I gräset finns fästingarna ...

...men hur ska man kunna undvika att vara i gräs med en liten Oskar? Det blev en promenad runt Liane igår kväll. Och det lyckades vara uppehållsväder hela tiden. Vi såg två rådjur och två katter, inga älgar idag. Rågetterna håller sig på åkrarna nära skogen, en del av dem har säkert gömt sina kid. Jag tränade på att repetera namnen på alla växter i dikeskanten så jag inte ska glömma dem; kråkvicker, kärringtand, gökört, vitmåra, daggkåpa, hästhovsblad, älggräs, rallarros, rölleka, hundkex, smörblomma, fibbla, lupin osv är det just nu.
 
 Fast skam till säganes har jag glömt vad de här heter. Den blå blomman är stor och växer högt, kanske karpaterklocka? Och den andra blir brun så småningom, när jag var barn brukade vi ha fröna till kaffe när vi lekte affär. Men minns inte namnet.

Kommentarer
Postat av: Selma

Jag köper som sagt snordyra pipetter på Apoteket. Annars skulle det inte funka med vovven. Han hade ett halsband en gång men det funkade inte alls. Katten får också eftersom han smyger runt på sina egna äventyr och bara ibland kommer hem och låter sig vårdas.

Svar: Den här fästingborttagaren med en liten snara på funkar bra när odjuren väl sitter fast och har blåst upp sig. Man snarar den och drar rakt ut. Men till små, nyss fastsatta fästingar funkar den inte alls. Då är det två vassa naglar som gäller och att vrida lite.
Inga Magnusson

Postat av: Gunvor

Några droppar Frontline i nacken fungerar fint på våra pissar också. Men en katt i grannskapet försvann några dagar, kom hem helt orkeslös och fick åka till veterinärn och få dropp, han fick diagnosen att han inte tålt det medlet.

Vi kallade den också ’kaffe’, den bruna. Ängssyra tror jag det är, men den har många liknande släktingar, syror och skräppor (och gårdsskräppa och rabarber, men de är ju inte så lika). Förhoppningsvis är den andra vanlig inhemsk stor blåklocka, Campanula persicifolia.

Svar: Aha, en till som lekt affär med kokkaffe i! Tackar för namntips!
Inga Magnusson

2012-07-02 @ 11:55:04
URL: http://svenska.iedior.se
Postat av: Kerstin Dahl-Blomquist

Denna fina blomma har jag alltid kallat stor blåklocka.Hittade den under det namnet i Ursings flora också.Finns ju vita också,förtjusande de med. Så vad säger du? Bra namn,logiskt o lätt att komma ihåg.Föredömligt! tycker Kerstin

Svar: Absolut föredömligt Kerstin! Numera är man tacksam för allt som är lätt att komma ihåg. ´Jag minns att jag tagit bilder på den vita varianten och lagt ut på bloggen vid något tillfälle. Fast den kan väl inte heta blåklocka?
Inga Magnusson

2012-07-02 @ 16:09:45
Postat av: anne

Jag trodde också den hette stor blåklocka men vad vet jag... Tror den heter kattklocka på finska, om det hjälper! :)

Fästingarna ja. Vi har köpt hem Frontline till katten men har inte applicerat det ännu. Fästingplockare är annars jag, jag bara drar ut dem alla, stora som små med fingrarna.

2012-07-06 @ 20:38:22
URL: http://annnne.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback