Älgfärsdag!

 
Riktigt präktig känner jag mig såna här dagar! Och jag tror att modren sneglar ner lite belåtet från sin himmel. Tänker mycket på henne när jag mal kött eller liknande sysslor. När hon levde och bodde här i Svensbyn gjorde vi det alltid tillsammans och småpratade under tiden. Det här var det roligaste hon visste att hålla på med mat från grunden.  För henne var det en höjdare att jag valde ett liv på landet med jordbruk och kött från jakt. 
Fast jag kom inte igång så tidigt som jag tänkte. Hade ingen fläskfärs hemma och inget griskött. Rickard hade inget heller. Chansade på Årjäng eftersom vi ändå skulle dit, men hade glömt att det var norskinvasion idag på skärtorsdagen. Det är ju helgdag i Norge så de passar på att åka hit o handla. Tillbaka till Rickard igen som rådde mig att köpa färska fläskiga revbensspjäll, använda det köttiga till färsen och grilla resten. Så fick det bli.
Alla kärringar gör olika med sin älgfärs. Den här varianten passar mig bäst för den ger minimalt med jobb när man tinar upp och ska använda. Kan i princip bara slänga direkt i pannan. Den här gången malde jag älgköttbitar och fläskbitar och lök först. Sen malde jag en gång till och tog då med den grovmalda färsen som kommer direkt från slakthuset. Då blir det lite lagom av varje.
När det är färdigmalt så stoppar jag i enliters påsar, bara plattar till och viker över, stoppar i stor påse. Skriver datum på och ner i frysen. De här tunna flaken tinar snabbt vid behov och kan också slängas direkt i pannan och kryddas på som biffar.  Färsen är användbar till köttfärssås, köttbullar, köttfärslimpa, risotto, grytor, tja allt som vi använder färs till. 7 kilo blev det idag och det räcker ett par månader. Det går inte att göra mer åt gången för det feta i färsen smakar inte bra efter längre tid i frys.
Det måste bli minst en sån här otäckt präktig dag till på lovet då jag kokar några omgångar pepparrotskött på älg. Det går himla bra att frysa in i lagom stora stycken, bara att tina opp sen.

Kommentarer
Postat av: Suss

Jag är så imponerade att jag nästan är stum, å andra sidan är jag rätt så huslig ändå och älg har jag aldrig någonsin haft tillgång till, önskar jag hade, men här jagar de bara vildsvin och sanerar bland kråkorna som är alldeles för många. Kråkfärs.....? Nej tack!

Svar: Jag blir ju impad av dig i köket när jag inser vilka läckerheter du bakar och gillar det gör. Jag hatar bakning tyvärr. Var o en har ju sina favoriter. Men vildsvin Suss, vildsvin!!! Det är en delikatess! Jag lovar!
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback