Sverige är ett välfärdsland!

Hur man än mäter så ger den svenska modellen välfärd till sina medborgare. FN mäter inkomst, jämlikhet, utbildning och livslängd och Sverige kommer på tredje plats i världen sammantaget. Det är glädjande att vi ser ut att vara rädda om varandra och hjälpa dem som behöver hjälp.  Och jämfört med andra länder satsar vi mycket på skola och vård och satsningarna har ökat sedan år 2000 både i absoluta tal och som andel av BNP. Den bild som media envisas med att marknadsföra är alltså inte sann, bilden av ett land i välfärdsnedrustning, men tyvärr har man lyckats. En stor del av befolkningen, 80 %,  tror att vi har mindre välfärd nu och att det satsas mindre på välfärd.
 
 Det kan tyckas som att media alltid är i opposition och kritiserar de styrande,  men det är naturligtvis inte sant. Media består av människor som jobbar med att förmedla budskap och av dem så sympatiserar 56 - 57 % med antingen MP eller V, dvs två små partier rejält på vänsterkanten. Så media är just nu i opposition, i allra högsta grad och har ett intresse av att underhålla den här falska bilden fram till valet. En undersökning nyligen visade att MP inte granskas kritiskt alls just nu av tidningar och tv, medan man riktar sina pilar mot regeringen, Reinfeldt, Björklund och SD. Det finns tyvärr en alarmerande slagsida i hur bilden  av Sverige framställs. Man får nog ta larmrapporterna med en nypa salt under "supervalåret".
 
http://www.dn.se/ledare/signerat/valfard-den-svenska-modellen-seglar-stadigt/
Jag envisas med att gilla det här landet för, den stabila ekonomin,  tryggheten och just välfärden.  Sverige är på det stora hela taget ett bra land att bo i, fast det får man nästan inte tycka. Det är så lätt att trigga igång och underhålla vår självkritik. Om den får växa till orimliga proportioner så riskerar vi att slänga ut barnet med badvattnet och inte se det positiva, det som är värt att bevara.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback