Dagens skogstur med valpen...
.... bjöd på olika former i naturen. En märklig rot som växt vilt ovan jord.
Vi gick genom skog som är lite av urskog mellan varven.
Fortfarande finns det svamp. Och den är riktigt fin, men inga mängder. De här fick gå med i en svampsoppa.
Vi var lite för tunnklädda, bara sommarjackor. Medan vi var ute så blåste det upp rejält och ösregnade. Kändes lite som vinter, kunde ha kommit snöflingor med men det gjorde det inte. Fast när vi kom hem så såg vi att det var kylslaget, temperaturen hade gått ner. Det är vintrigt.
Kanske har älgflugorna blivit färre. Jag hade förstås insektsnätet på mig, men fick ingen älgfluga, vare sig på nätet eller under. Roland fick bara ett par under kepsen. Skönt! Det får gärna bli kallt så vi slipper dem.
Hur går städningen till??
Det är rätt ofta hästbajs på vår väg, liksom på andra byvägar här, och det är inga problem med det. Det skvallrar bara om att vägen är använd och det är ju positivt med liv och rörelse på bygden.
Men det märkliga är att bara ett par dagar senare så kan man inte ana att det har legat stora bajshögar i vägen! Allt är borta. Jag får erkänna att jag inte vet hur det går till men jag har funderat förstås. Det blir bara borta. Vem sköter om den städningen? Är det fåglar tro som sanerar?
Årets älgpass!
Ha ha.... teknikens under. Årets älgpass är röjda idag och inlagda på data. Och jag tror att man kan ta bilder från givet pass och lägga ut så andra kan se! Bra hjälpmedel!
Min ilske-tröskel är hög. Det är väldigt långt emellan att jag verkligen känner mig arg, sker kanske bara ett par gånger per år, borde kanske bli oftare. Men att fejka ilska vore också svårt, de flesta irritationsmoment går att också se från en humoristisk sida. ;-)
Men idag rann sinnet efter en god stund av välvilliga och vänliga men fruktlösa förhandlingar med två absolut korkade människor. Det var tack o lov inte med familj, vänner eller ens bekanta. Mina ögon blev till slut svarta kände jag. Jag rev itu det aktuella pappret, gjorde en snabb och bestämd verbal avslutning i ett något högt tonläge, ungefär det som vi lärare använder när vi vill nå till nedersta raden i klassrummet med ett budskap. ;-) Ögonen hos de korkade blev plötsligt stora, lätt skräckslagna och argumentationen tystnade snabbt. Sen gick vi vidare i det som skulle klaras av.
Ha ha... man blir trött av att vara arg. Fick ta en powernap sen. Men nu är allt i ordning igen och jag ska ta en tur med Seffrin. Han behöver komma ut.
Lite älgnyheter!
Älgen på bilden har inget med texten att göra, den bara illustrerar inlägget.
Nyhet 1. En vit älgkalv har setts i Sanda. Det kom bilder på mms häromdagen. Mamman är inte vit men kalven. Det var några år sen det hände senast häromkring. Den är tydligen fredad inför årets älgjakt åtminstone i några jaktlag
Nyhet 2. En död älg har hittats, mellan Bottnane och Risviken. Man vet inte dödsorsaken. Eventuellt skickas organ in för analys. Kan ju förstås vara en naturlig död men bra att utesluta sjukdom
Nyhet 3. För två år sedan var det bortåt 70 deltagare i älgjakten på Harnäs VVO. (Förra året var jakten inställd pga för få älgar i området!) . I år ser det ut att bli drygt 40 deltagare i jakten. Anmälningstiden går ut idag. Man får skjuta 3 vuxna och tre kalvar, så chanserna att få skjuta en älg är rätt små och kött -högen blir ganska liten. Men roligt att så många ändå vill vara med i en gammal tradition.
Umeå idag!
Kom en fin bild från dotter Malin idag. De har badat bastu vid fina Kassjö-sjön! Vackra färger nu på hösten
Städat garderober i regnvädret
Det ösregnade hela dagen igår. Verkligen ösregnade! Vad gör man då? Jo, sysselsätter sig inomhus. Det blev lingonsyltkokning och så städade vi garderober! Det blev utrensning av kläder. En del måste slängas för de var trasiga, fläckiga eller bara slitna. De gick till en slängpåse och ut i soptunnan. I den här säcken är det som blivit fel, för litet eller bara varit oanvänt länge. Det går till second hand. Skön känsla att det går att lämna till återanvändning.
Idag lördag är det en hel del plikter utspridda under dagen. Hoppas vädret blir bättre än igår.
Kokat lingonsylt idag!
Jag vägrar köpa färdig lingonsylt och hallonsylt. Den är i stort sett mest konstgjord gelé med långt mellan bären. Och inte särskilt mycket smak. Om jag har egna bär så kokar jag på dem och nu har jag ju egna lingon så det funkar. En av oss äter ju lingonsylt varje dag på fil och krossat knäcke. ;- ) Hallon har jag oftast inte egna så jag få köpa frysta och koka på. Bättre än att köpa färdig sylt i alla fall. Bra sysselsättning en regnig dag, kokar varje gång så det räcker någon månad, då smakar den fortfarande färsk och ny.
Fin kväll igår!
Utsikten igår kväll var nästan lika fin som i minnesbild för tre år sedan. Maten var suveränt god och sällskapet himla mysigt. Vi sex har varit vänner länge, kan både skoja och prata allvar, utbyta tankar åt alla håll från olika bakgrund. Då blir det bäst. ;-)
Det var sika-gryta som serverades. Så gott och mört. Här är receptet! Jag måste testa att göra. Det är ursprungligen gjort för vildsvin och enligt dem som lagade gårdagens mat så blir det ännu bättre med vildsvin / rådjur. Med sika kan det bli lite för mört. Jag ska testa på vildsvin. Vi har några lår nerfrysta som borde passa. Paprikaschoten är skalad paprika. Edelsuss är mild form av paprikapulver. Speck är typ bacon, rökt fläsk. Schmalz kan också vara smör. EL är förstås Esslöffel, dvs matsked. Resten är tyska som jag nog begriper när jag går tillbaka och läser receptet.
Och så här gör man. Som sagt, jag ska testa receptet på vildsvinsskinka
Kvistarna där är rosmarin. Kanske för vassa att äta men ger god smak!
Arrendator Olle hämtade kvigorna idag!
Nu var det slut på kvigornas semester och sommarnöje på Sönnare Brojâle vid badet och båthamnen i Signebyn. De ska hem till Guterud i Långserud och träda i tjänst som mjölkkor. Det är åtta stycken. Vagnen är fyndigt utrustad för ändamålet och Olle hade idag hämtat in 22 stycken med den. Det går att sänka vagnen till marknivå så djuren enkelt kan kliva på. Det finns en anordning med fodergrindar att ta hjälp av och så hinkar med smarrigt käk i förstås. Allt går mycket lugnt till, ingen panik och stress alls.
Det är en stabil traktor som drar ekipaget !
Vi passade på att bjuda in Olle på en fika med risgrynskaka! Det blev som alltid en trevlig pratstund. Fantastiskt att vi har så duktiga arrendatorer.! Djuren har det bra hos dem och de levererar mjölk till bästa mejeriet, det som finns i närheten: Wermlandsmejeriet
Agenda för dagen är att en skogstur med valpen Disco återstår och sen är vi bjudna på sista sika-hjortätingen! Det lär ska bli gryta idag! Det ser vi fram emot! Det blir rapport imorgon och kanske recept. Jag tar med en kaka till kaffet!
Skjortkragen vände jag!!!
Rolands favvoskjorta var alltså sliten på kragen. Men sen fick jag en idé om att vända kragen så som jag minns att min mamma gjorde på pappas skjortor när kragarna började bli slitna.
Tänkte att det är väl inte fel att testa och rädda skjortan ett tag till. Jag hämtade en nagelsax och en petare och startade med att sprätta loss kragen. Det gick snabbt.
Sen vände jag kragen med den slitna sidan neråt på baksidan så den inte syns. Sydde fast kragen på skjortan igen med symaskinen. Och skjortan var fin som ny igen. Det hela tog 20 minuter! Det blev bra timpenning om man räknar på vad en ny sån här skjorta skulle ha kostat. ;-))
Detta var alltså min första skjortkragevändning. När jag nu ändå hade grejerna framme och hade ångan oppe så tog jag en annan sliten skjorta och gjorde samma procedur
Den blev helt ok! Va kul att det funkade!! Och rätt lättvindigt var det också!
Att rädda gamla favvoskjortor är inte så dum sysselsättning nu när vi långsamt går in i pensionärslivets magrare ekonomi.
Går det att vända kragen???
Roland har en skjorta som han gillar. Tyvärr är kragen nu så sliten att vi lade den i "slänghögen" . Gubbar är ju liksam vassa i nacken och sliter kläderna där. Men då slog det mig att man kanske kan vända kragen! Jag har aldrig vänt en krage. Vet att min mamma ständigt vände kragar på min pappas skjortor. De var ordentligt utslitna innan de gick till matt-trasor. För inget slängdes ju på den tiden. Allt tyg blev matt-trasor som slutstation. Jag känner igen de rutiga trasorna i mattorna jag har på golvet nu, de som mamma vävde.
Jag har som sagt aldrig vänt en krage men någon gång ska vara den första. Borde funka att sprätta loss den, vända och så sy fast den igen. Jag har ju en gammal symaskin som i alla fall går att sy framåt på. Backfunktionen är trasig men jag får knyta trädändarna. Det måste nog bli ett test i alla fall, Roland tog fram symaskinen.
Ensam älgkalv har setts!
Det är inte älgen på bilden, den fick bara illustrera inlägget. Vår postkörare har sett en ensam älgkalv på vägen vid Liane men ingen älgko inom synhåll. Den var tydligen inte speciellt liten utan normalutvecklad för att vara född tidigare i år. Intressant att få rapporter om fler iakttagelser av eventuell ensam älgkalv. Förra året gick det en här från början på juni. Den var rätt liten då, klarade sig några månader men blev skruttig och mest liggande så den fick avlivas. Hoppas det inte är repris i år.
Hur länge kan en orkidéblomma blomma??
Den här orkidén slog ut sista veckan i oktober 2019. Den hade inte blommat förut men slog ut då, precis den här blomman. Jag minns det för det var exakt då jag åkte till Stockholm på en vecka hos barn och barnbarn och tänkte att det var väl harmligt att den skulle blomma när jag var borta. Men den klarade sig under min bortavaro och har alltså varit utslagen och fin, just den här blomman, sedan dess. Den har funnits där i 11 månader! Och återigen inte en ny blomma på samma krukväxt utan exakt den här blomman.
Nu avslutar den i alla fall med att vissna ner och ramla. Vore ju roligt om den ville orka blomma igen, har en massa luftrötter om nu det är till någon hjälp. Krukväxter är inte min starka sida, inte mycket överlever här i huset, bara sånt som tål lång torka och vanskötsel. Fast den här står i en plastkruka full med bara rötter så den kanske har sparat på vattnet.
Massor av fjärilar, humlor och bin i kärleksörten!
Dom är verkligen flitiga, särskilt när solen ligger på och det är varmt mitt på dagen! Roligt att det surrar av bin och humlor, fjärilarna är så vackra. Det är mest amiralfjärilar men några ex av en annan art. Jag är osäker på vilken.
Den har en liten skada på höger vinge. Kanske är det en tistelfjäril, men jag är osäker.
Dom sitter verkligen tätt.
Alltså, vi måste lära oss lång-grilla stekar!
Igår kväll blev vi bjudna på fantastiskt gott kött. Det var lång-grillat. Först ska man bryna på det i grillen eller i pannan. Sen in i folie med kryddor och vin och så på grillen på låg värme ett par timmar. Det ska vara rätt små stekbitar, inga jättefransyskor. Det blir så mört. Köttet igår var sikahjort. Jag skulle gärna byta ut alla skarvar på sjön mot sikahjort. Båda arterna är väl i grunden invasiva så de kan kvittas.
Det blev som lite knyte. Jag hade gjort svampsåsen på svamp som en annan gäst hade bidragit med. Den ska alltså stekas snabbt i små bitar, på med mycket grädde, salt och peppar, redas av och så gärna stå varm hela dagen till serveringen på kvällen. Då blir det mest smak på den. Lingonen var rå-rörda, fast inte rörda eller hur man ska säga, bara stått över dagen. Jag bidrog med lingon och andra gäster hade fixat resten. Och så den goda grönsaken med blåmögelost på, den som görs i ugnen.
Utsikten till maten gick inte av för hackor heller, en fin kväll, nästan sommar.
Om lingonrensning och människovärde
Jag klagade ju på fb över lingonbristen runt oss och fick respons på det. Det kom ett snällt erbjudande om lingon från ett proffs. Det är vi glada för. En del av vinterns lingonsylt- äting är räddad.
Så där en skurhink med lingon blev det. Jag har någon sorts hjälpmedel för lingonrensning men har inget emot att sitta och göra det för hand på samma sätt som min mamma alltid gjorde; en mjuk filt under, lätt-tvättat lakan över, en bunke i knät att rulla ner bären i. Så det blev ett par timmars rensning och meditation
Det är lite meditativt, man hinner tänka på annat för detta är ju helt mekaniskt.
Så det blev lite tänk på människovärde, delvis på förekommen anledning, debatten i media har den senaste tiden varit lite förvirrad både i rikspress och lokalpress.
Så här ser jag på det.
Människovärdet är lika för alla, det har ingen skala. Det skiljer oss från djuren och tingen. Det är lika för onda och goda, för kloka och okloka. Det påverkas inte av hudfärg, ras, politisk hemvist, religion, språk, sexuell läggning, ålder, förståndsgåvor osv. Man kan inte höja sitt människovärde genom goda handlingar eller sänka det genom onda handlingar, det är ett och det samma för alla levande människor på jorden. Ett djur kan var högt älskat men aldrig ha ett människovärde. En sak kan vara värdefull och viktig för individen men den kan aldrig få människovärde. På engelska språket använder man ofta ordet dignety för att beteckna ungefär det, inte exakt men på ett ungefär människovärdighet. I Sverige säger vi alltså människovärde.
Men sen blir det klurigt. Vi tenderar ibland att blanda ihop människovärdet med hur vi mycket uppskattar människor i vår omgivning, dvs den värdering av andra människor som har en skala. Jag värderar naturligtvis min familj och mina vänner högt, liksom människor som jag uppfattar som goda i världen. Jag värderar människor lågt som jag uppfattar som ondskefulla och elaka. Där har jag en skala i min värdering och det är helt ok, helt naturligt. Det vore inte möjligt att älska alla lika mycket och för mig har inte alla samma värde i den här skalan. Men den står fri från människovärdet, har inget det att göra.
På engelska blir den värderingen ungefär lika med uttrycket value.
Det är på nåt vis lättare att hålla isär det fasta människovärdet och skalenlig värdering av människor om det har olika ord så som i England, dignety och value. Här hos oss där orden är lika blir det svårt att hålla isär. Allting blir på nåt suddigt sätt värde, värdering, värdegrund när vi pratar om det. Och vi slänger oss med de uttrycken utan att egentligen gjort klart för oss vad vi menar; är det det fasta människovärde lika för alla vi pratar om eller är det den skalenliga värderingen av människor, eller är det andra skapade, tillfälligt giltiga, värderingar i en värdegrund?.
Sen kan man som individ anamma olika symboler för människovärdet, det som är lika för alla. För mig som kristen så är korset den ultimata symbolen för allas lika värde, människovärdet. Det var med kristendomen som människovärdet kom till västerlandet och det är rätt länge sedan nu. Människovärdet fanns egentligen inte som begrepp innan dess, det har under århundraden spridit sig globalt med den kristna tron. Men det betyder inte att jag ska tvinga tron eller korset på andra människor. Andra människor vill se andra symboler som beteckning på allas lika värde. Själva det grundläggande människovärdet, lika för alla, ligger ändå fast men individen kan vilja ha olika bilder / olika symboler för det. Och det blir inte så bra om man i vårt samhälle försöker tvinga på andra den egna symbolen. Det måste vara ett eget val utifrån den egna livssituationen om symbolen ska vara ett kors eller något annat.
Detta är alltså ungefär min syn på saken, andra kan tycka annorlunda och det är alltid möjligt att diskutera. Jag är glad att jag i min vänkrets / bekantskapskrets har människor med olika ursprung och olika syn på det här frågorna. Då blir jag tvungen att tänka till själv och skärpa mina definitioner. Vore förfärligt att bara umgås med människor som tänker lika!
Roligt att rensa lingon och få tid att fundera! ;-))
Senare idag blir det mer om gårdagens äting med sika! Detta måste vi lära oss att göra själva ;-)
Nej, ingen Vildhasse på Årjängs marknad!
Här skulle han förstås ha stått med sina korvar, sina klingande klockor, sin hemgjorda poesi! Men han kom alltså inte i år och inte hans korvar heller. Annars brukade det vara flera stånd som sålde hans korv. Vi saknar honom, han har varit ett självklart inslag i marknaden i decennier, vi har alltid besökt honom, pratat lite och köpt hans korvar.
Glutenfria remmar var ett bra inslag tycker jag, nytt.
Ny på marknaden var också min drömmaskin; den som både dammsuger och torkar golvet!! En sån har jag länge letat efter. Vi fick en demonstration av försäljaren och jag är absolut intresserad. Den såldes inte på marknaden, bara demonstrerades. Företaget är tyskt men norskbaserat i norden och heter Vorwerk. Priset är ju väl tilltaget förstås, 12.000 kr och oppåt, men jag kan tycka att det är prisvärt om den funkar bra. Gräsroboten är mycket dyrare om man nu ska jämföra med nåt. Skulle önska en städmaskin i robotform förresten
Vi gjorde alltså ett besök på marknaden i år, brukar göra det för att köpa nåt på söndagen när det är lite lugnare. Ville egentligen ha en vedkorg men fann ingen bra på rätt ställe. Roland köpte i alla fall en såg, en liten en. Jag köpte förstås lite vinterväxter till bra pris och så en midjeväska. Men i år blev det ingen kålsoppa, vi är bjudna på äting ikväll! Det blir stek på sika och typ lite knyte, jag ska ta med svampsås gjord på svamp som en annan gäst har plockat.
Om lingon hade jag tänkt skriva nåt idag men det blir senare. Rensningen är en trevlig sysselsättning, man tänker bra då. Så det blir nog ett inlägg med lingon och lite filosofi runt begreppet människovärde. Det har ju varit aktuellt den senaste tiden, är väl alltid aktuellt förresten
Årjängs marknad var vi på igår!
Fast vi gick bara en liten bit, handlade inget utan pratade lite med bekanta vi träffade och gick sen till Broms för en fika. Där kan man sitta och se människor och bilar passera förbi. Det är en gigantisk marknad, tydligen fjärde största i Sverige med plats för 700 säljstånd och man räknar med 100.000 besökare på tre dagar nu under helgen.
Marknadsområdet är stort, från torget upp till marknadsplatsen / travbanan. Vi mötte någon som sade sig har försökt gå vägen upp men det var så trångt att man inte tog sig fram. Ska bli roligt att se besökssiffrorna nu när marknaden fick högsommarvärme, som är ovanlig så sent i september. Årjängs marknad har gamla anor, den första finns dokumenterad 1741 och har ursprung i gränshandeln med Norge. Det är ju inte långt till gränsen härifrån.
Älgstek blev det igår kväll
Den tillagade vi som porterstek, en gammaldags maträtt men kanske allra bäst sättet att laga till älgkött. Både köttet och såsen får mycket smak och behöver inte vara så salt, det smakar mycket ändå. De gamla muggarna från klostret Taizé i Frankrike är fortfarande favoriter. Stenar till dekoration på bordet blir det ofta. Här är en sten från Berlinmuren, trädfossil från USA, stenar från Crescent lake norr om Seattle och en korall från Okinawa. Trevligt hade vi, ett glatt gäng!
Idag blir det nog en sväng till Årjängs marknad. Med kanonfint väder så blir det nog mycket folk, en stor marknad med många norska besökare. Vi får kolla om Vild-Hasse är där i år. Om allt klaffar så kanske vi kommer hem med en hink lingon! Vore så himla roligt i så fall.
Vilket mysigt spontant besök idag!
(Inlägget med inkallningsträning är två inlägg neråt i bloggen, man får scrolla!) Va roligt att få träffa yngre generation Möller från Varberg som var på besök i närheten ett par dagar. Det blev lite snabbt improviserat. Vi har haft en fin sommardag här med över 20 grader i solen så vi kunde sitta ute och med våfflor o kaffe. Massor att prata om hade vi, inte så ofta vi ses.
Och vi fick många ägg från deras egna djur! Lyxigt! Roland räknade genast ut att det kunde bli många svampomeletter ;.)
Nytt jakttorn på plats!
Roland har strävat och snickrat på ett nytt jakttorn ett tag. Igår skulle det placeras. (Inlägget om inkallning finns längre ner, man får scrolla)
Han tog det på pallgafflarna på traktorn och körde det till rätt plats. D hjälpte till och kom med grejer på fyrhjulingen.
Här blev det placerat
Nu på plats, stabilt förankrat under överinseende av D och B. Ett jakttorn är bra av flera skäl. Trevlig plats att vänta på villebråd, bra utsikt över området, kulfång blir ner i marken, syns inte så bra med kamoflage (kommer nog), tak över huvudet, säker plats om man skjuter arga vildsvin.
Att döma av spåren runt tornet så kanske det inte enbart kan användas för älgjakt. Vildsvin syns ofta här och har bökat.
Efter avslutat värv så åkte vi alla hem hit och tog en stabil eftermiddagsfika med nygjord risgrynskaka, hallonsylt och kaffe.
Dagens agenda har lågt tempo. Först sovmorgon och därefter lång frukost med tidningsläsning för min del. Roland for med dunker Hej ut i skogen. Sen ska jag förbereda kvällens äting. Vi har bjudit ett gäng på älgkött. Det blir porterstek idag, länge sedan vi åt det, förberedde igår. Desserten har jag inte klurat ut än men troligen nåt med äpplen. En långtur med tax Seffrin borde det bli. Nu närmar sig hans jaktpremiär.
Inlägg om inkallning med Garmin finns alltså nedanför det här inlägget. Man får scrolla lite
Effektiv inkallning på långa avstånd!
Vi tränar inkallning med valpen varje dag när vi är med honom i skogen. Visslar på honom och belönar när han kommer. Det är viktigt att det fungerar under praktisk jakt. Disco är en hamiltonstövare, han ska användas till harjakt. Det betyder att han kommer att jaga flera kilometer från Roland alltså så långt bort att det inte går att ropa in honom, rösten hörs inte på så stort avstånd.
Men det här fungerar perfekt! Disco har på sig en pejl i halsbandet så det går att se var han är på den här displayen. På Garmin Alfa finns en ljudfunktion. När Roland trycker på knappen här så piper det i Discos halsband. Nu har vi tränat honom med hundgodis så han han kommer direkt när han hör pipet!
Om det funkar under praktisk jakt och om han är beredd att lämna harspåret när det piper har vi inte testat än, men rimligen borde det gå även om han är långt bort och utom hörhåll för rop, kanske kilometer iväg. Särskilt bra med en harhund som alltså inte får jaga rådjur, sån jakt måste ju genast kunna avbrytas och det här kan vara ett bra sätt.
Roligt med en nyhet på teknikfronten, en som verkar fungera. Vet inte om det var tänkt så här från början med just den här pejlutrustningen, har inte sett något om det i reklam. Det skulle nog sälja bra i så fall om kunderna visste.
Imorgon blir det inlägg här om det nya jakttornet som kom på plats ikväll. Roland har kämpat några dagar för att bygga det här hemma och nu blev det transport till platsen det ska stå.
Årets skörd i lingonskogen! :-)
Vi var ute med valpen igår i skogen ett par timmar, tog med oss lingonplockare och gick där det finns mycket lingonris. Vi hoppades att det skulle hända som sägs hända en del lingonplockare i år; att man går länge utan att se ett enda lingon och så plötsligt så kommer man till en fläck som är alldeles röd av bär!
Ha ha.... det hände inte!!
Vi repade med oss det vi såg, vilket var i stort sett ett och ett bär. Knappt bottenskyla i lilla hinken blev det. Sammanlagt fick vi med oss 3 deciliter lingon hem!! Det förslår inte till nästa säsong när en av oss äter lingonsylt på filmjölk med krossat knäckebröd varje morgon. Jag vägrar att köpa färdigkokt sylt så nu är goda råd dyra. Just de här bären vill Roland ha rårörd sylt av idag till älgfärsbiffar. Vi får se vad det kan bli.
Agenda för idag torsdag är bekväm och rätt oplanerad. Roland tog nu på morgonen emot fiskeutrustning som kom med lastbil till en gäst som kommer med flyg och inte kan dra med sig sina prylar. Sen drog han till skogen med hamilton gamle Jazz! Vädret är strålande vackert och temp på nollan i morse, rätt vindstilla äntligen efter flera dagar med blåsväder. Har säkert varit frost på platser runt oss. Vi brukar ha varmast.
Jag ska ha en loj morgon med frukost på sängen och tidningsläsning på nätet. Sen blir det krafs i trädgården. Under dagen ska jag också förbereda för morgondagen. Vi har bjudit ett gäng hit på älgkött. Det blir porterstek den här gången. Den blir godast om man gör den dagen innan och köttet får stå i skyn under natten.
Det blir säkert någon tid i skogen med valpen också frampå eftermiddagen.
Senare idag blir det ett inlägg här o på fb om hur Roland nu kallar in valpen när han är utom hörhåll! Finurligt uträknat!
Fler trevliga grannar har vi!
Vi är glada åt att ha djur som grannar. Här vid Signebyns badplats, gamla kyrkplatsen på Liane - Prästgårdens Sönnare Brogâle, går ett gäng kvigor. De mår gott, går på en stor vall och har massor av mat sista lediga sommaren innan de ska träda i tjänst med kalvningar och mjölkproduktion hemma i Långserud hos sina ägare, Bröderna Jakobsson.
Sill är helt ok mat att bjuda på!
Vi hade fyra goda vänner här igår kväll och bjöd på sill och sånt. Det blev olika sorters sill, tonfisk till mig som inte gillar sill, hackat ägg förstås, färskpotatis nyupptagen från eget land bara kokt en kvart, gräddfil, Gäsene Port Salut (sååå god!), Värmlandskaka (utanför bild) och så det där mörka köttet som smörgåspålägg ( det är alltså Hemgårdens tunnskivade älgstek som är rökt och saltad, finns i vår lanthandel! Smaka den!).
En fantastisk kväll hade vi med mycket skoj och allvar. Mat gillar vi alla så det pratade vi om. Vad finns och var köper man bäst? Sen har vi så många gemensamma bekanta, det finns episoder från förr från bygder och obygder! Det är också magiskt för oss att få träffa människor som har växt upp under helt andra förhållanden än våra, att få ta del av deras egna upplevelser av det som för oss bara går förbi i böckerna som världshistoria.
Jag bara älskar träd!
Har älskat träd så länge jag kan minnas, kramade träd när jag var barn. ( Det kramades inte så mycket för övrigt i mitt barndomshem, var bara ingen tradition!) Igår var vi ett par timmar i skogen med valpen Disco. Fantastiskt vackert var det med massor av fina vyer över landskap och träd! Går inte att fånga allt. Grannar o vänner känner säkert igen sig i de här markerna. Jag har inte varit här på länge. Vi gick till en god väns skogsskifte och över bergen tillbaka, en traktorväg.
Mycket rönnbär här också
Fin utsikt över vad som ser ut att vara svensk vildmark. Men det är det inte förstås egentligen. Långt där borta bor ju Lennart o Eirin ;-)
Från barnbarn Lovis i Umeå!
Hon har bakat och gillar det! Blir så här glad! Och hon kan skörda från den fantastiska trädgården runt huset.
Agendan för dagen är stillsam här på Liane. Roland försvann ut i skogen med dunker Hej, hoppas på harjakt förstås. Jag ska nog krafsa lite runt huset. I eftermiddag bjuder vi några vänner på sill-äting med egen färsk potatis. Hösten har kommit, det var bara +2 grader här i morse.
Gott om fjärilar just nu!
Och det tycks vara mest av en sort: Amiral. Det är en art i familjen praktfjärilar. Många amiraler flyttar från Medelhavsområdet till Sverige i juni, fantastiskt att tänka sig att de här små bräcklia varelserna kan flyga så långt. När de kommer hit så lägger de ägg i nässlor på skuggiga platser. Larverna kläcks i juli / augusti. Vuxna fjärilar har svårt att överleva här under vintern, många flyttar söderut igen.
Sikahjort åt vi igår kväll!
En ovanlig maträtt för de flesta. Vi gissar att vi är de enda i Sverige som åt detta just i går kväll. Inte så vanligt djur men vi har en jaktvän som själv har nedlagt det.
Potatisen är bara kluven, inte skalad, 45 minuter i ugn, nästan en timme, timjan, salt och olja på. Chiccori är så himla gott med St Augur-ost på, en tjock skiva på varje. Tror en halvtimme i ugnen ungefär men får kolla. Måste köpa det nästa gång vi är i Karlstad, finns inte i Årjäng. Och från sikahjorten har jag en halv filé plus en bit av ryggbiffen. Båda bitarna är rullade i bacon och grillade precis lagom, lite röda inuti men inte så blodet rinner.
Vilken måltid! Inte mycket slår detta! Dessutom hade vi en trevlig kväll med fyra vänner, mycket prat om jakt förstås och om hur olika djur lever. Bättre blir det inte.
Det blir en sky av den här maträtten, god är den.
Trattkantareller - till slut!
Ha ha... det blir inte mycket kvar till slut av ett plock trattisar! När de torkat så är det en bunt sytråd kvar. Men så himla läckert att smula i grytor och såser. Det är mer smak på de här än på gula kantareller. Trattisarna har precis börjat så det kan vi plocka ett tag till, torka och lägga i glasburkar
Fina grannar!
Det är Moe Braga som går här på bete med sin lilla fölunge som jag tror heter Majsan. Hästägare är i alla fall Rolands bror Gunnar och hästarna går här på Liane - Prästgården. Hästar är vackra djur, men farliga i bägge ändar och obekväma på mitten. ;-) Jag stannar gärna när jag går förbi dem (nästan varje dag!) och kollar. Fast jag har helst staket mellan mig och djuren! Respekt!
Asch, jag är ju himla rädd, helt enkelt!
Ikväll ska vi bli bjudna på sika-hjort. En ny upplevelse! Och få umgås med goda vänner! Det ser vi fram emot.
Stora fiskar i vår sjö!
Vår sjö har ett gott fiske. Den som är duktig fiskare och har tur kan få stora gäddor, så där runt en meter. Jag fiskar inte men förstår att man mest får dem på trolling, alltså att man kör båten sakta och har ett drag hängande efter, antingen uppe i ytan eller djupare ner. I sjön finns också inhemsk bäcköring, inplanterad röding och gullspångslax, men laxfiskarna är rätt svårflirtade, lättast att fånga på våren medan vattnet är kallt. Ett annat alternativ är spinfiske och det kan ge både gädda och abborre, särskilt vid vasar.
Fortsättning av fynd efter vägen på hundpromenad.
Någon klint, kanske rödklint, minns inte exakta namnet
Baldersbrå har blad som ser ut som dill, skulle kunna vara kamomill, svårt att skilja dem åt.
Fibbla av något slag, flockfibbla kanske
Fyrkantig johannesört tror jag, en medicinalväxt om jag minns rätt, men vet inte vad den botar.
Blåklockorna har blommat hela sommaren av och till
Kärringtänder blommar om igen. Jag har försökt översätta blommans namn för tyska vänner och de tycker det är lustigt, ungefär Alte Damens Zähne.
Och i det här riset borde alltså finnas en massa lingon, men inte ett enda i år
Två rovfåglar seglade omkring mig hela tiden, men jag lyckades inte få någon bra bild på dem. Jag gissar på ormvråk men det kan vara någon annan art. De ryttlade ibland och gjorde störtdykningar, höll sig rätt högt upp i luften.
Ha ha... vi hann före vildsvinen!
Idag tog vi opp potatisen ur det lilla potatislandet och vi hann dit innan vildsvinen hittade våra potatisar. Roland har satt tre sorter; King Edward, röda tyska potatisar och avlånga franska delikatesspotatisar. De som gav mest och blev störst var de tyska röda. Men nu är det inte så mycket att skörda. Vi är ändå nöjda med tanke på sommarens torka, tror att det kanske i bästa fall räcker till jul. För några år sedan hade vi barnbarn med i upptagningen, bl.a. satt lilla Lou här i bästa chiffongklänningen och plockade i hinken. I år räckte inte semesterdagarna till några septemberdagar på Liane för barnbarnsfamiljerna, så vi fick plocka själva. Men det har också funkat
Imorgon blir det mer om växterna efter vägkanten.
Växter i vägkanten på dagens hundpromenad
När våra barn var små och när jag hade klass försökte jag att lära mig alla växter som blommade i slutet på läsåret och i början på läsåret. Det var ju då barnen skull lära sig. Jag försöker repetera varje år sedan dess, kommer ihåg en del men en del är säkert fel. Tror i alla falla att ovan är vitmåra. Den blommar normalt i början på juni och kan användas till växtfärgning, rötterna. Den kanske blommar om igen nu i september
Det här ska vara den krydddoftande röllekan men bilden blev suddig
Prästkrage. Den har smala gröna blad till skillnad från baldersbrå som har dill-liknande
Seffrin stannade vid Nobels björk. Den stora björken är borta men det kommer en ny! Nobel var en av dem som bodde på ålderdomshemmet nära här och han brukade sitta på den här platsen, därför döptes den till Nobels björk. Förr var detta en korsväg då vägen från Bryngelsbyn till kyrkan / skolan gick tvärs över åkrarna här. Av den syns inte mycket längre.
Mandelblom tror jag
Nypon är det gott om. Ingen plockar längre. Minns när mamma samlade nypon och kokade nyponsoppa. Det åt vi ofta, men var rätt stickig.
Mer om vägkantens växter imorgon. Nu ska vi äta kvällsmat och sen träffa en god vän som vi inte sett på ett tag. Det ska bli så roligt.
Massor av kantareller fortfarande!
Det är verkligen mycket kantareller än. Fast en del börjar bli lite mjuka, några är till och med angripna av mask och röta vilket inte är så vanligt på den svampsorten. Märkligt ändå med noll blåbär och noll lingon i skogen, har jag aldrig varit med om i hela mitt vuxna liv. Men som ett slags naturens kompensation, massor av svamp. Nu kommer trattisarna också, ännu så länge små. Och så några svarta trattar som heter nåt på trumpet tror jag och som ska vara goda. Men jag plockar bara svampar som jag är säker på. Vi plockar och fryser in så det räcker minst ett år till, för nästa år blir det nog dåligt.
Hängde ljung igår!
Jag hängde ljung igår, medan Roland snickrade grind på altanen! Det är lite tidigt på året och som sagt det blir ingen ljung inne, för då ska någon i huset dö sa alltid min mamma. Det får bli ljung ute fast det är ovanligt tidigt. Växtsäsongen ute runt huset har varit misslyckad i år. Jag fick inte tag på rätt pelargoner så krukor och lådor tynade. Jag ville ha hänglobelia men lurades av försäljaren och fick kant, inte alls så fina. Pallkragen fick någon ohyra mitt i sommaren så det var bara att lägga ner alla försök med egen sallad o dill. Testade att så en gång till men det gick inte heller. Buskarna vid entrén, schersmin, drabbades av nåt kletigt och fick bli nerklippta utan blomning. Syrénerna fick knoppar men de slog inte ut. Och sen bröts en del grenar utan att ha utsatts för nåt, de bara drattade ner på backen. De såg bara vissna och eländiga ut. Syréner ska ju vara så härdiga, men inte den här sommaren. Vet inte varför just det här året har varit så visset i min trädgård. Men nu ska det bli höst och vinter, ljungsäsongen har startat. Hoppas det går bättre.
Ny valp-grind på altanen idag
Disco har vuxit ordentligt sista tiden. Nu kan han hoppa över kompostgrinden som vi haft vid altanen. Så Roland fick göra en ordentlig trägrind, lite högre alltså. Han hade sparat träkryss från när vi gjorde altanen så de kom väl till pass med gångjärn och stänge
Lite pillrigt för att få snyggt och hållbart
Så här blev det i alla fall till slut. Det kommer att fungera, vi kan ha valpen Disco på altanem igen utan att han hoppar över.
Vildsvin nära nu
Vi har inte haft vildsvin i trädgården än och här finns inte så mycket att äta förstås. Vi odlar ju inget mer än i pallkragen på altanen. Men igår natt var de på Smörhôla och bökade, det blir nedanför Liane. Fotspåren ser ut att vara från ett stort djur. I skogen runt oss finns massor av bökande och spår. De har förökat sig snabbt och blir på många platser ett bekymmer. Golfbanan har haft besök och man har nu satt upp en del elstängsel för att hålla dem utanför greenerna. Kanske dags att ta upp potatisen innan den blir vildsvinsmat.
Inga betesskador av älg!
Vi åkte i Glaskogen igår och såg många planteringar av tall, stora områden med tall i den här höjden. Vi stannade och kollade här och där men kunde inte se en enda tall som var skadad av älgars bete! De här var 5- 6 år gamla så älgar har haft gott om tid på sig att äta av dem, om det nu hade funnits älg.
Det förekommer en förföljelse av älgen och den utmålas som ett stort skadedjur, särskilt av de stora skogsbolagen. Den här svartmålningen är inte helt faktagrundad, en hel del av de älgskador man pratar om gjordes under de åren vi hade mycket älg och förekommer över begränsade områden. Det finns mycket en skogsägare kan göra för att älgen inte ska ge sig på skogsplantor, att plantera gran på fel mark är inte enda alternativet. Nu är det hos oss i alla fall långt emellan älgarna. .
Inventeringar via flyg och spillning visade förra året på att vi hade lite älg så flera jaktlag ställde in älgjakten för att inte riskera utplåning av älgstammen lokalt. I år har vi sett väldigt lite kalv och viltmyndigheter säger att det kan vara bara en tredjedel så många som normalt. Jag hoppas att skogbolag och andra rent skogskommersiella intressen inte ska lyckas utrota älgen. Jägareförbundet har dragit igång en kampanj för att "Rädda älgen", bra initiativ.
Vi såg en fin älgko i förrgår, glada varje gång. Men hon hade alltså ingen kalv, tyvärr. Hoppas hon kan få nästa år.
Uppdaterat text från Wermlandstidningen 1887 ang älg och betesskador och rovdjur.
En tur till Glaskogen igår
Hynninga i Glaskogen. Här bodde Rolands far o farbror och andra i huggarteamet under veckorna när de jobbade i skogen i området. Kanske 40 - 50-talet. De for upp hit, ca en mil, med mat, hästar och hö varje söndag kväll under skogsarbetarsäsongen och kom hem hem igen till helgen. Under veckorna tog kvinnorna hand om gården, kor och barn. Så var villkoren för många i Sillerud under första halvan av nittonhundratalet, kanske tidigare också.
Stall för hästarna som de körde i skogen med. När de jobbade och bodde vid Granmon (Grammon) så fick Rolands farbror Nils stanna kvar över helgen vid ett tillfälle och passa hästarna. Han var 13 år! Då gick han därifrån till Lenungen och köpte sina första gummistövlar, de hade precis kommit ut på marknaden och ansågs vara bra. På den tiden räknades man som vuxen och arbetsför efter att skolan var avslutad och det var den vid 12-årsåldern, efter sjätte klass. Vi for hit opp en gång med Rolands farbror Nils och han berättade hur det var.
Kalle i Myra bodde här. En duktig jägare. Han hade en legendarisk dunkerstövarhane vid namn Nero enligt Roland som kan en del jakt-berättelser om honom.
Skyltarna börjar bli skruttiga. Undrar vem som ska byta ut gamla mötesplatsskyltar.?
Ölmheden och Tegen ska det stå.
Det finns nya skyltar också förstås. Glaskogen är ett naturreservat med vandringsleder.
Här är skylten som visar den väg som präst Kerstin S åkte in fel på strax före julhelgen för några år sedan, kom vilse och omkom i kylan. Hon skulle lämna julblomma till en N och K vid Tjärnet, men kom alltså aldrig fram till dem.
Här var förr skola, i Tegen. Man gjorde många fönster i skolor, det skulle komma in mycket ljus till barnens skolabete.
Här borta på andra sidan sjön ligger Mon. Där bodde Hanna som var syster till Rolands farfar. Dit gick hennes mor, Rolands farfars mor, Emma på Döverud varje midsommardag enligt vad som berättas. Från Liane och hit är det drygt två mil, en bra bit att gå. Samtidigt gick Rolands farfarsfar, Alfred på Döverud varje år till sin hembygd i Blomskog. Han gick till Risviken och där lånade han eka och rodde över till Breviken. Sen gick han till fots till Livlund för att träffa släktingar. Hanna på Mon hade en son som hette Arne.
Såna här utflykter är trevligt att göra i sällskap med Roland, han har så många minnen av människor från förr, kommer ihåg och kan berätta.
Discos favoritleksaker
En hel del leksaker går liksom åt och blir slängda för de går sönder. Disco hanterar dem hårt, biter, river och skakar dem vilt. Men här är några favoriter som har hållit. De rosa grymt-grisarna är helt suveräna. Han fick en liten först och sen den lite större varianten. Dem leker han mycket med varje dag och de har hållit, de grymtar till och med fortfarande när han klämmer på dem. Boll, boll i band och ett garntrassel som varit en giraff tror jag. En grej glömde jag att berätta om, det är den lilla bruna som ser ut som en pinne. Det kallas tjurmuskel och är en onämnbar del av tjur. Disco tycker om när vi kastar iväg grejer så han får apportera. Biabädden är bra att ligga i inomhus.
Nu ska vi gå ut med hundar, Roland med valpen i skogen och ska bara promenera med lille taxen Seffrin.
Vi har under dagen haft ärende uppe i Glaskogen. Det skriver jag om imorgon
Fenja vorsteh
Häromdagen blev det en annorlunda jakt, inte hare och inte rådjur. Det blev fågeljakt Roland, två andra jägare och en långhårig vorsteh. Och med lyckat avslut. Roland fick fälla en tjäderhöna som nu hänger på väggen. Den ser jag fram emot att få tillaga! Och inte minst att äta, tjäder är så gott! Länge sedan sist, här är inte många som jagar fågel alls, fast det finns en hel del skogsfågel.
Igår kväll lördag åt vi gott och pratade bort en kväll med Peter. Så roligt, länge sedan sist. Vi kommer att träffas fler gånger de närmaste veckorna och vi kommer bl.a. att bli bjudna på sikahjort säger han. Helt exklusivt för oss, liksom hägern han bjöd på förra hösten (inte skjuten i Sverige utan i område där jakten är tillåten) . Här i huset blir det nog någon kväll med gemensam älgköttbit. Vi har några kvar.
Visst finns det en skatt där regnbågen går ner!!!
Skatten är Liane Gård!! Och vi är så glada att få bo här och ha det fina huset. . Så här såg det ut för en timme sedan när vi kom hem från dagen skogspromenad med valpen Disco. Roland tog bilden!
Goaste valpen Disco!
Disco tränar att kunna koppla av och vila lugnt inomhus, får plats i knä hos Roland ett tag till. ;-) Han är energisk och gärna på språng men läraktig, måste kunna låta bli att vara uppe på bord och leta mat, ska inte hoppa på oss och inte ta skor. Hittills går det bra. Ibland blir det bakslag men ofta framsteg och han lyssnar noga på våra rösters tonfall. Skärper sig om vi låter stränga. När han närmar sig ytterdörren tar vi ut honom för att träna rumsrenhet, sällan pölar inne nu. Hans favvoleksak är den grymtande rosa grisen. Fenomenalt tålig! Han har verkligen misshandlat den men den är fortfarande hel och grymtar till o med. Han fick en liten gris först och nu har han en större variant. Annars är det gärna de trasiga skinnhandskarna, en gammal handduk och boll. Disco snart fem månader, har växt snabbt, väger 17 kilo tror jag. (Ser att färgerna på bilden stämmer dåligt, Disco är ljusbrun, inte gul!)
Var och varannan dag är vi i skogen med honom. Han visar ingen lust att jaga, letar mest pinnar att gnaga på. ;-) Tror han ömsar tänder och det kliar. Badar gärna i bäckarna och dricker vatten. Enstaka tillfällen går han ifrån oss ett tag och då väntar vi in honom. När vi går tillbaka så kollar han spåret från förut, bra!
På köpet plockar vi med oss svamp förstås, det har blivit åtskilliga svamppåsar i frysen redan. Annars brukar vi samla mest svamp senare på hösten.
Hösten kommer med stormsteg!
Det var ingen tryckande värme i morse! Och då bor vi ändå på en plats som brukar vara lite varmare än omgivningen, det kan ha varit nära noll på sina håll. Så skönt att hösten är på ingång, det är min favoritårstid. Jag gillar ju när rutinerna finns på plats, vi är mycket i skogen, luften är frisk och skön, ohyran börjar försvinna.
Ikväll har jag bemödat mig med en rådjursrygg. Spännande att se om den funkar. Det är nästan två timmar i ugnen så den är redan inne. Vi ska ha en helg utan gäster, bara de sedvanliga plikterna. Hoppas det är nåt bra på tv annars får det bli Netflix eller nåt annat inspelat . Vi finner oss inte längre att kolla på dåliga program
Nytt försök kantarellrensning i mjölvatten!
Jag var inte så imponerad vid första försöket att rensa svamp i mjölvatten. Då använde jag glutenfritt mjöl och bara ett par matskedar i en diskho med vatten. Igår kväll gjorde jag efter konstens alla regler, tog ett par deciliter vanligt vetemjöl i en diskho med vatten, hällde i svampen som jag befriat från den stora smutsdelarna, rörde om några gånger och lät det ligga 20 minuter. Sen tog jag upp svampen, skar bort det som var skämt och lortigt, spolade av glutenvattnet. Och faktiskt jag får erkänna att det funkade som lättvindig svamprensning med mjölvatten. Smålorten sjönk ner till botten och blev där, föll inte tillbaka på svampen. Kanske gjorde jag fel första gången, det var kort tid i vattnet, mjölet var glutenfritt ( det är ju gluten som är klistret i mjöl!), jag rörde inte om och tog för lite mjöl (bara ett par matskedar då)
Mycket av smutsen från mellan lamellerna under hatten gick till botten med mjölet så det blev bara grovrensning kvar. Kanske inte är helt fel ändå att rensa svampen i mjölvatten. ;-))
Så här såg det ut när jag spolade bort mjölvattnet, skurit bort rötterna och det som var skämt.
Några trattisar var med, de har precis börjat. Jag envisas med att dela dem på längden så jag kan plocka ut lort och mask som samlats i mitten-röret. Nu var de helt rena men senare under säsongen så blir det en del. De ska torkas och sparas i glasburk, smulas sen ner i grytor och annat. De har mer smak än gula kantareller,
Gulingarna vill jag gärna förvälla och sedan frysa i sitt kokvatten. Då kan jag sila av vattnet vid upptining och steka direkt. Svamp behöver komma upp i stektemperatur för att smaken ska komma till sin rätt sa alltid min mamma, det räcker inte att bara koka. Och det är onekligen enklast att då förvälla först så att man blir av med vattnet i svampen och kan smörsteka direkt sen.Roligt med så mycket svamp. Får hålla med Gunilla och tacka för allemansrätten! Vi samlar vid våra hundpromenader i skogen och fryser in för eget behov.
Tyskar på Liane, både fyrbenta och tvåbenta!!
Tvåbenta tyskar är våra fiskegäster. Och fyrbenta är verkligen en föryngring på Liane av tyskhare!! Det finns film på både hona och en unge, filmad av tyska gäster i huset. Kanske ovanligt att en harjägare har ett hus som innehåller just föryngring av hare! ;-))
Soluppgången igår onsdag var magisk!
Solstrålarna hade som eget liv och bara rann ner över oss genom dimmorna! Nedanför solklotet är Gropekuel, bakom den Sellersänga och till höger vägen genom Prästeparken. Bild genom bilens framruta!
Lite närmare Prästeparken
Vy från verandan på vårt hus.
Också från verandan. Dimmorna gjorde vita skyar som hela tiden rörde sig
Solen genom dimmorna som dansade över Bäcketjärn
Det var en kylig morgon, hösten är på väg
Rensa svamp i mjölvatten!
I år är det ju mycket svamp och därmed mycket svamprensning. Det leder förstås till att man letar efter genvägar som underlättar momentet får bort lorten. Jag har hört från flera håll att man skulle lägga svampen i vatten med vetemjöl i. Jag gillar ju att testa nya idéer så jag blandade glutenfritt mjöl i vattnet. Sen tömde jag i svampskörden.
Det var väl inte något mirakulöst knep för att underlätta, kanske lossnade smutsen bättre och inte lade sig på svampen igen. Men en väldigt liten skillnad. Sen när allt var klart så såg jag att en hel del mjöl hade samlats på botten och där gjorde den inte så mycket nytta. Kanske hade jag i för lite eller också funkar det inte med glutenfritt.
Äting hos Claessons på Karolinen blev det igår!
Claessons är en stor restaurang i huset Karolinen i Karlstad. Vi åt där igår. Roland tog förstås stekt fläsk och raggmunk och lingonsylt som planerat! En rejäl portion blev det. Dom var snälla och stekte en egen torsk åt mig utan panering.
Roland skickade bild och beröm till ägaren Claes Claesson och tackade för bra stekt fläsk. De har kontakt över nätet, vet inte hur och varför. Men jag tror att han har ursprung i Årjäng.
Sen fick jag tid för shopping och det blev en del faktiskt, både klädesplagg och annat.
Rolands möte blev längre än det brukar bli och man var inte ense i besluten. Så när vi kom hem så ringde Rino Rotevatn ( Svt Värmland) och intervjuade Roland mitt i ätingstart med goda vänner. Resultatet av den intervjun går att läsa på nätet på värmlandstv. Det handlar om viltförvaltning men jag är inte helt säker på vad man var oeniga om så jag ska inte fördjupa mig i ämnet.
Vi hade i alla fall en trevlig kväll med goda vänner. Det blev Vätternkräftor, Jansson och svampomelett!
En bit av dukningen här hemma igår kväll, rönnbär är tacksamt att ta in till bordet, det finns massor i år. Stenar är från Rolands årliga jaktvecka i Ålviken / Ålåsen och från son Mattias bröllopsresa till Okinawa för rätt många år sedan nu :-) Mysigt att ha kvar stenar från olika tillfällen i livet.
I kväll blir det i alla fall inlägg här om ett nytt sätt att rensa svamp, med mjölat vatten. Nu har jag testat.
Ogräsättika blir det!
Vi har ju en del markytor som behöver bli av med sitt ogräs. Nu har vi testat olika varianter. Ogräsättika är helt ok. Det är giftfritt, hundar kan gå där efter behandling. Ogräset dör rätt snabbt, inom ett dygn, men man får göra om behandlingen några gånger under säsongen. Det är smällar man får ta, vi har en bra spruta att jobba med
Våran valp Disco!
Nu är vår hamiltonvalp Disco drygt 4 månader, han växer fort. Det är fortfarande en stabil och trygg hund, men med massor av energi. Han kan rusa runt oss i skogen i någon timme för att sen fortsätta springa / apportera inomhus. Och han leker massor, med allt, till o med med vattenpytsar. Han ömsar tänder så det kliar nog i munnen. Jag har lärt honom att inte nafsa i mina händer och fingrar så jag kan klia honom utan att bli tuggad på. ;-) Nästa träningsmoment får bli att han inte ska hoppa på mig och leka med jackans snoddar. Och så är det att han ska bli rumsren förstås. Händer sällan olyckor nu men det gäller att ta ut honom ofta. Vi försöker börja fostra honom och han är läraktig, fattar snabbt.
Det är svårt att ta bilder på honom, inte så ofta han står still så pass länge. Detta är ingen smickrande vinkel, kortet taget genom fönstret, men får duga. Altanen är ju inhägnad med kompostnät (en bra uppfinning!) så här kan han leka fritt. Disco är en trevlig hund och vi tycker mycket om honom.
Idag tisdag ska Roland in till länsstyrelsen på ett möte några timmar. Det är alltså i Karlstad och jag går med för att driva runt lite i butiker. Jag shoppar inte mycket men tycker det är trevligt att kolla, särskilt på Secondhand. Och så kan det bli fläsk o löksås på Classons, hörde att Roland läste menyn igår. Ha ha...! Sen ikväll blir det äting av bl.a. Vätternkräftor här hemma med ett par goda vänner.
Stokkesstol - ett fynd!
Vilket fynd! Jag köpte en Stokkestol för 150 kr på loppis! Nypris ligger på minst 5000 kr! Och den här har dessutom hjul. Jag hade en blå sån här stol i flera år på jobbet, man sitter så bekvämt i den, verklig ryggavlastning är det. Man sitter med bibehållen svank, så skönt. Men jag har inte tyckt mig ha råd att köpa en hem till mig själv. Nu fick jag se den på Livlinan i Örebro! Och slog till direkt förstås. Det är roligt och lönsamt att hänga på Second Hand! :-))
Vätternkräftor från Hammar!
Vi hämtade kräftor i Hammar utanför Askersund igår. De är väldigt goda, inte så lätt att få tag på, men vi guidades av min snälla svägerska till dem som fiskat.
Det är lite nostalgi att komma till Askersund, jag växte upp ett par mil härifrån, min bror och svägerska bodde här en period. Det är en gammal stad med tradition av fiske och handel utifrån sitt läge vid Vätterns nordspets. En stor del av centrum är k-märkt, det finns en stor båthamn och en pampig kyrka. Såg igår kväll på tv-serien om ett fejkat brott som är inspelad här och det blev igenkännande leenden. En bit utanför stan finns fina Hargebaden vid Vättern och Stjärnsunds slott. Det stora glasbruket i Hammar antar jag fortfarande är i gång.
Gatorna är belagda med gatsten och torget har som bilden nedan, till o med kullersten.
Det här hörnhuset vid torget ägde min bror och svägerska i under några år, också k-märkt förstås. De bodde själva i lägenheten på övervåningen.
Det här är ett hus som bär mycket skam. Det var ett vårdhem för, som man sa då, utvecklingsstörda barn, Kristinahemmet. Jag sommarjobbade där en gång i min ungdom och det är förfärliga minnen, orkade inte stanna tiden ut. Sverige har inte gjort upp med vården av de här barnen än. Jag kan fortfarande känna våndan jag upplevde den där sommaren när jag ser byggnaden. Men det är en annan historia. Och jag önskar att de här barnens historia ska bli berättad någon gång.
Gårdagen avslutades i alla fall med att vi provsmakade några kräftor, de smakade kanonbra!
Fin kväll igår lördag!
Vi var bjudna på grilling igår kväll och blev sammanlagt åtta gäster runt det här vackra bordet. Det är ett så fint rum, njutbart att vara i. Vi insåg under kvällens lopp att vi måste skrärpa oss med grillning och fixa till något bättre att grilla på. Hos oss har vi bara kolgrillar, det är rätt jobbigt, blir olika varje gång, svårt att få maten jämt grillad, alltså gör vi det sällan. Och det är synd för grillat smakar så bra. Det får bli en investering framöver i en bra grill, fast jag vet inte vad man ska välja.
Nu dokumenterar jag maten för jag vill komma ihåg så jag kanske kan härma ;-)) Här är förrätten; rå Karl Johan skuren i tunna skivor med parmesan över och olja.
Grillad kyckling, delade filéer, rotfruktgratäng och grönsaker.
Dessert hemgjord maräng, varm frukt och glass. Glömde fråga vad som är ringlat över, ser ut som kolasås.
Vi är så glada över att ha goda vänner i närheten nu när barnen har valt att bosätta sig långt bort. Gårdagskvällen blev himla trevlig, omväxlande uppsluppen och "nyttigt" prat.
Jag ser på de senaste blogginläggen att det verkar som om vi bara äter, ha ha....! Och det gör vi förstås, ju äldre vi blir ju viktigare blir maten, både till vardags och till fest. Idag söndag har vi dessutom hämtat Vätternkräftor, en delikatess. Mer om det senare.
Tennstopet! Oj, vilken mat!
Lite mer om vårt besök i Stockholm den gångna veckan. Egentligen ville Roland gå på Gyldene Freden i Gamla Stan och äta strömming, men det öppnade inte förrän 17.00 på dagarna, så han valde Tennstopet istället, en annan klassisk restaurang för vår lunch i torsdags. Den har gamla anor med fin klassisk inredning. Och man får äta med vita dukar och stärkta servetter. ;-) Det är ju inte varje dag!
Vi åt alltså lunch här. Roland tog en strömmingsrätt som heter nåt på Mannerströmming och en Kellerbier till den. Jag tog en fiskgryta som var helt gudomlig, mycket smak men inte söndersaltad. Vi kommer att gå hit igen! Trevligt bemötande fick vi också.
Rolands lunch.
Tennstopet ligger vid Vasaparken som vi känner till lite sedan barnbarnen gick på förskolan Kastanjebacken i andra änden av parken. De bodde ju rätt nära här innan flytten till det egna huset. Och jag har varit på Sven-Harrys guldhus-museum några gånger, det ligger också nära. I porten en bit bort bodde Astrid Lindgren i stort sett hela sitt liv, men vi tror inte att det är nåt museum, bara någon minnesplakett.
Förskräckta var vi förstås över elsparkcyklarna. De for som vettvillingar både på trottoarer och ute i körbanan. Fort gick det och utan hjälm! Det måste nog bli någon lagmässig ordning på den här nymodigheten, annars kommer folk att köra ihjäl sig.
Igår kväll lördag blev det också god äting och en trevlig kväll hos goda vänner, men det var inte i Stockholm förstås utan på hemmaplan. Roligt att komma till Stockholm ibland men hemma är inte heller fel och tacksamma är vi för våra vänner. Så fint att ha dem i närheten när nu barnen är långt bort. ;-)) Mer om det i kväll i ett inlägg.