Idag börjar älgjakten 2019

Förra året blev jakten inställd för det fanns för lite älg. I  år blir det jakt här på vårt område Harnäs VVO, start med  samling på Tjolitta kl 7 nu på morgonen. Det är ca 50 deltagare varav 7 drivare och 5 hundförare och så finns en eftersökshund stand by, dvs Anders Barre. 
 
Det är tillåtet att skjuta 3 kalvar och tre vuxna djur. De vuxna får vara en kapital tjur, dvs den har tre eller mer taggar mot skytt. I övrigt ett hondjur utan kalv och typ en såna här tjurar, pinntjur. 
 
Jägarna delas upp i två grupper, en grupp med drivare startar idag måndag på Gyltenäs. En grupp med hundjakt startar uppåt Järnsjön. 
 
För första gången är det också tillåtet att skjuta vildsvin under älgjakten. De älgar som fälls delas ju inom jaktlaget, men eventuellt fällt vildsvin tillfaller skytten som också får ansvara för transport och trikintest.  Vildsvinssugga som har kultingar är förstås inte tillåten att fälla men annars allt. 
 
 
Roland är jaktledare och så ytterligare någon, kanske Lars-Åke. Jag vet inte säkert. 
 
Jag kommer att rapportera här o på facebook under dagen vad som händer.  Om jag får veta nåt förstås via mobil, det är inte täckning överallt i området. 
 
Bild från Roland på dagens första älgpass, mellan Murstenstjärnen. Filips hund fick upp en älgko. Den hade ingen kalv men var ändå inte skjutbar eftersom den var stor och fin.  Man vill skjuta djur som verkar vara i sämre skick och spara de stora produktiva djuren. Älgstammen behöver öka.
 
Uppdaterat 10.30, ingen rapport om något fällt djur än.
 
 
 
Uppdaterat  11.15 Rast i grusgropen efter första omgången. Enda gången Roland äter Bullens pilsnerkorv! ;-) Inget fällt någon av de två grupperna. Nästa såt här uppe i norr blir mellan Mölntegen och Döverud tror jag. Då lär jag höra eventuella skott!
 
Uppdaterat 13.15  En kalv skjuten vid Valtjärn, Filip i Korsbyn och kanske Moa
 
 
Uppdaterat 15.30  Dagens jakt avslutad. Kalven som sköts vid Valtjärn är mödosamt framdragen. Roland o Lars-Åke kör den nu till viltslaketeri Frank Schua i Nysäter. En kapital tjur är nedlagd inom älgskötselområdet så inom Harnäs återstår bara små tjurar.
 
Jag var med förr och gick på älgdrev men det var länge sedan. Skolorna i Årjäng är alltid lediga älgjaktsveckan.  Nu ska jag ägna min lediga vecka åt lite nyttigheter hemma, bl.a. fönsterputs och tvätt av sånt som ska ut till sommarhuset snart. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback