Fridolin (MP) och skolan

Idag är det Miljöpartiets dag i Almedalen. Vad vill nu detta parti med skolan? Jo först och främst få ommålat i klassrummen!!! För 6 miljarder! För då blir alla så glada!
 
Herregud man tar sig för pannan! Inte för att det inte behövs men att prioritera en engångssatsning i den storleksordningen på att fräscha upp klassrummen och få bättre ventilation när skolan har så stora problem i övrigt med måluppfyllelse, stök, lärarflykt osv. Hur kan man tro att målarfärg o bättre luft löser några grundläggande problem i skolan??  Det finns ju redan lagar som säger att den fysiska arbetsmiljön ska vara bra - för alla, det behöver i princip inte Fridolin göra utspel av i Almedalen, det är att slå in öppna dörrar. Och MP:s finansiering av detta verkar vinglig. Det är lite statsbidag, lite rotavdrag (också staten väl?), mest kommunpengar och så slutklämmen att om kommunerna inte vill betala sin del så ska staten betala i alla fall (?). Hur finansieras de miljarderna?
 
 Inga förslag på samordning i rikspolitiken, eller ett förstatligande av skolan för att komma till rätta med skolans  verkliga bekymmer.
 
Sen vill man satsa 5 miljarder på högre löner till lärare, det är i o för sig behjärtansvärt. Men hur mycket ger det i reda pengar? O vem ska betala, kommunerna eller staten? Och hur ska det fördelas, till alla eller till särskilt utvalda? Lönerna sätts ju normalt i avtal mellan arbetstagare o arbetsgivare och där kan rimligen inte Fridolin ge sig in med kronor o ören. Om han nu inte vill förstatliga skolan förstås för då går det bra att höja lärarlönerna i egenskap av arbetsgivare, men det har han inte sagt nåt om.
 
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mp-vill-miljardsatsa-pa-skolmiljon_8312632.svd
http://www.svt.se/nyheter/sverige/statliga-pengar-ska-ge-fraschare-klassrum
http://www.dn.se/nyheter/almedalen/mp-vill-satsa-miljarder-pa-skolmiljon/
http://blogg.dn.se/almedalen13/
 http://www.svt.se/nyheter/sverige/mp-vill-inte-forstatliga-skolan
Miljöpartiet har haft problem med sin skolpolitik, bara 5 % av väljarna (alltså inte ens alla de egna sympatisörerna!) tycker att den är bra. Och jag misstänker att den siffran inte kommer att öka efter det här något komiska utspelet i Almedalen. Om man därtill lägger att Fridolin gärna vill bli skolminister i en eventuell S-MP-V-regering så blir detta tal ännu mer en varningssignal för skolfolk i nästa val, tänk efter innan ni lägger en röst på MP!.
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Varför blir jag inte förvånad utan bara irriterad? Suck och stön är min kommentar. Men en del av miljonerna tar jag gärna för lönerna är en skandal och det gör bara att fel personer väljer yrket.

Svar: Ja, lönedelen är inte fel, men målarfärgen.......!!!!!
Inga Magnusson

Postat av: Veiken

Jag har för mig att han är lärare själv, så han borde veta var pengarna ska sättas in. Målefärg hmpf!

Svar: Ja, han är folkhögskolelärare. Och vill som sagt gärna bli skolminister i en röd-grön regering.
Inga Magnusson

2013-07-02 @ 18:38:27
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Lennart Carlstedt

Du är ju reflexmässigt emot MP. Massor med skolor - även nya - har problem med ventilation, mögel, fuktskador, barnsom får astma...Det handlar knappast om att "måla om i klassrummen". Men ni har kanske bara bra skolbyggnader i Värmland?


Han vill också ha en blocköverskridande överenskommelse om skolpolitiken. Jag hade för mig att du var positiv till det? Men inte om det kommer från Miljöpartiet...

Svar: Ja, eftersom det är ett parti som ofta drivit förslag som lägger en död hand över landsbygden och gör den till ett slags skådeplats för betraktare, inte en plats för dem som ska bo där.
När det gäller den fysiska miljön i skolan så finns redan en lagstiftning gällande arbetsmiljö som också omfattar skolan. Att göra nya utspel är att slå in öppna dörrar. Den fysiska arbetsmiljön i skolan är ofta dålig i likhet med många andra arbetsplatsers men det blir löjeväckande att tro att den är grunden till skolans bekymmer. Det är i första hand den psykiska arbetsmiljön som är påfrestande. Fridolin har inte fattat särskilt mycket och skrämmande om han blir skolminister i en röd-grön regering.
Inga Magnusson

2013-07-02 @ 23:28:03
Postat av: Lennart Carlstedt

Lärarfacken var mycket positiva till Fridolins tal om skolan? Hur kommer det sig?

Svar: Lärarfacken berömmer alla som vill göra någon som helst insats för skolan, spelar ingen roll vad. Inte så sällan skriver de debattartiklar med olika politiska företrädare.
Inga Magnusson

2013-07-03 @ 23:33:50
Postat av: Lennart Carlstedt

Det där är väl aningen överdrivet. De har inte alltid varit så glada åt Björklunds förslag.

Svar: Nej, inte över de andra partiernas alla förslag heller, finns ingen skillnad där.
Inga Magnusson

2013-07-05 @ 23:09:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback