tittade på bygget av konstateljén. Den ser liten ut utifrån men ger ett stort och mäktigt intryck när man väl kommer in. Och betonggolvet är som det slipats av två verkliga experter, som glas. Det ska bara oljas. Himla fint och det blir säkert anledning att återkomma till den.
I morgon kväll är det fibermöte och jaktmöte. Trist att två stora och för bygden viktiga möte kolliderar.
Projektslut äntligen!!
Det här projektet har pågått i flera veckor. Himla trött på det är jag och nu är det äntligen slut!!
Organiserat tiggeri ...
... verkar det vara frågan om. Det kommer ett antal tiggare på en gång och texten på skyltarna verkar vara samma. I det här fallet "Jag är hungrig". Någon i bakgrunden, som inte själv står där på knä, har alltså samlat ihop dem, skickat hit dem och tar antagligen lejonparten av förtjänsten. Det är affärsverksamhet av en osmaklig sort, om än inte olaglig.
Läskedryckers inverkan ...
... på vikt och hälsa, vill man undersöka. Det finns tankar om att just läsk bidrar till övervikt, framför allt hos barn. De här dryckerna innehåller en mängd kolhydrater men få näringsämnen och ger i stort sett ingen mättnad annat än just när de dricks. Tomma kalorier alltså. Jag vet inte, men inbillar mig att övervikt är ett större hälsoproblem i USA än här. Barn i Sverige är sällan så rejält stora som man ser är vanligt på bilder från folkvimmel i USA
http://www.dn.se/nyheter/varlden/undersok-hur-manniskan-paverkas-av-lask
Glaskogen utflykt
Asch jag kommer inte in mellan bilderna ovan för att skriva nåt. Men vi startade utflykten i Mörtnäs där vi fick träffa A och G och lilla Vinge! Söt och näpen är hon, 3 månader gammal nu. Och ett fantastiskt fint hus med lite ovanliga lösningar.
Sen fortsatte vi på småvägar genom Glaskogens naturreservat hemåt mot Sillerud för att komma ut i Svensbyn.
Såna här små fina tjärn passerar man överallt.
Här finns överallt útmärkta vandringsleder i terrängen och på småvägar.
Sjön här nere lär vara Övre Gla
¨Den här bilden skulle ha varit tidigare, här svängde vi av från väg 172 i Mörtnäs.
Det blev inte som jag tänkte mig med det här inlägget. Jag tar mig inte in mellan bilderna och kan skriva nåt. får skriva här under då istället.
Det är alltså från Lenungen som det är sån fantastisk utsikt. Vi stannade till där lite och kollade. Det är som en liten by.
I Granemon, kallas Grammon på dialekt, jobbade Rolands far och farbror under sin aktiva tid.
I Myren bodde en gång i tiden den legendariske jägaren Karl i Myra. Han var skogsarbetare, hade bl.a. en berömd dunkerstövare vid namn Nero, en dropplad dunkerhane, en fantastisk jakthund enligt sägen.
Under Myren-bilden är en bild från exakt den plats där Roland satt på pass under vargjakten här uppe i Glaskogsreviret. Tvärs över, rakt fram från hans position där sköts en varg vid Klypsten. Vargjakten var en speciell upplevelse, med många timmar stillasittande i 17 minusgrader, väldigt långt från den bild av oorganiserat och hysteriskt förföljande av varg, som media målade upp.
8:an med plastband på är älgpass. Här uppe är det bolagsmarker. Det betyder att ett skogsbolag en gång i tiden övertalade bönder att få köpa marken. Ibland alldeles hederligt och rätt, men ibland på sätt som inte var sjysst. Det finns berättelser om hur den lurade gick och dränkte sig i förtvivlan över att ha blivit frånlurad sin egendom.
På bilden under där skymtar en stuga bakom träden. Där bor det par som Kerstin Segerberg skulle besöka med en julblomma när hon körde vilse och så tragiskt omkom i sin bil. Nils och Karin vid Tjärnet är det.
Vägskyltarna under den bilden är bedagade, men där ska stå Ölmeheden och Tegen. Ölmeheden kallas Elmia och Tegen för Täjen på dialekt.
Huset under där är skolhuset i Tegen, men det är länge sedan det var skola där. Jag undrar om Ernst och Artur gick till den här skolan när de var barn och bodde i Svarthult?
Sen kommer ett vägskäl som tydligen heter Torget, Törje, och det var nog här som Kerstin körde fel den där ödesdigra decemberdagen.
Under den bilden är det bilder på en skogshuggarkoja med tillhörande stall. Det är i Hynninga. Rolands pappa och farbror körde i skogen här uppe och vi gissar att de har övernattat här med sina hästar. De låg här uppe under vintersäsongsveckorna i flera decennier och kom hem på helgerna till familjen.
Under där borde vara Ekheden, Ekhea. Där bodde en skogvaktare som hette Anders på Ekhea.
Sen kommer något som numera är en raritet i Sillerud; nötkreatur. Det här lär vara köttdjur, ungtjurar, Simmental kanske. Och då är vi i Häljebyn. Det är himla roligt att någon håller på med jordbruk fortfarande och släpper ut alldeles levande djur på bete.
Sen kom vi ut på E18 vid Svensbyn och där finns de här skyltarna. En fin tur var det genom vilda skogen. en dag som började regnigt men som slutade i sol.
Stölder ute på Egenäs ...
.. har det varit. Verkar som om däck, bensin bl.a. försvunnit och att tillgreppen skett på flera ställen. Inlägget om utflykten på Glaskogen är klart och kommer i morgon.
100 vargar i Skandinavien räcker ...
... enligt en sårbarhetsanalys på de svenska vargarna, vilken tagits fram av forskare i Skandulvprojektet på uppdrag av Naturvårdsverket. Eftersom en del av den skandinaviska vargstammen finns i Norge så blir siffran ännu lägre för Sverige. Då klarar stammen även tillfälliga påfrestningar, såsom nya sjukdomsutbrott och ökad tjuvjakt (dagens tjuvjakt är medräknad). Sårbarhetsanalysen förutsätter att man lyckas lösa problemet med inavel. För att det ska anses löst krävs genetiskt utbyte med en utifrån kommande, avelsaktiv varg vart femte år om jag förstått saken rätt. Det borde inte vara så stort bekymmer. Enligt förre rovdjursansvarige på Naturvårdsverket, Bjärvall, så är det inga problem att byta ut vargvalpar i lyorna om man verkligen vill få in nytt blod.
http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/2012/07/vad-ar-en-sarbarhetsanalys-och-varfor-behovs-denMen EU och Ruona Burman på Naturvårdsverket tycker att vi ska ha fler, och eftersom man inte baserar sina tyckande på forskning så får vi väl anta att det är just bara tyckande och kanske lite politik och möjligen en nypa prestige då. För varför i all världen ska vi ha fler än vi måste, när de nu ställer till så mycket elände för så många människor? Ok om man gör en säkerhetsmarginal till 150 stycken då! Men det borde räcka. Nu är antalet i praktiken på väg upp mot 500! Väldigt många fler än vi behöver.
vargfakta
Bilden är från "Vargfakta" om vargens härjningar nu i den uppländska skärgården. Jaktledaren för skyddsjakten, som pågår där, har avgått eftersom han anser att det är för farligt att försöka jaga med kulvapen på de här steniga öarna, kulorna kan studsa omkring. Man fick inte använda hagel eller skjuta i vattnet enligt Naturvårdsverkets beslut. De båda metoderna hade varit mycket säkrare för människor o effektivare för jakten. Synd att Naturvårdsverket inte kan sätta sig in i verkliga situationer. Ute på öarna där man alltid haft får betande så funkar inte rovdjursstängsel. Och inte på andra platser heller där vatten är en del av fållans avgränsning eller helt enkelt utgör djurens tillgång på dricksvatten.
Den här bilden är också från Vargfakta och visar hur det ser ut nyligen när man har varg i Örebro län. Det här är verkligheten bakom de beslut som fattas. Kanske borde bilderna bifogas diverse rapporter och torra texter. För det här är det som möter dem som drabbas av vargförekomst, de som är brukare av naturen, inte bara betraktare.
Under länken här förklarar Vargfakta vad som ligger bakom analysen och att den egentligen innebär att det bara behövs 40 vargar i Sverige:
Centrum i Sillerud ...
... är lanthandeln ICA Sillerud med allt som därtill hörer; välskött butik med fantastisk service, café med försäljning av inredningsartiklar, servicekontor, "datorkafé" och en del annat. Rickard med familj gör ett fantastiskt jobb, vi är många som är tacksamma för det. Nu under sommaren är det söndagsöppet också!
MP tappar väljare utanför storstäderna.
Någon som är förvånad? Var tredje glesbygdsväljare har försvunnit på kort tid. Många som bor i småorter och på landsbygden har upptäckt hur förödande partiets politik är för livet utanför storstäder. MP väljer att driva symbolfrågor som man tillsammans med sina meningsfränder i journalistkåren kan vinna storstadsympatier på, hellre än att satsa på de stora och viktiga miljöområdena som verkligen skulle kunna göra skillnad. Det verkar vara viktigare att vi har en massa varg i Sverige och små möjligheter att skydda oss från deras skadeverkningar än att driva de stora miljöfrågor.
I gräset finns fästingarna ...
...men hur ska man kunna undvika att vara i gräs med en liten Oskar? Det blev en promenad runt Liane igår kväll. Och det lyckades vara uppehållsväder hela tiden. Vi såg två rådjur och två katter, inga älgar idag. Rågetterna håller sig på åkrarna nära skogen, en del av dem har säkert gömt sina kid. Jag tränade på att repetera namnen på alla växter i dikeskanten så jag inte ska glömma dem; kråkvicker, kärringtand, gökört, vitmåra, daggkåpa, hästhovsblad, älggräs, rallarros, rölleka, hundkex, smörblomma, fibbla, lupin osv är det just nu.
Fast skam till säganes har jag glömt vad de här heter. Den blå blomman är stor och växer högt, kanske karpaterklocka? Och den andra blir brun så småningom, när jag var barn brukade vi ha fröna till kaffe när vi lekte affär. Men minns inte namnet.
Uppe i Glaskogen ...
... åkte vi bygdetur söndag. Regnet skvalade ner hela förmiddagen så det fick bli utflykt per bil. Bilder från det fina naturreservatet mellan oss och Arvika kommer imorgon.
My hometown ...
... Lotta Hammars ömsinta och uppriktiga fotoutställning om sin barndoms uppväxt-småstad, Årjäng, visas nu i Göteborg. Hoppas att många Göteborgare tar chansen att kolla på den.
Så här skrev jag om utställningen på bloggen när den visades i Årjäng 2009
Agenda
Idag är det ett riktigt skitväder så det får bli matlagning och plock och lite turistinfojobb för våra gäster.
Framför oss de närmast veckorna blir det bl.a. så här:
Det ser ut som om vi får hit lille Bill med familj och kanske en liten till med föräldrar några dagar nästa vecka! Vi glädjer oss oerhört mycket över det.
En vecka i det nya huset har vi bokat in, egen semester!
Besök från Norge med övernattning; U och H som vi träffade ofta förr men som inte har sitt hus kvar här längre
En kväll med ett antal personer på knyte i nya huset kan det bli, så där 10 -12 stycken kanske.
Ja, sen är det stortrav i Årjäng och vi har bokat för oss och goda vänner från Göteborg! Ett evenemang som håller på att bli en tradition.
Och inom den närmaste tiden ska vi åka upp mot Finnskogen för att överlämna en liten gåva som fått vänta ett tag.
Sen hoppas vi att det ska gå att få till någon träff med övriga barn och barnbarn under sommaren, men inget är klart än.