Svammel!

Jag vet inte för vilken gång i ordningen detta tas upp som ett seriöst krav; vem som helst ska kunna  bli lärare, utbildning eller inte! Bara man har fyllt i ett testpapper rätt så ska det gå att få legitimation för  att undervisa. Och utgår då ifrån att ämneskunskaper och teori är det enda som behövs.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/yrkesprov-skulle-ge-fler-larare_7321185.svd
 
Så korkat och omdömeslöst! Går ju att fuska sig till framgång i ett prov hur lätt som helst idag, med smygvägar in i datornätverk för att hämta ut i förväg  och nästan synliga hjälpmedel för kommunikation med omvärlden under provtiden!! Det som upptäcks är bara en bråkdel.
 
Klart att lärare ska vara både utbildade och bra! Det måste finnas både goda ämneskunskaper och god undervisningsskicklighet. Det hjälper inte att kunna ämnet om en lärare inte kan förmedla sin kunskap till eleverna eller har lärt sig hur man skapar god stämning och arbetsro i klassen. Lärarutbildningarna måste bli duktigare på att avvisa lärare som i teori och praktik förefaller olämpliga. När nu många unga kommer in på lärarutbildning som  andra och tredje -handsval så finns risk att fler kommer in på utbildningen utan att vara  särskilt motiverade för jobbet.
 
Skolan kan inte  bli en skyddad verkstad för lärare som är utbildade och olämpliga, för de finns naturligtvis, liksom det finns olämpliga personer inom andra yrkesområden. Det ska inte sopas under mattan utan erkännas och hanteras öppet.  Det måste finnas verktyg att omplacera eller helt enkelt säga upp lärare som inte fixar  jobbet, om insatser som fortbildning och handledning inte räcker för att förändra situationen. Allt för många elevers  väl och ve hänger på att  läraren klarar av sitt jobb.
 
 

Kommentarer
Postat av: Gunnel

Bra skrivet! Det finns alldeles för dålig koll och ibland är det skolledningens fel, tycker jag. Det SKA vara utbildade lärare som passar för yrket på alla tjänster. Det får inte slarvas med det. Barnen och ungdomarna kan ju inte själv klaga så att nån bryr sig. Men hur många vuxna skulle vilja bli opererad av en slaktare. Jag menar han vet ju hur man hanterar en kniv så det är väl ok?

Postat av: Lennart Carlstedt

Jg instämmer. Viktigt att värna professionen! Vem som helst kan inte heller arbeta som bibliotekarie - utbildat folk även på skolbiblioteket (om det finns)

Svar: Visst!
Inga Magnusson

2012-07-06 @ 22:26:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback