Löfven (S) och skolan

I sitt tal i Almedalen så gjorde Löfven skolan till det stora huvudnumret vid sidan av jobben. Man uppger sig vilja satsa 3 miljarder på ett skolpaket innehållande mindre klasser från förskoleklass upp till o med årskurs tre, 1000 speciallärare och specialpedagoger, läxhjälp till alla. 
 
Alla de här förslagen får godkänt. Mindre klasser bland yngre barn har enligt forskning positiv effekt på lärandet (men inte bland äldre barn). Speciallärare är det bra att (S) vill ha. När partiet var vid makten förra gången så avskaffade man dem i princip o tog bort hela utbildningen. Alliansen  återinförde speciallärarutbildningen. Tack för det!!! Men någon borde ha talat om för Löfven att det pga gamla S- synder inte finns några  1000 speciallärare att anställa, många av oss som finns är dessutom på väg att gå i pension.
 
Rätt till läxhjälp för alla barm är bra tänk. 
 
Men när (S) nu vill in och detaljstyra skolan så här från statens sida, så vore det bättre att först som sist föreslå ett förstatligande av skolan så att det blir tydligt var ansvaret ligger.  Men det vill inte (S). Och förslag om en samordning mellan partierna för att få övergripande o långsiktiga lösningar i skolan saknas den här gången så vitt jag kunnat se i kommentarerna. Hela talet har jag inte hört. 
 
S-förslag om obligatorisk förskoleklass låter knappast som en kioskvältare, i princip går redan alla barn i förskoleklass. Gymnasieskolplikt är dumt. Att alla barn ska kunna läsa efter årskurs ett är fånig detaljstyrning eftersom barn utvecklas olika.
 
Fokus på kunskap är en välkommen helomvändning från ett parti som under decennier förknippats med flumskola. Förslag om ett nytt institut för skolforskning imponerar inte heller på någon. Alla Sveriges universitet har ju redan i princip statliga forskningsinstitut för pedagogik. Och där har ju lydigt tagits fram resultat som kunde stödja S-förslag när man satt vid makten. Den forskning som behövdes vore fristående forskning om klassrumsverkligheten, forskning som inte i förväg är riggad av staten  utifrån ett önskat resultat.
 
Sammanfattningsvis så är det tacksamt att (S) övergett flumskoleideerna och mer eller mindre ansluter sig till Alliansens syn på skolan, med fokus på kunskap. Sen har blocken olika ideer om vägen dit.

Kommentarer
Postat av: Marie

Ja, det är bra med fler partier som sätter skolan i fokus, speciellt om det skulle bli ett sidbyte... Funderar dock på var dessa 3 miljarder skulle komma ifrån... Tänker i min enfald att tricket skulle vara att höja lärarnas löner så pass att ingen väljer bort skolan som alternativ arbetsplats enbart pga lönen. Jag tror att det sakta men säkert skulle bygga upp skolan igen... Jag tror faktiskt inte att det behöver vara svårare än så. Som det ser ut idag (åtminstone där jag arbetar) försvinner alla de duktigaste och mest kompetenta ifrån skolan. I samma stund som de har förstått sitt mervärde söker de sig vidare/uppåt, antingen till andra yrken eller också fortsätter de upp till universiteten eller högskolorna där de både får mer betalt och bättre status. Jag är (fortfarande i min enfald) fullständigt övertygad om att fler skulle stanna kvar på skolorna om bara dessa två villkor uppfylldes...

Postat av: Marie

Gömde de avslutande orden... De flesta vill ju ha lön som motsvarar mödan. ;-)

Svar: Absolut viktigt!
Inga Magnusson

2013-07-08 @ 09:41:15
URL: http://www.mariee.se
Postat av: Lennart Carlstedt

Absolut. Problemet är väl bara att lönerna regleras i avtal mellan parterna. Dock borde de flesta kommuner inse att lönen är viktig för oss akademiker som studerat i många år och (de yngre vill säga) har stora studieskulder.

Gärna en statlig skola. Och inga skattepengar till riskkapitalistiska friskolor!

När det gäller blocköverskridande överenskommelser om skolan har Löfven tidigare föreslagit detta. Han vill också ha en nationell samling med lärarna, rektorerna och huvudmännen.

2013-07-08 @ 23:11:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback