Inga betesskador av älg!

Vi åkte i Glaskogen igår och såg många planteringar av tall, stora områden med tall i den här höjden. Vi stannade och kollade här och där men kunde inte se en enda tall som var skadad av älgars bete!  De här var 5- 6 år gamla så älgar har haft gott om tid på sig att äta av dem, om det nu hade funnits älg.
 
Det förekommer en förföljelse av älgen och den utmålas som ett stort skadedjur, särskilt av de stora skogsbolagen. Den här svartmålningen är inte helt faktagrundad, en hel del av de älgskador man pratar om gjordes under de åren vi hade mycket älg och förekommer över begränsade områden. Det finns mycket en skogsägare kan göra för att älgen inte ska ge sig på skogsplantor, att plantera gran på fel mark är inte enda alternativet. Nu är det hos oss i alla fall långt emellan älgarna. .
 
  Inventeringar via flyg och spillning visade förra året på att vi hade lite älg så flera jaktlag ställde in älgjakten för att inte riskera utplåning av älgstammen lokalt. I år har vi sett väldigt lite kalv och viltmyndigheter säger att det kan vara bara en tredjedel så många som normalt. Jag hoppas att skogbolag och andra rent skogskommersiella intressen inte ska lyckas utrota älgen. Jägareförbundet har dragit igång en kampanj för att "Rädda älgen", bra initiativ. 
 
Vi såg en fin älgko i förrgår, glada varje gång. Men hon hade alltså ingen kalv, tyvärr. Hoppas hon kan få nästa år.
 
Uppdaterat text från Wermlandstidningen 1887 ang älg och betesskador och rovdjur.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback