Världsekonomin - gigantisk bluff?

Marknaden är den nya guden i världen. Den ligger som en hotfull enorm amöba över oss alla, genast redo att bestraffa hela mänskligheten med kaos, svält och armod om inte dess uttolkare genast blir åtlydda när de förklarar tecknen i skyn för de okunniga människorna.
 
Det går inte att på allvar hävda att detta är mer seriöst än  medeltidens häxprocesser. De verkliga värdena bakom valutor och aktier är för länge sedan borta. Allt har reducerats till ett spel med höga insatser, ett spel som kan styras med två meningar från rätt person i rätt tid och med rätt tonfall.
 
Nu återstår alltså bara tro och hopp och ett stort antal självutnämnda profeter  (ekonomer!) som styr världen, inklusive  de demokratiskt valda ledarna. Kyrkans makt över staten på medeltiden var  en västanfläkt jämfört med detta. Och vi tror att vi lever i demokratier!

http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/borspsykolog-draghis-uttalande-ovanligt-kraftfullt_7376738.svd  

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Bra inlägg! I sammanhanget undrar jag vad de här kreditvärderingsinstituten är för något? Privat, statligt....de har ju stor makt och borde ju vara kontrollerade av någon myndighet...

2012-07-28 @ 22:35:07
Postat av: Marie

Mycket bra formulerat! Dessutom är det förmodligen skrämmande nära sanningen...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback