En fasan på Liane!

Vi har ett livligt fågelliv här just nu; skator, tornfalkar, tofsvipor, tranor och en del annat!
 
Idag på morgonen när Roland snickrade på Liane-verandan, hörde han upprepade gånger ett hest ropande. Han började undra om det var förfäderna som spökade och kollade  runt. Då upptäckte han den; en fasan som spankulerade på vägen nerom Liane och hojtade! Den har tydligen bosatt sig i Sillerud. Fler har sett den, men här på Liane var nog första besöket. Roligt med en ny fågelart. Där jag växte upp, på Närkesslätten, var det en vanlig fågel o den jagades med hjälp av pointerhundar!
 
Uppdaterat   .  Eva kommenterar att det kan vara en "utvandrare" från Gallerud, där någon släppt ut många fasaner. Hoppas det kommer någon mer hit, ett fasanfruntimmer kanske. Den här verkar så ensam och det är ju vår. 

Kommentarer
Postat av: Eva

Han kanske har utvandrat från Gallerud där vår granne släppt ut många fasaner förra året

Svar: hoppas det kommer någon mer, kanske ett fasanfruntimmer. Det är ju vår och vår fasan verkar ensam i sitt skrikande :-)
Inga Magnusson

2014-04-25 @ 10:47:16
Postat av: Marie

Jag minns en gång när Medi var liten. Hon hade ofta en kvävd röst till följd av hennes krupp. Jag vet inte hur många nätter jag vaknade av hennes kvävda/hesa läten. Eftersom det var kombinerat med en viss svårighet att andas ville jag gärna ha koll på henne, speciellt på nätterna. Jag gjorde detta genom att bland annat ha en sk babysitter i hennes rum. På så vis kunde jag höra henne lättare i mitt rum. Denna gång vaknade jag alltså av hennes kvävda "skrik" och rusade in i hennes rum för att se vad som stod på. Jag tyckte att det lät värre än vanligt. Hon låg dock och sov i godan ro. Jag stod kvar en stund, men gav mig sedan. Efter ngn kvart hörde jag samma läte återigen och rusade in till henne ytterligare en gång. Jag var riktigt oroad eftersom jag tyckte att hon lät mer kvävd än vanligt. Efter ytterligare ett par gånger började jag dock bli fundersam eftersom hon alltid såg så lugn ut när jag kom in till henne. Hennes rofyllda sömn motsvarade inte de kvävda skriken. Nu stod jag kvar en längre stund och studerade henne noga. Så kom lätet igen och jag inser att det inte alls är hon som låter utan att det är någonting utanför hennes fönster...som tydligen babysittern också snappar upp och förmedlar till högtalaren i mitt sovrum. Jag går ut och kikar och där går en fasantupp runt i godan ro och ger ifrån sig lite läten då och då.... Jag var inte helt glad åt detta....den stackars fasanen hade förstört åtminstone halva natten för mig med sina små läten, men det var skönt att Medi mådde bra....

Svar: Det var en målande beskrivning av fasanens läte. Det är lite spöklikt och jag förstår om du blev orolig . Roland trodde verkligen först att det var något spöke, för det var ett ljud han aldrig hört förut. Vi har ju normalt inte fälthöns här, bara skogsfåglar typ tjäder och orre och sånt. Hoppas ni har lika vacker väder hos er som vi har här.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback