Efterlängtad dag på Sandgrund, Lars Lerins museum!

 Lars Lerins mästerskap är så uppenbart och har varit det länge. Jag har haft förmånen att följa hans konstnärsskap sedan utställningen på Heidruns café för länge sedan, då Lars precis kommit hem från Lofoten.  Då var han okänd för de flesta. Många bilder var oramade och täckte i stort sett väggarna i det lilla cafét uppe norra Värmland. Jag blev helt förälskad i en bild och hade velat köpa den, men hade inte råd. Den kostade ett par tusenlappar, ett pris som man idag får lägga minst ett par nollor till för att få en bild av Lars Lerin. Några fanns med på salongen på Värmlands museum som jag också var på idag. Lite om det imorgon här på bloggen 
 
Jag fick alltså tillfälle att vara länge på museet idag fredag. Det blev flera timmar. Jag var inte ensam. Frågade den unge mannen i kassan hur många besökare museet hade idag. Just då var vi 458 personer i museet, normalt en lördag enligt honom, flera busslaster som hade visningar. Sandgrund har verkligen blivit ett dragplåster i Karlstad. Men museet är så stort, man upplever det ändå inte som trångt. Det finns gott om plats att se bilderna på olika avstånd. Bilder byts hela tiden ut men en del har hängt med länge. Jag visar några favoritet här.
 
 
Jag gillar skog och det  tror jag Lerin gör också. Han har målat flera björkskogar och en var visst så sen som 2018. 
 
Det här tror jag är rätt sentida, bara ett par år gamla.
 
Att kunna måla skålar och glas så här är bara mästerskap. Det är tydligen auktionsfynd som Lars har målat av.
 
Mest är det förstås akvarell, men här tre av fyra oljor som Lars  målade just efter han kom hem från Lofoten. Då var det mycket svart, han fick kämpa för att komma på fötter. 
 
Gästutställningen var en minnesutställning med Georg Suttner. Det är en dalslandskonstnär som jag förstås också följt lite på utställningar  i närheten. Lars Lerin hade honom som lärare på Valand så det finns ett band. 
Suttners konst är expressiv och färgrik. Det mesta är nonfigurativt men det finns också föreställande.  Han är väl inte min favorit men jag har sett hans bilder av och till under många år.
En höjdpunkt var utan tvekan bilderna som Johanna gjort, särskilt porträtten. Hon är en av Lerins lärlingar. Skulle gärna äga någon av dessa, de flesta är till salu.
 
 
 
Oj vilken utställningskatalog. Men bra pris på en fin bok, 600 kr för den här tegelstenen. Jag hade gärna köpt men orkade inte bära omkring på den. 
Det fanns många kataloger och så förstås Lars Lerins senaste bok om Trollet, en barnbok. Jag har förstås redan köpt ett ex på bokhandeln i Åmål. Skulle vilja ett par signerade att presenta barnbarn med till jul men jag får vänta till 7 december då Lars kommer att sitta på Akademibokhandeln i Karlstad. Om det inte funkar får jag väl fjäska med sonen som träffar Lars ibland i jobbsammanhang.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback