Vårvik bygdegård igår kväll - om vildsvin!

Konsulent från Jägareförbundet Västra Götaland berättade om vildsvin och intresset var stort, så där 90 personer kom. Vi fick lyssna på en intressant föreläsning och i pausen såldes smarrigt fika. 
 
Det här var det  jag uppfattade om vildsvin (men gå nu inte ut och jaga utifrån min text, jag kan ha missuppfattat nåt!) 
 
Vildsvin sprider sig med en hastighet av så där 5 km per år och det är de unga galtarna som kommer först till ett nytt område. Vi skjuter 120.000 per år, fler än antalet fällda älgar som är ungefär 80.000. Det finns runt 400.000 vildsvin  i landet men det är ett djur som är svårt att beräkna antalet på. De lever i tydliga matriarkat, det är äldsta suggan som bestämmer i flocken. Det är bara hon som får brunsta. Hon jagar bort galtarna ur flocken efter hon har brunstat och de lever vidare  ensamma,  men smågrisarna får stanna kvar i flocken
 
Kultingarna föds feb.- maj (bäst tidigt på perioden) och går med suggan 3-4 månader. Vid så där 8 månaders ålder så går ränderna och den bruna färgen bort. Vid ungefär 1.5 års ålder får svinen betar, galtarna större, suggorna mindre. 
 
Födan är mest växter; ärtor, majs, gamla vallar, gräsmattor, men kan också vara djur som harar och små rådjur.  6- 8 km per natt är genomsnitt i fodersöket, de rör sig alltså mest nattetid. Det längsta man har man har mätt är 19 km på en natt.  Vildsvin trivs bäst i tätningar och sjökanter men inte så bra i gles skog med tall och gram när de söker daglega.  Vildsvin anpassar sig lätt till olika miljöer, kan leva i / nära städer. I Stor-Berlin skjuts 3000 - 5000 grisar varje år. Men samtidigt är de känsliga för skyddsjakt och lämnar ofta ett område om en gris har skjutits.
 
Jakt är effektiv på vildsvin, 90 - 95 % av de som dör, dör av jakt. Sen är det en del trafikolyckor, så där 6000 olyckor per år. I jakt kan man kan åtla och vänta på att de kommer (jägaren sitter ofta i jakttorn!) Åtel får inte innehålla animaliskt protein, bäst är ärtor, majs, vete. I genomsnitt tar det 30 - 40 timmars vak för att skjuta ett svin så det är inte så fruktbart om man vill decimera djuren i ett område. 
 
Fällor kan man köpa och använda, ett antal är godkända av Naturvårdsverket. Om man gör fällan   själv så ska man kolla att den uppfyller kraven. Åteljakt är inte bra att syssla med på sommaren. Varför har jag glömt. 
 
Den mest effektiva jakten är den med hund. Det finns inga givna raser som är bäst. Den bör kunna stöta och ställa men inte vara för skarp. Packhundar passar inte. Energiska och tuffa taxar är inte heller lämpliga, de hinner inte undan för svinen är snabba både på drev och på stånd.  Hundjakt är  tillåten 1 augusti till sista januari.  Bra att hålla regeln "ej först - ej störst" i jakten. Om man skjuter flockledarsuggan så brunstar de  yngre suggorna inom kort och det blir massor av smågrisar  och  tämlig förvirring i flocken. Kan vara bra att börja skjuta de som är längst bak i en grupp. Bäst  att skjuta unga suggor  och galtar. 
 
Svårt är det att vara säker på vilket djur det är man ser. Galtarna är större i framdelen, djupare bringa, lite puckel, smalare över bakdelen, har paket baktill och pensel under magen, är ofta svart. Suggan är som mer tunnformad, jämntjock  liksom. Goda grisar är så där 50 - 60 kg. Den största skjutna är 250 kg. Sugga med smågrisar  är fredad hela året. Årsungar och brungrisar är tillåtna hela året. Vuxna vildsvin får inte skjutas 16 feb. - 15 april. Det är helt ok att skjuta lovlig gris också på älgjakten.
 
Eftersök är svårt på vildsvin eftersom de är feta och det feta sluter sig om sår så det blöder inte mycket.  Det är bra att ha både hund i band och löshund med i eftersök.  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback