100 vargar i Skandinavien räcker ...

... enligt en sårbarhetsanalys på de svenska  vargarna, vilken tagits fram av forskare i Skandulvprojektet på uppdrag av Naturvårdsverket. Eftersom en del av den skandinaviska vargstammen finns i Norge så blir siffran ännu lägre för Sverige. Då klarar stammen även tillfälliga påfrestningar, såsom nya sjukdomsutbrott  och ökad tjuvjakt (dagens tjuvjakt är medräknad).  Sårbarhetsanalysen förutsätter att man lyckas lösa problemet med inavel. För att det ska anses löst krävs genetiskt utbyte med en utifrån kommande, avelsaktiv varg vart femte år om jag förstått saken rätt. Det borde inte vara så stort bekymmer. Enligt förre rovdjursansvarige på Naturvårdsverket, Bjärvall, så är det inga problem att byta ut vargvalpar i lyorna om man verkligen vill få in nytt blod.
http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/2012/07/vad-ar-en-sarbarhetsanalys-och-varfor-behovs-den

Men EU och  Ruona Burman på Naturvårdsverket tycker att vi ska ha fler, och eftersom man inte baserar sina tyckande på forskning så får vi väl anta att det är just bara  tyckande och kanske lite politik och möjligen en nypa prestige då. För varför i all världen ska vi ha fler än vi måste, när de nu ställer till så mycket elände för så många människor? Ok om man gör en säkerhetsmarginal till 150 stycken då! Men det borde räcka. Nu är antalet i praktiken på väg upp mot 500! Väldigt många fler än vi behöver.   
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15064409.ab
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forskare-minst-hundra-vargar-behovs_7317055.svd  
http://www.dn.se/nyheter/sverige/forskare-100-vargar-behovs 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/analys-ska-faststalla-hur-fa-vargar-far-bli
http://www.naturvardsverket.se/upload/20-om-naturvardsverket/Regeringsuppdrag/2012/sarbarhetsanalys%20varg/rapport-sarbarhetsanalys-varg-120702.pdf
http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/2012/07/vad-ar-en-sarbarhetsanalys-och-varfor-behovs-den
 
vargfakta
Bilden är från "Vargfakta" om vargens härjningar nu i den uppländska skärgården. Jaktledaren för skyddsjakten, som pågår där, har avgått eftersom han anser att det är för farligt att försöka jaga med kulvapen på de här steniga öarna, kulorna kan studsa omkring. Man fick inte använda hagel eller skjuta i vattnet enligt Naturvårdsverkets beslut. De båda metoderna hade varit mycket säkrare för människor o effektivare för jakten. Synd att Naturvårdsverket inte kan sätta sig in i verkliga situationer. Ute på öarna där man alltid haft får betande så funkar inte rovdjursstängsel. Och inte på andra platser heller där vatten är en del av fållans avgränsning eller helt enkelt utgör djurens tillgång på dricksvatten. 
 
Den här bilden är också från Vargfakta och visar hur det ser ut nyligen när  man har varg i Örebro län. Det här är verkligheten bakom de beslut som fattas. Kanske borde bilderna bifogas diverse rapporter och torra texter. För det här är det som möter dem som drabbas av vargförekomst, de som är brukare av naturen, inte bara betraktare.
 
Under länken här förklarar Vargfakta vad som ligger bakom analysen och att den egentligen innebär att det bara behövs 40 vargar i Sverige:
http://www.vargfakta.se/nyheter/sarbarhetsanalys-fardig-minsta-livskraftiga-population-ar-40-vargar/

Kommentarer
Postat av: Sofia

Det här skulle de informera om på Kolmården, kanske ha föredrag med diabilder, informera folk lite. I stället för att ha vargklappning...

Postat av: Inger Maryissa

Det måste vara oerhört jobbigt att hitta sina får så svårt rivna av varg
Och man förstår deras ovilja mot vargen...
Det är ju lätt för de som bestämmer om hur många vargar som ska finnas,
men för människor som lever i verkligheten av vad vargen kan göra är det en annan sak

2012-07-03 @ 13:51:35
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Gunvor

Jag har sett det där i hagen: rivna får med magar och lungor utanför, ännu levande. Det glömmer man inte.

2012-07-03 @ 18:09:47
URL: http://svenska.iedior.se
Postat av: Inga Magnusson

Jag har fått några kommentarer som tycker att den här bilden visar något som är jämförbart med slakt och jakt. För mig är det självklart något helt annat. Både vid slakt och jakt så finns strikta regler för avlivningen av djuret, det ska ske så snabbt och smärtfritt som möjligt, annars räknas det som djurplågeri och är åtalbart!

Men det här som jag visar ovan är varken snabbt eller smärtfritt. Det är inte ovanligt att de stackars tamdjuren lever och ligger skrikande med inälvorna utanför kroppen och det hela har föregåtts av skräck och panik kanske i timmar.

2012-07-04 @ 00:28:34
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Inga Magnusson

Lennart: Ja det finns acceptans för olaglig avlivning av varg i hela Sverige, en klar majoritet av svenska folket vill inte ha så mycket varg som vi har nu, men det sker ändå inte särskilt ofta. Och just den förväntade tjuvjakten är medräknad i sårbarhetsanalysen, till och med en drastisk ökning finns med i scenariot.

Filmen Vargkriget var en enda stor fejk från början till slut. Filmmakarna var lurade och insåg det själva till slut, filmen har fått sjunka undan i glömskans djup, visas inte mer. Den olagliga avlivningen finns absolut, men går inte till på det sätt som filmen visar.

Ja, det finns alternativ till blykulor men inget som fungerar lika bra. Det är inget bekymmer med bly i viltkött om man skär bort köttet som finns runt kulhålet och det gör vi förstås.

2012-07-05 @ 00:25:23
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Inga M

Lennart: Enligt de riktiga opinionsundersökningar som gjorts så finns det en majoritet som tycker det är ok med varg i Sverige, men inte mer än ett par hundra djur och majoriteten är också för vargjakt och var det redan direkt efter den första licensjakten på varg. Det vi är på väg till nu, bortåt 500 st, finns inget opionsstöd för.

Vargkriget var fejk, det är faktum och den filmen naggade en hel del på förtroendet för de lurade filmmakarna så den har fått försvinna lite diskret från arenan: Visas inte i repris och refereras inte till i seriösa sammanhang.

Jag vet vilka människorna var bakom maskerna och det var fel från början till slut; det går inte till så, har aldrig gått till så, skulle aldrig fungera så; fel tidpunkter, fel årstider, fel utrustning, fel organisation, inget stämde, helt ologiskt. Det var ett drama utan verklighetsförankring.

Glas i köttfärs och glykol vet jag inget om.

Den olagliga avlivningen löser inget på sikt. Den kan innebära en tillfällig lindring i en bygd där problematiken gått över styr. Då får lokalbefolkningen gå in och göra det som staten borde ha gjort och det är inget att säga nåt om så länge man inte plågar djuren i onödan.

Sen kan man funderar över om det är logiskt att straffsatserna för grovt jaktbrott som detta är, ska vara nästan de samma som för den som misshandlar ihjäl sitt eget barn.

2012-07-05 @ 23:34:42
URL: http://inga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback