Skolan i Sverige ....

... debatteras vildsint i media just nu och även bland politiker. En svensk reporter har gjort ett nedslag i finsk skola. I Finland gör eleverna mindre tid i skolan, landet lägger mindre resurser på skolan än Sverige ändå lyckas eleverna bättre. Men som vanligt så blir analysen ytlig.
 
Man konstaterar att skolan har aldrig statliga inspektioner, skolan  har morgonsamling med hela skolan närvarande,  lärare har hög status och högre lön, eleverna lyder lärare och arbetar hårdare än svenska barn. Men inget i artikeln om hur man tar hand om elever som har svårt nå målen, inget om vad som händer om en elev bär sig illa åt (alltså vilka verktyg har läraren för att upprätthålla ordningen och statusen), inget om skillnaden i invandring mellan länderna. (Finland tar i stort sett inte alls emot invandrare medan Sverige just nu har många barn i klasserna som inte förstår svenska så bra. Det påverkar undervisningen, måluppfyllelser och resursfördelning men det får man liksom inte låtsas om, för då kan man bli anklagad för att vara främlingsfientlig, och det oavsett om man tycker att det är ok eller inte att vi tar emot barn från andra länder)
http://www.dn.se/valet-2014/varfor-kan-finland-gora-att-de-svagare-eleverna-lyckas-i-skolan/
 
Här finns en del kloka tankar om skolan och inställning till eget ansvar i lärandet.
http://www.dn.se/ledare/kolumner/lararen-ar-ingen-trollkarl/

Kommentarer
Postat av: Znogge

Naturligtvis spelar det stor roll att det i svenska skolor finns så många invandrare som inte behärskar sppråket fullt ut. Det måste man verkligen kunna konstatera utan att vara främlingsfientlig!

Svar: Ja, man borde åtminstone få reflektera i ämnet. Det är inte konstigt om undervisningen påverkas av att så där en fjärdedel / en tredjedel av klassen har annat hemspråk och föräldrar som inte kan hjälpa till med läsning / läxor för att de inte behärskar svenskan.
Inga Magnusson

Postat av: Annika

Jamen så är det ju. Klart att det påverkar undervisningen.
Ha nu en bra dag och hoppas att du har bättre väder än vi har här, snöblandat.
Kramen

2014-04-07 @ 09:22:46
URL: http://badtant.bloggo.nu
Postat av: sylvia arthursson

Hej på onsdag till Kalskoga torsdag opration Artos i höftleden hör av mig senare Sylvia


Svar: Visste inte! Lycka till med op. Vi hörs.
Inga Magnusson

2014-04-07 @ 17:49:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback