Vätternkräftor från Hammar!

Vi hämtade kräftor i Hammar utanför Askersund igår. De är väldigt goda, inte så lätt att få tag på, men vi guidades av min snälla svägerska till dem som fiskat. 
 
Det är lite nostalgi att komma till Askersund, jag växte upp ett par mil härifrån, min bror och svägerska bodde här  en period. Det är en gammal stad med tradition av fiske och handel utifrån sitt läge vid Vätterns nordspets. En stor del av centrum är k-märkt, det finns en stor båthamn och en pampig kyrka.  Såg igår kväll på tv-serien om ett fejkat brott som är inspelad här och det blev igenkännande leenden. En bit utanför stan finns fina Hargebaden vid Vättern och Stjärnsunds slott. Det stora glasbruket i Hammar antar jag fortfarande är i gång.
 
 
 
Gatorna är belagda med gatsten och torget har som bilden nedan, till o med kullersten. 
 
 
 
Det här hörnhuset vid torget  ägde  min bror och svägerska i under några år, också k-märkt förstås. De bodde själva i lägenheten på övervåningen. 
 
Det här är ett hus som bär mycket skam. Det var ett vårdhem för, som man sa då, utvecklingsstörda barn, Kristinahemmet. Jag sommarjobbade där en gång i min ungdom och det är förfärliga minnen, orkade inte stanna tiden ut. Sverige har inte gjort upp med vården av de här barnen än. Jag kan fortfarande känna våndan jag upplevde den där sommaren när jag ser byggnaden. Men det är en annan historia. Och jag önskar att de här barnens historia ska bli berättad någon gång.
 
Gårdagen avslutades i alla fall med att vi provsmakade några kräftor, de smakade kanonbra!

Kommentarer
Postat av: znogge

Det var onekligen blandade minnen. Så hemskt med barnen. Hoppas att deras historia blir känd. Kanske du ska skriva om den...

Svar: Jag har funderat på det ibland! De flesta av barnen är förstås döda, men deras minne kunde i alla fall få ett slags upprättelse. Alltså vi tvångsmatade barn, vi lade barn i spännbälte på nätterna..... det var så fasansfullt, jag orkade inte stanna tiden ut.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback