Karl Ove Knausgård skriver om Breivik!

Jag vet inte vem Karl Ove Knausgård är men jag avser att ta reda på det.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_Ove_Knausg%C3%A5rd    (Nu har jag tagit reda på det; populär norsk författare alltså)
Han gör en helt fantastisk analys av Anders Behring Breivik och det som hände på Utöya. Den är inte bara oerhört klok och insiktsfull, den är också skriven med ett vackert språk som verktyg. Jag kommer att läsa den om igen, kanske flera gånger.
http://www.dn.se/kultur-noje/karl-ove-knausgard-breivik-slaktade-unga-manniskor-av-samma-radsla-for-granslosh
 
Det är alltså årsdagen av det hemska på Utöya, det obegripliga som åtminstone jag fortfarande vägrar att på något sätt ta in i min förståelsevärld. Jag minns exakt vad vi gjorde den dagen.
 
Det började komma rapporter från Oslo under dagen men det var osammanhängade och sporadiskt. Jag läste lite om om det och skrev en del på bloggen, sen åkte vi till en god vän och umgicks där bl.a.  med ett norskt par som också hade hört lite om händelsen. Men vi pratade inte om det just då, ingen visste nåt egentligen. När jag kom hem sent på kvällen,  började katastrofen bli  i media och jag följde rapporteringen länge, speciellt i Verdens gang, den norska tidningens nätupplaga.
 
Norge samlar sig idag för att minnas och sörja tillsammans. Vi är många i Sverige som också kommer att tänka på dem som drabbades.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/i-dag-samlas-norge-for-att-hedra-offren
 
 

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Jag ska kolla länken.
Ja idag går tankarna till alla offren och de anhöriga.

Postat av: Mia

Utan tvekan en intressant analys även om det finns vissa delar i den jag känner olust inför. Där skribenten går in i Breviks sexualitet och barndom och beskriver sin analys som sanningen. Ja. det är en analys och spekulation ingenting annat. Människan är så oerhört komplicerad...

Samtidigt som jag inte gillar vissa delar så tror jag att det är viktigt med de här analyserna, inte endast en utan flera. De kanske för oss närmare sanningen, men hela sanningen tror jag kommer att bli fördold för vårt vetande. Precis som det finns analyser och spekulationer om personen Hitler så kommer det att bli runt Breivik.

Vi människor strävar hela tiden efter att förstå... och det är sunt, men kommer vi någonsin att förstå människan Breivik på ett "rätt sätt", det tror inte jag.

2012-07-22 @ 10:31:25
URL: http://miatankar.wordpress.com
Postat av: Reinhold Fredrixon

Stark skrivning',. triggar många indikatorer och exemplifierar komplexiteten i att förstå desperados. Hoppas såväl mänskligheten som Breivik får det stöd som behövs att förstå vad han gjort, - och samtidigt support att hantera det.

2012-07-22 @ 11:03:58
URL: http://www.facebook.com/reinhold.fredrixon
Postat av: Ailas

Samtidigt som det är viktigt att analysera, så känns det ytterst olustigt att tänka på dessa förvirrade hjärnor som Breivik, Batman och andra. Även krigsgeneralerna i många länder.
Tänk så mycket energi och intelligens som används på galet sätt i denna värld!

Hoppas att du njuter av ditt sommarlov!

2012-07-22 @ 12:15:57
URL: http://ailasblogg.blogspot.se
Postat av: Znogge

Så fullständigt meningslöst och totalt galet. Tänker på alla anhöriga som saknar någon...

2012-07-22 @ 17:22:04
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Lennart Carlstedt

Inga, jag håller med dig om att detta var något av det bästa jag läst. Kommer att tänka på den schweiziska psykoterapeuten Alice Miller och hennes bok "I begynnelsen var uppfostran" där hon beskriver "den svarta pedagogiken" och bl a skriver om Adolf Hitlers barndom - skillnaderna mellan honom och Breivik är förstås oerhörda. Tack för länken!

2012-07-22 @ 22:23:14
Postat av: Inga M

Alla: Nej, ingen kan nog få med alla relevanta aspekter i en analys av Breivik o Utöya. Men Knausgård får med ett brett register och drar paralleller både till vetenskap o empiri. Sen kan jag väl stötas lite av de tajta kopplingarna till sexualiteten. Han betecknar den som den starkaste drivkraften. Det finns nog andra basbehov som jag skulle vilja sätta före. Det känns lite som nattstånden Freud med sexualitet som så avgörande.

2012-07-23 @ 00:16:56
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback