Bombhot i Oslo ...

 
 Avspärrningen började vid hotellet och det var mer eller mindre kaos i hela Oslo, ett stort område runt ambassaden, slottet och parken var avspärrat och evakuerat. Portiern rekommenderade oss att ta en promenad till museet  istället. Så vi tassade iväg längs avspärrningen och fascinerades av hur många tungt beväpnade poliser Oslo kan ställa upp i en svineblink så där. Och hur effektiv en stor avspärrning kan bli. i varje gathörn stod poliser i skyddsvästar, utrustade med automatvapen. När vi kom till Karl Johan var en stor del av gatan avspärrad nedanför slottet och fullständigt belamrad med poliser, hundpatruller, räddningsfordon, brandbilar, ja allt tänkbart i den vägen. Och överallt var det stort mediapådrag. NRK hade en kul bil med en hög spiral på. Stämningen var nervös.
 
Men när vi gått en stund på Karl Johan så blåstes det hela av och förklarades att det som hittats var en övningsbomb och att en tjänsteman på amerikanska ambassaden hade glömt den.
 
Fast det är det inte så många som tror på berättades  det för oss. Det har länge rått irritation från USAs sida att det inte har gått att få mer friområde runt ambassaden eller flytt till en annan del av Oslo som är lättare att bevaka. Men kruxet är att ingen vill ha ambassaden till granne för det innebär en massa bevakning, demonstrationer och diverse hot. Så det tros i Norge på många håll att det här var en liten fejk från ambassadens sida för att utöva påtryckningar i flyttfrågan. Vi har förstås ingen aning. Det blev  i alla fall en lång promenad för vår del och stor dramatik. Jag gör det här inlägget först och kommer tillbaka med andra trevligare inlägg från två dagar i Oslo senare.
 
 
 Bilden här ovan är från Karl Johan där utryckningsfordonen stod i dubbla led på den avspärrade halvan nedanför slottet.
 
Bilden ovanför den är från vårt hotell där personalen stod ute och kollade mot ambassaden, avspärrningen var precis med hotellet som gräns.
 
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/misstankt-bomb-i-centrala-oslo_7385698.svd
 
http://www.dn.se/nyheter/varlden/misstankt-bilbomb-i-oslo
 
UPPDATERAT: Det sägs nu under dagen att USA ber om ursäkt och erbjuder sig att betala för den här gigantiska insatsen.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usa-ber-om-ursakt-for-bombattrapp_7387504.svd
http://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-ber-om-ursakt-for-bombattrapp
 

Kommentarer
Postat av: anne

Vilken historia! Och oavsett att det nu var en atrapp så måste det ju ha varit väldigt hemskt. Jag har varit med om att vår bil blev inspärrad i väntan på att en misstänkt bomb skulle omhändertas, så yngsta sonen och jag fick stå och titta på och vänta i timmar. Och hur utrustad polisen än var, så var det svårt att tro att det faktiskt var en allvarlig situation. Solen sken, himen var blå, allt var som vanligt.

Sv. Katten ÄR behandlad med fästingmedel och det är därför jag tror att det bidrog till min fästing; fästingarna "åker" med henne men biter in, sen ramlar de av på annat håll där det finns offer, som jag då då.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback