Hägglund o skolan!

Nu är det Almedalsvecka och politikerna ska redovisa vad de vill med bl.a. skolan. Hägglund vill, i likhet med de flesta andra partier, fortsätta att detaljstyra skolan direkt från riksdagen; en veckas mer läsning i skolan (per år, per stadium eller på hela skoltiden framgår inte ? ) Undrar om det är tid som ska tas från annat o i så fall vad? Eller ska vi utöka skoltiden genom att bara plussa på allt som nu ambitiösa riksdagsledamöter vill pytsa in för att vinna väljarsympatier? Det kan bli långa skoldagar och långa skolår! Och vem ska betala det i så fall? För lärartimmar kostar, om nu inte Hägglund visste det. Och han tycker inget om behovet av övergripande satsningar på skolan och lärarlöner och minskande byråkrati. Det är åtgärder som verkligen behövdes och de behövde samlas i gemensamt långsiktigt förslag från alla partier. Och sen vill Hägglund att riksdagen ska bestämma att ett antal speciella böcker ska läsas av alla elever i landet så att vi får en gemensam referensram. Det luktar gamla Sovjetunionen. Färre barn i förskola är säkert en god tanke, men jag undrar om ett barn mindre per grupp verkligen gör någon dramatisk skillnad?
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lasningen-kan-ge-oss-en-gemensam-grund_8306028.svd
 

Kommentarer
Postat av: Lena

Amatörmässigt av Hägglund! Men våra partiledare kan väl inte bättre?

Svar: Exakt så är det nog!
Inga Magnusson

2013-07-01 @ 18:23:16
Postat av: Gunnar

Hans parti balanserar på 4%-gränsen och tar nu till alla medel för att värva väljare. Jag tycker som du att det behövs en långsiktig stabil skolpolitik, gärna över blockgränserna.
(Jag är tillbaka i bloggvärlden igen efter Italienresan.Det blir kanske lite sporadiskt även under resten av sommaren)

Svar: Välkommen hem! Jo, just långsiktigt hållbara förslag över blockgräns behövs om vi ska kunna göra nåt åt skolans bekymmer. Tyvärr har skolområdet länge varit omtyckt av partierna för att bara presentera populistiska utspel, ofta till intet förpliktigande o alldeles för detaljerade för att höra hemma på riksdagsnivå.
Inga Magnusson

Postat av: Veiken

Han har inte en aning om vad det är han snackar om... SUCK!

Svar: Populistiska utspel!
Inga Magnusson

2013-07-01 @ 20:18:02
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Lennart Carlstedt

Jo, i det här fallet tor jag nog mer på Stefan Löfven som just föreslagt en långsiktig blocköverskridande överenskommelse om skolan. Tyvärr har inget Alliansparti nappat och jag misstänker att förslaget får vila till efter nästa val.

Här i Falkenberg har vi sommarskola för de elver som vill. Det är alltså frivbilligt, två veckor på sommaren. Det är motiverade elever som också tycker det är roligt och givande att få denna extraundervisning i en nmindre grupp. Kanske något för andra att ta efter?

Det där med litterär kanon är knepigt. Å ena sidan vill man ju värna kulturarvet, å andra sidan är tvångsläsning inte så lyckat. Tror att lärare och skolbibliotekarier kan samrbeta om detta. Och jag minns att min mamma (lärare) en gång hade en tp-klass (teknisk-praktisk linje) som var totalt ointresserade av läsning. Då läste hon högt för dem ur Hemspborna och de satt som tända ljus! Högläsning är inte så dumt ibland.

Svar: Det är ju en annan sak om Skolverket i sina rekommendationer för genomförandet av kursplanerna i ämnet svenska rekommenderar ( ej tvingande!) läsning av svenska klassiker och ger exempel. Men att politiker ska ge sig in och peta i bokval är och förblir fel.
Högläsning är väldigt bra och kommer väl till pass i träning av läsförståelse. Det är roligt att jobba med och vi satsar extra på det under kommande läsår på vår skola.
Inga Magnusson

2013-07-01 @ 22:59:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback