Nytt försök kantarellrensning i mjölvatten!

Jag var inte så imponerad vid första försöket att rensa svamp i mjölvatten. Då använde jag glutenfritt mjöl och bara ett par matskedar i en diskho med vatten.  Igår kväll gjorde jag efter konstens alla regler, tog ett par deciliter vanligt vetemjöl i en diskho med vatten, hällde i svampen som jag befriat från den stora smutsdelarna, rörde om några gånger och lät det ligga 20 minuter.  Sen tog jag upp svampen, skar bort det som var skämt och lortigt, spolade av glutenvattnet. Och faktiskt jag får erkänna att det funkade som lättvindig svamprensning med mjölvatten. Smålorten sjönk  ner till botten och blev där, föll inte tillbaka på svampen. Kanske gjorde jag fel första gången, det var kort tid i vattnet, mjölet var glutenfritt ( det är ju gluten som är klistret i mjöl!), jag rörde inte om och tog för lite mjöl (bara ett par matskedar då) 
 
Mycket av smutsen från mellan lamellerna under hatten gick till botten med mjölet så det blev bara grovrensning kvar. Kanske inte är helt fel ändå att rensa svampen i mjölvatten. ;-))
 
Så här såg det ut när jag spolade bort mjölvattnet, skurit bort rötterna och det som var skämt.
 
Några trattisar var med, de har precis börjat. Jag envisas med att dela dem på längden så jag kan plocka ut lort och mask som samlats i mitten-röret.  Nu var de helt rena men senare under säsongen så blir det en del. De ska torkas och sparas i glasburk, smulas sen ner i grytor och annat. De har mer smak än gula kantareller,
 
Gulingarna vill jag gärna förvälla och sedan frysa i sitt kokvatten. Då kan jag sila av vattnet vid upptining och steka direkt. Svamp behöver komma upp i stektemperatur för att smaken ska komma till sin rätt sa alltid min mamma, det räcker inte att bara koka. Och det är onekligen enklast att då förvälla först så att man blir av med vattnet i svampen och kan smörsteka direkt sen.Roligt med så mycket svamp. Får hålla med Gunilla och tacka för allemansrätten! Vi samlar vid våra hundpromenader i skogen och fryser in för eget behov. 

Kommentarer
Postat av: Gunnel

Jag har aldrig hört att man kan skölja svamp i mjölvatten. Man lär sig mycket nytt genom att läsa bloggar.

Svar: Det underlättade faktiskt rensningen, jag måste motvilligt erkänna det!
Inga Magnusson

Postat av: Znogge

Mjölvatten var något nytt för mig men i och för sig så plockar jag aldrig svamp...

2019-09-06 @ 16:54:04
URL: http://znogge.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback